Erkeklerin kâbusu prostat tedavisinde altın yöntem: HoLEP

Sevgili Hürriyet okurları...

Haberin Devamı

Haftanın konusunu çoğu zaman siz okurlarımızdan gelen iletiler doğrultusunda belirlemeye gayret ediyorum.
Bu hafta da öyle oldu.
Konumuz, erkeklerin kaçamadığı sorunlardan biri, yani “prostat...”

* * *

Erkeklerin kâbusu prostat tedavisinde altın yöntem: HoLEP

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. N. Zafer Tokatlı ile kapsamlı bir sohbetimiz oldu.
Ama öncesinde kendisinden edindiğim şu bilgileri paylaşmamda fayda var:
* Prostatın iyi huylu büyümesi (BPH), 50 yaş üzerindeki erkeklerde sık görülen ve görülme sıklığı yaşla artan en önemli ürolojik sorun.
* Örneğin, 60 yaş civarı erkeklerin yaklaşık yüzde 60’ında görülürken, 70-80’li yaşlarda bu oran yüzde 80-90’lara çıkıyor.
* Bu hastalarda; idrara başlamada gecikme, idrar yaparken zorlanma, sık idrara çıkma, gece idrara uyanma, idrarı tam boşaltamama hissi, bazen idrarda yanma ve kanama gibi şikâyetlerden biri ya da birkaçı görülebiliyor.
* Hastalığın şiddeti prostat büyüklüğü ile ilişkili olmayıp, mesane çıkımının ne kadar daraldığıyla ilgili ve hastadan hastaya farklılık gösterebiliyor.
* Hastaların en az yüzde 30’unda ilaç tedavisi yetersiz kaldığı için veya mesanede taş oluşumu, idrar yapamamaya bağlı sonda takılması ve idrar atım zorluğuna bağlı böbrek yetmezliği gibi ciddi durumlar geliştiğinde cerrahi tedavi gerekiyor.

* * *

Haberin Devamı


Bu önemli bilgilerden sonra asıl önemli meseleye geliyoruz, yani tedaviye...
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. N. Zafer Tokatlı, “holmium lazer prostatektomi” kısaca “HoLEP” diye adlandırılan teknolojik tedavi yönteminin merak edilenlerini anlattı.

Erkeklerin kâbusu prostat tedavisinde altın yöntem: HoLEP

TÜM DÜNYADA KABUL EDİLİYOR

“Tarihsel gelişim sürecine baktığımızda, açık ameliyatlardan başlayıp birçok farklı kapalı (endoskopik) ameliyat tekniği, iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak günümüzde kısaca HoLEP (holmium lazer prostatektomi) olarak adlandırdığımız ve holmiyum lazer teknolojisi kullanılarak büyümüş prostat dokusunun kapalı olarak (herhangi bir kesi yapmadan-doğal idrar yolu kullanılarak) çıkarılması prensibine dayanan bu teknik, artan bilimsel veriler ışığında yeni altın standart yöntem olarak tüm dünyada kabul edilmektedir. Ülkemizde, HoLEP yeni yeni tanınan bir tedavi yöntemi olsa da yaklaşık 10 yıldır kliniğimizde bu yöntemi uygulamaktayız ve özellikle kendi geliştirdiğimiz ameliyat tekniği ile 1800’ün üzerinde başarılı HoLEP ameliyatı yaparak, ülkemizde bunun öncülüğünü üstlenen oldukça tecrübeli bir ekibiz. Ayrıca son 3-4 yıldır kullanılan ekipmanlardaki teknolojik ilerlemelere paralel olarak, kliniğimizde çok daha ince aletlerin kullanıldığı Slim HoLEP tekniğini uyguluyoruz. Slim HoLEP’in en önemli avantajı, ameliyat sonrası ‘üretral darlık’ olarak tanımladığımız idrar yolundaki darlık riskinin standart tekniğe göre çok daha az olmasıdır. HoLEP ameliyatını teknik olarak diğer kapalı yöntemlerden ayıran en önemli özellik, büyük hacimli prostatlar için (80-100 cc üzerinde) cerrahın belli bir vaka tecrübesine ulaşması gerektirmektedir. Ayrıca hastada eşlik eden bir mesane taşı varsa, aynı seansta başka bir ekipmana gerek kalmadan holmiyum lazer ile taş başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. HoLEP yönteminde üretra dediğimiz doğal idrar yolu kullanıldığı için mesanenin açıldığı diğer ameliyatlara (açık ameliyat veya robotik adenemektomi) göre idrar sondası kalış süresi (2-3 gün) çok daha kısadır.

Haberin Devamı

DAHA GÜVENLE UYGULANIYOR

HoLEP’in diğer ameliyat yöntemlerine göre en önemli avantajı, her büyüklükteki prostata yapılabilmesi (200-400 cc hacmindeki) ve büyüyen prostat dokusunun kapalı olarak tamamen çıkarılması sayesinde geriye tekrar büyüme potansiyeli olan doku kalmamasıdır. Ayrıca holmium lazer teknolojisi ameliyat sırasında çok az kanamaya neden olduğu için değişik sebeplerle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda (kalp-damar hastalıkları veya nörolojik sebeplere) daha güvenle uygulanmaktadır ve hatta basit kan sulandırıcıları kullanırken bile ameliyat yapılabilmektedir. Spinal anestezi adını verdiğimiz bölgesel anestezi ile yapılabilmesi de özellikle akciğer sorunları olan hastalarda diğer bir avantajıdır. Prostat ameliyatı kararı veren hastalardaki en önemli endişelerden biri de ameliyat sonrasında sertleşme ile ilgili bir sorun olup olmayacağı olup, bilimsel veriler ışığında eğer başka bir faktör yoksa HoLEP yönteminin böyle bir olumsuz etkisinin olmayacağını söyleyebiliriz. Yukarıda belirttiğimiz avantajlarını göz önüne aldığımızda, HoLEP özellikle tecrübeli merkezlerde her boyuttaki prostat için güvenle, yüksek başarı oranları ve düşük komplikasyon oranları ile uygulanabilen konforlu bir kapalı ameliyat tekniğidir.”

Yazarın Tüm Yazıları