100.yıl haberleri sayfasında 100.yıl hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 113001 100.yıl haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İzmir'de yaşayan Mustafa Kocatürk'ün (57), PTT Genel Müdürlüğü'nün 2002 yılında başlattığı 'Cumhuriyet'in 100’üncü yılına mektup' kampanyası kapsamında 21 yıl önce yazdığı mektuplar, oğulları Utku Han Kocatürk (26) ve Celal Can Kocatürk'e (29) teslim edildi. 2 kardeş, yıllar sonra babalarından gelen mektupla duygulandı.
#İzmirKültür ve Turizm Bakanlığı, Kız Kulesi'nde Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için yansıtma ve ışık gösterilerinin bugün de devam edeceğini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Ay yıldızlı bayrağımızın renkleriyle ışıldayan Kız Kulesi izleyenlere görsel bir şölen sunmaya bugün de devam edecek.' ifadeleri kullanıldı.
#Kız KulesiKültür ve Turizm Bakanlığı, Kız Kulesi'nde Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için yansıtma ve ışık gösterilerinin bugün de devam edeceğini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Ay yıldızlı bayrağımızın renkleriyle ışıldayan Kız Kulesi izleyenlere görsel bir şölen sunmaya bugün de devam edecek.' ifadeleri kullanıldı.
#100YılSivas’ta, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 100 yıl önce çekilen fotoğraf, aynı yerde tekrar canlandırıldı. Şehir olarak 100’üncü yıla özgü birçok etkinlik gerçekleştirildiğini anımsatan Vali Şimşek, “Sivaslılar 100 yıl önceki ruhla Cumhuriyet’e sahip çıkmaya devam ediyor." dedi.
#SivasMilli Savunma Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılına özel bir klip hazırlandı. Klipte 1922'den 2023'e kadar Cumhuriyetin kuruluşu ve gelişimi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türk ordusunun görüntüleriyle veriliyor.
#Milli Savunma BakanlığıTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 29 Ekim Cumhuriyet bayramı dolayısıyla Birinci Meclis'te açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, konuşmasında "Emperyalistler ya da yeni emperyalistler hangi oyunu oynarsa oynasın milletimizin öncülüğünde yeni bir dünya kurulacak ve dünyada hakkın egemen olduğu bir düzene geçilecek." ifadelerini kullandı.
#Numan KurtulmuşCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet'in ilanının 100. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Boğazı'nda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerine katıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük savaş gemisi yerli ve milli üretim TCG Anadolu ve beraberindeki 100 gemi İstanbul Boğazı geçişi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çimariva selamında bulundu. Türk Yıldızları'nın İstanbul semalarında gerçekleştirdiği gösteri büyük beğeni topladı. O anlar ise CNN TÜRK canlı yayınında ekranlara geldi.
#TCG AnadoluSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN TÜRK'te Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Cumhuriyetin hepimizin hayatında önemli bir etken olduğunu vurgulayan Bakan Kacır milli teknoloji hamlelerinin önemine dikkat çekerken, 'KAAN 2028-2029’da Türk Silahlı Kuvvetlerine 20 adet teslim edilecek. KAAN’ın ayaklarının yerden kesilmesi için gün sayıyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın ilk aylarında ümit ediyoruz ki gökyüzünde KAAN’ı göreceğiz.' dedi.
#100YılTürkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü, tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 7'den 70'e milyonlarca kişi alanlara akın etti. Tüm illerde geçiş törenleri gerçekleşirken dev bayraklar gökyüzünde dalgalandı. İşte tüm yurttan 100. yıl görüntüleri...
#İzmirMilli Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, yıl boyu gerçekleştirilecek etkinlik takviminin yer aldığı 'yuzuncuyil.meb.gov.tr' adresinin erişime açıldığını bildirdi. Tören ve etkinlik programlarının hazırlanıp uygulanması için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri ve yurt dışı temsilciliklerinde kutlama komisyonları oluşturuldu.
#ANKARATCG Anadolu Gemisi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi. Törende konuşan Amiral Gökçen Fırat, 'Gemilerimiz geçişleri sırasında denizcliğie özgü bir selamlama şekli olan çimariva ile Vahdettin Köşkü'nde bulunan Sayın Cumhurbaşkanımızı selamlayacaktır.' dedi.
