aşırı işlenmiş gıda haberleri sayfasında aşırı işlenmiş gıda hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 276 aşırı işlenmiş gıda haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Beslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#SağlıkHarvard Üniversitesi’nde işlenmiş gıdalar uzmanı olan Dr. W. Taylor Kimberly, aşırı işlenmiş gıdaları daha detaylı inceledikten ve bunların beyni nasıl etkilediğini gördükten sonra kendi beslenme biçimini de değiştirdi. Dr. Kimberly, Business Insider’a daha sağlıklı bir beyin ve bağırsak için yapılabilecek 3 basit değişikliği anlattı.
#Bağırsak SağlığıAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeAşırı işlenmiş yiyecekler sağlık alanında son dönemin en tartışılan konuları arasına girdi. Bu konuda yapılan güncel bir araştırma da çok can sıkıcı sonuçlar ortaya koydu.
#Aşırı İşlenmiş YiyeceklerAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 30 yıllık bir araştırma da bu gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çarpıcı veriler içeriyor.
#Aşırı İşlenmiş GıdaUltra işlenmiş gıdaların sağlıksız olduğunu artık hepimiz biliyoruz ama tüketmeye devam ediyoruz. Uzmanlar bu gıdaların tam 32 hastalığa neden olduğunu söylüyor ve sigara gibi muamele görmesi gerektiği konusunda çağrıda bulunuyor. uzmanlar bisküvi, kek vb. gıdaların sigara gibi sağlıksız görülmesi ve kısıtlama getirilmesi gerektiği konusunda çağrısında bulunuyor. Yapılan büyük bir çalışma bu gıdaların tüketimini kanser ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere 32 hastalıkla ilişkilendiriyor.
#SağlıkGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#Uzmanİnme genelde ileri yaştaki yetişkinleri etkileyen bir durum olarak görülse de gençler arasındaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Son dönemin en gözde beslenme uzmanlarından Dr. Tim Spector biri de henüz genç denebilecek yaşta yüksek tansiyon sonucu inme yaşadı. Spector tansiyonunu düşürmek için uyguladığı iki basit ama etkili stratejiyi anlattı.
#SağlıkAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#SağlıkHarvard Üniversitesi’nde işlenmiş gıdalar uzmanı olan Dr. W. Taylor Kimberly, aşırı işlenmiş gıdaları daha detaylı inceledikten ve bunların beyni nasıl etkilediğini gördükten sonra kendi beslenme biçimini de değiştirdi. Dr. Kimberly, Business Insider’a daha sağlıklı bir beyin ve bağırsak için yapılabilecek 3 basit değişikliği anlattı.
#Bağırsak SağlığıAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeAşırı işlenmiş yiyecekler sağlık alanında son dönemin en tartışılan konuları arasına girdi. Bu konuda yapılan güncel bir araştırma da çok can sıkıcı sonuçlar ortaya koydu.
#Aşırı İşlenmiş YiyeceklerAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 30 yıllık bir araştırma da bu gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çarpıcı veriler içeriyor.
#Aşırı İşlenmiş GıdaUltra işlenmiş gıdaların sağlıksız olduğunu artık hepimiz biliyoruz ama tüketmeye devam ediyoruz. Uzmanlar bu gıdaların tam 32 hastalığa neden olduğunu söylüyor ve sigara gibi muamele görmesi gerektiği konusunda çağrıda bulunuyor. uzmanlar bisküvi, kek vb. gıdaların sigara gibi sağlıksız görülmesi ve kısıtlama getirilmesi gerektiği konusunda çağrısında bulunuyor. Yapılan büyük bir çalışma bu gıdaların tüketimini kanser ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere 32 hastalıkla ilişkilendiriyor.
#SağlıkYulaf, badem, soya... Bitkilerden üretilen süt alternatifleri son yıllarda önlenemez bir yükseliş yaşıyor. Kimileri çevresel kaygılarla kimileri de sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle hayvansal süt ürünlerinden uzaklaşıp, bitkisel sütleri tüketiyor. Ancak güncel araştırmalar, hayvansal süt ürünlerini beslenmeden çıkarmanın sağlığa düşündüğümüz kadar faydalı olmadığına işaret ediyor.
