Kadın Sağlığı
Kadın Sağlığı Haberleri
İltihaplara karşı koruyor, kalp ve karaciğer dostu! İşte sumağın faydaları...
Sumak, ekşimsi tadıyla yemeklere lezzet katan bir baharat. Ayrıca sağlık için de çok yararlı. Peki sumağın vücuda etkileri neler? Nasıl tüketilmeli? Sumak çayı nasıl hazırlanır? İşte sumağın faydaları...
Yüksek Libidoya Neden Olan 9 Şey
Libido; kişiye göre değişir ve libido seviyenizi çevrenizdekilerle kıyaslamak yerine, yüksek libidonun nedenlerini bilmeniz daha iyi bir fikir olabilir. Libido durumunuz artık günlük yaşantınızı etkiliyorsa, bunun nedenleri ve neler yapabileceğiniz hakkında bazı önerileri derledik. İşte yüksek libidoya neden olan 9 şey...
Kadın Kanserlerinde Tek Önlenebilir Kanser
Kovid pandemisi nedeniyle kadınların hastaneye gitmekten çekindiğini ancak jinekolojik kanserlere yakalanma tehlikesinin arttığını söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran, kadın kanserleri konusunda uyarılarda bulundu.
Kadınların Çocuk Sahibi Olma Olasılığı 10 Yıl Öncesine Göre Daha Yüksek
Kadınların günümüzde çocuk sahibi olma olasılığının on yıl öncesine göre daha yüksek olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Ertan Cevizci, “Ancak çoğu hayatın ilerleyen dönemlerini bekliyor. Bu nedenle, bir kadının ilk çocuğunu doğurduğu ortalama yaş, 1994'te 23 iken 2018'de 26'ya yükseldi” dedi.
Besin değeri oldukça yüksek... İşte yeşil mercimeğin faydaları
Sofralarımızda çeşitli şekillerde yer alan yeşil mercimek iyi bir bitkisel protein kaynağı. Ayrıca besin değeri de oldukça yüksek. Peki yeşil mercimeğin faydaları nelerdir? Hazırlarken ve tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Aret Kamar kimdir nereli kaç yaşında?
Aret Kamar, ekran başında yer alan pek çok izleyicinin araştırdığı isimler arasında yer buluyor. Vermiş olduğu tıbbi bilgiler dolayısıyla pek çok kişinin dikkatini çeken Aret Kamar, Kadın Doğum alanında uzmanlığını sürdürüyor. Peki, Aret Kamar kimdir nereli kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
“Eğitimle Sağlıklı Gelecek” projesi hayata geçiyor
Roche Diagnostik Türkiye ve Türk Eğitim Derneği (TED), Ankara ve İstanbul’daki devlet okullarında öğrenimlerini sürdüren TED Tam Destek Burslu lise öğrencileri ve ailelerinin sağlığa erişim konusunda farkındalıklarını artırma amacıyla "Eğitimle Sağlıklı Gelecek” projesini hayata geçirdi. İçeriği Türk Eğitim Derneğinin öğrenci ve velilere yönelik gerçekleştirdiği ihtiyaç analizi ışığında oluşturulan projenin online eğitimleri başladı.
‘Eğitimle Sağlıklı Gelecek’ projesi
Ankara ve İstanbul’daki devlet okullarında okuyan TED Tam Destek Burslu lise öğrencileri ve ailelerinin sağlığa erişim konusunda farkındalıklarını arttırmak amacıyla ‘Eğitimle Sağlıklı Gelecek’ projesi yapıldı.
Erkekler Kadınlara Göre Daha Sağlıklı Olduğunu Düşünüyor!
Avrupa İstatistik Ofisi’nin (EUROSTAT) Avrupa ülkeleri arasında yaptığı araştırma, kendini sağlıklı hissetme oranı yaş ilerledikçe düşmesine rağmen, her yaş gurubundaki erkeklerin kadınlara göre kendilerini daha sağlıklı hissettiğini ortaya koydu.
‘Kadınlara ihtiyaç duydukları yasal bilgiyi hap olarak sunuyoruz’
Google’a başlarından geçen şiddeti, hastalıklarını, dertlerini yazıyorlar; karşılarına reklamlar, forumlar, üçüncü sayfa haberleri ve porno siteler çıkıyor. Kadınlar haklarına dair bilgiye internet üzerinden kolay ulaşamıyor. İşte bu sorunla mücadele etmek için kadinhaklari.org’u kuran veri bilimcisi, yönetmen Handan Uslu’yla konuştuk.
Menopoz döneminde nelere dikkat edilmeli?
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sedat Baylar, kadınlarda 45 yaş sonrasında başlayan menopoz ile ilgili bilgiler vererek, uyarılarda bulundu.
Hemşirelik Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Ülkemizde prestijli olan üniversite bölümleri bir hayli fazladır. Bu prestijli bölümlerin başında da hemşirelik bölümü gelmektedir. Hemşirelik bölümü en çok tercih edilen bölümler arasına girmiştir. Özellikle mezunların yüksek maaş alması ve hem kamu hem de özel sektörde çalışması bu bölümü prestijli hale getirmektedir. Hemşirelik bölümü ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Özellikle bu bölümün dersleri ve çalışma şartları araştırılanlar arasına girmiştir. Hemşirelik bölümünün hangi puan türünden öğrenci aldığı da merak edilenler arasındadır. Bu bölüm ek tercih döneminde ve normal tercih döneminde üniversitelerde yer alan ve kontenjanı her sene artan bölümler arasındadır. Peki, hemşirelik bölümü nedir? Hemşirelik bölümünden mezun olanlar tam olarak en iş yapmaktadırlar? Hemşirelik bölümü olan üniversiteler hangileridir? Hemşireliğin maaşları ne kadardır? İşte merak edilen hemşirelik bölümüne dair tüm detaylar.
Menopoz yakınmalarına özel öneriler
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayfer Pepekal Kükrer, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü öncesinde menopoz hakkındaki bilgilerini aktardı.
Meme Kanserinde Ne Zaman Cerrahi İşlem Gerekiyor?
Tıpta ve teknolojide yaşanan gelişmelere hekimlerin bilgi ve tecrübeleri de eklenince, meme kanseri tedavisinde ‘hayal’ denilenler son yıllarda hızla gerçeğe dönüşüyor. Günümüzde her 8 kadından birinde görülen meme kanserinde erken teşhisin önemine yönelik farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı, 15 Ekim de Dünya Meme Sağlığı Günü olarak kutlanıyor.
Hormon Bozucu Kimyasallardan Korunmanın 5 Yolu
Hormonların bozulmasına neden olan ftalatlar, plastik ve ev eşyalarından kişisel bakım ürünlerine kadar her şeyde bulunabilir. Araştırmalar, ftalatların kadınların üreme sistemlerine de zararlı olabileceğini gösteriyor. Ftalatlar, doğurganlığı azaltabiliyor ve bu kimyasala maruz kalmayı engellemek maalesef zor!
Ftalatların iyi bilinen hormon bozucu kimyasallar olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, ftalatlar ve üreme sağlığı hakkında bilgiler verdi.
Adet dönemindeki hangi problemler kısırlık belirtisi olabilir?
Kadınların pek çoğu ağrılı ve problemli adet dönemlerinden dolayı şikayetçi olur. Bu durum her ne kadar sıradan adet döngüsü olarak kabul edilse de altta yatan çok ciddi nedenler olabilir.
Miyomlar nedeniyle oluşan 6 önemli sağlık sorunu
Miyomlar, rahim ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörler olarak adlandırılıyor. Miyomların boyutları 1-15 cm arasında değişebiliyor ve 35-40 yaşlarındaki kadınların ortalama %30-40’ında görülebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde pek çok sağlık problemine davetiye çıkaran miyomlar halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi ile konforlu bir şekilde alınabiliyor.
Premenstrüel Sendrom (PMS) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Adet dönemi her kadın için zordur ancak bazı kadınlar için tam bir kabusa dönüşebilir. Adet öncesinde fiziksel ve duygusal olarak büyük bir yıkıma uğrayan, depresyona giren ve hatta intiharı düşünen birçok kadın vardır. Bu durumun Premenstrüel Sendrom (PMS) olduğuna dikkat çeken Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Süleyman Yeniocak, bu sendromun belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.
Jinekolojik Kanserlerden Korunmak İçin Yılda Bir Kez Muayene Yaptırın!
100’den fazla türü ile sık görülen kanser, günümüzün korkulan hastalıklarının başında geliyor. Ama tıptaki gelişmeler, erken tanı oranını artırıyor. Erken tanı ise tedavi oranını yükseltiyor. Bu şansı yakalamak için kanser türleri hakkında toplumsal farkındalığın artırılması gerekiyor. Pİ Kadın Kanserleri Derneği, yaptığı kampanyayla kadınlara sesleniyor: “Yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırın”
Artık oğullarını arkada bırakmayacaklar
Sığınma evlerine giden kadınlar, 12 yaşından büyük erkek çocuklarını yanlarında götüremiyor. Onları ya şiddet ortamında bırakmak ya da devlet korumasına vermek zorundalar. Kadıköy Belediyesi’nin kurduğu ‘Kadın Yaşam Evi’nde 12 yaş üzeri veya özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklarıyla birlikte kalabilecekler.
Probiyotikler Kadın Sağlığında Ne Kadar Etkili?
Son zamanlarda uzmanların sıkça bahsettiği prebiyotikler; sindirim sisteminden kilo kontrolüne, insülin direncinden karbonhidrat emilimine kadar birçok noktada fayda sağlıyor. Sağlık dostu prebiyotiklerin kadın sağlığı üzerindeki olumlu etkisi de onu mucizevi ve vazgeçilemez bir gıda bileşeni yapıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, prebiyotiklerin kadın üreme sağlığındaki önemini anlattı.
Her Kadının Yaptırması Gereken Testler
Kadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
Büyümenin merkezi Türkiye
Dünyanın en büyük temizlik ve kişisel bakım şirketlerinden P&G’nin Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ile hızlı tüketim devi P&G’yi ve Türkiye’yi konuştuk.
Yumurta Rezervi Düşük Kadınlarda PRP Tedavisinin Faydaları
Kök hücreler, uygun biyolojik uyarıyla vücudumuzdaki herhangi bir hücreye dolayısıyla yumurta hücresine de dönüşme yeteneğine sahip olağanüstü hücrelerdir. Bu dönüşümü sağlayan da kişinin kendi kanından elde edilen ve PRP (platelet rich plasma) adı verilen özel sıvının yumurtalıklara verilmesidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yumurtalık rezervi düşük kadınlarda PRP tedavisiyle yumurta sayısının arttırılabildiğini söyledi.
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir? Kimlere Uygulanabilir?
Kadın yaşı ilerledikçe yumurta rezervi azalıyor ve yumurta kalitesi bozuluyor. Özellikle 40 yaş sonrası yumurtalarda bu olumsuz etkilenme belirginleşiyor. İlerleyen yaş ile birlikte yumurtalıklarda genetik problem riskinin arttığını ve gebelik oranlarının düştüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Kutlu yumurta dondurma işlemi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Bu Kontrolleri İhmal Etmeyin! Kadınlar İçin Hayat Kurtaran Öneriler
Rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kistleri ve kanserleri, endometriozis, miyom, meme kanseri... Uzmanlar her fırsatta ‘Erken tanı hayat kurtarır’ diyerek rutin kontrollerin ve testlerin önemine dikkat çekiyorlar. Ancak birçoğumuz bu kontrolleri önemsemiyor, ihmal ediyoruz. Şimdi, sizlere hayat kurtaran önerilerimizi sıralıyor, bunları dikkate alacağınızı ümit ediyoruz!
Çikolata Kisti Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Her kadının biraz sancısı olur diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Olağan gibi düşündüğünüz ağrı, önemli bir sorunun belirtisi olabilir! Halk arasında “çikolata kisti” olarak bilinen endometriozisin rastlanma oranına da dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, her 10 kadından birinde rastlanacak kadar sık yaşadığını belirtiyor.
Kadınlarda Rahim Alma Ameliyatlarının Nedenleri
Günümüzde rahim koruyucu yaklaşım artık daha ön planda olsa da bazı durumlarda rahim alma ameliyatı yapılabilir. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Cinsel Terapist Op. Dr. Miray Sekkin Eser konu hakkında bilgiler verdi.
Genital Bölge Temizliği Nasıl Olmalı?
Kadın sağlığı için genital bölgenin temizliğinin son derece önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy, bu temizliğin doğru şekilde ve doğru ürünlerle yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti, önemli bilgiler verdi.
O yöntem bebeklerin huzursuzluğunu ortadan kaldırıyor
Yetişkinlere özgü sanılan akupunktur, 2 yaş altı bebeklerde en sık görülen hastalıkların tedavisinde de yüz güldürüyor. Gaz sancısından uykusuzluğa, kilo sorunundan gelişim geriliğine kadar pek çok sağlık sorununda ‘Shonishin Tekniği’ adı verilen iğnesiz pediatrik akupunktur kullanılıyor.
Yüksek Topuklu Ayakkabıların Yol Açtığı Hastalıklar
Her kadın güzel görünmek ve kendini iyi hissetmek ister. Bunun için hanımlar yüksek topuklu uçları dar gösterişli ayakkabılar giymeyi severler. Ancak bunun bedeli çoğu kez kas iskelet sisteminin bir çok bölgesinde kalıcı ve geriye dönüşümsüz hasarlar olarak karşımıza çıkar.
Ankara İl Sağlık Müdürü: Ankara'da pandemi krizi sürecinde pik yaşanmadı
Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, "Ankara'da pandemi krizi sürecinde pik yaşanmadı. Çok ılımlı oldukça makul bir eğri gösterdi. Halen de öyle" dedi.
Kadınlarda En Çok Bu Hastalıklar Görülüyor
Bugün binlerce kadın meme kanseriyle mücadele ediyor, rahim kanseriyle savaşıyor ve daha birçok kadın hastalığıyla uğraşıyor. Çoğu durumda tedavi edilebilecek hastalıklar, erken teşhis edilemediği için olumsuz bir şekilde sonuçlanıyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, kadınlarda en çok görülen hastalıkları anlattı.
Tüp bebek tedavisinde ‘1-2 ay gecikme sorun olmaz'
Türkiye'de ilk koronavirüs vakalarının görülmeye başlanmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı kararıyla acil olmayan girişimsel ve cerrahi işlemler durduruldu.
Her Kadının Jinekoloğuna Sorması Gereken 7 Soru
Çoğu kadın bir sağlık sorunu çıkmadıkça maalesef kolay kolay jinekoloğa gitmiyor. Oysa rutin olarak bazı kontrollerimizi yaptırmamız, ufak tefek gördüğümüz belirtileri doktorumuza sormamız gerekiyor. Bu nedenle sağlığınızla ilgili endişelerinizin bir listesini yapın ve küçük şeyleri atlamayın.
Genç Yaşta Yumurtası Az Olan Kadınlara Tavsiyeler
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, genç yaşta yumurtası az olan kadınların ileride çocuk sahibi olma oranları daha da düşer. Bu yüzden zamanında önlem alarak doğurganlıklarını koruma altına almaları çok önemli.
İran, Irak, Yunanistan, İtalya... Risk kapıda
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınında riskin kapıya dayandığını belirterek, sınır kapılarında sahra hastaneleri kurulduğunu açıkladı. İran’dan gelenlerin hiçbirinde ilk testlerde koronavirüs çıkmadığını söyleyen Koca, “Kesinlikle saklamıyoruz. Saklarsanız dünyada bir daha yeriniz olabilir mi” dedi.
Konu: Kadın
Karantina altındayken sürpriz yapılmıştı! Bakan Koca, Şeyma'yı unutmadı
Çin'den tahliye edilen 41 kişi arasında bulunan üniversite öğrencisi Şeyma, Ankara'da gözlem altında tutulduğu hastanedeki odasında doğum gününü tek başına kutlamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün karantidan çıkan Şeyma'nın doğum gününü kutladı.
Mikroçip teknolojisi ile baba olma şansı artıyor
Kısırlık yani infertilite sorununun ortaya çıkmasında yanlış kanının aksine erkek faktörü de kadın kadar etkili rol oynuyor. İstatistiklere göre, günümüzde tüp bebek tedavisi için başvuran hastaların yaklaşık yüzde 40 -45’inde erkek faktörü bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, mikroçip uygulamasının erkek kaynaklı kısırlık tedavisi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.
Bakan Koca, Vuhan'dan tahliye edilen öğrencinin doğum gününü kutladı
Çin'den tahliye edilen 41 kişi arasında bulunan üniversite öğrencisi Şeyma, Ankara'da gözlem altında tutulduğu hastanedeki odasında doğum gününü tek başına kutladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Gözlem süresi bittikten sonra inşallah hep beraber kutlayacağız" mesajını paylaştı.