GeriSebze Yemeği Tarifleri Patates püresi tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Patates püresi tarifi

Patates püresi tarifi

Patatesin her hali ayrı bir güzeldir. Yemeği, kızartması, salatası ve kumpiri... Hepsi de birbirinden lezzetlidir. Fakat, patates püresinin yeri başkadır. İçerisine rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyince tadından yenmez hale geliyor. Üstelik et yemeklerinin yanına da çok yakışıyor. İşte patates püresinin malzemeleri ve yapılışı...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 7-8 adet patates
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Patates püresi tarifi Nasıl yapılır?

  • Patates püresi hazırlamak için patatesleri soyarak iri şekilde doğrayın.
  • Tencereyi ocağa alıp patatesleri ekleyin ve üzerini çok az geçecek şekilde su ilave edin.
  • Tuz ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
  • Daha sonra blender yardımıyla püre haline getirin.
  • İçine tereyağı ve süt ekleyip karıştırın. Dilerseniz rendelenmiş kaşar peynir de ilave edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Patates Püresi Çeşitleri

Patates püresi, özellikle restoranlarda et yemeklerinin yanında görmeye alıştığımız ve oldukça sevilen bir lezzet. İlk bakıldığı zaman oldukça kolay bir yemek izlenimini verse de esasen diğer yemek türlerinde olduğu gibi kendine özgü lezzet sırları olan özenle, dikkatli bir şekilde hazırlanması gereken bir püre çeşidi. Harika patates pürelerini yapmak ve sevdiklerinize servis etmek için tek yapmanız gereken patates püresine dair lezzet ipuçları hakkında detaylı bilgiler edinmek. Böylece tarifleri istenen patates püresi yapma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Patates püresi, ailece ve arkadaşlarca bir araya gelinen ve keyifli zamanlar geçirilen leziz yemeklerle bezeli sofraların değişmeyen ve yediden yetmiş yediye herkes tarafından sevilen tatlarından. Sade şekli ile parmak ısırtan bu püre aynı zamanda içine katılan birbirinden farklı lezzetlerle pek çok türe haiz. En çok beğenilen ve sıklıkla yapılan patates püresi çeşitlerinin başında kaşarlı ve sütlü patates püresi geliyor. Bu patates püresi internet üzerinde de tarifi en çok araştırılanlar arasında yerini alırken patates püresi yalnız yemeklerin yanında değil aynı zamanda yemeklerin içine; püreli tepsi köftesi ve fırında patates püreli tavuk sote gibi pek çok lezzetli et ve tavuk yemeğinde katılıyor.

Patates Püresi Püf Noktaları

Patates püresi ister yemeklerin yanında servis edilsin ister yemekler ile birlikte özellikte fırında pişirilen et ve tavuk yemeklerinde yemeklerin içerisinde yer alan bir lezzet olsun püf noktalarıyla çok daha lezzetli hale geliyor. Yapımı her ne kadar kolay gözükse de püf noktaları leziz bir patates püresi için olmazsa olmaz. Patates püresi yaparken en önemli malzeme olan orta boy patateslerin sert olanları seçilmeli; yumuşak ve topaksız bir püre için bu şart. Kırmızı patates gibi yemeklik patateste tercih edilebilir.

Patateslerin boyutları da önemlidir. Şöyle ki büyük olanların pişmesi daha uzun sürer. Eşit parçalara kesilerek yapılan patates püresi, eşit olmayan parçalarla yapılan püre ile kıyaslandığı zaman daha kıvamlı olmaktadır. Aynı anda pişme ve kıvamlı bir püre için küçük ve eşit parçalara patatesler bölünmelidir. Patatesler, piştikten sonra suyu iyice alınmalı, ocak sıcak iken tavaya geri konmalıdır. Böylece pürenin nemli ya da sulu olması engellenir. Krema veya süt ezilen patateslere ilave edilirken ılık olmalarına dikkat edilmelidir. Patateslerin kolaylıkla emmeleri için önemli bir püf noktasıdır.

Patates Püresini Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Patates püresinin an malzemeleri; orta boy patates, süt, tereyağı ve tuzdur. Patates püresi yapılırken blender, el mikseri kullanılmaması öneriliyor. Çok güçlü bir şekilde ezilmesi patatesin içerisindeki nişastayı bozarak pürenin tadını ve kıvamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Lezzetli bir patates püresi için patateslerin elle ezildikten sonra krema, süt veya yağın içinde nazikçe karıştırılması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bununla birlikte süt, krema veya mayonez gibi sıvı maddeleri çok eklememek gerekir ki püre fazla sulu bir kıvamda olmasın.

Kaygan ve lezzetli bir patates püresi için usta şefler tarafından tereyağı ile patatesin dengesinin iyi ayarlanması gerektiği özellikle vurgulanıyor. Bu noktada 450 gram patatese 200 gram yağ konulması tavsiye ediliyor. Tuz da önemli bir lezzet noktasıdır. Patates pişirilirken suya makarnadaki gibi biraz tuz konulması önemlidir. Bu şekilde patateslerin tuzu daha erken emmesi ve daha kolay ezilmesi sağlanır. Baharatın patates püresine katacağı lezzet göz ardı edilmemeli. Taze taze hazırlanan patates püresinin lezzetinin tekrar ısıtılması haline kıyasla daha fazla olacağı unutulmamalı.

Patates Püresi Sunumları

Patates püresi, birbirinden şık tabaklarla üzeri maydanoz gibi sevilen yeşilliklerle süslenerek et ve tavuk yemeklerinin yanında sunulabilen bir püredir. Bunun yanı sıra yemeklerin içerisine katılan patates püresi yanında çeşitli garnitürler başta salata çeşitleri olmak üzere servis edilebilmektedir. Patates püresi sadece tabaklarda değil kaselerde de sunumu yapılabilecek ve üstü uygun bir şekilde süslenebilecek bir kıvama sahiptir. Rendelenmiş beyaz peynirde üstüne serpilebilir.

Patates Püresi Kaç Kalori?

Patates püresinin kalori değerleri porsiyon ve gramaj oranlarına göre şöyle:

- 1 orta porsiyon (260 gr) patates püresi : 491 Kcal

- 100 gram patates püresi: 189 Kcal

- 1 çorba kaşığı patates püresi: 28 Kcal.

Patates Püresi Kilo Aldırır mı?

Patates püresinin nişasta içeriği yüksek olduğu için kilo aldırıcı özelliği olan ayrıca diyabetli hastaların uzak durması gereken bir yemektir. Potasyum, fosfor ve lif bakımından zengin bir kaynak olması nedeni ile beslenme uzmanlarının önerdiği miktarlarda tüketimine özen gösterilmeli.