Egzersiz
Antrenman, idman veya egzersiz; herhangi bir alanda istenilen düzeye ulaşmak için gerçekleştirilen sistematik alıştırma. Antrenman ve idman sözcükleri Türkçede genellikle "herhangi bir spor müsabakasına hazırlık yapma" anlamında kullanılır. Egzersiz sözcüğü ise bunun yanı sıra sağlık vs. gibi gerekçelerle yapılan kısa süreli fiziksel alıştırmaları da kapsar. Türkçede akademik konulardaki hazırlık çalışmaları için daha çok alıştırma sözcüğü tercih edilir.
Egzersiz Haberleri
Bel ve sırt ağrılarını fiziksel aktivite ve egzersizle önlemek mümkün
Pandemi sürecinde insanların evde hareketsiz kaldığını belirten Uzman Fizyoterapist Onur Salman Körtelli, bu durumun beraberinde getirdiği bel ve sırt ağrılarına yönelik önemli tavsiyeler verdi.
9 aylık bebek gelişimi - 9 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
8 aylık bebek gelişimi - 8 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
7 aylık bebek gelişimi - 7 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
4 aylık bebek gelişimi - 4 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
Bu belirtileri hafife almayın! Erken dönemde alınan önlemlerle riskleri azaltmak mümkün
Kalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
Kadınları Daha Çok Etkiliyor: Eklem Kireçlenmesi (Osteoartrit) Nedir?
Halk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit, erişkin popülasyonda yaşamı sınırlayıcı çok ciddi bir sorun. Eklem kireçlenmesinin, günlük yaşam sınırlamasının yüzde 24’ünün nedeni olarak kabul edildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülüyor ve yaşla birlikte de artıyor" dedi, eklem kireçlenmesi hakkında merak edilenleri anlattı.
Apple Watch, iPhone ve iOS'in desteklediği sağlık özellikleri
Sağlıklı kalmanın hepimizin önceliklerinde ilk sıralarda yer aldığı bu yılın ilk günlerinde iPhone, Apple Watch ve kullandığınız diğer üçüncü taraf uygulamalarından gelen sağlık verilerini toplayarak ilerleme durumunuzu tek bir yerde görebilmenizi sağlayan iOS tabanlı Sağlık uygulaması, önemli veriler sunuyor.
Yüksek Libidoya Neden Olan 9 Şey
Libido; kişiye göre değişir ve libido seviyenizi çevrenizdekilerle kıyaslamak yerine, yüksek libidonun nedenlerini bilmeniz daha iyi bir fikir olabilir. Libido durumunuz artık günlük yaşantınızı etkiliyorsa, bunun nedenleri ve neler yapabileceğiniz hakkında bazı önerileri derledik. İşte yüksek libidoya neden olan 9 şey...
Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu İle Mücadele Etmenin 5 Yolu
Özellikle kış aylarında yaşanan bir sorun olan mevsimsel duygu durum bozukluğu, kötü havalar, az güneş ışığı, evde daha fazla vakit geçirmek gibi nedenlerle tetiklenir. Pandemi sebebi ile evden çıkamadığımız bu günlerde endişeli ve gergin ruh halimize bir de mevsimsel duygu durum bozukluğu eklenirse hiç de iyi olmayacaktır. Bu sorunun üstesinden gelmek için yapmanız gereken bazı şeyler var.
Hamilelikteki uyku sorunlarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Hamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, "Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün" dedi.
Hamilelikte uykunuzu düzenlemenin 7 yolu
Hamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, “Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün” dedi.
Baldır ağrısı neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Baldır, bacağın arkasında, dizin hemen altında bulunur ve üç kastan (gastrocnemius, soleus, plantaris) oluşur. Peki baldır ağrısının sebepleri nelerdir? Baldır ağrısı neden olur? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Anne babalara üç hafta sürecek tatil için öneriler
Koranavirüs pandemisi boyunca çocuklar, evlerinden dışarı çıkamadan zamanlarının büyük bir bölümünü ekran karşısında oturarak geçirdiler. Prof. Dr. Nilgün Sarp, anne babalara üç hafta sürecek tatil için önerilerde bulundu.
Tatili güzel geçirmek için önerilerden öneri beğenin
Yarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
Şehir Stresi Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Oluyor!
Şehirde yaşamanın yarattığı stresin gündelik hayatta birçok soruna yol açtığını söyleyen Dr. Özcan Kılıç O. Kafalı, “Cinsel işlev bozukluklarının nedeni bedensel (organik) olabileceği gibi, psikolojik de olabilir” dedi, önemli bilgiler verdi.
Nedeni tam olarak anlaşılamıyor... Gül hastalığı nedir, tedavisi nasıl yapılır?
Deri hastalıklarında başı çeken problemlerden biri de gül hastalığıdır. Genellikle yüzde meydana gelen, yaygın bir cilt rahatsızlığı olan roza hastalığında, çoğunlukla alın, çene, burun, yanaklar gibi yüzün orta bölümünde daha yoğun olur. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım ve Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Deniz Yardımcı gül hastalığının belirtilerini, tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
Bel fıtığı olanlar egzersiz yaparken nelere dikkat etmeli?
En sık görülen fıtık sorunları nelerdir? Kimler daha çok bu probleme maruz kalırlar? Fıtık konusunda dikkat edilecek noktalar nelerdir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir bel fıtığı hakkında önemli bilgiler verdi.
Kış stresine karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmeli
Uzmanlar kış stresini öteleyebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğunu vurguladı.
Ufak değişikliklerle doğurganlık şansınızı artırabilirsiniz
Günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle doğurganlık şansını artırmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Betül Dündar; “proteinden zengin karbonhidrattan fakir bir beslenme programı benimsenmeli, ideal vücut ağırlığının sağlanması için mutlaka egzersiz yapılmalı ve kafein tüketimi sınırlandırılmalı” dedi.
Arka Arkaya felç (inme) geçirme nedir?
Gündemdeki haberlerin ardından internette aranan konular arasında yer alan arka arkaya felç geçirmek (inme) sebepleri merak ediliyor. Beyin damarlarının aniden tıkanması yada yırtılması neticesinde beynin hasar alması ve ortaya çıkan belirtilerin 24 saat ya da daha uzun sürmesine inme denilir. 24 saatten kısa sürede düzelen durumlar için geçici iskemik atak (GIA) denilir. Geçici iskemik atak yaşandığında belirtiler geçici olsa da tıpkı kalp anjinası sonrası kalp krizinin gelmesi gibi geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabilir. Geçici iskemik atak (GİA) geçiren insanların %5-10'u 1 ay, %15-20'si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirmektedir.
Karın Kası Nasıl Yapılır? Kılavuz Niteliğinde Öneriler...
Karın kası yapmak zor bir iştir. Zaman, emek ve enerji gerektirir. Öte yandan karı kası sadece egzersiz yapmakla sahip olabileceğiniz bir şey değildir. Spor sayesinde karın kaslarınız olsa da diğer şeyleri yanlış yapıyorsanız bu kaslar pek de kalıcı olmayabilir. Karın kası yapmak için size harika bir kılavuz hazırladık!
Yaşlılar için ev kazalarını önlemede nelere dikkat edilmeli?
Ev kazaları, Türkiye'de yaşanan kazalar arasında trafik kazalarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Ev kazalarının en çok yaşlıları ve çocukları tehdit ettiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Turhan Özler, alınacak basit önlemlerle riski azaltmanın mümkün olabildiğini söyledi.
Uzmanından pandemide kalp ve akciğerin güçlenmesi için egzersiz önerileri
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, salgın döneminde evde yapılacak farklı egzersiz çeşitlerinin sadece kas ve eklemleri güçlendirmekle kalmayıp, kalp ve akciğerleri de kuvvetlendireceğini aktardı.
Koronavirüs Sürecinde Vücut Direncini Artıracak Öneriler
Dünyada ve ülkemizde etkisi tüm hızıyla devam eden Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkla mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu dönemde vücut direncini artırmanın yolu ise doğru gıdalarla dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor. Dyt. Merve Sır, koronavirüse yakalanan bireylere sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
Regl nedir, kaç yaşında başlar? İşte regl süreciyle ilgili bilgiler
Hemen hemen her kadın regl öncesi ve regl sürecinde ruhsal ya da fiziksel birtakım değişimler yaşar. Bu belirtiler genellikle reglin başlamasına 1 hafta kala ortaya çıkar. Adet başlangıcında hafif bir karın ve kasık ağrısı, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik, baş ağrısı olabilir. Adetler ağrılı olabilir ve ilk birkaç yıl düzensiz görülebilir, bu tamamen fizyolojik bir olaydır. Peki, ilk regl kaç yaşında başlar? İşte regl süreciyle ilgili detaylar...
Koronavirüste şoke eden iddia... Çin, dünyaya böyle yalan söylemiş!
İngiltere televizyonlarında bu akşam yayınlanacak bir belgesel dünyayı derinden sarsacak gerçekleri ortaya çıkaracak. Koronavirüs salgınıyla ilgili bilinmeyen gerçekleri ortaya çıkaran bu çarpıcı yapımda Vuhan'da görevli sağlıkçıların Kovid-19 salgınının ortaya çıkışının asıl tarihi ve Çin hükümetinin söylediği yalanları bizzat anlattığı inanılmaz görüntüler yer alıyor.
Vücuda çeşitli etkileri var... Sirkeli su zayıflatır mı?
Kilo verme ve yağ yakma konusunda mucize bir besin olmamasına rağmen bazen sosyal medyanın veya çevrenin etkisi ile diyet efsaneleri akıl karıştırabiliyor. Bu efsanelerden en yaygınlarından biri de sirkeli suyun zayıflama da etkili olduğu. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, sirkeli suyun vücuda olan etkilerini anlattı.
Karaciğer yağlanması kalbi vuruyor
Karaciğer yağlanması bulunan kişilerin ölüme yol açan hastalıkların başında kalp ve damar hastalıklarının geldiği, karaciğerde iltihap ve sertleşme gelişen kişilerin yüzde 20-30'unda yıllar içinde siroz veya kanser ortaya çıktığı belirtildi.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir?
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) veya halk arasında bilinen adıyla takıntı hastalığı, kişide ciddi düzeyde kaygıya ve huzursuzluğa yol açacak şekilde tekrarlayan obsesyonlar ve kompulsiyonlar ile karakterize bir psikiyatrik bozukluktur.
Dünya yıldızları otelde karantinada! Ayrıcalık talepleri olay oldu...
Normal takvime göre 8 Şubat'ta başlaması gereken sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık için geri sayıma geçilmişken oyuncuları taşıyan uçaktan pozitif vaka çıkması tüm planları altüst etti.
Çalışanların ruh halini patrona bildiren bileklik geliştirildi
İlk bakışta bu silikon bileklik, egzersiz yaparken nabzı gösteren saatlere benziyor. Ama fiziksel değil duygusal sağlık için İngiltere'de geliştirilen Moodbeam adlı bu cihaz, yöneticilerin çalışanların ruh hallerini görebilmelerini sağlıyor.
Yüksek Tansiyonun Sebebi Korku ve Kaygılarınız Olabilir
Uzun süreli ve yüksek oranda kaygı, endişe, korku ve panik hali yaşamanın birtakım fiziksel hastalıklarla ilişkisi olduğu uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Kaygıyı azalttığı ve kişinin başa çıkabilme becerilerini geliştirdiği için düzenli egzersizin önemine dikkat çeken uzmanlar, psikolojik sağlamlık için sosyal ilişkilere önem verilmesini, aktivitelerin artırılmasını ve bireylerin kendilerine zaman ayırmalarını öneriyor.
Sleeve Gastrektomi İle Zayıflama Nasıl Olur?
Son yıllarda, obezite hastalığının görülme sıklığının da artması ile obezite cerrahilerine talep giderek yükseliyor. Farklı türlere sahip olan ve farklı değişimlerin gerçekleşmesini sağlayan obezite cerrahileri içerisinde ise en çok tercih edilen sleeve gastrektomi olarak da bilinen tüp mide ameliyatı oluyor. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Murat Aynacı en çok tercih edilen bu operasyon hakkında merak edilenleri anlattı.
Uzmanından dengeli yaşlanma için önemli ipuçları
Yaşlılıkla birlikte gelen bazı hastalıklar kişiyi başkalarına bağımlı hâle getirebiliyor. Günümüzde 65 yaş ve üzerindeki insanların sayısı hızla artmakta. Dolayısıyla damar sertliği, kanser, diyabet, bunama, idrar tutmada zorlanma, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, yetersiz beslenme, kemik erimesi, eklem kireçlenmesi, kıkırdak harabiyeti, yürüme bozuklukları, bası yaraları, uyku bozuklukları ve sık düşmeye bağlı yaralanmalar, sakatlanmalar, hareket kısıklığı gibi hastalıklar ve sağlık problemleri yaşam kalitesini düşürdüğü gibi özgürlük alanımızı da daraltıyor.
Sağlıklı bir uyku için nelere dikkat edilmeli?
Sağlıklı bir şekilde hayatımızı sürdürmek için olmazsa olmazların başında uyku geliyor. Uykunun basit bir dinlenme sürecinden fazlası olduğunu söyleyen Uzm. Psk. Aylin Cengiz Akpınarlı, uykuya dair merak edilenleri anlattı.
Tansiyonu düşürüyor, vücudu iltihaplanmalara karşı koruyor... Peki limonlu su zayıflamada etkili mi?
Limon hepimizin bildiği gibi iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ancak, kilo verme ve yağ yakma konusunda mucize bir besin olmamasına rağmen bazen kafa karışıklığına neden olabiliyor. Peki, limonlu su zayıflatır mı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Kış aylarında atlanmaması gereken 5 bakım adımı
Kış aylarında tek istediğimiz şey battaniyenin altına kıvrılmak olsa da öz bakımımız için ihmal etmememiz gereken bazı şeyler var. Kış mevsiminin miskinliğinden kurtulmak, kendinizi ruhen ve bedenen iyi hissetmek için atlamamanız gereken 5 adımı anlatıyoruz.
Gül hastalığı (Rozasea)
Halk arasında ‘gül hastalığı’ veya ‘gülleme’ diye de bilinen rozasea yüzde kızarıklık, yanma, batma hissi, damarlarda belirginleşme, sivilce benzeri oluşumlarla sık görülen bir cilt hastalığıdır. Özellikle maske kullanımının arttığı şu günlerde rozasea çok daha sık karşımıza çıkar oldu.
Hangi pozisyonda yatılırsa yatılsın, yumuşak yataklardan kaçınılmalı
Yatış pozisyonunun postürü etkilediğini belirten Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Hangi pozisyonda yatılırsa yatılsın, yumuşak yataklardan kaçınılmalı, çok sayıda ve sert yastıklar tercih edilmemeli. Bel ve boynun zorlanmasına yol açabileceği için yüzüstü pozisyonda uyumaktan kaçınılmalıdır” dedi.