#SağlıkObezitenin biyolojisi çözüldü. Üst üste 3 yıl ABD’nin ‘en iyi doktorları’ listesine seçilen Harvard Tıp Fakültesi hekimi, araştırmacısı ve öğretim üyesi Türk doktor Furkan Burak, sadece Hürriyet’e konuştu. Toplumdaki yanlış algının aksine obezitenin bir irade eksikliği değil hastalık olduğunu ve tedavisinin de mümkün olduğunu söyledi. Peki nasıl? İşte detaylar…
#ObeziteBir zamanlar sokaklarda dolaşan ince siluetler, şimdilerde yerini büyük bedenlere bıraktı. 1960'lı yıllarda daha düşük vücut yağ oranlarına sahip olan insanlar çoğunluktayken günümüzde insanlar eskiye nazaran çok daha kilolu. Peki, o dönemlerde bu zayıflığın sırrı neydi? Kaliforniyalı beslenme uzmanı Autumn Bates, bu değişimin nedenlerini anlattı, diyetisyen Gülçin Işık ise eski günlerdeki gibi fit ve sağlıklı olmanın yollarını anlattı.
#SağlıkBeyaz pirinç yıllardır sofralarımızın baş tacıydı, ancak kahverengi ve siyah pirinç sağlıklı beslenme trendiyle yükselişe geçti. Peki, bu çeşitler gerçekten beyaz pirince göre daha sağlıklı mı? Bazı uzmanlar, bu pirinçlerin daha fazla arsenik içerdiğini öne sürerek endişelerini dile getiriyor. Sağlıklı seçimler yapmaya çalışırken farkında olmadan sağlığımızdan mı oluyoruz? Tüm pirinç türlerini mercek altına aldık!
#PirinçGüncel araştırmalar, kolesterol oranı yüksek bazı yiyeceklerin, kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğunu gösterdi. Peki kolesterolü yükselterek sağlığımıza zarar veren gıdalar hangileri?
#SağlıkLif ve protein zengini baklagil makarnaları, klasik makarnaya sağlıklı bir alternatif olarak yükselişte. Edamame spagetti, içerdiği yüksek besin değerleriyle dikkat çekiyor: Bir porsiyonda 12 gram lif ve 24 gram protein sunuyor; bu, iki kâse brokoli ve dört yumurtaya denk! Glütensiz yapısıyla ve demir, potasyum, kalsiyum gibi minerallerle dolu bu besin, sağlıklı yaşamın yeni favorisi olmayı hak ediyor.
#EdamameKetojenik, dukan, aralıklı oruç, taş devri, Akdeniz diyeti… Her yıl yeni bir diyet moda oluyor ve büyük vaatlerde bulunuyor. Yıllardır en sağlıklı beslenme şekli olarak bilinen Akdeniz diyeti, kalp sağlığını koruyan, uzun yaşamı destekleyen ve bilimsel araştırmalardan tam not alan bir beslenme şekliydi ama şimdi karşısına çok güçlü bir rakip çıktı. Afrika diyeti…
#Tanzanya DiyetiSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriSağlığımızı bozan birçok faktör var ve bunlar arasında hem bireysel tercihler hem de toplumsal etkiler rol oynuyor. "Siyaset mi, yoksa üç beyaz (un, tuz, şeker) mi sağlığımızı bozuyor" sorusuna gelirsek, her ikisi de farklı yollarla etkili olabilir. Bu konuda alanında uzman doktorlara fikirlerini sordum.
#1Kekler, kurabiyeler, şekerlemeler başta olmak üzere sayısız ürünün içinde yer alan katkı maddesi No.3'ün kullanımı ABD'de yasaklandı. Bu katkı maddesi Türkiye'de ise hâlâ kullanılıyor ve sağlığa ise sayısız zararı bulunuyor.
#Katkı Maddesi No.3