Fazla şeker tüketimi, gözlerimize ne gibi zararlar verir?

Göz sağlığımızı korumak için fazla şeker tüketiminden kaçınalım…

Haberin Devamı

Diyabet (şeker hastalığı) gözleri nasıl etkiler?

Şeker hastası olduğunuzda, vücudunuz ya hücrelere glikoz (şeker) sağlayan bir hormon olan insülini üretmez ya da insüline yanıt vermez. Kan dolaşımında çok fazla glikoz olması, göz damarları da dahil olmak üzere tüm kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.

Diyabetik retinopati (şekerin göze vurması)

Diyabetik retinopati, körlüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Diyabet, retinanın (ağ tabaka) kan damarlarının sızdırmasına veya retina yüzeyinde anormal yeni kan damarlarının büyümesine neden olur. Ayrıca gözün görme merkezinde (sarı noktada) ödem oluşur. Tüm bunlar görmenin bozulmasına yol açar.

Glokom (göz tansiyonu)

Bir glokom türü olan neovasküler glokom, diyabetten kaynaklanır. Yüksek şeker seviyeleri, iriste (gözün renkli kısmı) yeni kan damarlarının büyümesine ve göz basıncında artışa neden olur.

Haberin Devamı

Fazla şeker tüketimi, gözlerimize ne gibi zararlar verir

Katarakt (gözümüzün içindeki merceğin şeffaflığını kaybetmesi)

Diyabetli kişilerde kandaki şekerin yükselmesi nedeniyle katarakt daha erken oluşabilmekte ve daha hızlı ilerleyebilmektedir.

Göz merceğinin şişmesi

Diyabetin bir başka etkisi de göz merceğinin şişmesi ve bulanık görmeye yol açmasıdır. Kan şekeri seviyeleriniz hızla değişirse, göz merceğinizin şekli etkilenebilir ve görüşünüz bulanıklaşabilir. Kan şekeriniz dengelendikten sonra görüşünüz normale döner.

Diyabetik göz hastalığını önlemek için neler yapmalıyız?

• Diyabete bağlı göz problemlerini önlemenin en iyi yolu kan şekerinizi normal seviyede tutmak ve dalgalanmaları önlemektir.

• Ayrıca tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü düşürün. Yüksek tansiyon ve kolesterol, diyabetik göz hastalığını daha da kötüleştirebilir.

• Sigara içmeyi bırakın. Sigara içmek, göz dahil tüm kan damarlarında daha fazla hasara neden olabilir.

• Güneş gözlüğü takarak gözlerinizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından koruyun. Bu ışınlara maruz kalmak kataraktın ilerlemesini hızlandırabilir.

Haberin Devamı

• Size diyabet teşhisi konduysa, gözlerinizin sağlığını değerlendirmek ve değişiklikleri saptamak için düzenli göz muayenesi yaptırmanız önemlidir.

 

Yazarın Tüm Yazıları