Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş
Prof. Dr. Ömer Faruk KarataşYazarın Tüm Yazıları

Prostat REZUM tedavisi cinselliği nasıl etkiler?

Prostat REZUM tedavisi, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde kullanılan, yüksek ısıda termal enerji ile elde edilen su buharının prostata enjeksiyonu yöntemidir.

Haberin Devamı

Bu yöntem, prostat dokusunun kontrollü bir şekilde tahrip edilerek prostat hacminin küçülmesini ve idrar akışının iyileşmesini sağlar.

Prostat hastalarında sıklıkla gözlenen şikayetler aşağıda sıralanmaktadır:

  • İdrar yaparken yanma
  • Sık idrara çıkma
  • Gece idrara kalkma
  • Ani acil işeme
  • İdrarı başlatmada gecikme ve tereddüt hali
  • İdrar tazyikinde azalma
  • Çatallı işeme
  • Kesik kesik işeme
  • Damlama yaparak idrarın bitmesi
  • İşeme sonrası idrar kalma hissi

Tüm bu şikayetlerin giderilmesinde yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavileri ilk sırada yer almaktadır. Bu tedavilere yanıt alınamayan durumlarda ya da sürekli ilaç kullanmak istemeyen hastalarda klinik belirtilerin rahatlatılması amacıyla minimal invaziv yöntemler kullanılmaktadır.

Son yıllarda minimal invaziv yöntemler arasında etkinliği, başarısı ve güvenirliği ile dikkat çeken bir tedavi olan prostat REZUM tedavisinin cinselliği nasıl etkileyeceği hastalar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Klasik ameliyat tedavi yöntemlerinde, var olabilme ihtimali olan sertleşmenin azalması ya da boşalma ile ilgili sorunların yaşanmasını azaltan bir yöntem olan REZUM tedavisi bu alandaki başarısı ile bilinmektedir.

Haberin Devamı

REZUM tedavisinin cinsellik üzerindeki etkileri, diğer BPH tedavilerine ve özellikle de ameliyatlarına kıyasla oldukça minimaldir.

Sertleşme (ereksiyon) üzerinde:

REZUM tedavisinin sertleşme fonksiyonlarını etkilediğine dair çok az bilimsel veri mevcuttur.

Bazı çalışmalarda, tedavi sonrası sertleşme fonksiyonlarında hafif bir azalma gözlemlenmişse de bu durum genellikle geçicidir ve zamanla düzelir.

REZUM tedavisinin sertleşme üzerindeki etkisi, hastanın genel sağlık durumu, diğer ilaç kullanımı ve prostat büyüklüğü gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

REZUM tedavisinin en sık gözlenen olası yan etkisi, meninin geri kaçması (retrograd ejakülasyondur). Bu durum, meninin boşalma sırasında mesaneye geri kaçmasına neden olur. Sertleşme üzerine olumsuz etkilememekle birlikte yeni çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için önceden bilgilendirme yapmak esastır.

Meninin geri kaçması, hastanın cinsel tatminini etkileyebilmekle birlikte pek çok erkek işeme sorunlarının rahatlamasına bağlı olarak daha büyük bir konfor yaşadıklarını ifade etmektedir.

REZUM tedavisinde meninin geri kaçma riski, diğer BPH tedavilerine kıyasla oldukça düşüktür. Klasik prostat ameliyat tedavilerinde bu oran çok daha yüksek iken diğer ameliyatlar ile kıyaslandığında belirgin oranda riskin düşüklüğü dikkat çekmektedir.

Haberin Devamı

Meninin geri kaçması sorunu genellikle geçicidir ve zamanla düzelebilme ihtimali olabilir. Bu nedenle iyileşme sürecinin tamamlanmasını sabırla beklemek gerekebilir.

Diğer cinsel yan etkiler:

REZUM tedavisinin libido (cinsel istek) üzerinde bir etkisi olduğu gösterilmemiştir.

Bazı hastalarda, tedavi sonrası peniste hafif bir hassasiyet veya ağrı görülebilir. Bu durum olsa bile geçicidir. Kalıcı bir hasar bildirilmemiştir.

Bu yan etkilerin tamamı genellikle geçicidir ve kısa süre içerisinde ortadan kalkar. İyileşme süreci birkaç gün ile hafta arasında değişkenlik göstermektedir.

Genel olarak:

REZUM tedavisinin cinsellik üzerindeki etkileri minimaldir ve diğer BPH tedavilerine kıyasla daha az yan etkiye sahip olduğunu ifade etmemiz mümkündür.

Haberin Devamı

REZUM tedavisinin cinsellik üzerindeki etkisi hastadan hastaya değişebilir. Özellikle REZUM öncesi hastanın cinsel fonksiyonlarının sorgulanması gerekir. Cinsel sorunlara yol açabilecek olası diğer faktörler araştırılmalıdır.

Cinsel işlevlerin korunması için:

REZUM tedavisinden sonra pelvik taban egzersizleri yapmak, sertleşme fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilir.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve sigara içmekten kaçınmak da cinsel işlevlerin korunması için önemlidir.

Cinsel aktivitenin kaliteli hale getirilmesi için mutlaka üroloji uzmanı tarafından değerlendirme gerekmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları