Vücutta üçüncü beyin ortaya çıktı: Rahim

Güncelleme Tarihi:

Vücutta üçüncü beyin ortaya çıktı: Rahim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 07:00

İkinci beyin olarak bilinen bağırsaklardan sonra kendisine ait bir flora barındırması nedeniyle üçüncü bir beyin olarak nitelendirilebilecek bir organ çıktı: Rahim.

Haberin Devamı

Yeni yapılan araştırmalar, kadınlardaki rahmin kendi içinde bir mikrobiyotası ve florası olduğunu gösterdi. Bu durum, bölgesel bağışıklığı, anne karnındaki bebeğin sağlığını ve bebeğin rahme yerleşmesini de etkileyebileceğini düşündürüyor. Araştırmalar Antalya’da düzenlenen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Kongresi’nde paylaşıldı. Kongrede konuşan uzmanlar şunları söyledi: 

'FARKLILIKLAR GÖZLENDİ' 

* Prof. Dr. Gazi Yıldırım: Kadın rahmi ve iç tabakası olan endometriyum, steril yani mikroorganizmalardan arınmış bir organ değil. Tam tersine, endometriyum da aynı vajina gibi aktif bir mikrobiyotaya sahip. Ancak biz önceki yıllarda buranın steril olduğunu düşünüyorduk. Bu bölgede de aynı vajinada olduğu gibi laktobasil adı verilen bakteri grubu bulunuyor. Bu bakteriler faydalı dediğimiz bakterilerden ve sayısı diğer bakteri gruplarına göre azalırsa birçok enfeksiyon ve hastalık meydana geliyor. Bunların en başına, kronik endometrit adı verilen bir rahim enfeksiyonu türü gelmektedir. Mikrobiyotanın bozulması ile ilişkili hastalıklar, yalnızca enfeksiyonlar ile sınırlı kalmamaktadır. Endometriozis adı verilen rahim iç tabakasının rahmin içi hariç diğer dokularda bulunması hastalığında da endometriyum bakteriyel florasının değiştiği gözlenmiştir. Aynı şekilde polikistik over sendromunda da endometriyum florasının farklılıkları gözlendi. 

Haberin Devamı

'BAĞIŞIKLIĞI ETKİLİYOR' 

* Prof. Dr. İsmail Mete İtil: Buradaki bakterilerin bölgesel bağışıklığı ve anne karnındaki bebeğin sağlığını, bebeğin rahime yerleşmesini de etkileyebileceği düşünülüyor. Doğum kanalının üst kısmında bulunan uterusun kendisine ait florasının dengesi bozulduğunda gebeliğin gidişatını, gebelikte erken doğuma yol açan, su kesesi açılmasını tetikleyebildiğini gösteren çalışmalar yapıldı. Bu bölgesel bağışıklığı da etkileyen bir durum. Dolayısıyla buraya üçüncü beyin de diyebiliriz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!