Muayene
Muayene Haberleri
Bel fıtığı olanlar egzersiz yaparken nelere dikkat etmeli?
En sık görülen fıtık sorunları nelerdir? Kimler daha çok bu probleme maruz kalırlar? Fıtık konusunda dikkat edilecek noktalar nelerdir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir bel fıtığı hakkında önemli bilgiler verdi.
Dişini çeken hekimi bıçaklamıştı! İstinaf Mahkemesi verilen cezayı bozdu, sanık tahliye oldu
Bursa'da dişini çekerken hekimi bıçakla yaralayan M.D.'nin yargılandığı davada flaş bir gelişme yaşandı. M.D.'ye verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Doktora yönelik bıçaklama eylemine devam etmemiş olması sebebiyle sanığın cezası 6 yıl 3 aya indirildi. Bu kararla M.D. tahliye edildi.
Detaylı ultrason neden gerekli, kaçıncı haftada çekilir?
Bebek sahibi olmak çiftler için heyecanlı olduğu kadar kaygılı bir süreç olabiliyor. Anne karnında büyüyen bebeklerin gelişimlerinin nasıl olduğu ise anne baba adaylarının kafasındaki en önemli soruyu oluşturuyor. Görüntüleme yöntemlerinin ilerlemesi ile birlikte anne karnındaki bebeğin gelişiminin her aşaması takip edilebilirken, detaylı ultrason ile bebeğin tüm organları ayrıntılı bir şekilde incelenebiliyor.
Yüksek Tansiyonun Sebebi Korku ve Kaygılarınız Olabilir
Uzun süreli ve yüksek oranda kaygı, endişe, korku ve panik hali yaşamanın birtakım fiziksel hastalıklarla ilişkisi olduğu uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Kaygıyı azalttığı ve kişinin başa çıkabilme becerilerini geliştirdiği için düzenli egzersizin önemine dikkat çeken uzmanlar, psikolojik sağlamlık için sosyal ilişkilere önem verilmesini, aktivitelerin artırılmasını ve bireylerin kendilerine zaman ayırmalarını öneriyor.
Pakistan’da 9 aylık yapışık ikizler ameliyatla ayrıldı
Pakistan’da 9 aylık yapışık ikizler başarılı bir ameliyatla birbirinden ayrıldı. Hastaneden yapılan açıklamada bebeklerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
24 milyon kişiyi ilgilendiriyor! MTV ödemeleri başladı… İşte bankalara göre kredi kartına taksit sayıları
Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemek için sayılı günler kala bankalar kredi kartlarına taksit miktarlarını duyurdu. Araç sahibi herkesin ödemesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi için son tarih 31 Ocak!
Yunanistan tecavüz skandallarıyla çalkalanıyor...
Yunan Yelken Federasyonu’nda tecavüz skandalı patladı. Yelkende, 2 kez Olimpiyat Şampiyonu, 4 kez de Dünya Şampiyonu olan iki çocuk annesi Sofia Bekatoru (44) tam 23 yıl sonra konuştu.
Son Dakika | Fenerbahçe, Attila Szalai transferini açıkladı!
Fenerbahçe, Macar stoper Atilla Szalai'yi kadrosuna kattığını resmen açıkladı.
Seyit Mehmet Özkan: Altınordu 10 sene sonra Türkiye'nin en büyük 5 kulübünden biri olacak
TFF 1. Lig'de yabancı futbolcu oynatmayıp, altyapı atılımıyla tanınan Altınordu'nun Başkanı Seyit Mehmet Özkan iddialı açıklamalar yaptı.
Kanserle savaşan profesör Hakan Tuna'dan acı haber
Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) kanserle savaştığı dönemde kemoterapi görürken, bir yandan da muayene ettiği hastalardan gelen geliri ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimine bağışlayan Prof. Dr. Hakan Tuna (53) hayatını kaybetti. Tuna'nın vefatı başta ailesi ve akademik camiada büyük üzüntüye neden oldu.
Fenerbahçe'de yeni transfer Attila Szalai, sağlık kontrolünden geçti
Fenerbahçe’nin transferi için İstanbul’a davet ettiği Macar stoper Attila Szalai, sağlık kontörlünden geçti.
Çocuklardaki baş dönmesi kalp hastalığının habercisi olabilir
Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oran, çocukluk döneminde zaman zaman görülen dudak morarması, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtilerin erken kalp hastalığı habercisi olabileceğini söyledi.
Tam 32 yıl sonra akciğerinden çıkarıldı! Kanser sandılar ama... Bakın ne çıktı
İstanbul'da yaşayan 64 yaşındaki Yusuf Çebi, bundan tam 32 yıl önce çam fıstığı yediği esnada fıstığı nefes borusuna kaçırdı. Şiddetli bir şekilde öksürmeye başlayan ve terleyen Çebi, şikayetleri artınca doktora gitti. Farklı hastanelerde tümör şüphesi ile araştırılan Çebi, yıllarca verilen tedavilerden yarar görmedi. 32 yıl sonra yapılan tetkiklerde akciğerin sağ tarafında tespit edilen çam fıstığı bronkoskopi ile alındı.
Uzmanından uyarı: HPV aşısı için en doğru zaman çocukluk çağı
Rahim ağzı kanserinin her yıl 500 bin kadını etkilediğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı, Ulusal Aşı Takvimi dışında kalan HPV aşısının çocukluk çağında yapılması önerisinde bulundu. Akıncı, "Rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 95 HPV virüsü. Virüsteki bulaşmayı ancak aşıyla engelleyebiliriz. O nedenle bu aşının 9 ila 11 yaşları arasında yapılmasını öneririm" dedi.
Kısıtlama muafiyetine ekleme yapıldı
İçişleri Bakanlığı’nca, 81 il valiliğine sokağa çıkma kısıtlamalarında istisna kapsamına alınacak kişilerle ilgili ek genelge gönderildi.
Özel araçla şehirler arası seyahat yasak mı? İçişleri Bakanlığı'ndan araç sahipleri için yeni açıklama
Özel araçla şehirler arası seyahat yasağı, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının başlamasının ardından gündeme geldi. Sokağa çıkma yasağının olduğu hafta sonları için iller arası seyahat kısıtlamasıyla ilgili detayları duyuran İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde zorunlu hallerde belirli mazeretleri taşıyanların seyahatlerine izin verileceği belirtmişti. Yeni yayımlanan ek genelgede araç muayenesi olanların dışarıya çıkabileceği bildirildi. İşte, şehirler arası seyahat kısıtlamasıyla ilgili bilgiler.
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri! 16-17 Ocak sokağa çıkma kısıtlaması var mı? Bakanlık'tan yeni genelge
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı, aşılama sürecinin başlamasıyla gündeme geldi. Türkiye genelinde pazartesi sabah saat 05.00’e kadar geçerli olan 56 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması vaka sayısının düşmesi ve hareketliliğin azaltılması amacıyla kesintisiz uygulanacak. Diğer yandan İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili ek genelge gönderdi. Genelgede özel dershane kursiyerleriyle araç muayene randevusu olanların da hafta sonu kısıtlamadan muaf olacağı duyuruldu. İşte, 16-17 Ocak hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleriyle ilgili bilgiler.
