Göz sağlığımız için nasıl beslenmeliyiz?

Sağlıklı ve dengeli beslenme, vücut sağlığımız için olduğu gibi göz sağlığımız için de önemlidir.

Haberin Devamı

Göz sağlığımız için aşağıdaki besinleri bolca tüketmeliyiz:

A vitamini içeren turuncu renkli sebze ve meyveler

Havuç iyi bilinen bir A vitamini kaynağıdır. Ayrıca tatlı patates, kavun ve kayısı da A vitamininden zengindir. Gözümüzün retina (ağ) tabakası, ışık ışınlarını görüntüye çevirmek için A vitaminine ihtiyaç duyar. Ayrıca gözlerimizin kurumaması için de A vitamini gereklidir.

Göz sağlığımız için nasıl beslenmeliyiz

C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler

C vitamini göz sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Kızarmış yiyecekler, sigara dumanı ve güneş ışınları, hücrelerimize zarar verebilecek serbest radikal molekülleri üretir. Antioksidan özelliği olan C vitamini, zarar gören bu hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Antioksidanlar yaşa bağlı sarı nokta hastalığını ve kataraktı önleyebilir veya geciktirebilir.

Haberin Devamı

C vitamini kaynakları arasında portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi turunçgiller bulunur. Şeftali, kırmızı biber, domates ve çilek gibi diğer birçok sebze ve meyve de C vitamini içerir.

E vitamini

Bir diğer önemli antioksidan ise hücrelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olan E vitaminidir. E vitamini avokado, badem ve ay çekirdeğinde bulunur.

Omega-3 yağ asitleri içeren soğuk su balıkları

Bu balıklar arasında somon, ton balığı, sardalye, pisi balığı ve alabalık yer alır. Omega-3 göz yaşı fonksiyonuna katkı sağlar.

Lutein ve zeaksantin açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler

Lutein ve zeaksantin, yeşil yapraklı sebzelerin pigmentlerinde bulunan antioksidanlardır. Bunlar, görme merkezini yani sarı noktayı korurlar. Lahana ve ıspanak bu pigmentlerden bol miktarda içerir. Lutein ve zeaksantin içeren diğer yiyecekler arasında marul, karalahana, turp, brokoli ve bezelye bulunur.

Fasulye ve çinko

Çinko minerali retinanın sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden korur. Ancak çinko, vücudumuzdaki bakır miktarını düşürebilir.

Haberin Devamı

Neyse ki börülce, barbunya ve lima fasulyesi dahil her türlü fasulye (baklagil) hem çinko, hem bakır içerir. Çinko açısından zengin diğer yiyecekler arasında istiridye, yağsız kırmızı et, kümes hayvanları ve zenginleştirilmiş tahıllar bulunur.

Göz sağlığı için ek gıda takviyesine gerek var mı?

Sağlıklı ve dengeli beslendiğimiz takdirde, gözlerimiz için ek gıda takviyesi almamıza gerek yoktur. Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ise istisna teşkil eder. Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı olanların AREDS 2 (C vitamini, E vitamini, beta-karoten, bakır, lutein, zeaksantin, çinko) denen formulasyona sahip gıda takviyesini almaları gerekir.

 

Yazarın Tüm Yazıları