Belleğimizin de korunmaya ihtiyacı var

Hafızamız bizim en değerli hazinemiz. Yaş almayla birlikte cildimiz ve organlarımız gibi beynimiz de yaşlanıyor, hatırlama kapasitesi azalıyor.

Haberin Devamı

Yaşlılık döneminde kimseye muhtaç olmamak, unutkanlık (demans) ve Alzheimer gibi hastalıklarının pençesine düşmemek için belleğimizi korumamız şart.

Belleğimizin de korunmaya ihtiyacı var

BELLEK DÜŞMANLARI

Hafızamızın yaşlanmasını yavaşlatabilmek ve daha güçlü bir belleğe sahip olabilmek için öncelikle düşmanlarımızı çok iyi tanımamız gerekiyor. Çünkü hafızanızın en azılı düşmanlarını yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle alt etmeniz mümkün. Kim bu azılı düşmanlar…
-Kronik hastalıklar: (Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi)
-Mineral ve vitamin eksiklikleri: (Omega 3, demir, D vitamini, B12, folik asit, magnezyum ve çinko eksiklikleri)
-Sağlıksız beslenmek ve aşırı yemek tüketmek
-Endişe, kaygı ve korku
-Uykusuzluk
-Kronik stres, depresyon ve olumsuz düşünmek
-Yalnızlık
-Alkol ve sigara kullanımı
-Hareketsiz yaşam

Haberin Devamı

PEKİ NELER YAPMAMIZ GEREK?

Belleğinizi güçlendirmek için öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Çünkü beynimiz için gerekli olan vitamin ve mineralleri almak, antioksidan bakımından zengin beslenmek ve beyin sağlığını koruyan besinleri tüketmek oldukça önemli. Beynin antioksidan güçleri sevdiğini daha önceki bir yazımda sizlerle paylaşmıştım. Ama konu bellek olunca bu ayrıntıya yeniden değinmek istedim. Doğada canlı renkleri ile göze çarpan bitkiler, meyve ve sebzeler, genellikle yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Ancak mor ve siyah renkli olanların yeri ayrıdır. Çünkü bunlar, beyin ve hafıza sağlığımız için muazzam antioksidanlar içerir. Mesela yaban mersini, karadut, incir, karalahana, mor havuç, patlıcan, kara üzüm, zeytin, erik, mor patates ve kuru üzüm, beyin sağlığımız için çok değerli besinler arasında yer alır. Çünkü hücre koruyucudurlar ve hafıza fonksiyonlarına çok iyi gelirler.

TABAKLARINIZDA YEŞİL RENGE YER AÇIN 

Belleğimizin de korunmaya ihtiyacı var

Haberin Devamı

Folik asit ile A ve K vitaminleri bakımından zengin olan ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, yüksek antioksidan içerikleriyle beyin sağlığını destekler. Aynı zamanda C vitamini deposu ve lif kaynağı da olan yeşil yapraklı sebzeler, anti-inflamatuar özellikleriyle beyni hasarlara karşı da korurlar. Yapılan birçok bilimsel araştırma, C vitamininin beynin dikkat ve hafıza gibi işlevlerinin gelişmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Özellikle yaşlanmaya bağlı olarak görülen demans sorunu ile mücadelede en etkili vitamin ögesi olarak öne çıkar. Ancak C vitaminini sadece besinlerden alarak vücudumuzda yeterli miktara getirmek oldukça zordur. Bu nedenle dışarıdan takviyelerle bu eksikliği gidermek gerekir.

Haberin Devamı

Belleğimizin de korunmaya ihtiyacı var

D VİTAMİNİ VE B12 MESELESİ ÖNEMLİ 

Beynin belleksel fonksiyonlarının düzgün çalışması için elzem vitaminlerden biri de D vitaminidir. Yapılan araştırmalar, düşük D vitamini seviyesine sahip kişilerde Alzheimer ve diğer demans türlerinin gelişme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu nedenle yeterli seviyede D vitaminine sahip olduğunuzdan emin olun. D vitamininin ana kaynağı güneş olsa da bazı gıdalar ve takviyeler yoluyla da alınabilir. Ayrıca B12 eksikliğine de dikkat etmelisiniz. Çünkü B12 vitamini hafızanın güçlenmesine ve öğrenme kabiliyetinin artmasında önemli bir role sahiptir. İstiridye, hamsi, ton balığı, karides, alabalık, somon ve sardalya gibi deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk, yumurta, yoğurt ve peynir B12’yi doğal yoldan alınabileceğiniz besinlerdir.

Haberin Devamı

OMEGA 3'SÜZ OLMAZ

Güçlü bir hafızanın vazgeçilmezlerinden biri de yeteri kadar omega 3 alabilmektir. Bunun için hamsi, somon, sardalya ve ton balığı ile deniz ürünlerinin beslenme listenize ekleyin. Ayrıca omega 3 bakımından zengin olan yumurta, ceviz, keten tohumu, semizotu ve chia tüketmeye de özen gösterin.

HER YEMEĞE KEMİK SUYU 

Belleğimizin de korunmaya ihtiyacı var

Doğru teknikle hazırlanan kemik suyu, hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de beyin sağlığını korur. Kolajen ve hyalüronik asit içeriğiyle stresin azalmasına da yardımcı olan kemik suyu, prolin ve grisin amino asitleriyle de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sağlar.

BEYNİNİZİ YENİ BİLGİLERLE DE BESLEYİN 

Haberin Devamı

Güçlü bir hafızaya sahip olmak tabii ki sadece yeme ve içme ile ilgili değil. Bunun için stresten uzak durmaya çalışmak, beyninizi geliştirecek yeni konular öğrenmek, sosyal hayata daha çok dahil olmak, kitap okumak ve bulmacalar çözmek gibi faaliyetler de bellek sağlığınız açısından oldukça önemli. Emin olun beyninizi yeni düşünceler ve bilgilerle beslerseniz, belleğiniz size yeteri kadar hizmet edecektir. Ancak belleğin iki önemli dostu daha var. Onları da unutmayalım. Biri egzersiz yapmak ikincisi ise uyku. Düzenli uyku, öğrenmeyi kolaylaştırdığı gibi belleğinizi de güçlendiriyor. Düzenli egzersiz ise hem vücudumuzun hem de beynimizin yıllarca sağlıklı ve formda kalmasını sağlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları