Nobel
Nobel Haberleri
‘Meteliksizim, iflas ettim’
Lech Walesa. ‘Solidarnosc’un (Dayanışma Sendikası) efsane ismi, Polonya’daki işçi hareketlerinin lideri. Polonya’nın eski Devlet Başkanı. Geçen yılın ortalarına doğru bir gazeteye verdiği demecinde, Covid-19 olarak bilinen koronavirüs belası yüzünden beş parasız kaldığını söylemişti.
8. Sınıf Türkçe Örneklendirme Cümleleri konu anlatımı
Örneklendirme cümlelerine deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında sıklıkla yer verilir. Verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu cümlelerde ''örneğin'' - ''örnek vermek gerekirse'' - ''mesela'' kelimeleri kullanılır. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için ''Örneklendirme Cümleleri'' konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
Kritik aşamaya gelindi: Covid-19 aşısında önemli adım...
Türkiye, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşı çalışmalarında kritik aşamaya geldi. En yenilikçi aşı yöntemlerinden biri olarak kabul edilen çalışmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerinde gözlemledi.
Olay rektör Hürriyet'e konuştu: Tepkileri bekliyordum
3 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Rektörlüğü’ne atandıktan sonra öğrenci, öğretim üyeleri ve mezunların tepkileriyle karşılaşan Prof. Dr. Melih Bulu, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
Ajandadan vazgeçmem
Ajandalar sadece ajanda değildir, meraklısı için bir defterdir. Hiç kuşkusuz ajandalarım hâlâ var ama ne yazık ki artık yıllıklar yok. Acaba yıllıklar yokken insanlar bir yılın edebi, sanatsal gündemini nereden öğreniyorlar? Ne de olsa insan belleği unutmaya meyillidir. Not tutma âdetimizin olduğunu da pek sanmıyorum...
Orhan Pamuk’un ‘Turuncu’ geceleri
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un gece yürüyüşlerinde çektiği fotoğrafları bir araya getiren ‘Turuncu’, İstanbul’un merkezinde ama gözden ırak mahallelerinin görüntülerini romancı bakışıyla kayda geçirilmesinin yanında romanlarında yansıttığı İstanbul’un görsel hali olarak da değerlendirilebilecek kıymetli bir çalışma.
Bizi bekleyen kitaplar
Yerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
Aylin Sözer kimdir? Öğretim görevlisi Aylin Sözer korkunç bir şekilde katledildi
Üniversitede öğretim görevlisi olan Aylin Sözer cinayeti Türkiye'yi derinden etkiledi. Özel bir üniversitede çalışan Aylin Sözer, korkunç bir cinayete kurban gitti. İstanbul'da yaşayan Aylin Sözer, eski sevgilisi olduğu iddia edilen kişi tarafından yakılarak öldürüldü. Aylin Sözer'in eğitim kategorilerinde eserleri olduğu öğrenildi.
100 puanlık soru: Liselerdeki edebiyat dersi, Orhan Pamuk’un eleştirdiği gibi ‘sıfır’ mı?
Orhan Pamuk’un “Lise edebiyat derslerinin yazarlığıma katkısı sıfır” sözlerine, okuduğu Robert Kolej’in 40 yıllık edebiyat öğretmeni Mehmet Uysal’dan yanıt geldi. Mehmet Hoca, “Yadırgadık” dedi.
Bakan Soylu'dan önemli göç açıklaması: 'Türkiye yönetmeyi tercih etti'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin medeni bir ülke olarak, göçle mücadele etmek yerine göçü yönetmeyi tercih ettiğini ifade etti.
mRNA teknolojisinin mucidi: Katalin Kariko
Pfizer/BioNtech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştiren Macar asıllı bilim insanı Katalin Kariko, "İnsanların keşfimizi keşfetmeleri uzun zaman aldı. Aşıyı bir paket çikolata kaplı fıstıkla kutladım. Ama asıl kutlamayı yazın bu sıkıntılar sona erince; virüsü, aşıyı unuttuğumuz zaman yapacağım" dedi.
'Yılın Kişisi' olarak seçilen Özlem Türeci kimdir? Özlem Türeci'nin biyografisi
Financial Times (FT) gazetesi, Yılın Kişisi olarak koronavirüs aşısını bulan BioNTech'in kurucuları Türk bilim insanları Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'i seçti. Özlem Türeci’nin Yılın Kişisi olarak seçilmesi sosyal medyanın da en çok konuşulan konularından biri oldu. Peki, 'Yılın Kişisi' olarak seçilen Özlem Türeci kimdir?
Nobel ödüllü aktivist Kerman'ın evine ve ofisine el kondu
Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman, başkent Sana'daki evine ve ofisine Husiler tarafından el konulduğunu duyurdu.
Ozon Terapinin Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Önemi
Ozon, yaşamamızı sürdürmek için hayatımızın her anında bize gerekli olan oksijen molekülünün üç atomlu halidir. Tıbbi oksijen olarak da bilinir. Tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ozonun tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanıldığını belirten Medikal Estetik Hekimi Dr. Ufuk Alatekin, ozon terapinin faydalarını ve kullanım alanlarını anlattı.
Son dakika haberi: DSÖ'den flaş aşı hamlesi...
Dünya Sağlık Örgütü’nden üst düzey bir yetkili salı günü yaptığı açıklamada, Pfizer firmasının yetkilileri ile yaptıkları görüşmede Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği koronavirüs aşısını mümkün olan en kısa sürede küresel kullanıma sunmak için süreci değerlendirdiklerini söyledi.
