Obezite
Obezite, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm riskinin yükselmesi ile karakterize olan bir hastalıktır.
Obezite Haberleri
Pandemi dönemi, çocuklarda hareketsizliğe neden oldu
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, pandemi döneminin hareketsizliği artırdığını, çocukların hareketlerinin kısıtlandığını söyledi.
Dünyanın En Şişman Kilolu İnsanı Kimdir, Nerelidir Ve Kaç Kilodur?
İnsan sağlığı için kilo çok önemlidir. Şişman olmak sağlık kuruluşları tarafından sakıncalı görülür. Dünyanın en kilolu insanını merak eden birçok insan bulunuyor. En fazla ne kadar kiloda olacağı merak konusu haline gelmiştir. Dünyanın en şişman kilolu insanı kimdi? Nerelidir ve kaç kilodur gibi soruların cevaplarını derledik.
Astım hastalığı nedir? İşte astım hastalığı belirtileri
Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Astımlı hastalar, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilirler. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir.
Vücut Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Vücut Mantarı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?
Vücut mantarı nedir? Vücut mantarı nasıl oluşur? Vücut mantarı hastalığı bulaşıcı mıdır? Vücut mantarı nasıl bulaşır? Vücut mantarı tedavisi nasıl yapılır? Vücut mantarı tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler nelerdir? Vücut mantarı hastalığı vücudun hangi bölümlerinde daha çok görülür? Vücut mantarı hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Parazit Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Parazit Mantarı Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?
Parazit mantarları hastalık yapıcı etkisi bulunan bir saçkıran, el, ayak, tırnaklarda hastalık yapan bir hastalıktır. Pek çok yol ile bulaşmaya müsaittir. Tükürük, ilaç, cinsel yol, deri teması, yiyecek ve içecekler, solunum yolu gibi yollarda bulaşabilen hastalıklardır. Vücutta kendi yaşam alanlarını kurarak zararları ile hastalıklara yol açarlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
İnsülin direnci ‘hareketsiz yaşamı’ seviyor
İnsülin direncinin modern çağın hastalığı olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, “Pandemiyle birlikte masa başı çalışma tarzı belirgin olarak arttı. Beslenme düzenindeki değişikliklerle beraber obezite ve bunun sonucu olarak insülin direnci giderek artmaktadır” dedi.
202 kilogramdı, 102 kilogram vererek sağlığına kavuştu
İzmir'de 202 kilograma ulaşarak "süper obez" olan Bilal Kurt, tüp mide ameliyatının ardından 100 kilograma indi. Bilal Kurt yaptığı açıklamada 16 ay öncesine kadar kahvaltıda 21 boyozu peynir, bal, reçelle yediğini, her akşam da torbalar dolusu abur cuburu tükettiğini söyledi.
102 kilogram vererek sağlığına kavuştu! Yeni hali şaşkına çevirdi
İzmir'de 202 kilograma ulaşarak "süper obez" olan Bilal Kurt, tüp mide ameliyatının ardından 100 kilograma indi. Bilal Kurt yaptığı açıklamada 16 ay öncesine kadar kahvaltıda 21 boyozu peynir, bal, reçelle yediğini, her akşam da torbalar dolusu abur cuburu tükettiğini söyledi.
Uykuyla gelen kabus: Uyku apnesi
Hazır gıdalardaki gizli tehlike: Çin tuzu
Çin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
Uzmanı uyardı; Vitamin ve mineral değerlerine dikkat!
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, fazla kilolarından kurtulmak için cerrahi yöntemlere başvuran hastalara uyarılarda bulundu. Bahçeci, “Ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında da belli periyotlarla kanda vitamin ve mineral değerlerinin ölçülmesinin hayati önem taşıyor. Hem ameliyatın risk yaratmaması hem de ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesinin iyi olması için bu kapsamlı değerlendirilmelerin yapılması şart” dedi.
5 SORU 5 YANIT l Koronavirüs geçiren çocuklarda MIS-C tehlikesi
Koronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
'İdrar kaçırma, şeker hastalığı belirtisi olabilir'
KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sultan Şalk, idrar kaçırmanın normal bir durum olmadığını, şeker hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın öncüsü olabileceğini söyledi.
Obezite Cerrahisi Birçok Hastalığı Önlüyor
Obezite küresel ölçekte hızla yayılan en önemli kronik hastalıklardan biri olmayı sürdürmektedir. Yalnızca yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını olumsuz yönde etkileyen aşırı kilo sorunu birçok farklı nedenle oluşabilmektedir.
Uzaktan eğitim yakından hareket
Hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalma; pandemide kireçlenme şikayetleri arttı
Kireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
Uzmandan uyarı;'Salgında obezite arttı, ev yemekleri tüketin'
KORONAVİRÜS salgını döneminde yaşam alışkanlıklarımız değişti. Evde geçirilen vakit arttı. Buna karşılık hareketsiz kalan pek çok kişinin beslenme alışkanlığı bozulurken toplumda obezite arttı. Diyetisyen Derya Zünbülcan, koronavirüs sürecinde kilo kontrolünü sağlamak için tencere yemeği pişirilmesini önerdi. Zünbülcan, “Tüketilen paket ürün miktarı azaltılmalı. Kızartmalar sınırlı tutulmalı. Daha çok lif, vitamin ve mineral açısından zengin zeytinyağlı yemekler beslenme programına dahil edilmeli" dedi.
