Rahim haberleri sayfasında Rahim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8039 Rahim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Rahim duvarının incelmesi, adet dönemi boyunca her kadında gerçekleşen bir durumdur ancak bazen adet döneminin sona ermesine rağmen rahim içi duvarı kalınlaşma sürecine girmez. Rahim duvarı inceliği olarak adlandırılan bu problem, hamile kalmaya engel olmasa da embriyonun rahim içine tutunamamasına ve dolayısıyla kişinin gebeliğini sürdürme konusunda olumsuz sonuçlarla karşılaşmasına yol açabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi ve doğuma kadar sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için rahim duvarının 7 mm’den kalın olması gerekir.
#RahimDünyada 5 bin kadından 1'inde görülen MRKH sendromuyla rahimsiz ve vajensiz doğan Z.T.'nin (19) hayatı, kabus oldu. Ailesinin adet görmediği için götürdüğü doktorların 'Sağlıklısın' dediği Z.T.'nin evliliği, 8 ay sürdü. Eşinin "Sen kadın değilsin; erkeksin, eş cinselsin, beni kandırdın" diyerek boşanma davası açtığı Z.T.'ye, Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Polikliniği'nde, laparoskopik cerrahi ile karın içi (periton) zarından vajina yapıldı. Z.T., "Ameliyat oldum, hiçbir sıkıntım kalmadı. Çok şükür iyiyim" dedi.
#MRKH SendromuErzurum'da 14 yaşındayken gittiği hastanede doğuştan rahminin olmadığını ve çocuk doğuramayacağını öğrenen Havva Erdem (33), Türkiye'de ikinci rahim nakli yapılan kişi oldu. Havva Erdem (33), hamilelik sürecinin ardından doğum yaptı. Erdem, sağlıklı kız bebek dünyaya getirdi.
#AntalyaErzurum'da 14 yaşındayken gittiği hastanede doğuştan rahminin olmadığını ve çocuk doğuramayacağını öğrenen Havva Erdem (33), Türkiye'de ikinci rahim nakli yapılan kişi oldu. Havva Erdem (33), hamilelik sürecinin ardından doğum yaptı. Erdem, sağlıklı kız bebek dünyaya getirdi.
#Havva ErdemÇocuk sahibi olmak için üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvuran çiftlerde 1/3 kadına ait neden, 1/3 erkeğe bağlı neden, 1/3 oranda ise her ikisine bağlı problem ortaya konulmaktadır. Kadın kısırlığına sebep olan faktörler ele alındığında ise rahim kaynaklı birtakım sorunlara rastlanılmaktadır. Bu grup hastalarda miyom, polip ve doğuştan rahimde şekilsel bozukluklar mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda detaylı ultrason muayenesi ve rahim filmiyle problem tespit edilip gebeliği engelleyebilecek risk faktörleri değerlendirmeye alınır. Bazı hastalarda herhangi bir müdahaleye gerek kalmazken bazen de cerrahi tedavi yolu tercih edilebilir.
#HisteroskopiMyomlar rahmin kas tabasından kaynaklı iyi huylu tümörlerdir. Myomlar, kadınlarda pelvik bölgede en sık görülen tümörlerdir. Ergenlik ve genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkmakla beraber sıklıkla 30 ve 40’lı yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. 35 yaşın üzerindeki yaklaşık her dört kadından birinde myom veya myomlar tespit edilmiştir. Myomları olan çoğu kadın -herhangi bir semptom vermediğinden dolayı- bundan haberdar değildir.
#MyomTürkiye'nin kadavradan ikinci rahim nakli Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılıyor. Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığındaki 40 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyat saat 04.30'da başladı.
#KadavraRahimde polip, rahim iç zarı dediğimiz endometriumdan kaynaklanan yapılardır. Poliplerin büyüklüğü birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir. Rahim duvarına geniş bir tabanla veya ince bir sapla bağlanabilir. Bir veya daha fazla polip bir arada olabilir. Rahimdeki polipler en sık, menopoz döneminde yakın kadınlarda görülür, ama genç kadınlarda da olabilir.
#Rahimdeki PolipMiyom, üreme döneminde çoğu kadında görülebiliyor. Genellikle östrojen hormonunun sebep olduğu miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Peki miyom nedir, miyom belirtileri nelerdir, neden olur? İşte miyom hakkında merak edilenler...
#Miyom Belirtileri NelerdirBu hastalık rahim kanseri, rahim iç zarı kanseri veya endometrium kanseri olarak adlandırılmaktadır. Jinekolojik kanser çeşitlerinden birisi olan rahim kanseri (rahim iç zarı kanseri), endometrium kanseri olarak da bilinmektedir. Endometrium kanseri, rahim iç zarının kanserleşmesi ile ortaya çıkar.
#Rahim KanseriHoş geldin arkadaşım… Rahim bölgesinin (sakral çakra ve pelvik çukuru diye de adlandırılan bölge) bir önceki yazımda anlattığım bilinçle almaya açılması için ya da aldıklarını doğru değerlendirip yaratım gücüne çevirmesi için önce arındırılması gerekiyor. Burada birikmiş olan seni iyilikten, kendi potansiyelinden, yaratıcılığından uzaklaştıran her türlü izden, duygudan temizlenmen gerekiyor.
#RahimPolipler vücudun birçok yerinde oluşabilmektedir. Bu yazıda bahsedeceğimiz polip rahim içerisinde yer alan uterin poliplerdir, yani rahim içi poliplerdir. Poliplerin histeroskopik tedavisini anlatmadan önce poliplerin ne olduğu, ne gibi belirtilere yol açtığı, kanserleşme ihtimali olup olmadığının bilinmesi doğru tedaviye doğru zamanda ulaşmayı sağlayacaktır.
#HisteroskopikŞırnak'ta doğuştan vajinası ve rahminin olmadığı 13 yaşında ortaya çıkan S.Y. (31), ameliyat olmak için hayırseverlerden yardım bekliyor. Başarısız geçen 2009'daki ameliyattan sonra umudunu kaybetmeyen genç kadın, yaşıtları gibi evlenip, çocuk sahibi olabilmek için ameliyat konusunda kendisine yardım eli uzatılmasını istiyor. S.Y., "Çok hayalim var. Ben de mutlu olmak istiyorum. Akrabalarımı, kız arkadaşlarımı görüyorum, özeniyorum. Benim de bir yuvam olsun" dedi.
#ŞırnakHisterektomi (rahim alma ameliyatı) hakkında bilgilendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Abdullah Kurhan, rahim alma ameliyatı sonrasında hastalar normal hayatlarına daha erken sürede dönebileceğini belirterek, "Hastaların karın içerisine doğrudan müdahale olmayacağı için genel anestezi ihtiyacı azalır ve komplikasyonlar ortadan kalkar” dedi.
#RahimAcil olarak rahim ve yumurtalıkları alınması için ameliyat önerilen kadından boşanma aşamasındaki eşinin izninin istenmesi nedeniyle tartışma yaratan davada yargı son noktayı koydu. Mahkeme, Burçak Topaç’ın tedavisi için eşin iznine gerek olmadığına hükmetti.
#AnkaraBioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemeleri, kısa süre önce Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlatıldı. Bu sevindirici haberin ardından kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemini duyururken, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları da yumurtalık kanserine karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı.
#BiontechYeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriAcil olarak rahim ve yumurtalıkları alınması için ameliyat önerilen kadına, operasyon için boşanma aşamasında olduğu eşinden izin alması koşulu getirildi. Ancak koca, ‘şartlı onay ’ verebileceğini söyledi. Bunun üzerine Burçak Topaç, Aile Mahkemesi’ne başvurarak, tıbbi gereklilik kapsamında eşinin onayına ihtiyaç olmaksızın her türlü tedaviyi yapabilmesine dair kendisine yetki verilmesi talebinde bulundu.
#Burçak TopaçYaş bir sayıdır. Yaşın anlamı ise tamamen sizin bakış açınıza göre değişir. Peki neden 40 yaş sendromu yaşanır? 40 yaş hayatımızda neleri değiştirir? Bu yaşımızın tadını en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl çıkarabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.
#SağlıkKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiVan'da dağa kaçırılan çocukları için eylem yapan aileler, 89'uncu haftada da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) binası önüne yürüdü. Eyleme Hakkari'nin Şemdinli ilçesinden katılan Necibe Çifçi, oğlu Rojhat'ın 2015 yılında dağa kaçırıldığını, onu kurtarmaya çalışan 4 çocuk babası diğer oğlu Sami'nin ise 2017'de PKK'lılar tarafından eli kolu bağlanarak infaz edildiğini söyledi.
#VanKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriYasin suresi Mekke döneminde inmiştir. 83 âyettir. Adını ilk ayette geçen "Ya-Sin" kelimesinden almıştır. Sizler için Yasin Suresi Oku ve Dinle içeriğimizde sureyi anlamak ve ezberlemek isteyenler için Yasin-i Şerif'in konusu, anlamı, önemi, fazileti, faydaları tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu ile birlikte Diyanet Meali için tüm detayları bir araya getirdik.
#Yasin SuresiÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaBebek bekleyen bir annenin en büyük hayali de en büyük korkusu da çocuğunu sağlıklı şekilde dünyaya getirip doğurmaktır desek yanılmış olmayız… Ekranların ünlü yüzü de hamile olduğunu öğrendiğinde benzer duygulara sahipti.
#Shaina HurleyDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik Kaybıİlk kez 2003 yılında yumurtalık tümörü nedeniyle ameliyat geçiren 58 yaşındaki Hülya Öztürk, şikayetleri yeniden başladığı halde, doktor fobisi nedeniyle yıllarca muayeneye gitmedi. 170 kiloya çıkan ve artık yatağa bağımlı hale gelen Öztürk, ağrıları dayanılmaz bir hal alınca, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlyas Şahin’e başvurdu. Dr. Taylan Şenol’un da girdiği operasyonla, 3 cerrah, 23 kiloluk tümörü başarıyla çıkardı. Dr. İlyas Şahin, '30 yıllık genel cerrahım, böyle dev bir kitle görmedim. Hekim olarak hayretler içinde kaldım.' dedi.
#İSTANBULPolikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluk olarak biliniyor. Rahim içinde yumurta gelişimi ve adet döngüsünü düzenlemekle görevli olan yumurtalıklarda meydana gelen, PKOS ya da PCOS olarak da bilinen bu rahatsızlık, yumurtalıklarda oluşan küçük kistler veya folikül adı verilen sıvı dolu keseciklerin birikmesiyle ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Taha Takmaz, kadınlarda pek çok belirti ile kendini gösterebilen “Polikistik Over Sendromu ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#DiyarbakırAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#SağlıkAmelia Peckham ve üç arkadaşı için rüya gibi bir hafta sonu kaçamağı olması gerekiyordu. Henüz 19 yaşında olan üniversite arkadaşları, İskoçya sınırlarında bir mola vermeyi ve Hawick'teki ücra bir evde kalarak derslerden uzaklaşmayı, çok ihtiyaç duydukları bir ara vermeyi planlamışlardı. Ancak işler hiç de bekledikleri gibi gitmedi, onları hayal dahi edemeyecekleri kadar kötü bir sürpriz bekliyordu
#Kısmi FelçOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes Virüsü