Dönerseverlere kötü haber: Et pahalanabilir

Güncelleme Tarihi:

Dönerseverlere kötü haber: Et pahalanabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2024 12:13

Almanya’da et fiyatlarına yeniden zam gelmesi gündemde. Federal Tarım Bakanlığı’nın besi hayvanlarının yaşam şartlarının iyileştirilmesi için et ve et ürünlerine tüketici vergisi getirmeyi planladığı belirtildi.

Haberin Devamı

BILD gazetesi, Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir’in kabineye sunmak üzere hazırladığı yasa tasarısının çerçevesinin şekillendiğini yazdı. Buna göre Özdemir, ‘et, et ürünleri ve yenilebilir sakatat’ ile ‘belirli bir oranda et, et ürünleri veya yenilebilir sakatat içeren işlenmiş ürünler’ için yeni bir özel tüketim vergisi planlıyor. Bu da gelecekte et ve et ürünlerinin daha da zamlanacağı anlamına geliyor. Ancak vergi oranının ne kadar olacağı belirtilmedi. Bakanlık tarafından hazırlanan öneriye göre, satılan etin kilogramı başına bir ek ücret alınması planlanıyor. Vergilendirme konusunda yetkili kurum ise Maliye Bakanlığı. Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı konseptin Maliye Bakanlığı tarafından inceleneceği belirtildi. Geçmişte vergi artışlarına sıcak bakmayan Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in vergi bu öneriye nasıl yaklaşacağı merak ediliyor. Yeşiller’in tamamen destek verdiği Cem Özdemir’in önerisine koalisyon ortağı SPD’nin de sıcak baktığı belirtildi.

Dönerseverlere kötü haber: Et pahalanabilir

Haberin Devamı

GELİR ÇİFTÇİYE DEĞİL FEDERAL BÜTÇEYE
Rusya-Ukrayna savaşının ardından patlak veren enerji kriziyle artan et fiyatları, günlük yaşamda hissedilir hale gelmişti. Yeni yasayla et fiyatlarının bir kez daha artması bekleniyor. Yasa taslağında bu yeni vergiden elde edilecek gelirin çiftçilere aktarılacağı ve böylece çiftçilerin ahırlarını hayvan dostu hale getirilmesine destek verileceği ifade edidi. Ancak Bild, yeni vergiden elde edilen gelirin doğrudan çiftçilere değil, her zamanki gibi federal bütçeye aktarılacağını yazdı. Dolayısıyla bu gelirlerin hedefine yönelik kullanılmayacağını iddia eden gazete, teorik olarak yeni vergi gelirinin tamamen farklı hükümet projeleri için de kullanılabileceği anlamına geldiğini yazdı. Önerilen mevzuatın amacının ‘başta tarım ve gıda politikası olmak üzere önemli projeler için vergi geliri’ elde etmek olduğu vurgulandı. Yasaya göre ithal et ürünleri de vergilendirilecek. Ancak sadece özel amaçlı ithalatlar muaf tutulacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!