Dünyada 2020 işte böyle geçti
Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 virüsü, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. ABD'nin Irak'ta havaalanına düzenlediği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. İran'da Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının "insani hata" ile düşürülmesi sonucu 176 kişi öldü. ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile açıkladığı sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu...
Bilim Felsefesi nedir? Bilim Felsefesi temel kavramları ve temsilcileri hakkında bilgi
Bilim felsefesi, bilimsel metotları ve ilkeleri belirlemekte kullanılan bir disiplindir. Farklı felsefe dallarının bir alt türü olarak 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Örneğin bilimin faydacılık ilkesi pragmatizme dayanır. Bilimsel buluş, topluma bir fayda getirmediği takdirde geçersiz kabul edilir. Bilim felsefesinin temel kavramlarını ve temsilcilerini sizin için derledik.
Girişimci adayları dünya çapında isimlerle buluştu
Çift kanatlı girişimcilik ekosistemi YGA bu yıl 20. kez düzenlenen ve online olarak gerçekleşen YGA 2020 Zirvesi’nde lise ve üniversiteli girişimci adaylarıyla dünya çapında isimleri bir araya getirdi.
Bakan Koca: Aşıların gücüne inanıyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hacettepe Üniversitesi’nin “Uluslararası Katılımlı Ortak Aşı Sempozyumu”ndaki konuşmasında “Biz aşıların gücüne inanıyoruz, bilimsel çerçevede araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara itibar ediyoruz. Biz aşı ile bu hastalıktan da kurtulacağımıza inanıyoruz” dedi.
Yeşilay kapakları her telden çalıyor
Yüzüncü yaşını kutlayan Yeşilay mart ayından beri her ay dergi kapaklarını ünlü bir isme emanet ediyor.
Nobel ödüllü Aziz Sancar: Türkiye'de olsam aşı için kuyruğa girerdim
ABD'de yaşayan Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kendi adıyla yapılan aşı karşıtı paylaşımlara tepki gösterdi.
Bakan Koca'dan Nobel ödüllü Türk bilim insanı Sancar'a teşekkür
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile görüştüğünü belirterek, "Hocamıza bugün basında da yer alan Bakanlığımızın aşı konusundaki stratejisini destekleyen açıklamalarından dolayı teşekkürlerimi ilettim. Hocamızın cesaretlendirici sözlerine minnettarım." ifadesini kullandı.
Son dakika... Aziz Sancar: Türkiye'de olsaydım kuyruğa girer aşıyı yaptırırdım
Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar "Şimdi Türkiye'de olsaydım kuyruğa girer Sağlık Bakanlığımızın temin ettiği aşıyı yaptırırdım." açıklamasında bulundu.
Türkiye, GSK’nın ilaç alanında öncelikli Ar-Ge ülkeleri arasına dahil edildi
Uzun yıllardır GSK’nın aşı klinik araştırmalarında öncelikli ülkelerden biri olan Türkiye, bu yeni kararın ardından ilaç araştırmaları için de önemli bir merkez haline gelecek.
Arkeolojik bir Murakami okuması
Haruki Murakami’nin ‘profesyonel yazarlık hayatından’ önce yazdığı ve uzunca bir süre başka dillere çevrilmesine izin vermediği ikinci kitabı ‘Pinball 1973’ nihayet Türkçede. Murakami’nin “Duygulara gömülerek yazdım” dediği roman, yazarın gelecekteki temalarının da temelini oluşturuyor.
Biyolojinin büyük gizemini yapay zeka çözdü
Bilim insanları, biyolojinin en büyük gizemlerinden birinin yapay zeka sayesinde "büyük oranda çözüldüğünü" açıkladı.
Frankfurt’ta onur konuğu olmak
2008 yılında, Kültür Bakanlığı’nın girişimiyle Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’nın konuk ülkesi olmuştu. Türk edebiyatının önemli adları, sanatçılar, illüstratörler fuara katıldı. Türk yazarlar için hazırlanan bir sergi de açıldı.
Siyah kadınların sesi: Bernardine Evaristo
Farklı kuşaklardan, farklı sınıf ve cinsiyet kimliklerinden 12 siyah İngiliz kadının birbirinin içine geçen öyküsünü anlattığı romanı ‘Kız Kadın Öteki’ ile 2019’da Booker Ödülü’nü kazanan ve ödülü alan ilk siyah kadın olarak tarihe geçen aktivist ve yazar Bernardine Evaristo “Mücadelenin tadını çıkarmaya çalışmalıyız” diyor. Evaristo ile bir telefon röportajında buluştuk.
Etiyopya ordusu, askeri operasyona başladı
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Etiyopya'da teslim olmayı reddeden isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerinin elindeki Mekelle şehrine askeri operasyonun başladığını açıkladı.
Netanyahu ve BAE lideri Al Nahyan 2021 Nobel Barış ödülüne aday gösterildi
Ortadoğu’da, Filistin ve Yemen gibi ülkeler başta olmak üzere bölgedeki istikrarsızlığın sorumlusu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, 2021 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
Dünya Acil Tıp Kongresi'nde önemli mesajlar
TÜM dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs salgını, yakın zamanda yaşadığımız deprem, sel gibi doğal afetlerin acil servislerin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Cander, acil tıp branşının geliştirilmesi, tercih edilmesi ve saygınlığının artırılması için hükümetlerin politika üretmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu duyurdu: Etiyopya'da çatışmaların arasında kalan Türk vatandaşları Addis Ababa'ya getirildi
Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde çatışmaların arasında kalan Türk vatandaşlarının yoğun girişimler sonucu Addis Ababa'ya getirildiğini duyurdu.