Sokağa çıkma kısıtlaması başladı! Bakanlıktan 81 ile ek genelge
Koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonu uygulanan ve 56 saat süren sokağa çıkma kısıtlaması başladı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamasında, kısıtlamaya ilişkin detaylara yer verildi. Bakanlık, bu akşam saat 21.00'de başlayan ve pazartesi günü saat 05.00'te sona erecek kısıtlamaya ilişkin bir hatırlatma yayınladı. Bakanlık daha sonra 81 il valiliğine ek bir genelge göndererek, kısıtlamadan muaf olacak kişileri açıkladı
Sokağa çıkma yasağından kimler muaf? 16-17 Ocak hafta sonu sokağa çıkma yasağında muaf olan kişilere yenileri eklendi
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında muaf olan kişiler İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı ek genelge ile genişletildi. 81 il valiliğine istisna kapsamına alınacak kişilerle ilgili gönderilen ek genelgede, araç muayene istasyonlarında çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan araç sahiplerinin 16-17 Ocak hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacakları duyuruldu. Özel kursta eğitim alanlar da kısıtlamada istisna kapsamında olacak. İşte, hafta sonu sokağa çıkma yasağından muaf olan kişiler ve konuyla ilgili bilgiler.
e-Devlet şifresi ile e-Nabız giriş ekranı: e-Nabız şifresi değiştirme işlemi
e-Nabız girişinin nasıl olduğu merak ediliyor. Kovid-19 aşı durumu bilgilendirme özelliğinin eklendiği e-Nabız’a, e-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresiyle, E-İmza veya Mobil İmza kullanarak T.C. numarası ile giriş yapılabiliyor.
Son Dakika | Fenerbahçe'de sakatlık şoku! Sinan Gümüş...
Fenerbahçe Kulübü, Sinan Gümüş'ün sağ diz ön çapraz bağlarında gerilme tespit edildiğini açıkladı. Sinan Gümüş'ün iki hafta sahalardan uzak kalacağı belirtildi.
Vertigo: Neden olur, belirtileri, tedavisi, tetikleyen faktörler
Vertigo; tek başına bir hastalık değil, belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanır. Peki, vertigo neden olur, vertigo belirtileri nelerdir, vertigo teşhisi nasıl olur, vertigoyu neler tetikler? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Yastık savaşında gözünden yaralanan Belinay'dan iyi haber
Aydın'da babası ile yastık savaşı yaptığı sırada, sağ gözüne avizenin kırılan camı isabet eden 9 yaşındaki Belinay Avcı, ameliyatla sağlığına kavuştu. Cam parçalarının Avcı'nın göz kapağını ve kornea tabakasını yırttığını söyleyen Prof. Dr. Safiye Yılmaz, 'Kızımızın kornea tabakasından üçte bir oranında bir parça kopmuştu. Gözün rengini veren iris dokusu, dışarıya fırlamıştı. Bize geldiğinde gözü kan içindeydi ve dokular bile seçilemiyordu' dedi.
'Gözü yerinde tutmaya çalışıyoruz' demişlerdi! Belinay'dan iyi haber...
Aydın'da babası ile yastık savaşı yaptığı sırada, sağ gözüne avizenin kırılan camı isabet eden 9 yaşındaki Belinay Avcı, ameliyatla sağlığına kavuştu. Cam parçalarının Avcı'nın göz kapağını ve kornea tabakasını yırttığını söyleyen Prof. Dr. Safiye Yılmaz, 'Kızımızın kornea tabakasından üçte bir oranında bir parça kopmuştu. Gözün rengini veren iris dokusu, dışarıya fırlamıştı. Bize geldiğinde gözü kan içindeydi ve dokular bile seçilemiyordu' dedi.
Retina yırtığı oluştuğunda acilen tedavi edilmeli
Sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılması sırasında retinada yırtıkların oluştuğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gülin Seda Nohutçu, “Retina yırtığı oluşursa acilen tedavi edilmesi gerekir. Vakit geçirmeden doktora gidilirse lazerle yırtık etrafı yapıştırılır” dedi.
Vajinismus nedir, kesin tedavisi mümkün mü?