Uzmanı uyardı: Çocuklar için evde düzenli günlük egzersiz programları uygulanmalı
Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Karagüzel, ebeveynlerin kontrolünde sağlıklı beslenme ile evdeki fiziksel koşullar göz önünde bulundurularak "düzenli günlük egzersiz" programlarının yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
2021’de iple çektiğimiz 21 şey
Sevdiklerimize sarılmak, merakla beklediğimiz bir filme, bir oyuna koşmak, arkadaşlarımızla buluşup şehrin en sevdiğimiz sokaklarında kalabalıktan korkmadan yürümek… Neredeyse bir yıldır, hayatımızı güzelleştiren pek çok şeyden mahrumuz. Salgın öncesine yani 'kendi normalimiz'e dönmek için kavuşmaya can attığımız 21 şeyi hatırlayalım…
Fazla kilo eklemlerde kireçlenmeye yol açıyor
Uzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
Pandemi nedeniyle meme kanseri taramasında yüzde 70 azalma
Tunceli Sağlık Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar sonucu 100 bin nüfus altı iller arasında, 2019'da Meme Kanseri Tarama Programı'nda Türkiye birincisi olan kentte, geçen yılki taramalarda pandemi süreci kaynaklı yüzde 70 düşüş olduğu belirlendi. Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Hakkı Aktaş, "Günlük tarama sayılarımız bu süreçte yüzde 70 düştü. Covid-19 pandemisinde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemlerin hepsi alındı, erken teşhis çok önemli" dedi.
Meme Kanseri Artık En Sık Görülen Kanser Türü!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde en çok görülen kanser türünün artık akciğer kanseri değil, meme kanseri olduğunu açıkladı.
Aralıklı oruç diyeti ile Covid-19 döneminde bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz
Ülkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde birtakım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkardı. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz zamanlarda bağışıklık sistemini koruyarak doğru beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkün. Covid-19’da bağışıklık sistemini düşürmeden IF diyeti (aralıklı oruç) uygulanabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, konu hakkında detaylı bilgi verdi.
Çağımızın Hastalığı Kanser Artmaya Devam Ediyor! Kansere Dair Güncel Bilgiler
Çağımızın en önemli sağlık sorunu olan kanser tüm dünya artmaya devam ediyor. Kansere karşı bilinçlenerek kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınmak, erken tanı ve erken dönemde tedavi ile kanserden korunmak mümkün. Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Güney, kanserle ilgili güncel veriler paylaştı ve kanserden korunma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Kanserin en güçlü düşmanı: Erken tanı
Türkiye’de en sık görülen beş kanser türünden biri olan kolon (kalın bağırsak) kanserine, genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde rastlanıyor. Ancak ülseratif kolit ya da familial polipozis gibi bazı ailesel hastalıkların olması halinde 50 yaş altında hatta 20’li yaşlarda dahi görülebiliyor. Genellikle aşırı yağlı beslenmek ve kızartma türü yiyecekleri tüketmenin hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynadığına işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özcan Gökçe, ayrıca obezite ve sigaranın da birer risk faktörü olarak öne çıktığına dikkat çekti. Prof. Dr. Gökçe, “Kanserin en güçlü düşmanı erken tanıdır” dedi.
Diyarbakır'da 22 yeni ambulans! Tören düzenlendi
Sağlık Bakanlığı'nca Diyarbakır 112 Acil Sağlık Hizmetleri'nin filosunu güçlendirmek amacıyla gönderilen 22 yeni ambulans için tören düzenlendi. Törende konuşan Vali Karaloğlu, son 18 yılda sağlık konusunda Türkiye'de devrim yaşandığını belirterek, "18 yıl önce Diyarbakır'da sadece 2 tane acil sağlık hizmeti sunan merkez vardı. Koca Diyarbakır'da 9 tane 112 ambulansı vardı. Bugüne geldiğimizde o 2 istasyon 66'ya çıkmış. Ambulans sayısı da yeni ambulanslarla 109 oldu" dedi.
“Doğru tedbirler alındığında pandemi kanser tedavilerine engel değil”
Dünyada her geçen yıl kanser vakalarında artış gözleniyor. Tüm hayatı etkileyen bu hastalık pandeminin de ortaya çıkmasıyla daha da korkulur hale geldi. Peki pandemi kanser hastalarını nasıl etkiledi? Hastalar tedavilerine devam etmekten korkuyor mu? Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman önemli açıklamalarda bulundu ve yapılan çalışmaları anlattı.
Zorlu yaşam mücadelesi
Aşılama takvimi ile ilgili kanser hastaları için çağrı!
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), Kovid-19 bulaşması ve Kovid-19'a bağlı ölüm riski açısından en riskli grupta bulunması nedeniyle kanser hastalarının aşılama takviminde öncelikli grup içinde yer alması çağrısını yaptı.
Kansere yol açıyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Uzman Diyetisyen Eda Balcı, yüksek yağ içeren ürünlere alternatif olarak üretilen olestranın, prostat kanserine yol açtığına dikkat çekerek, olestra içeren ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Misyonu önce insan
Esmer şeker beyaz şekerden daha mı sağlıklı? Cevabı uzmanı verdi
Uzman Diyetisyen Eda Balcı, şeker türlerinin doğal ve rafine olarak iki gruba ayrıldığını belirterek, sağlıklı ve zararlı olan şekerli ürünlere dair önemli ipuçları aktardı.
Bağırsak Florasındaki Hastalıklar Koronavirüse Davetiye Çıkarıyor
Dr. Nisa Sipahi, bağırsak florasında yaşanan hastalıkların insan vücudunda birçok hastalığa davetiye çıkardığını, bununla birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle koronavirüs ile de arasında bir korelasyon olduğunu söyledi.
Dirençli Nişasta Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, dirençli nişastanın hangi besinlerde bulunduğunu ve faydalarını anlattı.