#100YılMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyetin 100. yılı sebebiyle kutlama mesajı yayımladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın muazzam kıvancını ve müstesna kıymetini, hak edilmiş bir milli gurur ile idrak ediyoruz” dedi.
#MHPCumhuriyet'in 100. yılı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Başkent Ankara'da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki devlet erkânı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'e ziyarette bulundu. Erdoğan, Anıtkabir Özel defterine "Aziz Atatürk, 21 yıllık iktidarımızda emanetinize sahip çıkmaya çalıştık. En büyük yatırım hamlelerinde bulunarak Cumhuriyet'imizin 2. asrını Türkiye Yüzyılı ile taçlandıracağız. Cumhuriyet'imiz, hiç olmadığı kadar güvendedir." yazdı. Erdoğan, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tebrikleri kabul etti.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köklü tarihimizden ve kadim değerlerimizden aldığımız ilhamla, Cumhuriyetimizi daha da güçlendirerek yeni asrına hazırlamanın gayreti içindeyiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye'nin ilk kadın generali Özlem Yılmaz, CNN TÜRK'e açıklamalarda bulundu. 29 Ekim dolayısıyla özel demeç veren Yılmaz, "Atatürk ile aynı mesleği yapmak onur verici. Ülkemizin yerli ve milli değerlerimiz sayesinde ulaştığı güç profilinin artmasını, her alanda başarıya imza atarak kendinden söz ettirmeye devam ettirmesini temenni ediyorum." dedi.
#Özlem YılmazAsya ile Avrupa kıtaları arasında tarihte ilk kesintisiz karayolu akışını sağlayan ülkemizin ilk köprüsü Boğaziçi Köprüsü, yeni adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılında 50’inci hizmet yılını kutluyor.
#CumhuriyetCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda "Gelecek nesillerimizin bu kahramanlık ruhunu, birlik ve beraberlik içinde koruyarak, Türkiye Yüzyılı hedefleriyle yaşatacağına yürekten inanıyorum." ifadelerine yer verdi.
#Emine ErdoğanNevşehir'de Kapadokya bölgesinde, Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümünde 100 sıcak hava balonu, 100 Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle havalandı. Yerden yüzlerce metre yükseklikte, peribacaları arasında dalgalanan Türk bayrakları ve Atatürk posterleri görsel şölenle farklı bir manzara oluşturdu.
#KapadokyaFransa’nın en önemli sembollerinden Eyfel Kulesi’ni yılda yaklaşık yedi milyon kişi ziyaret ediyor. Bu da hayli kalabalık bir deneyim anlamına geliyor. Şimdi ise bu görkemli Fransız anı açık artırmaya çıkmaya hazırlanıyor! Ancak şartları hiç de basit değil.
#Eyfel Kulesiİstanbul Tabip Odası (İTO) seçimlerinde Değişim Grubu adına başkan adayı olan Dr. Nedim Uzun, kamuda çalışan hekimlere mesai saatleri dışında serbest çalışma hakkı tanınması gerektiğini belirterek, “Bu düzenleme hem hekimlerin yaşadığı hak kayıplarını telafi edecek hem de sağlık hizmetlerinin daha etkin, verimli ve erişilebilir şekilde sunulmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca kamuda çalışan hekimlerin sistem içinde kalmasını teşvik ederek, nitelikli sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğini güçlendirecektir" dedi.
#İstanbul Tabip OdasıBir asır önce kabul edilen Medeni Kanun, kadınları aile içinde bağımlı konumdan eşit yurttaşlığa taşıdı. 100 yıl içinde alınan önemli kararlarla birçok kez iyileştirilen kanunun nereden nereye geldiğine ve bugün hangi başlıkların tartışıldığına baktık: Kadın evlilikte kendi soyadını kullanma hakkını kazandı ama uygulanıyor mu? Tartışmaya açılan nafaka kadın ve çocuklar için ne anlama geliyor?
