Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin KöşüşYazarın Tüm Yazıları

Rahimde polip nedir, belirtileri nelerdir?

Rahimde polip, rahim iç zarı dediğimiz endometriumdan kaynaklanan yapılardır. Poliplerin büyüklüğü birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir. Rahim duvarına geniş bir tabanla veya ince bir sapla bağlanabilir. Bir veya daha fazla polip bir arada olabilir. Rahimdeki polipler en sık, menopoz döneminde yakın kadınlarda görülür, ama genç kadınlarda da olabilir.

Haberin Devamı

Polipler genellikle iyi huyludur. Ancak %1-5’inde kanser gelişebilir. Bu nedenle tespit edilen rahimdeki polipler özellikle büyükse mutlaka çıkarılmalı ve patolojik olarak incelenmelidir.

Rahimde polip belirtileri nelerdir?

Rahimde polipler küçükse herhangi bir belirtiye neden olmayabilirler. Başka nedenlerle muayene ve ultrason yapılırken rastlantı eseri tespit edilirler. Belirti verenlerin büyük çoğunluğunda ise adet kanaması düzensizlikleri ve ara kanamalar görülür. Uterus poliplerinin belirti ve semptomları şunlardır:

  • Düzensiz adet kanaması, değişken uzunluk ve sıklıkta, öngörülemeyen sürelerde olan kanamalar
  • Adet dönemleri arasında kanama
  • Aşırı derecede kanamalı adet dönemleri
  • Menopoz sonrası vajinal kanama
  • Kısırlık
  • Adet sancısı

Rahimde polip neden olur?

Hormonal faktörlerin ve genetik yatkınlığın polip oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. Uterin polipler östrojen duyarlıdır, dolaşımdaki östrojene cevaben büyürler.

Uterus polip gelişmesi için risk faktörleri nelerdir?

Haberin Devamı

Uterin poliplerinin gelişme riskini arttıran faktörler şunlardır:

  • Perimenopozal veya menopoz sonrası olmak
  • Yüksek tansiyon (hipertansiyon) olması
  • Obez olmak
  • Meme kanseri için bir ilaç tedavisi olan tamoksifen alınması

Rahimdeki polipin komplikasyonları nelerdir?

Uterustaki polipler adetle ilgili sorunlar dışında infertilite yani kısırlık sorununa da neden olabilir. Uterin polipleriniz varsa ve çocuk sahibi olamıyorsanız, poliplerin çıkarılması hamile kalma şansınızı arttıracaktır. Özellikle tüp bebek tedavisi görecek hastalarda polipler mutlaka tedaviye başlamadan önce alınmalıdır.

Rahimde polipler nasıl tespit edilir?

Doktorunuz uterus polipleri olduğundan şüpheleniyorsa, aşağıdakilerden birini yapabilir:

  • Transvajinal ultrason
  • Sonohisterografi
  • Histeroskopi

Transvajinal ultrasonla vajinadan yerleştirilen ultrason ile rahmin görüntüsü alınır. Ultrasonda bazen mevcut olan bir polip net olarak görülebilir. Ancak küçük polipler net olarak seçilemeyebilir. Ya da uterus polipi kalınlaşmış endometriyal doku alanı olarak kendini gösterebilir.

Histerosonografi, aynı zamanda sonohisterografi veya sulu ultrason olarak da adlandırılır. Bu işlemde rahim içine küçük bir kateter yoluyla özel sıvılar vererek rahim şişirilir. Böylece ultrason sırasında rahim iç kısmının daha net bir görüntüsü alınarak polipler tespit edilir.

Histeroskopi kalem gibi ince, uzun, ışıklı, kameralı bir cihazdır. Histeroskopi, rahim içinin net bir şekilde incelenmesini sağlar. Aynı seansta varsa tespit edilen rahim içi polip ve rahim içi miyomların da çıkarılması da oldukça büyük bir kolaylık sağlar. Endometrial poliplerin tespit edilmesi ve tedavi edilmesinde histeroskopi ameliyatı altın standarttır.

Haberin Devamı

Endometrial biyopsi: bazen anormal kanaması olan kadınlarda tanı koymak için biyopsi alınır. Ancak biyopsiler körleme yapıldığı için bazen problem atlanabilir, biyopsi alınan yer sorunun olduğu yere rastlamayabilir. Uterin polipler endometrial biyopsi ile de rastlantısal olarak tespit edilebilir, ancak biyopsi ile çoğu zaman polip atlanabilir.

Çoğu uterus polipleri kanserli değildir. Bununla birlikte rahimdeki kanser öncüsü bazı lezyonlar (endometrial hiperplazi) veya rahim kanserleri (endometrial karsinomlar), poliplerin üzerinde olabilir veya polip olarak ortaya çıkabilir.

Rahimde polip tedavisi

Küçük polipler herhangi bir sıkıntıya neden olmuyorsa takip edilebilir. Ancak poliplerin yaklaşın %1-5 inde kanser gelişimi olabilir. Bu nedenle tedavi yaklaşımlarının çok geliştiği günümüzde bu yöntem çok tercih edilen bir yöntem değildir. Polip çıkarılmadan kanser varlığı açısından hiçbir zaman emin olunamaz.

Haberin Devamı

Poliplerin çıkarılmasında histeroskopi yöntemi altın standarttır. Hem rahim içinin değerlendirilmesini hem de poliplerin tam olarak çıkarılmasını sağlar.

Nadiren uterus polipleri tekrarlayabilir. Eğer tekrarlayacak olursa, aynı şekilde tedavi edilmesi gerekecektir.

Yazarın Tüm Yazıları