Vajinismus; kadınların korku, kaygı ve endişelerinden dolayı bir korunma refleksi olarak pelvik taban kaslarını kasarak cinsel ilişkiye izin vermemesi veya verememesi durumudur. Vajinismusun yüzde yüz tedavi edilebilir bir problem olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sezen Bozkurt Köseoğlu, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
Bu Sorunu Yaşayan Her 3 Erkekten 1’i Depresyonda
Erkeklerde en sık görülen cinsel sağlık sorununun erken boşalma olduğunu söyleyen Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, “Erken boşalma yaşayan üç erkekten biri depresyonda, bu durumdan etkilenen her 10 kadından 4’ü de cinsellikte haz alamama sorunu yaşıyor. Bu çiftlerin ortak sorunudur ve tedavisi vardır” dedi.
Koronavirüse yakalanırım endişesi antibiyotik kullanımını arttırdı
Kontrolsüz antibiyotik kullanımı, vücutta birçok olumsuz etkiye neden olabiliyor. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar konuyla ilgili önerilerde bulundu.
Salgın sürecinde ağız sağlığı daha da önemli hale geldi
Covid-19 virüsünün vücuda temel giriş yollarından biri olan ağız, virüs bulaşında en kritik bölgelerin başında geliyor. Pandemi sürecinde ağız sağlığı daha da önem kazanırken diş şikayeti yaşayan hastaların, bulaş riskini düşünerek hastanelere gitmekten kaçınabildiği de gözleniyor.
Atipik otizm nedir? İşte atipik otizm belirtileri
Atipik otizmi diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının düzeltilebiliyor olmasıdır. Atipik otizm sorunu yaşanan kişilerde iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, konuşmalarda tekrarlama, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler bulunur. Peki, atipik otizm nedir? İşte atipik otizm belirtileri
2021 yılında bizi neler bekliyor?
2020 yılı peç çok açıdan benzeri görülmemiş bir yıl oldu. Her sektör ve ülke pandemiden etkilenirken profesyonel ve sosyal anlamda da küresel olarak pek çok şey değişti. Bu değişikliklerin çoğunun hayatımızda kalıcı olarak yer edineceği yönündeki genel görüşe ek olarak kimileri ise Koronavirüs’ün zaten var olan değişim trendini daha da hızlandırmaya vesile olduğunu ifade ediyor. Bu kapsamda Zoom CIO’su Harry Moseley, 2021 yılı kapsamında eğitim, sağlık, finans ve eğlence alanlarındaki öngörülerini açıkladı.
Yenidoğan ve bebeklik döneminde göz taraması mutlaka yapılmalı
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Ayan, yeni doğan bebeklerde ilk 1 ay içinde ve sonrasında yapılan periyodik göz muayenelerinin ileride yaşayabilecek göz sorunlarının tanı ve tedavisinde önemli bir tarama süreci olduğunu söyledi.
Yorgunluğunuzun sebebi hipoglisemi olabilir
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, ''Günlük yaşamda karşılaşılan yorgunluk, soğuk terleme, titreme gibi basit belirtiler hipoglisemiden kaynaklı olabilir'' dedi.
Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artış konusunda uyarılarda bulundu
Koronavirüs salgını döneminde bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artışa ve zararlarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.
Koronavirüs ile birlikte kullanımı arttı! Doç. Dr. Dizdar uyardı: Panik halinde kullanıyorlar
Koronavirüs salgını döneminde bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artışa ve zararlarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.
2021 yılının araç muayene ücreti ne kadar? İşte tüm araçlar için belirlenen miktarlar
Araç sahiplerinin yeni yılda fiyatlarını merak ettiği araç muayene ücretlerinin tüm araç tiplerine göre yeni tarifesi belirlendi. Yeniden değerleme oranında artırılan ücretlerle oluşan yeni tarife, 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya konuldu.
“Ani görme kayıpları tedavi edilebilir”
Birçok farklı nedenden dolayı yaşanan görme yeteneğinin geçici veya kalıcı olarak azalmasına görme kaybı denildiğini hatırlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Semih Doğan, ani görme kayıplarının ilaçla veya cerrahi olarak tedavi edilebileceğini söyledi. Dr. Doğan, “Ani görme kayıplarının geç tedavi edildiğinde ciddi sorunlara sebep olabilir” dedi.
