bilimsel araştırma haberleri sayfasında bilimsel araştırma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 14516 bilimsel araştırma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mezar taşında "çağının bilmecesi" yazıyor, doğumundan ölümüne gizemli bir hayat yaşadığı belirtiliyor. 16 yaşındayken gökten düşmüş gibi bir anda ortaya çıkan genç adamın kim olduğu neredeyse iki asırdır merak ediliyor. Bilim insanları DNA analizleriyle bu soruya nihayet bir yanıt buldu ama halen cevaplanması gereken önemli bir soru daha bulunuyor.
#DNAHitit Üniversitesi’nde yapılan araştırmayla içeriğinde 23 farklı bileşen olduğu tespit edilen çiğdem çiçeğinin cilt enfeksiyonlarının, deri lezyonlarının ve enflamatuar bozuklukların tedavisinde etkili olabileceği tespit edildi.
#ÇiğdemBilimsel çalışmalarına İngiltere merkezli Liverpool Üniversitesi’nde devam eden Türk bilim insanı Dr. Ceren Kabukçu ve ekibi, tarihteki en eski pişirilmiş yemek kalıntılarını keşfetti. Keşif, dünya basınının manşetlerinde yer alırken Dr. Ceren Kabukçu, yaklaşık 70 bin yıllık örneklerin keşif sürecini Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlattı.
#Ceren KabukçuTıp alanındaki gelişmeler her geçen gün hayatımızı kâbusa çeviren hastalıklar için yeni umutlar doğmasını sağlıyor. İngiltere'de yapılan son araştırmalardan biri de her yıl sayısız insanın hayatına mâl olan kansere çare olabilecek olmasıyla çok konuşuldu...
#Kanser TedavisiABD'de 1960'lı yıllarda yapılan bir araştırma yarım asırdan fazla zamandan sonra yeniden gündemde. O araştırma yüzünden hayatları mahvolanlar birer birer gün ışığına çıkıyor. İşte en iddialı bilimkurgu yapımlarında bile göremeyeceğiniz kadar inanılmaz, bir o kadar da üzücü bir "bilim" hikayesi...
#Bilimsel AraştırmaBağımlılıklar insan sağlığı için en büyük sorunlardan biri. Özellikle de sigara bağımlılığı... Ancak bilim insanları sigara tiryakiliğini bitirmeye çok yakın. Hem de hiç tahmin edilmeyen bir yöntemle...
#Bağımlılık TedavisiYukarıdaki görsele baktığınızda ne gördünüz? Mesela ortadaki karanlık alan hareket ediyor, büyüyor ya da genişliyor gibi gelmiş olabilir mi? Endişelenmeyin ekranınız sizi yutacak bir karadeliğe dönüşmedi. Görselde bir hareketlilik de yok. Ancak bu tuhaf görsel beyinlerimizin ve gözlerimizin dünyayı nasıl gördüğüne dair çok önemli dersler içeriyor.
#Görsel İllüzyonDünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız verdiği bir ödülle 70 yıllık bir yanlışın telafisi için önemli bir adım attı. Bugün milyarlarca insanın hayatını borçlu olduğu bir isimsiz kahramana, nihayet hak ettiği paye verildi. Siz de şu an yaşıyorsanız ve sağlığınız yerindeyse, ömrünüzün bir noktasında bu kahraman kadının mirasından faydalanmışsınız demektir. Peki kendisiyle tanışmak istemez misiniz?
#Henrietta LacksSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Türkiye'de bilimsel anlamda araştırma geliştirme yapılacak bir ortamın eksikliği yok. Bilim insanlarımızı el üstünde tutuyoruz. Onlara her türlü desteği veriyoruz ve yaptıkları çalışmaların siyasetten bağımsız, bu ülkenin geleceğine, çocuklarımıza, torunlarımıza yapılan yatırımlar olduğunun farkındayız" dedi.
#Mustafa VarankSize çok iyi bir haberimiz var! Çekici bir insan olabilmenin yalnızca fiziksel güzellik ile olabileceği düşüncesinin yanlışlığı, bilimsel olarak kanıtlandı. Kendinizi daha iyi hissettirecek, özgüveninizi artıracak ve daha çekici hissetmenizi sağlayacak 8 yöntem hemen aşağıda...
#Çekici HissetmekKoklayarak öpüşmek, kelebek öpücüğü, Fransız öpücüğü gibi, öpüşmekle ilgili pek çok farklı isim var; çünkü bunu yapmanın birçok farklı stili bulunuyor. Biz insanlar, bunu romantik bir jest ve sevgimizi göstermenin bir yolu olarak kullansak da, öpüşmek; tüm bu açıklamalara meydan okuyan yerleşik insan davranışlarından biri aslında. Ve çok amaçlı bir eylem olduğu kesin. Bazen iyi şanslar demek için, bazen bir tekne gezintisi sonrasında dudaklara kondurulan bir öpücük; hepsi farklı anlamlara sahip olsa da, doğasında benzerlik arz ediyor. Peki öpüşmeyi neden bu kadar seviyoruz?
#ÖpüşmekKargalar simsiyah renkleri ve kötü sesleri nedeniyle tarih boyunca kötülüklerle ve ölümle özdeşleştirilmiş ve aslında hakları yenmiş hayvanlardır. Oysa yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, alet kullanabilen nadir zekaya sahipler, sosyal ilişkileri inanılmaz kuvvetli ve şaşırtıcı bir eğlence ve espri anlayışına sahipler. İşte kargalar hakkındaki olumsuz düşünceleri tersine çevirecek birbirinden ilginç bilgiler...
#KargaKimse yaşlanmak istemiyor. Konu pürüzsüz ve porselen gibi bir cilt olunca her geçen gün yeni bir cilt bakım trendi ortaya çıkıyor. Milyonlarca insan kulaktan dolma bilgililerle sosyal medyada gördüğü bu trendleri denemek ve doğal yollarla yumuşacık bir cilde kavuşmak istiyor. Bugüne kadar bu uğurda kahve telvesi, yumurta beyazı, aloa vera, anne sütü, salyangoz özütü hatta plasenta bile sürenleri duyduk. Şimdi ise yeni trend sığır don yağı…
#Cilt Bakım TrendleriEğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluTürkiye-Azerbaycan Üniversitesi ve Türk Dünyasına yönelik ortak üniversite çalışmalarına bir yenisi Mısır ile ekleniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye-Mısır Üniversitesi kurulması için çalışmaları başlattıklarını duyurdu.Özvar ayrıca Türkiye’nin köklü üniversitelerinin Mısır’da şube açacağını açıkladı.
#YÖK Başkanı Erol ÖzvarOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranOkul, çocuğun ev dışındaki hayatında en önemli yerdir. Dolayısıyla okul ortamındaki tüm deneyimler ister istemez, çocuğun hayatında akademik, sosyal ve mesleki geleceğin şekillenmesi konularında hayati bir role sahip. Yapılan uluslararası araştırmaların sonuçları; ilkokul birinci sınıfta öğrencinin kaydettiği ilerleme ve başarı ile ortaokul kademesinde gösterdiği başarı ve ilerleme arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.
#Konuk YazarMezar taşında "çağının bilmecesi" yazıyor, doğumundan ölümüne gizemli bir hayat yaşadığı belirtiliyor. 16 yaşındayken gökten düşmüş gibi bir anda ortaya çıkan genç adamın kim olduğu neredeyse iki asırdır merak ediliyor. Bilim insanları DNA analizleriyle bu soruya nihayet bir yanıt buldu ama halen cevaplanması gereken önemli bir soru daha bulunuyor.
#DNATürkiye’de artık hâkim ve savcı adaylığı tarihe karıştı. Hâkim-savcı yardımcılığı dönemi başladı. Yardımcıların usta-çırak ilişkisi içerisinde hâkim ve savcılar yanında mesleği öğrenmesini sağlayacak yeni model hayata geçti. Peki hâkim ve savcı yardımcılığı kaç yıl? Yardımcılar adliyeler ve Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) nasıl eğitim görecek?
#HâkimABD ve Fransa'dan bilim insanları tarafından, milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 salgınının bir laboratuvar sızıntısından ziyade pazarda satılan enfekte hayvanlarla ortaya çıktığını öne sürüyor.
#KoronavirüsMilli İstihbarat Akademisi, eğitim hayatına, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın katıldığı ilk dersle başladı. Kalın, ' İstihbarat çalışmalarında teori ve pratiği bir araya getirecek çalışmalar, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda saha uzmanlarını yetiştirecek ve yeni çalışma alanlarının önünü açacaktır.' dedi.
#Milli İstihbarat AkademisiDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kahire ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmuştu. O günden bugüne diyaloğumuzu ve iş birliğimizi en üst seviyede tuttuk" dedi. Erdoğan, "Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir. Saldırıların durması ve kalıcı ateşkes önceliğimiz olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan iki ülke arasında 17 anlaşmaya imza atıldı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanArama motorunun istatistiklerini incelediğimizde 4-17 Ağustos tarihleri arasında yüzde 100 oranında “okullar ne zaman açılıyor” anahtar cümlesinin tarandığını görmek mümkün. Bu aramanın, veliler tarafından mı yoksa öğrenciler tarafından mı yoğunlukla yapıldığını ne yazık ki kestiremeyiz. Ancak görülen o ki, okul açılıyor ve arama yapan birileri, bu durum için hazırlanmaları gerektiğini biliyor.
#Konuk YazarŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunDaha önce Rize'nin Çayeli açıklarındaki petrol sızıntısına dikkat çeken Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Bayburt'ta petrol varlığına yönelik yaptıkları çalışmalarda yeni bulgulara ulaştıklarını belirterek alınan numunelerin incelemeye gönderileceğini ve bölgenin petrol açısından ümit vadettiğini söyledi.
#PetrolKuzey Kore'de, Kim Jong-un'un liderliğinde hız kazanan nükleer programının arka yüzü ortaya çıktı. Kuzey Kore'den kaçarak Güney Kore'ye sığınan Kim Jeong-ae, kardeşi de dahil olmak üzere ülkenin nükleer tesislerinde görev yapan askerlerin yaşadığı sağlık sorunlarını aktardı. Kim Jeong-ae, resmi ölüm sebebi karaciğer kanseri olarak belirlenen kardeşinin askerden önceki ve askerden sonraki halini anlattı.
#Kuzey Kore'Noterlikler üzerinden sığınmacıların işlemlerinin yapıldığına' dair iddialara cevap veren İçişleri Bakanlığı "Ülkemizdeki geçici koruma altındaki Suriyeliler ve uluslararası koruma kapsamındaki yabancılarla ilgili işlemler noterlikler üzerinden yapılmamaktadır. Kimi çevreler dezenformasyon yaparak gerçekleri çarpıtmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Söz konusu iddiayı Göç İdaresi Başkanlığı da yalanlandı.
#İçişleri Bakanlığı