Ağız haberleri sayfasında Ağız hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 17588 Ağız haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ağzımız ve dişlerimiz konuşma ve gülümsemenin yani iletişimin olduğu gibi sindirimin de ilk basamağı. Ağız içi temizliği ve bakımı bütünsel sağlık için de çok önemli... Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle uzmanlara sorduk; daha sağlıklı dişler ve ağız için öneriler aldık.
#DişŞeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaMisvak; ağız ve diş sağlığı adına oldukça şifalı uygulamalar içerisinde yer almaktadır. Diş fırçalamaya alternatif şekilde kullananlar olduğu gibi, diş fırçalamaya ek şekilde günlük olarak kullanan insanların da çokça olduğu söylenebilir. Peki, misvak nasıl açılıp kullanılır, dişler nasıl misvaklanır? Misvak dişleri beyazlatır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MisvakObezite son yıllarda küresel bir sağlık sorunu haline geldi. Yüksek kalorili yiyecekler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın bir sonucu olarak obezite sorunu yaşayan insanların sayısı dünyada 2 milyara yaklaştı. Yeni Zelanda'da bilim insanlarının kilo kontrolü ve obezite ile savaşmak için geliştirdiği bir cihaz ise işkence aletine benzetilere tepkilere yol açtı.
#ObeziteCovid-19 virüsünün vücuda temel giriş yollarından biri olan ağız, virüs bulaşında en kritik bölgelerin başında geliyor. Pandemi sürecinde ağız sağlığı daha da önem kazanırken diş şikayeti yaşayan hastaların, bulaş riskini düşünerek hastanelere gitmekten kaçınabildiği de gözleniyor.
#AğızDijitalleşmenin faydaları COVID-19 salgını döneminde net bir şekilde karşımıza çıktı. Pek çok sektör dijital dönüşüme girerken, ağız ve diş sağlığı da son teknolojiden üzerine düşeni aldı. Bu kapsamda Align Technology Türkiye Genel Müdürü Evren Köksal, önemli açıklamalarda bulundu.
#DişAğız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Cengiz Dündar, “Ağız ve dişler sindirim sürecinin başlangıç noktasıdır. Bu açıdan ağız ve diş sağlığı hem sindirim sistemimizin hem de genel vücut sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş çürükleri veya diş eti hastalıkları tedavi edilmediklerinde kalp damar hastalıkları, solunum yolları hastalıkları ve mide bağırsak hastalıkları gibi birçok probleme yol açabilir” dedi.
#AğızSalgın döneminde ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilgiler veren Diş hekimi Prof. Dr. Akkocaoğlu, Covid-19'un vücuda girdiği ilk yer ağız ve burun olduğundan, özellikle salgın sürecinde ağız hijyeni ve sağlığına dikkat edilmediğinde virüsün çok daha hızlı yayılma ve hasar verme ortamı bulabileceğini ifade etti.
#AğızKoronavirüs salgını ağız, burun ve göz kanallarından bulaşıyor. Salgından korunmak için kendimizi evde izole ederken, ‘ağız’ sağlığında dikkat etmemiz gerekenleri Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dt. Serdar Sütcü’ye sorduk. İşte koronavirüs tehdidine karşı 5 soru 5 cevapla ‘ağız’ sağlığında dikkat etmemiz gerekenler:
#Doğahan GİRİTLİOĞLUEvet. Ağrısız acısız implant mümkün. İmplant, kötü deneyim yaşamış hastaların abartarak anlattığı gibi korkutucu ve zor bir tedavi değildir. Hatta, basit bir diş çekiminden daha kolaydır. Bir implantın ağız içine yerleştirilme süresi 6 dakikadır. Diş dolgusunda kullanılan anestezi kullanılır ve tamamen ağrısız bir işlemdir. Diş çekimi ile kıyaslandığında daha kolay bir işlemdir.
#AğızHamile olduğunuzu anladığınız andan itibaren hayatınızda ne kadar çok şeyi değiştirmeye başlanıyor değil mi? Kahve, çay, sigara tüketimimiz varsa hayatımızdan çıkartıyoruz, iyi beslenmeye çalışıyoruz, bir süre saçlarımızı boyamıyoruz, doktorumuzun verdiği vitaminleri kullanıyoruz. Peki ağız bakımımıza özen gösteriyor muyuz?
#BitkiselSesin daha tiz, ince ve kadınsı bir tona ulaşmasını sağlayan ameliyatlar, “ses inceltme” ya da “ses feminizasyon” ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, bu ameliyatların kalıcı etkiler sağladığını belirterek, “Bu ameliyatlar sayesinde kişinin fiziksel görünümüne ve cinsiyetine uygun bir ses tonuna ulaşması hedeflenir. Ses inceltme ameliyatları ile hastaların sosyal ortamlarda sesleri nedeniyle yaşadıkları sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır” dedi.
#1Yaşlanma, çoğu zaman yüzümüzün alt kısmında kendini daha belirgin gösterir. 40 yaş sonrası dönemde özellikle çene hattında sarkma (jowl), marionette çizgileri ve dudak çevresindeki hacim kayıpları belirginleşmeye başlar. Bu değişim yalnızca cilt elastikiyetinin azalmasından değil; kemik erimesi, yağ yastıkçıklarının yer değiştirmesi ve postür bozuklukları gibi derin yapısal nedenlerden kaynaklanır.
