Sakatat haberleri sayfasında Sakatat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1195 Sakatat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatGünümüzde yemek yapmak oldukça keyiflidir. Özellikle sakatat yemekleri yapmak da ustalık ister. Paça temizlemek ve kelle paça yapmak da merak ediliyor. Paça nasıl temizlenir? Kelle paça kolayca nasıl temizlenir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PaçaTürkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, sakatatın kilo fiyatının etin kilo fiyatını geçtiğini belirterek, “1 kilo kuzu ciğer, 1 kilo kuzu etinin fiyatını geçti. Eskiden yüzüne bakılmazdı sakatatın, şimdi etten pahalı” dedi.
#Türkiye Kasaplar FederasyonuEt, balık, sebze ve sakatat... Bunların çoğunu başarılı şekilde pişirmek kolay değil. Hele hele bazı başyapıtlar yaratmak... Nazende bunu başarıyor. Neler mi yedim? Söğüş beyin çok iyi temizlenmiş ve beyin tam kıvamında haşlanmıştı. Mezgit balığı kızartması kusursuzdu. Oğlak kol ve oğlak kaburga, taş fırında ağır ağır pişmişti. Leziz sularına tırnak pideyi şamandıra yapmak ayrı bir zevk verdi. Bu kadar başarılı oğlak yemeklerini ülkemde gördüm ama İstanbul’da ilk kez rastladığımı itiraf edeyim.
#EtBana yıllardır “Lokum ciğerini dene, soğuk mezelere yüklenme; sakatata yer bırak” dedikleri Selimiye Birtat’a gittim. Köpoğlunda biraz ekşilik vardı, favanın kıvamı sıkıntılıydı. Ama masaya beyin söğüşün gelmesiyle ‘sakatat şov’ başladı. Beyin çok iyi ayıklanmıştı. Dilin pişimi, yumuşaklığı; kekik, kimyon ve acı biberli baharat dengesi kusursuzdu. Güveç işkembe yumuşacıktı, lokum ciğer de gerçekten çok iyiydi. Ama uykuluk yediklerimin en iyisi değildi, tatlılardaysa gereksiz bir zorlama gördüm. Neden parfe? Koy bir keşkül, geç! Buranın sakatatlarını tüm Kadıköy biliyor, İstanbul da bilsin... Bilsin ki Birtat’ı Birtat yapan sakatatlara yoğunlaşılsın, frambuazlı parfeye değil!
#Selimiye BirtatVücut direncimizi daha çok önemsediğimiz bu dönem sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir! Hele de bağışıklık güçlendirici ve kolajen bombası sakatatlı bir çorbaysa... Paçadan işkembeye, kuzu kelleden damar tuzlamaya soğuk kış günlerinde imdadımıza yetişen sakatat çorbalarının en iyilerini nerede bulabileceğimizi sorduk, jürimiz favorilerini sıraladı.
#ÇorbaSakatatın doğru pişirildiğinde ne kadar lezzetli olabileceğini göstermek biz aşçıların görevlerinden bence... Her parça, heba edilmeden mutfakta bir anlam kazanabilir. Ben de çocukluğumda evimizin vazgeçilmez yemeklerinden işkembeli nohut, böbrek sote, ızgara koç yumurtası, beyin salatası, kokoreç sarma gibi çeşitleri lokantada menünün parçası yapmayı seviyorum.
#SakatatMumbar özellikle Adana ve bölgesinde çok sevilen yiyecekler arasında bulunmaktadır. Son zamanlarda ise pek çok kişi tarafından tüketilmeye başlanmıştır. Sakatat sevenlerin lezzetine doyamadığı bu yiyeceğin evde de hazırlanması mümkün olmaktadır. Ama hazırlama aşamasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Mumbar yemeği bumbar olarak ta bilinmektedir. Mumbar doğru şekilde temizlenmezse hastalığa neden olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MumbarKaradeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, artan ayı popülasyonu için önemli uyarılarda bulundu. Vatandaşlar, ormanlık alanlara sakatat bırakarak önlem almaya çalışırken Prof. Dr. Başkaya, "Durum facia ile sonlanabilir. Bölge vatandaşı devletten bir adım atmasını bekliyor" dedi.
#Doğu KaradenizKaradeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, artan ayı popülasyonu için önemli uyarılarda bulundu. Vatandaşlar, ormanlık alanlara sakatat bırakarak önlem almaya çalışırken Prof. Dr. Başkaya, "Durum facia ile sonlanabilir. Bölge vatandaşı devletten bir adım atmasını bekliyor" dedi.
#TrabzonTRABZON’un Tonya ilçesinde aç kalan ayılar indikleri yerleşim yerlerinde yayla evleri, arı kovanları ile büyük ve küçükbaş hayvanlara zarar veriyor, korku dolu anlar yaşatıyor. Yöre sakinleri saldırgan ayıların köylere inmemesi için ormanlık alanlara kesilmiş kasaplık hayvanların ciğer, işkembe gibi iç organlarıyla baş ve ayaklarından oluşan sakatat bırakıyor.
#TrabzonAfyonkarahisar'da kan sızdığı ihbarı üzerine gelen polis ekiplerinin kontrol ettiği minibüsten sakatat çıktı. Geç saatlerde kente gelen H.Y.'nin, minibüsü park ettiği bölgedeki bir apartta kaldığı, şoklanan sakatatın buzlarının çözülmesi sonucu araçtaki kanın sokağa aktığı belirlendi.
#SakatatAdana'nın merkez Yüreğir ilçesinde dere yatağında çok sayıda at ve eşek kafası ile kemikler bulundu. Yaklaşık 200 metrelik bir alanda her tarafta at ve eşek kafaları bulunurken, çevreye de kötü kokular yayıldı. Bölgede kafası kesilmiş bir atın gövdesinin de olduğu görüldü. Mahallede hayvancılıkla uğraşan Mehmet Mustafa Köroğlu (75) "Geceleri kokudan boğulacakmış gibi uyanıyorum" dedi.
#AdanaEge Bölgesi’nin orta kısmında yer alan Manisa, 1,5 milyona yakın nüfusuyla ülkemizin en kalabalık şehirlerinden biri. Şehzadeler şehri Manisa; mesir macunu, nohutlu mantı, odun köftesi, sultaniye üzümü, pideli paça ve sinkonta adı verilen yemeğiyle ünlüdür.
#ManisaKış aylarının gelmesiyle beraber kelle paça, işkembe, ciğer gibi sakatat türlerine talep arttı. Peki, bazılarımızın yemekten çekindiği bazılarımızın ise bayılarak tükettiği bu besinler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Sakatat yerken nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, konuyla ilgili beslenme tavsiyeleri verdi.
#Sakatatİtalyan mutfağı, tam anlamıyla bir lezzet cümbüşü! Sadece ürün çeşitliliğiyle değil, farklı tarzda lokantalarıyla da segmentasyon nasıl olmalı üzerine adeta bir pazarlama dersi veriyorlar. İtalya’nın bu birbirinden farklı tarzdaki işletmelerinin özellikleri neler, birlikte bakalım…
#Somer SivrioğluKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeKayseri’nin Talas ilçesinde kurulan kurban pazarına sakatat ve et toplamak için geldiği öne sürülen ve zabıta görevlileri ile tartışınca elektrik direğine bağladığı iple kendini astığı belirtilen Ali B. (45), çevredekilerin ipi kesmesiyle kurtarılıp götürüldüğü hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.
#KayseriKurban Bayramı’nda kurulan zengin sofralar ve yoğun et tüketimi zaman zaman sindirim problemlerine yol açabiliyor. ‘Bayramda sevdiklerimizle şen sohbetli sofralarda buluşurken nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusunun yanıtını veren Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Günlük tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı kadınlarda maksimum 120 gram iken erkeklerde 150-180 gramdır” dedi.
#EtKurban Bayramı yaklaşıyor. Hayvanın kırmızı eti kadar ciğerden işkembeye, böbrekten kelleye sakatatını da mümkün mertebe değerlendirmek gerek. Özellikle işkembe, hazırlığı meşakkatli olduğundan evde pek yapılmasa da meraklıları için işin püf noktalarını öğrendik. Temizleme tekniklerini, yumuşacık yapmanın sırlarını ve tarif önerilerini ‘Sakatat: Ciğerden İşkembeye, Böbrekten Paçaya...’ kitabının da yazarı şef Pelin Dumanlı anlattı.
#İşkembeViktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkDana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıHani Michelin listesine girse diye hayal ettiğimiz yerler var ya; işte tam öyle bir yer İzmir’deki Kasap Fuat. Lokal, iyi malzeme ve doğru pişirme teknikleriyle lezzetin özüne odaklanan, nevi şahsına münhasır bir aile işletmesi. Listeye girmesinin ardından ziyaret ettim ve uykuluk, pikanya gibi imza lezzetlerini tattım; burası artık İzmir’deki vazgeçilmez durağım.
#Kasap Fuatİşkembe çorbası, evde yapılması zahmetli bir tarif olduğu için genellikle lokanta ve restoranlarda tercih edilir. Ancak tam kapanmanın gündemde olduğu bu zor günlerde, özellikle Ramazan sofralarınızda ev yapımı işkembe çorbasına mutlaka yer vermenizi tavsiye ederiz. Peki lokanta usulü işkembe çorbası nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
#İşkembe ÇorbasıGünümüzde yemek yapmak oldukça keyiflidir. Özellikle sakatat yemekleri yapmak da ustalık ister. Paça temizlemek ve kelle paça yapmak da merak ediliyor. Paça nasıl temizlenir? Kelle paça kolayca nasıl temizlenir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PaçaDalak yenir mi sorusu, kurban kesiminin ardından pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya başladı. Sakatat grubuna giren dalak, kurban içerisinden elde edilen parçalardan birisidir. Dalak genellikle kan yaptığı dolayısıyla tercih edilen sakatatlardan birisidir. İşte, dalak yenir mi sorusuna cevap arayan vatandaşlar için detaylı bilgiler
#Dalak YenirVitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekler arayan kişiler için dana dili ideal bir yiyecektir. Dana dilinin oldukça yararlı bir yapısı bulunmaktadır. Bu yüzden çok sayıda kişi dana dili alarak çeşitli şekillerde pişirmektedirler. Dana dili nasıl pişirilir? Dana dili düdüklüde kaç dakikada pişer? Dil sote nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dana DiliSefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SefaköySefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SucukAtaşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşYeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleTürkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, sakatatın kilo fiyatının etin kilo fiyatını geçtiğini belirterek, “1 kilo kuzu ciğer, 1 kilo kuzu etinin fiyatını geçti. Eskiden yüzüne bakılmazdı sakatatın, şimdi etten pahalı” dedi.
#Türkiye Kasaplar FederasyonuBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#Yemek