#Medeni KanunErzurum Havzası’nın, daire biçimli volkanik yapı kaldera üzerinde geliştiği belirlendi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi kurucusu, Jeoloji Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Salih Bayraktutan, yaklaşık 60 kilometre çapındaki kalderanın Doğu Anadolu'nun en büyüğü olduğunu bildirdi. Bayraktutan, Erzurum Havzası’nda 5-6 noktada derin sondajlar yapılması gerektiğini söyledi.
#Erzurum HavzasıErzurum Havzası’nın, daire biçimli volkanik yapı kaldera üzerinde geliştiği belirlendi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi kurucusu, Jeoloji Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Salih Bayraktutan, yaklaşık 60 kilometre çapındaki kalderanın Doğu Anadolu'nun en büyüğü olduğunu bildirdi. Bayraktutan, Erzurum Havzası’nda 5-6 noktada derin sondajlar yapılması gerektiğini söyledi.
#ErzurumBugün 25 Ocak, Uluslararası Çok Taraflılıkta Kadın Günü. Türk Medeni Kanunu’nun 100’üncü yılını kutlamamıza da üç hafta kaldı. Kadın-erkek eşitliğini getiren bu kanunun üzerinden 100 yıl geçti ama kadınlarımızın durumu çok vahim. Acilen her şeyi kenara bırakıp bu meseleyi konuşmamız gerekiyor. Yoksa 100 sene daha geçse de ülkece düze çıkmamız mümkün değil.
#Uluslararası Çok Taraflılıkta Kadın GünüEndonezya’nın Sulawesi adasında bulunan bir el çizimi, dünyanın en eski mağara resmi olabilir. 67 bin 800 yıl öncesine tarihlenen bu resmi özel kılan başka bir nokta daha var. El izi çizildikten sonra parmaklara bir pençe görünümü verilmesi, insan hayal gücünün bilinenden daha önce oluştuğunu gösteriyor. Bu da insanların yaratıcılığı konusundaki tarihi yeniden yazıyor.
#TarihAdanalı Prof. Dr. Bahar Uslu, yaptıkları çalışmalar nedeniyle dikkat çekerek Türkiye’de hukukun en yetkin kurumu Anayasa Mahkemesi’ne denk olan bir kurumda Amerikan Üreme Tıbbı Yüksek Direktörlüğü görevine getirildi. Uslu "Bizim tıbbımızda 100 yıl önce Atamızın önderliğinde bir kanun yapılmış. Tababeti Şuabatı Tarzı İcrasına Dair Kanun adıyla yani ‘Tıp Meslekleri Uygulamaları’na dair yasa çıkarılmış. Ben de ABD mahkemesine hukuksal anlamda tıptaki bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla örnek, Türk modeli olarak bunu sundum. " ifadelerini kullandı.
#AdanaİZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 26’ncısını düzenlediği Barış Selçuk’un adını taşıyan gazetecilik ödül törenine katıldım. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda bir kez daha toplandık; alkışladık, konuşmalar dinledik, fotoğraflar çektik.
#RTÜKTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Son dönemde maalesef dünyanın tamamıyla kuralsız hale geldiği, güçlü olanın her türlü hususu dayattığı, tabiri caizse orman kanunlarının geçerli olduğu bir dönemde Türkiye ve Portekiz'in uluslararası sistemin kural bazlı şekilde işletilmesi konusundaki hassasiyeti ve kararlılığı fevkalade değerlidir." dedi.
#SiyasetTarihi Yıldız Sarayı 100 yıl sonra yeniden ziyarete açıldı. Yıldız Sarayı giriş ücreti 2026 yılında ziyarete gitmek isteyen müze severler tarafından merak ediliyor. Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti'nin son sarayı olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Asıl şeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde alan saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan'ın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı. Peki, Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir?
#Yıldız Sarayı NeredeDünyanın en büyük tarım, gıda ve bahçecilik fuarı "Yeşil Hafta" (Grüne Woche), 100. yıl dönümünü kutladığı 2026 edisyonuna bugün Berlin'de kapılarını açtı. Fuar, bu yıl da tarım ve gıda sektörünün geldiği noktayı ve gelecek vizyonunu sergileyecek.
#Yeşil Hafta



