Türkiye'nin dev kompozit tesisi kapılarını açtı, üretime başladı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ), son teknolojiyle donatılan, Türkiye'nin özgün havacılık projeleri ve global havacılık devleri için üretim yapılacak kompozit tesisi Ankara'da üretime başladı.
Planlı gebelik gibisi yok! Hamilelik öncesi hangi testler yapılmalı?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Anıl Kulaksız, planlı bir gebelik ile hamilelik süresince karşılaşılabilecek pek çok sorunun önüne geçilebileceğini belirtti.
Galatasaray maçı öncesi Yeni Malatyaspor’da Tetteh ve Acquah şoku!
Süper Lig’de geride kalan 18 haftada 21 puan toplayan, ancak son 5 haftada galibiyete hasret kalan Yeni Malatyaspor’da 2 futbolcunun şok sakatlığı moralleri bozdu. Sarı-siyahlı kulüpte golcü Tetteh ve Acguah’ın en Kayserispor maçında yaşadıkları sakatlıklardan dolayı bir süre takımdan ayrı kalacakları açıklandı.
Bel kireçlenmesi neden olur, nasıl tedavi edilir?
Birçok kişi, en küçük bir harekette bile belinin acıdığını, ağrıdığını, şiştiğini ve hatta belinden sesler geldiğini söyler. Bazı insanlar bunu abartılı bulsa da bel kireçlenmesi şikayeti yaşayan kişiler için bu semptomlar günlük yaşamın bir parçası gibidir. Ancak bu durum zamanla kişinin yaşamını büyük oranda etkileyerek günlük hareketleri dahi yapamaz hale getirebilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, bel kireçlenmesi ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
Pandemide artan strese dikkat! Kronik yorgunluk hastalığını ve fibromiyaljiyi tetikleyebilir
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2’sini etkileyen Fibromiyalji yani halk arasında bilinen adıyla kas romatizması, bedensel ağrıya ve bilişsel sorunlara neden olan yaygın ve kronik bir sendrom olarak karşımıza çıkıyor. Kişiden kişiye farklı etkiler ile kendini gösteren fibromiyalji, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Pandemi döneminde artan stres ve kaygıların bu sorunu daha da tetiklediğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Dinç “Bu hastalığın tarifi biraz zor. Belirtileri birçok rahatsızlıkla örtüşebiliyor. Mesela grip olmuş gibisiniz, ama ateşiniz yok ve iyileşemiyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise hastalığın etkilerini azaltmak için verilen ilaçlara ve fizik tedavi süreçlerine dikkat etmek” dedi.
Cildinizdeki kırmızımsı ve kaşıntılı lekelere dikkat! Sebebi “soğuk alerjisi” olabilir
Havaların soğuması, alerjiye yatkın olan kişilerde bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Soğuk alerjisi olarak bilinen soğuk ürtiker; soğuk havaya maruz kalmakla ortaya çıkar ve etkileri ciddi olabilir. Alerji ve Astım Derneği Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay soğuk ürtikeri ile ilgili detayları anlattı.
Skolyoz Tedavisine Geç Kalmayın!
Toplumda yüzde 2 ila 4 oranında görülen skolyozun erken tanı ve tedavisi büyük önem taşıyor. Bu sorunun kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 8-10 kat daha fazla rastlandığına dikkat çeken Fizyoterapist Ali Menoğlu, “Skolyoz önemli bir omurga deformitesi olmakla birlikte kişilerde kozmetik kaygılar da oluşturmaktadır. Özellikle erken tanı ve teşhisle birlikte kişiye özel hazırlanan tedavi planı olumlu sonuçlar elde etmek açısından oldukça önemlidir” dedi.