Diyabet haberleri sayfasında Diyabet hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10417 Diyabet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Diyabet, sıklıkla yalnızca diyabet olarak adlandırılan, genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kan glukoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluktur. Vücutta kan şekerinin düzenlenmesi pek çok sayıda kimyasal madde ve hormonun karmaşık etkileşimi sonucunda sağlanır. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. Diabetes Mellitus ya insülin salgılanmasındaki yetersizlik ya da insülinin etkisindeki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekerinin yol açtığı birkaç grup hastalığı tanımlamak için kullanılan ortak bir terimdir.
18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu, yıllardır ‘Parmak uçlarımız bize kalsın’ sloganıyla yüzlerce ailenin beklediği bir karardı. Şimdi uygulamanın nasıl olacağı, cihazların özel sağlık sigortalarının da kapsamında olup olmadığı soruluyor. Detayları sizler için araştırdım...
#DiyabetDünya Sağlık Örgütü’nün “sessiz pandemi” olarak tanımladığı diyabet, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Rakamlar, Türkiye’de 12 milyon civarında diyabet hastası olduğunu gösteriyor.
#SağlıkDünyada genelindeki şeker hastası vakalarının son 30 yılda iki katına çıkarak 800 milyonu aştığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ve NCD-RisC tarafından yürütülen araştırmada, hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenler obezite, sağlıksız gıda pazarlaması ve fiziksel aktivite eksiklikleri olarak sıralandı.Uzmanlar, diyabetin küresel bir sağlık tehdidi haline geldiğini ve bu sorunun çözülmesi için sağlıklı beslenme ve egzersiz teşvik eden politikaların acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
#DünyaDiyabet, toplumda yaygınlığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde ölüm oranı en yüksek olan dört hastalıktan biri… Diyabet hastalığında farkındalık ve sonrasında gelen doğru tedaviler, diyabetlilerin hayat kalitesinde önemli farklar yaratıyor. Diyabet alanında 100 yılı aşan köklü deneyimi bulunan Sanofi’nin Avrasya Bölgesi İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ve Avrasya Bölgesi Yerleşik Ürünler Direktörü Gözde Haksal ile günün anlam ve önemini vurgulayan bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKan şekeri düzeylerinin yüksek olması diyabetten sinir hasarına pek çok hastalığa yol açıyor. Kişinin kan şekerinin yüksek olduğunu belirlemesi her zaman kolay değil ancak uzmanlar bu belirtilere sahipseniz kan şekerinizi test ettirmenizde fayda olduğunu söylüyor.
#Kan ŞekeriFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetTürkiye’de ve dünyada diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor ancak basit yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi, bu tehlikeli hastalığı kontrol altına almakta büyük rol oynuyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, yapılabilecekleri sıraladı.
#SağlıkSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtKendinizi sürekli yorgun hissediyor, yemek sonrası koltukta uyuyakalıyor, gün içerisinde iştahınız bir açılıyor bir kapanıyor, başınızın ağrısından mı yakınıyorsunuz? Bu tür şikayetlerinizin altında insülin direnci sorunu yatıyor olabilir! İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Bal, insülin direncine karşı basit ama etkili 6 yöntem sıraladı.
#İnsülin Direnciİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, yapılan bilimsel çalışmalarla şeker hastalığı ile yüksek tansiyon arasında güçlü bir bağ bulunduğuna dikkat çekiyor.
#DiyabetGeçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, beslenme ve hayat tarzının metabolik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde ne kadar büyük bir rol oynadığını bir kez daha ortaya koydu. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkAfrika'nın Gambiya ülkesinde yaşayan Isatou Berry’in (54), 6 ay önce sol ayak tabanında nasır çıktı. Kendi imkânlarıyla nasırı koparan Berry’in, ayak tabanındaki nasır yerini açık yaraya bıraktı. Yara gittikçe büyüdü ve enfeksiyon kaptı. Ülkesinde yapılan tedaviyle iyileşmeyen ve ayağı kesilme noktasına gelen hasta, Türkiye’de 3 haftada iki ayrı operasyon geçirerek tedavi edildi.
#NasırHer ramazanda olduğu gibi kronik hastalığı olan birçok kişi oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerektiğini merak ediyor. Kronik hastalıklar kişiden kişiye farklılık gösterdiği için, hastalığın türüne ve boyutuna göre bilinçli hareket etmek büyük önem taşıyor. Oruç tutan kişiler için öğün sayısının ikiye düşmesi, sahur ve iftar arasındaki sürede düzenli aralıklarla mutlaka yaklaşık 2 litre su içilmesini gerektirirken, dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardan birini de ilaç saatlerinin ayarlanması oluşturuyor.
#Ramazanda BeslenmeAlman biliminsanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, fast food tarzı yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların sadece beş gün boyunca tüketilmesinin bile beyin ve karaciğerde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ortaya koydu.
#Fast FoodSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık Bakanlığı10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVIDKanada’daki Toronto Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, bacak kaslarındaki kan dolaşımı bozukluklarının kalp yetmezliğinin erken bir uyarı işareti olabileceğini ortaya koydu. Özellikle “korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği” (HFpEF) olarak bilinen ve teşhisi zor olan bu durumun erken tespitinin, tedavi sürecini hızlandırabileceği belirtildi.
