Prof. Dr. Banu Coşar

Yaşlanınca gözlerimize neler oluyor? Kırk yaş gözlerimiz için bir dönüm noktasıdır…

30 Eylül 2024
Kırk yaştan sonra gözlerimizde yaşlanmaya bağlı çeşitli değişiklikler baş gösterir. Bu değişikliklerden bir kısmı doğal yaşlanma sürecinin bir parçası sayılırken, bir kısmı ise tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak karşımıza çıkar.

Yaşla birlikte göz bebeğimiz küçülür

Yaşlandıkça, göz bebeği büyüklüğümüzü ve ışığa tepkimizi kontrol eden kaslar güçsüzleşir.
Bu da, göz bebeğimizin küçülmesine ve ortam aydınlatmasındaki değişikliklere daha az tepki vermesine neden olur.

Bu değişiklikler nedeniyle, 60'lı yaşlarındaki insanlar rahat kitap okuyabilmek için 20'li yaşlarındaki insanlara göre üç kat daha fazla ortam ışığına ihtiyaç duyar.

Yaşla birlikte gözlerimiz daha kuru olur

Yaşlandıkça vücudumuz daha az gözyaşı üretir. Bu özellikle menopoz sonrası kadınlar için geçerlidir. Göz kuruluğuna bağlı yanma, batma veya kızarıklık gibi şikayetleriniz olursa göz doktorunuza başvurabilir ve suni gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz.

Yaşlandıkça görme alanımız daralır

Yazının Devamını Oku

Çocuğunuzun okula dönüş listesine göz muayenesini eklemeyi unutmayın!

7 Eylül 2024
Okullar başlamadan önce çocuğunuzun göz muayenesini yaptırmak, ders başarısına katkı sağlar. Çünkü “görme” en önemli öğrenme aracıdır ve bir çocuğun öğreniminin %80’i görseldir…

Çocuğunuza ne zaman göz muayenesi yaptırmalısınız?

• Bebekler 4-6 haftalık olduğunda, göz bebekleri damla ile genişletilerek göz içine bakılmalıdır. Bazı göz problemleri doğuştan olabilir. Sorunların erken tespiti, tedavi ile en iyi sonucun alınmasını sağlar.
• Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde, detaylı göz muayenesi yapılır.
• İlk yaş göz muayenesinde herhangi bir sorun ortaya çıkmadıysa, 3 yaşta göz muayenesi tekrar edilmelidir. (Eğer ilk yaş göz muayenesinde bir sorun saptandıysa daha sık takip gerekebilir.)
• Birinci sınıfa başlamadan önce (6 yaş civarında) yine göz muayenesi yapılır.
• Bundan sonra her yıl göz muayenesi yapılması önerilir.

Çocuğunuzun göz problemi yaşadığına dair işaretler

Yazının Devamını Oku

Yaz aylarında göz ameliyatı olunur mu?

20 Ağustos 2024
Yaz aylarında sıcaklık, nem ve güneşin UV ışınları artar. Ayrıca çoğumuz havuz ve denize gireriz. Ancak bunlar göz ameliyatı olmaya engel değildir. Eğer doktorunuzun önerilerine uyarsanız her mevsimde göz ameliyatı olabilirsiniz.

Doktorunuz ameliyat sonrası belli süre ile güneş ve su yasağı getirebilir. Bu süreler; hastadan hastaya ve doktordan doktora farklılık gösterebilir. Aşağıda en sık yapılan göz ameliyatları sonrası dikkat etmeniz gerekenleri özetledim…

Katarakt Ameliyatı

Katarakt ameliyatından sonra 1 hafta süreyle yüzünüzü yıkarken ameliyatlı gözün içine su kaçırmamaya dikkat etmek gerekir. Denizde veya havuzda yüzmek için ise 3-4 hafta beklemek gerekir. Güneşin ameliyat sonrası göze bir zararı yoktur.

Göz İçi Trifokal (Akıllı) Lens Ameliyatı

Akıllı lens ameliyatı teknik olarak katarakt ameliyatı ile aynı ameliyattır. O nedenle akıllı lens ameliyatı sonrası uyulması gereken kurallar; katarakt ameliyatı ile aynıdır.

Lazer Göz Ameliyatı

Lazer göz ameliyatı sonrası hemen ertesi gün, yüzünüzü yıkayabilir ve banyo yapabilirsiniz. Havuzda veya denizde ise 3 gün sonra yüzebilirsiniz. Güneşin UV ışınları ameliyattan sonraki ilk 3 ay boyunca derecelerin geri gelmesini tetikleyebilir. O nedenle UV ışınlarının fazlaca yansıma yaptığı deniz kenarı gibi yerlerde ve çok güneşli havalarda UV filtreli güneş gözlüğünüzü takınız.

Yazının Devamını Oku

Kilo verme hapları göz sağlığını etkiliyor

9 Ağustos 2024
Diyabet (şeker hastalığı) ilacı semaglutid; kilo vermeyi sağlaması nedeniyle çok popüler oldu… Semaglutid içeren ilaçlar arasında Ozempic, Wegovy ve Rybelsus yer alıyor.

Ozempic, kan şekerinin başarılı şekilde kontrol edilmesini sağlıyor. Ancak gözlerde kimi olumsuz yan etkilere yol açıyor. Bu olumsuz yan etkiler şunlar:

1. Bulanık görme
2. Diyabetik retinopatinin kötüleşmesi: Şeker hastalığının göze vurması bulgularında artış
3. Makulada komplikasyonlar: “Makula” veya “sarı nokta” denen görme merkezinde problemler

Semaglutid Gözleri Nasıl Etkiliyor?

Semaglutid, yemek yerken tok hissetmemizi sağlayan GLP-1 hormonu gibi etki ederek insanların kilo vermesine ve kan şekerini kontrol etmesine yardımcı oluyor. Bu hormon aynı zamanda vücudun daha fazla insülin üretmesini sağlayarak kan şekerini düşürüyor.

Vücutta şeker seviyesinde bir değişiklik meydana geldiğinde, göz merceğinin şekli etkileniyor. Bu da bulanık görmeye yol açıyor. Neyse ki bulanık görme şeklindeki yan etki geçici ve 3-4 ay sonra düzeliyor.

Yazının Devamını Oku

Göz çevremiz için hangi güneş kremini seçmeliyiz?

13 Temmuz 2024
Güneşin UV ışınları dalga boylarına göre isimlendirilir ve başlıca UV ışınları türleri UVA, UVB ve UVC'dir. UVA ışınları en uzun dalga boyuna sahiptir, bunu UVB ve UVC takip eder. Daha kısa UV ışınları atmosferin ozon tabakası tarafından emilir, dolayısıyla UV radyasyonu vücudunuza ulaştığında çoğu UVA ve bir kısmı da UVB formunda olur. UVB ışınları cildinizin yalnızca dış katmanlarına nüfuz eder, ancak UVA ışınları daha uzun dalga boyları nedeniyle daha derin katmanlara nüfuz eder. UVB ışınları yüzeysel iltihaplanma ve hasara (güneş yanığı gibi) neden olurken, UVA ışınları daha derin hasara neden olabilir ve hücresel değişiklik riskinizi artırabilir.

Güneş kremi tipleri nelerdir?

Güneş kremlerindeki aktif bileşenler, zararlı UV ışınlarının cilde nüfuz etmesini engelleyen UV filtreleri oluşturur. İki tür güneş koruyucu vardır: mineral ve kimyasal.

Mineral güneş kremleri:

Mineral güneş kremleri cilt tarafından emilmez. Cilt yüzeyinde kalarak UV ışınlarını küçük aynalar gibi ciltten uzaklaştıran fiziksel bir engelleyici görevi görür.

Mineral güneş kremleri UV ışınlarını yüzey seviyesinde engelledikleri için hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlarlar.

Ayrıca mineral güneş kremleri fiziksel bir bariyer oluşturduğundan uygulandığı anda etkili olur, beklemeye gerek kalmaz.

Mineral güneş kremleri beyazımsı bir görünüme sahip olma eğilimindedir.

Mineral güneş kremleri cildin yüzeyine oturdukları için ovma, terleme ve durulama sonrası sık sık yeniden uygulama gerektirirler.

Yazının Devamını Oku

Katarakt farkındalık ayı: Katarakt nedir, belirtileri neler, tedavisi nasıl olur?

23 Haziran 2024
Katarakt körlüğün dünyadaki en sık nedenlerinden biridir… Haziran ayı, kataraktın küresel etkisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 10 yılı aşkın bir süre önce “Katarakt Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Peki, katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl olur? İşte katarakt belirtileri ve merak edilenler...

Katarakt nedir?

Katarakt, gözün doğal merceğinin (lensinin) şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt, lensteki proteinlerin parçalanması ve görmeyi bozacak tortular oluşturmasıyla ortaya çıkar.

Kataraktın en yaygın belirtileri arasında bulanık görme, renkleri soluk görme ve çift görme yer alır. Ayrıca katarakt, gözlük derecelerinde değişime yol açar.
Kataraktın tek tedavisi ameliyattır.

Katarakt risk faktörleri

Kataraktların çoğu, yaşlanma sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Yaşlandıkça katarakt riskimiz artar. Çoğumuz 80 yaşımıza geldiğimizde katarakt ameliyatı geçirmiş olacağız…

Yazının Devamını Oku

Işık hassasiyeti (fotofobi) neden olur, tedavisi nedir?

28 Mayıs 2024
Işık hassasiyeti veya ışığa karşı duyarlılığın tıbbi adı “fotofobi”dir. Güneş ışığı, floresan veya ampül gibi kaynakların tümü; gözlerinizi kısma veya kapatma ihtiyacının yanı sıra rahatsızlığa neden olabilir. Işık hassasiyetine baş ağrıları da eşlik edebilir.

Fotofobiye ne sebep olur?

Fotofobi, gözlerdeki enfeksiyon veya iltihaplanma gibi durumlarda ortaya çıkan bir belirtidir.

Ayrıca, virüs kaynaklı göz dışı hastalıklar veya migrenin de bir belirtisi olabilir.

Daha açık göz rengine sahip kişiler, parlak güneş ışığı gibi ortamlarda daha fazla ışık hassasiyeti yaşayabilirler.

Fotofobinin diğer yaygın nedenleri arasında gözün kornea (şeffaf) tabakasındaki problemler, üveit (göz iltihabı) ve menenjit gibi bozukluklar yer alır.

Işık hassasiyeti aynı zamanda retina dekolmanı (gözün ağ tabakasında ayrılma), kontakt lens tahrişleri, güneş yanığı ve göz kuruluğu ile de ilişkilidir.

Belladonna, furosemid, kinin, tetrasiklin ve doksisiklin gibi bazı ilaçlar da yan etki olarak ışık hassasiyetine neden olabilir.

Yazının Devamını Oku

Miyopiyi kontrol altına almak mümkün!

20 Mayıs 2024
2018 yılından beri, ebeveynleri miyopi (uzağı görememe) hakkında bilinçlendirmek amacıyla “miyopi farkındalık haftası” kutlanıyor. Miyopi, çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Araştırmalar 2050 yılında dünyada 5 milyardan fazla miyop birey olacağını gösteriyor. Kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı olmasa da; bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi yakın odaklı aktiviteler ile iç mekanda fazla zaman harcayan çocuklar, dışarıda vakit geçiren çocuklara kıyasla daha miyop oluyor…

Miyopiyi kontrol altına almak için kullanılan yöntemler:

Düşük doz atropin göz damlası

Düşük doz atropin, miyopi ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla 5-18 yaş arasındaki çocuklarda kullanılıyor. Damlalar her gece yatmadan önce göze damlatılıyor. Atropin damlaları, yan etki olarak göz çevresinde kızarıklık ve kaşıntı yapabiliyor.

Çevresel defokus kontakt lensler

Bu kontakt lensler 6-12 yaş arası miyop çocuklarda kullanılıyor. Bu özel kontakt lensin farklı odak alanları mevcut. Farklı odakların göz büyümesini yavaşlattığı ve miyopiyi sınırlandırdığı düşünülüyor.

Ortokeratoloji (Orto-K)

Ortokeratoloji, çocuğun gece boyunca taktığı bir kontakt lens... Ortho-K olarak da adlandırılan bu lensler uyurken gözün kornea (şeffaf) tabakasını düzleştiriyor. Bu sayede, ertesi gün kontakt lenssiz net görüş sağlanıyor.

Yazının Devamını Oku