Ceviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin ilk 24 ayında yaklaşık 15 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakam, resmi vefat istatistiklerinin neredeyse üç katı… ‘Aşırı ölüm’ olarak adlandırılan bu sayı, Covid-19 ile ilgili birçok ilginç veriyi daha gün yüzüne çıkarıyor. Öte yandan en düşük ölüm oranı pandeminin başından beri katı karantina kurallarını reddeden İsveç’e ait. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? ‘Aşırı ölüm’ tam olarak ne ifade ediyor?
#Covid-19Kalp hastalıkları çağımızın en büyük yaralarından biri. Gencinden yaşlısına herkeste görülen ve ölüm oranları oldukça yüksek olan kalp hastalıklarıyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, hastalara da umut olacak nitelikte. Araştırmada, yılın hangi zamanı olursa olsun kalp krizi geçiren herkese grip aşısı yapılmasının bir sonraki ataklarda ölümü azaltacağı sonucuna varıldı. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#SağlıkDokuz ay boyunca sabırsızlıkla bebeğini kucağına almayı beklemiş bir annenin doğumdan sonra en son duymak isteyeceği şey ‘Sütün geliyor mu?’ sorusudur. Aile üyeleri, akrabalar, arkadaşlar yeni annenin psikolojisini nasıl etkileyeceğini düşünmeden inatla bu soruyu soruyor ama sırf bu emzirme baskısı yüzünden sütten kesilen, emzirme fobisi oluşan, depresyona giren, ailesi ile arası açılan pek çok kadın var. Biz de onların sesine kulak verdik...
#Anne SütüCOVID-19’a yakalananlarda tıpkı tat ve kokuda olduğu gibi ani işitme kayıpları da görüldüğü iddia ediliyor. Prof. Dr. İsmail Koçak virüsün içkulağın mikrodamar yapısında küçük pıhtılar oluşturduğunu söylüyor. Dr. Derya Berk ise virüsün östaki borusu aracılığıyla kulağa girerek işitme ve denge hücrelerini enfekte edebileceğini belirtiyor.
#COVID-19Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakDanışmanlık şirketi Deloitte’un hazırladığı, bu yıl yayımlanan ‘Sanat ve Finans’ raporuna göre varlıklı kişilerin sanata ve koleksiyona yönlendirilmiş servetlerinin toplamı 1.44 trilyon dolara ulaştı. Genç koleksiyonerler özellikle NFT’ye güçlü bir ilgi duyuyor. Dünyadaki bu yükselişin Türkiye’ye yansımalarını uzmanlarla konuştuk.
#DeloitteFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok... 7’den 70’e hepimiz her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyoruz. Gündemi, trendleri, yakınlarımızı, ünlü isimleri bu mecralar aracılığıyla takip ediyoruz. Bu uygulamalar sayesinde yeni şeyler öğreniyor, eğleniyoruz. Öte yandan kimi uzmanlar ‘fazla’ sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğundan söz ediyor. Twitter’da olan biteni kaçırmak istemediğinden uyumayan ya da TikTok’ta gördüğü cilde zararlı bakım önerilerini uygulayan gençlere sıkça rastlıyoruz. Bunların nedeni ne? Önlemenin yolu var mı? Uzmanlara sorduk, önerilerini aldık.
#Sosyal MedyaSon dönemde bazı gençler maskelerini çıkarmamakta ısrar ediyor. Kendilerince yüzlerinde buldukları kusurları kapatıyorlar. Uzman psikolog Sena Sivri “Ailenin yargılamadan ve eleştirmeden, etkili iletişim kurması, dinlemesi çok önemli” diyor.
#Uzman Psikolog Sena SivriYüz hatları kalemle çizilmiş gibi keskin... Sakin, telaşsız bir duruşu var. Gerektiğinde konuşanlardan... Onu bu yüzden bazen soğuk bulduklarını söylüyor, bu durumu kırmaya çalıştığını anlatıyor. 28 yaşındaki Deniz Can Aktaş’la karşılıklı oturup başlıyoruz geçmişten bugüne, muhabbete...
#Can Aktaş’Ülkemizde çalışmalarına R&B rengini katan müzisyenler artıyor. Son dönemde peş peşe başarılı işler yayımlayan isimlerle karşılaşıyoruz. Bade, Güneş ve Martino da o isimler arasında. Güneş “İddialı kadın müzisyenler popülerleştikçe birçok başka kadın müzisyene cesaret veriyor” diyor.
#GüneşKahvaltıda kimilerinin favorisi, dışı çıtır içi yumuşacık pişi... Kimileriyse puf puf kabarmış, çeşit çeşit poğaça yemeyi seviyor. Okurlarımız bu iki lezzeti kıyasladı; hangisini, nasıl sevdiklerini anlattı. Pasta ve ekmek şefi Nur Aktı Yıldırım’sa iyi bir hamur hazırlamak için yapmamız gerekenleri paylaştı.
#PoğaçaCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıEğitime erişimleri risk altındaki kız çocuklarının özgüvenli bireyler olarak toplum içinde yer almaları amacıyla çalışan Koruncuk Vakfı, yapımını tamamladığı Koruncukköy Bolluca Kız Öğrenci Yurdu’nu 24 Mayıs Salı günü çevrimiçi gerçekleştirdiği toplantı ile basına tanıttı.
#Kız Öğrenci YurduDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin ilk 24 ayında yaklaşık 15 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakam, resmi vefat istatistiklerinin neredeyse üç katı… ‘Aşırı ölüm’ olarak adlandırılan bu sayı, Covid-19 ile ilgili birçok ilginç veriyi daha gün yüzüne çıkarıyor. Öte yandan en düşük ölüm oranı pandeminin başından beri katı karantina kurallarını reddeden İsveç’e ait. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? ‘Aşırı ölüm’ tam olarak ne ifade ediyor?
#Covid-19İngiltere’de yaşanan bir koronavirüs can kaybı ve sonrasında yaşananlar okuyanı hüzne boğarken bir yandan da bu ölümle bağlantılı olarak verilen karar emsal niteliği taşıyacağı için oldukça dikkat çekici hale geldi. İşte 42 yaşında hayatını kaybeden Donna’nın hüzün dolu öyküsü…
#Koronavirüs