#Kalp YetmezliğiRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın Faydalarıİspanya’nın turistik adası Mayorka’da yaşanan üzücü bir olay, demans hastalığının yarattığı trajik sonuçları bir kez daha gözler önüne serdi. Palma’daki Guardia Civil polis biriminin sözcüsü, demans hastası 86 yaşındaki bir Alman erkeğin, ölen eşinin yanında günlerce uyuduğunu ve durumu fark etmediğini açıkladı.
#İspanyaObezitenin basit bir ilaç tedavisiyle tamamen önlenebilecek bir hastalık olmadığını dile getiren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, son yıllarda popüler hale gelen kilo verme ilaçları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Karabuğa, “Başlangıçta diyabet tedavisi için geliştirilen bu ilaçlar, şimdi moda bir kilo verme yöntemi haline geldi. Ancak obezite, antibiyotik kullanıp geçen bir enfeksiyon gibi düşünülemez” dedi.
#1Kalp krizinin dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenlerinden biriolduğunun altını çizen Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, “Bu nedenle hastalığın önlenmesi ve tedavisineyönelik çalışmaların bir kısmı, hastalığın genetik altyapısına yönelik yapılmaktadır” dedi.
#1Bilimsel araştırmalar da net ve açık olarak, yaşımız ilerledikçe gençlik ve yetişkinlik dönemimize oranla “daha çok bitki bazlı” beslenip “daha az kalori” yüklenmemiz yani “daha az yememiz”, diğer bir deyişle “lokma sayımızı azaltıp egzersize öncelik vermemiz”, net ve açık anlatımıyla, hayatımıza hareket katıp adım sayımızı yükseltmemiz gerektiğini söylüyor.
#YEMEKİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#Kanserİtalya'da en yaşlısı 114 yaşında olan gönüllülerin bağırsak bakterilerini analiz eden bir araştırma kapsamında 100 yaşına kadar yaşayan insanlar inceledi ve bu asırlık insanların bağırsaklarında dört tür bakterinin bol miktarda bulunduğunu keşfedildi. Bu bakterilere 'Uzun Ömrün Dört Atlısı' deniyor ve onları çoğaltılabilmek mümkün. Peki bunun için ne yiyip içelim? İşte o ilginç araştırmanın detayları ve uzun yaşamın sırları...
#SağlıkAğrı'nın Patnos ilçesinde diyabet rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan 14 yaşındaki Zeynep Tur, hayatını kaybetti. Ailesi kızları Zeynep’in yanlış iğne sonucu hayatını kaybettiğini iddia ederek şikayetçi oldu. Olayla ilgili hem adli hem de idari soruşturma başlatıldı.
#AğrıAğrı'nın Patnos ilçesinde diyabet rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan 14 yaşındaki Zeynep Tur, hayatını kaybetti. Ailesi kızları Zeynep’in yanlış iğne sonucu hayatını kaybettiğini iddia ederek şikayetçi oldu. Olayla ilgili hem adli hem de idari soruşturma başlatıldı.
#AğrıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu'daki otel yangını faciasıyla ilgili olarak, " Facianın üzerinden geçen 2 haftaya rağmen acımız da, öfkemiz de halen çok büyük. Sorumluların hepsinin yargıya hesap vermesi ve adaletin tesellisi için gereken neyse yapıyoruz ve yapacağız" dedi.
#ErdoğanUzun süre bilgisayar başında hareketsiz çalışmak ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre, geçmiş yıllarda sağlık sorunları daha çok ağır fiziksel aktivitede bulunan mavi yakalılarda görülürken, bugün bilgisayar başında çalışanlar risk grubunda. Özellikle evden çalışanların hareketsizliğin yanında bir de beslenme noktasında hatalar yaptığını belirten uzmanlar, çalışma alanının düzenine, dinlenme molalarına, hareket etmenin önemine ve dengeli beslenmeye vurgu yapıyor.
#ÇalışanDoktor olmayı hayal eden Tina Holt, 21 yaşındayken hafif bir baş ağrısının ardından felç geçirdi. 7 ay hastanede yattı, bir tarafı felçli kaldı. Konuşamaz, yemek yiyemez ve hatta yardım almadan tek başına hareket edemez hale geldi. 9 yıldır da felcin etkilerinde kurtulmaya çalışıyor. Gençlerde felç vakalarının artışın altında neler yatıyor? Felcin erken belirtileri nelerdir?
#FelçAfyonkarahisar’da yaşayan Mehmet Gündoğan geçtiğimiz günlerde boğaz ağrısı şikâyeti ile özel bir kliniğe giderek ‘sarı serum’ aldı. Eşi Songül Gündoğan, “Eşimin hiçbir hastalığı yoktu. Biz umreye gidecektik. Hızlıca toparlamak için serum almak istedi. Ancak serumun sonuna doğru fenalaşıyor. Doktorlar panikliyor ve ambulansı dahi arkadaşı arıyor” dedi. Uzmanlar ‘sarı serum’u şöyle anlattı...
#Sarı Serum