Zehirsiz sofralar için mevsiminde beslenin

Günümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…

Haberin Devamı

Sağlıklı, kaliteli ve uzun bir yaşamın sırrı, hiç şüphesiz ki sağlıklı beslenmeden geçiyor. Her mevsime özel yetişen sebze ve meyveler ise vücudumuzun daha güçlü ve dayanıklı olmasını sağlayan önemli savaşçılar. Ancak sera üretimi, depolama koşullarının gelişmesi ve kullanılan tarım ilaçları (pestisitler) sayesinde mevsim dışı sebze ve meyveler de kısa sürede üretilerek, pazar reyonlarında yerini alıyor. Mesela kışın raflarda karpuz görmek belki hoşunuza gidiyor olabilir. Ancak mevsiminde yetişmeyen bir meyvenin ya da sebzenin size zehir kalıntısı getirdiğini de unutmamanız gerekiyor. Çünkü günümüzde tarım ürünlerinden daha çok verim alabilmek amacıyla kullanılan yüzlerce çeşit pestisit bulunuyor. Üstelik ürünlerde bir değil, birçok tarım ilacı bir arada kullanılıyor. Kısacası tükettiğiniz herhangi bir meyvede 6 ya da 7 çeşit zehir kalıntısı bulunabiliyor.

Haberin Devamı

Zehirsiz sofralar için mevsiminde beslenin

KANSER DAHİL SAYISIZ HASTALIĞA NEDEN OLABİLİYOR

Yapılan birçok bilimsel araştırma, pestisitlerin depresyon, dikkat eksikliği, zekâ geriliği, Parkinson, Alzheimer, endokrin, sinir sistemi ve üreme hastalıklarının oluşumunda rol oynadığını gösterdi. Ayrıca pestisitler ile kanser gelişimi arasında yakın bir ilişki olduğu yine araştırmalarla kanıtlandı. Bu nedenle doğanın bize verdiği zamanda meyve ve sebzeleri taze olarak tüketmeye çok özen göstermemiz gerekiyor.

Zehirsiz sofralar için mevsiminde beslenin

MEVSİMSEL BESLENMENİN FAYDALARI

Taze ürünlerin vücudumuzun çok daha güçlü ve zinde olmasında önemli bir rolü var. Sebze ve meyvelerden ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri rahatlıkla alabiliriz. Ancak kullanılan tarım zehirleri, ürünlerin besleyici değerini azaltıyor. Ama mevsiminde yetişen ürünler, hastalık ve zararlılara karşı daha dirençliler ve bu nedenle tarım ilaçlarına ihtiyaç duymazlar. Böylece mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin hem besleyici değerleri daha fazla olur hem de daha lezzetlidirler. Ayrıca bolca antioksidan içerirler. Bu nedenle alışveriş listenizi hazırlarken kendinize 'Mevsimsel Beslenme Takvimi' oluşturun. Böylece ürünlerin hasat dönemleri hakkında bilgi sahibi olur ve zehirsiz sofralar hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Zehirsiz sofralar için mevsiminde beslenin

MART AYINDA PAZARDAN NE ALINIR?

Eğer bugünkü yazımı okuyanlar arasındaysanız, şimdi hem kendinize hem de sevdiklerinize bir iyilik yapın ve 'Mevsimsel Beslenme Takviminizi' oluşturun. Emin olun pişman olmayacaksınız. İşte doğanın bizlere mart ayında servis ettiği şifa dolu besinlerin bazıları…

Sebzeler

Ispanak: Yüksek miktarda K, B, A, C, E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, kalsiyum, demir ve beta-karoten içeren ıspanak, antioksidanlar açısından oldukça zengin bir sebzedir. Besin değerini düşürmemek için bekletmeden günlük olarak tüketilmelidir.

Brokoli: İçerdiği bileşikler ile genel sağlığın iyileştirilmesine katkı sağlayan ideal besinlerden biri olan brokoli, sofralardan asla eksik edilmemelidir. A, C, E, K vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum zengini olan brokolinin antioksidan kapasitesi de yüksektir.

Haberin Devamı

Kereviz: Lif bakımından zengin olan kereviz, sindirim sistemini düzenlemeye ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. A, C, D, E, K, folat (folik asit), piridoksin, potasyum ve pantotenik asit gibi B grubu vitaminlerini içermektedir. Potasyum, fosfor sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengindir.

Kabak: Mart ayında taze kabaklar bolca bulunur. A ve C vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, fosfor ve potasyum açısından zengindir.

Meyveler

Zehirsiz sofralar için mevsiminde beslenin

Elma: Doyurucu ve enerji veren bir meyve olan elma, vitamin ve mineral zenginliği ile öne çıkar. Lif bakımından zengindir ve içeriğinde C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. Potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir gibi mineraller içermektedir.

Haberin Devamı

Armut: Vücut için gerekli temel mineraller ve vitamin bakımından zengin bir meyvedir. İçeriğinde potasyum, folat, lif niasinin yanı sıra A, C ve K vitaminleri bulunur. Ayrıca antioksidan kaynağıdır. Flavonoid, karotenoid gibi bitkisel bileşikler de içerir.

Üzüm: Doğal şeker içerir ve enerji sağlar. Tam bir antioksidan kaynağıdır. K, A, C ve B6 vitaminlerinin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folat bakımından zengindir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ile sodyum minerallerini de içerir.

Ananas: Vitamin ve mineral çeşitliliği açısından zengindir. Bu yüzden sağlığa birçok yararı vardır. Antioksidanlarla yüklü bir meyve olduğunu da unutmamak gerekir. İçeriğinde C vitamininin yanı sıra tiamin, niasin, B6 ve folat dahil olmak üzere birçok B vitamini bulunur. Ayrıca iyi bir manganez kaynağıdır. Günlük lif ihtiyacının da yaklaşık yüzde 10'unu karşılayabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları