Rahim duvarı kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi)

Sevgili Hürriyet okurları... “Rahim duvarı kalınlaşması” hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladım.

Haberin Devamı

1) Rahim duvarı kalınlaşması nedir?

Genellikle rahim kanseri ile anılan bir sorun olmasına rağmen, her zaman rahim kanserine neden olmaz. Rahim duvarındaki kalınlaşmalar, yaşla ya da hormonal bozukluklarla ortaya çıkabilir. Her ay, adet dönemlerinden önce, rahim duvarı gebeliğe hazırlanmak için bir miktar kalınlaşır. Eğer gebelik oluşmazsa kalınlaşan doku adet kanaması şeklinde rahimden dışarı atılır. Bu durumda rahim duvarı kalınlaşması normal yani fizyolojik bir durumdur. Bu kalınlaşma normalden fazla olduğunda ise durmayan, şiddetli kanamalara ve aşırı ağrı şikâyetlerine neden olabilir. Östrojen ve progesteron hormonlarının yeterli miktarda ve uyum içinde salgılanması, üreme sisteminin sağlıklı olmasında oldukça önemlidir. Eğer östrojen aşırı salgılanırsa ve progesteron hormonu ile dengelenmezse rahim duvarında kalınlaşma görülebilir. Rahim duvarındaki kalınlaşma arttıkça kansere neden olabilmektedir. İşte bu nedenle rahim duvarı kalınlaşması yakından takip edilmesi gereken bir durumdur.

Haberin Devamı

Rahim duvarı kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi)

2) Rahim duvarı kalınlaşması kimlerde görülür?

Tıpta “endometrial hiperplazi” olarak adlandırdığımız rahim duvarı kalınlaşması özellikle polikistik over sendromu olan kadınlarda sık gözlemlediğimiz bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte 40 yaş üzeri kadınlar, şeker hastalığı olanlar da yüksek risk grubundadır. Obezite ve aşırı kilonun da rahim duvarı kalınlaşmasına neden olduğu bilinmektedir. Uzun süreli östrojen kullanımında da, uygun progesteron desteği sağlanmazsa, rahim duvarında kalınlaşma görülebilmektedir.

3) Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri nelerdir ve nasıl tespit edilir?

Rahim duvarı kalınlaşmasının en sık görülen belirtisi; şiddetli ağrı ile birlikte, uzun süren adet kanamalarıdır. Östrojenin etkisiyle aşırı kalınlaşan rahim duvarı dokusu dışarı atılırken çok fazla kanamaya yol açar.

4) Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl edilir?

Haberin Devamı

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi çoğunlukla ilaçlar ile yapılır. Aşırı östrojen üretimini dengelemek amacıyla kullanılan progesteron ilaçları kalınlaşmanın durdurulmasına yardımcı olur. Progesteron takviyesi vücuda ağızdan tablet formunda alınabileceği gibi, ilaçlı spiral (mirena) takılarak da aynı tedavi sağlanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları