Obezite haberleri sayfasında Obezite hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8825 Obezite haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Obezite, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm riskinin yükselmesi ile karakterize olan bir hastalıktır.
Obezitenin biyolojisi çözüldü. Üst üste 3 yıl ABD’nin ‘en iyi doktorları’ listesine seçilen Harvard Tıp Fakültesi hekimi, araştırmacısı ve öğretim üyesi Türk doktor Furkan Burak, sadece Hürriyet’e konuştu. Toplumdaki yanlış algının aksine obezitenin bir irade eksikliği değil hastalık olduğunu ve tedavisinin de mümkün olduğunu söyledi. Peki nasıl? İşte detaylar…
#ObeziteSağlık Bakanlığı’nın “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında İzmir’de başlatılan boy ve kilo ölçümleri tüm ilçelerde vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. İl merkezi ve ilçelerde, haftanın tüm günlerinde; büyük parklar, kent meydanları, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşları, üniversite kampüsleri ve camiler gibi vatandaşların yoğun olduğu alanlarda ölçüm stantları kurularak vatandaşlarımızın boy uzunluğu, vücut ağırlığı ölçümleri yapılıyor. Vatandaşlarımızın beden kitle indeksi hesaplanarak bireylere sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirmeler yapılıyor.
#Sağlık BakanlığıBir zamanlar sokaklarda dolaşan ince siluetler, şimdilerde yerini büyük bedenlere bıraktı. 1960'lı yıllarda daha düşük vücut yağ oranlarına sahip olan insanlar çoğunluktayken günümüzde insanlar eskiye nazaran çok daha kilolu. Peki, o dönemlerde bu zayıflığın sırrı neydi? Kaliforniyalı beslenme uzmanı Autumn Bates, bu değişimin nedenlerini anlattı, diyetisyen Gülçin Işık ise eski günlerdeki gibi fit ve sağlıklı olmanın yollarını anlattı.
#Sağlıkİsrail’in yardım engeli nedeniyle Gazze’de milyonlarca Filistinli açlık ve hastalıkla mücadele ediyor. İnsani kuruluşların faaliyetleri durma noktasına geldi. İngiltere’de İsrail haklarını savunan avukatların yer aldığı sivil toplum örgütünün, Gazze’deki İsrail saldırılarının “obeziteyi düşürmüş olabileceği” yönündeki açıklaması tepki çekti.
#İsrailAnkara’da 10 yıl boyunca çocuk sahibi olabilmek için mücadele eden ve obezite problemine bağlı olarak gebelik elde edemeyen 34 yaşındaki Meryem Kart, geçirdiği mide ameliyatı sonrası 50 kilo verdi. Üç ay önce dünyaya gelen kızları Efnan ile tarifsiz bir mutluluk yaşayan Kart, “Anne olmak çok büyük bir hayaldi ama sonunda gerçek oldu. Yeryüzünde böyle bir duygu yokmuş” dedi.
#Meryem-Fuat Kart ÇiftiObezite dünya genelinde de ülkemizde de her geçen gün hızla artıyor. Öyle ki Türkiye son beş yıldır obezitede Avrupa birincisi oluyor. Peki ne yapacağız? Rakamlar neden sürekli artıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Taşçı anlatıyor.
#ObeziteHer ne kadar çok fazla gündeme gelmese de obezite, 21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye ise obezitede son beş yıldır Avrupa birincisi olarak maalesef rekor kırıyor. Her geçen gün artan obezite rakamları, her yaştan insanı riske atıyor.
#ObeziteObezite, sadece estetik değil, sağlık açısından da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son araştırmalar, bu riski değerlendirmede kullanılan geleneksel yöntemlerin ise yetersiz olduğunu gösteriyor. Bel çevresindeki bir artışın kanser riskini nasıl artırabileceğini keşfeden İsveçli bilim insanları, vücut kitle indeksinin yerine çok daha etkili bir ölçütün önemine dikkat çekiyor. Bu riski ise basit bir testle anlamak mümkün…
#SağlıkBazı insanlar için kilo verme çabası, sürekli bir mücadele gerektiriyor. Ancak bilim insanları, yeni keşfedilen bir ‘şişmanlık geninin’ bu duruma sebep olabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkAlman biliminsanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, fast food tarzı yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların sadece beş gün boyunca tüketilmesinin bile beyin ve karaciğerde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ortaya koydu.
#Fast FoodSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık BakanlığıGastroenteroloji Uzmanı Dr. Fuad Jafarov, karaciğer yağlanmasının ülkemizde her 3 kişiden birinin kapısını çaldığını, karaciğer yağlanmasına karşı alınabilecek bazı basit ama etkili öneriler olduğunu belitti.
#SağlıkEtken maddeleri semaglutid (Ozempic) ve tirzepatid (Mounjaro) olan diyabet iğnelerini Sağlık Bakanlığı sadece tip 2 diyabet tedavisinde kullanımında onaylıyor. Ancak bu iğneler zayıflatıcı etkisi sebebiyle kilo vermek isteyenlerin radarına girmiş durumda. Peki diyabet iğnelerini zayıflamak için kullanmak Türkiye’de yasal mı? Doktor onayı olmadan kullanmak mümkün mü ve en önemlisi vücutta nelere sebep oluyor?
#Diyabet İlaçlarıABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yakın zamanda yayınladığı bir rapor, 2020 ile 2022 yılları arasında 18 ila 44 yaş arasındaki kişilerde felç geçirme oranının %14,6 oranında artacağını ortaya koydu. Peki neden bu kadar çok insan 20'li, 30'lu ve 40'lı yaşlarında felç geçiriyor? Dr. Mohammad Anadani, The Post’ta verdiği demeçte felç yaşının düşmesi ile ilgili ilgi çekici teoriler paylaştı.
#SağlıkSağlık Bakanlığı aile hekimleri ile aile sağlığı merkezi çalışanlarının hak ve görevlerinin çerçevesini çizen bir rehber hazırladı. Buna göre, bir aile hekimi hastasıyla ilgili cinsel istismar duyumu bile alsa yetkili makamlara bildirecek.
#Sağlık BakanlığıAnnesini meme kanserinden kaybeden bir adam, göğsündeki yumruyu fark ettiğinde pek ciddiye almadı. Çünkü meme kanserinin erkeklerde de ortaya çıkabileceğini bilmiyordu. Teşhisin ardından hastalığı yense de kısa süre sonra kanser tüm vücuduna yayılmış olarak geri döndü. Tıpkı hastalığa yakalanan adam gibi çoğu erkek meme kanserinin kendilerini de tehdit ettiğini bilmiyor. Ancak Prof. Dr. Fatih Aydoğan, durumun sanılandan çok daha önemli olduğunun altını çiziyor.
#Erkeklerde Meme KanseriSon yıllarda ömrü uzatmak küresel bir sağlık trendine dönüştü ama pandemi sonrası birçok kişi artık sadece uzun yaşamak değil, bu süreçte hem bedensel hem de zihinsel olarak sağlıklı ve zinde kalmak da istiyor. Peki, nereden başlamalı? Uzmanlarla konuştuk.
#Meltem FıratlıMeyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntıları sağlığımızı nasıl etkiliyor? Hangi gıdalar daha riskli? Doğru yıkama yöntemleriyle bu kimyasallardan ne kadar korunabiliriz? Pestisit gerçeğini tüm yönleriyle ele aldık!
#SağlıkNobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve Harvard’ın dünyaca ünlü biliminsanlarından Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil... Her ikisi için de “Bilim dünyasındaki babalarım” diyor. Harvard Tıp Fakültesi öğretim üyesi, araştırmacısı ve hekimi 37 yaşındaki genç Türk Doktor Furkan Burak, Kocaeli Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra ABD’nin prestijli üniversitelerinden Harvard’a uzanan yolculuğunu ve obezite hastalığının tedavisindeki son gelişmeleri sadece Hürriyet’e anlattı. Kendisi gibi dünya çapında başarılı bir biliminsanı olmak isteyen gençlere de öğütler verdi.
#Furkan BurakYaşam kalitemiz, üreme sağlığımızı doğrudan etkileyen faktörlerin arasında yer alıyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.
#Erkek KısırlığıObezitenin biyolojisi çözüldü. Üst üste 3 yıl ABD’nin ‘en iyi doktorları’ listesine seçilen Harvard Tıp Fakültesi hekimi, araştırmacısı ve öğretim üyesi Türk doktor Furkan Burak, sadece Hürriyet’e konuştu. Toplumdaki yanlış algının aksine obezitenin bir irade eksikliği değil hastalık olduğunu ve tedavisinin de mümkün olduğunu söyledi. Peki nasıl? İşte detaylar…
#ObeziteSon yıllarda genç yaşta kalp krizine bağlı ölümler artarken, bu durum artık çocuklarda da görülmeye başladı. Siirt'te yaşayan 6 yaşındaki Muhammed Yusuf Celbek’in bilinen herhangi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi, bu yaş grubundaki çocuklarda kalp krizi vakalarının yaşanmasının normal olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Peki, bu olağan bir durum mu? Çocuklarda kalp muayenesi ne zaman ve ne sıklıkla yapılmalı? Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Doksöz ile konuştuk.
#SağlıkSağlık Bakanlığı’nın “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında İzmir’de başlatılan boy ve kilo ölçümleri tüm ilçelerde vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. İl merkezi ve ilçelerde, haftanın tüm günlerinde; büyük parklar, kent meydanları, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşları, üniversite kampüsleri ve camiler gibi vatandaşların yoğun olduğu alanlarda ölçüm stantları kurularak vatandaşlarımızın boy uzunluğu, vücut ağırlığı ölçümleri yapılıyor. Vatandaşlarımızın beden kitle indeksi hesaplanarak bireylere sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirmeler yapılıyor.
#Sağlık BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türk mutfağı, dünya için halihazırda güçlü bir cazibe merkezidir. Gastronomi duraklarımız, önemli birer turizm motivasyonudur. Gastro-diplomasi alanında büyük bir güce sahibiz." dedi.
#Anadoludakiler ProjesiHavaların ısınmasıyla birlikte dondurma tezgâhları da renklenmeye başladı. Marketlerdeki dondurma dolapları dolarken, açık olarak satılan dondurmalar da damaklar tatlandırmak üzere yerlerini aldı. Ancak dondurma bazen hiç tahmin etmediğimiz bir şekilde sağlığımızla oynayabiliyor!
#Polisorbat 80Yorgunluk, halsizlik, görme bozukluğu, kas güçsüzlüğü, denge problemleri, ruhsal ve cinsel sorunlar gibi belirtilerle kendini gösteren MS bir merkezi sinir sistemi hastalığı. Kişinin kendi bağışıklığı, sinir sistemine adeta düşman oluyor. Kronik bir hastalık, henüz kesin tedavisi yok ama kontrol altında tutulabiliyor. Son yıllarda nedenlerine ve çözümlerine yönelik yapılan çalışmalar da umut veriyor.
#Hazan Aköz IşıkBir zamanlar sokaklarda dolaşan ince siluetler, şimdilerde yerini büyük bedenlere bıraktı. 1960'lı yıllarda daha düşük vücut yağ oranlarına sahip olan insanlar çoğunluktayken günümüzde insanlar eskiye nazaran çok daha kilolu. Peki, o dönemlerde bu zayıflığın sırrı neydi? Kaliforniyalı beslenme uzmanı Autumn Bates, bu değişimin nedenlerini anlattı, diyetisyen Gülçin Işık ise eski günlerdeki gibi fit ve sağlıklı olmanın yollarını anlattı.
#SağlıkEski ABD Başkanı Joe Biden'a agresif ve ileri evre bir prostat kanseri tanısı konduğu ve kanserin kemiklerine yayıldığı belirtildi. Biden'a, başkanlık görevini bırakmasının hemen ardından ileri evre kanser tanısı konulması, hastalığın başkanlığı sırasında teşhis edilmemesi ABD'de tartışmalara neden oldu. Gerçekten de kanser bu aşamaya gelene kadar nasıl teşhis konamadı? Bugüne kadar yapılan kan testlerinde nasıl fark edilmedi? 82 yaşındaki Biden'ın hastalığının bunca süre belirti vermemesi normal mi? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Selçuk Sarıkaya ile konuştuk.
#Sağlık