#Gençlik ÜçgeniDiş kaybı yaşayanlar günümüzde implant tedavisi yaptırarak çiğneme fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyor fakat en kritik konulardan biri tedavi sonrası bakım süreci olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu açıdan, implant ya da gülüş estetiği tedavisi yaptıracakların bu konularda bilgilendirilmesi daha da önem kazanıyor. İmplant ve gülüş estetiği yaptıracakların en çok merak ettiği soruları Fatih Cedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucusu Diş Hekimi Köksal Özer’e sorduk. İşte merak edilenler...
#Sponsorlu İçerikTarım ve Orman Bakanlığı, ağaçların ölümüne yol açan turunçgil uzun antenli böceğini durdurmak için kırmızı bültenle "Aranıyor" afişleri hazırladı. Zararlının tespit edildiği 23 ağaç acilen imha edilerek yayılma riski önlenmeye çalışılıyor. Peki bu böcek türü ekosistemi nasıl tehdit mi ediyor? Sadece ağaçlara mı zarar veriyor diğer canlı türleri de tehdit altında mı? Yayılırsa ne olur? Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Turan ve Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk
#OrmanEskişehir'de yaşayan ve 15 yaşındayken geçirdiği yüz felcinden dolayı sol gözünü kapatamayan 56 yaşındaki Ümmü Gülsüm Cihan, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde uygulanan 24 ayar altın ile yapılan implantasyon ile gözünü kapatırken, bacağından alınan yama ile ağzının köşesini kapatıldı. Yüz simetrisi daha iyi bir hale gelen Cihan, 30 yıl sonra iki gözünü kapatarak uyuyabildiğini belirtti.
#EskişehirSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında hayatını kaybeden tıp fakültesi son sınıf öğrencisi intörn doktor Yiğit Gençbay'ın adıyla açılan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi'nin (SHM) açılış töreninde, "Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği gösterdi. Biz sağlıkçılar kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış insanlarız" dedi.
#Kemal MemişoğluHavalar ısınmaya başlayınca çoğumuz sivrisinek kabusunu düşünmeye başlarız ama yaz ayları yaklaşınca benim en büyük korkum keneler ve beyin yiyen amipler. Sanırım bunda sürekli kene, böcek, amip haberleri yapmamım etkisi büyük.
#Beyin Yiyen AmipDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Böcek TürüDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#KırşehirTıpkı bizim gibi hayvan dostlarımız da mevsim geçişlerinde bir uyum süreci yaşıyor. Bahar aylarında tüyleri daha çok dökülmeye başlıyor, hormonları değişiyor ve bu yüzden daha enerjik oluyorlar. Polenler onları da rahatsız edebiliyor. Pire ve kene gibi parazitler de cabası…
#KediTeknolojideki gelişim, eksik dişlerin tamamlanması esasına dayanan implant tedavisinde de yeni tedavi seçenekleri oluşturuyor. Bunlardan biri de halk arasında ‘akıllı implant’ diye bilinen hidrofilik implant sistemleri ve yapay zekâ kullanılarak yapılan implant tedavileri. Diş implant tedavisi hakkındaki bu yeniliklere dair soruları, Denta New Diş Klinikleri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi İsmail Güleç cevaplıyor.
#Sponsorlu İçerikSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Eskiden beslenme alışkanlıklarımız enerji ağırlıklıydı şimdi ise maalesef kilolu bir toplum olduk, ülkemizde 4 kişiden 1 tanesi aşırı kilolu. Spor önemlidir, spor her gün yapılmalıdır. Sizlerden isteğimiz sigara, alkol, internet gibi bağımlılıklarından uzak durun, hastalanmadan sağlığınızı korumanız gerekiyor" dedi.
#Kemal Memişoğluİstanbul Valisi Davut Gül, Esenler Otogar Çıkış Uygulama Noktası'nda trafik denetimine katılarak bayram tatili için memleketlerine giden vatandaşları uğurladı. Uygulama sonrasında İstanbul'da alınan bayram tedbirlerini açıklayan Vali Gül, "Sadece trafik kuralları değil, trafik kazaları değil, sağlıkla ilgili, trafikle ilgili, itfaiye ile ilgili 112 ve benzeri 7 gün 24 saat hemşerilerimize hizmet veren alanlarda da dokuz gün boyunca çalışmalara devam edeceğiz” dedi.
#BayramKomedyen Katherine Ryan, kolunda fark ettiği garip bir ben sonrası cilt kanserinin en ölümcül türüyle savaştığını açıkladı. Ryan, doktorlarının “Endişelenecek bir şey yok” demesine rağmen ısrarla biyopsi talep etti ve hayatını kurtardı. Peki benler ne kadar tehlikeli? Benlerin renkleri ve boyutları ne anlama geliyor? İşte Katherine Ryan hastalıkla mücadelesi ve benlere dair uzman görüşleri…
#SağlıkTürk sinemasının efsane isimlerinden Filiz Akın 82 yaşında hayatını kaybetti. Akın, yakınları tarafından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Efsane oyuncu bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu.
#Filiz AkınUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#HoşafKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türk dünyasının kültür ve tarih hafızasını bir bütün olarak daima canlı tutmalıyız ve tutacağız. Küresel kimliğin bir nesnesi değil, özgün kimliğimizle dünyanın güçlü ve lider bir öznesi olacağız" dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türk dünyasının kültür ve tarih hafızasını bir bütün olarak daima canlı tutmalıyız ve tutacağız. Küresel kimliğin bir nesnesi değil, özgün kimliğimizle dünyanın güçlü ve lider bir öznesi olacağız" dedi.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı