lokantalar haberleri sayfasında lokantalar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2602 lokantalar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Lokanta, kafe ve restoranların açılış tarihi kademeli normalleşme ile belli oldu. Türkiye, 17 gün süren tam kapanmadan çıkarken İçişleri Bakanlığı, valiliklere "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderildi. Tam kapanma boyunca paket servis olarak hizmet veren lokanta, kafe ve restoranların bir süre daha 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-00.00 saatleri arasında sadece paket servis olarak hizmet vereceği bildirildi. Kademeli normalleşme süreci 1 Haziran'a kadar sürecek. Peki, lokanta, kafe ve restoranlar ne zaman açılacak? İşte, kafe ve lokantaların açılış tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#LokantalarKafeler ve restoranlar ne zaman açılacak sorusunun yanıtı Kabine Toplantısı sonrası belli oldu. Koronavirüs önlemleri kapsamında bir süredir hizmete ara veren işletmeler arasında yer alan kafeler ve restoranlar ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Mart başı itibarıyla kademeli normalleşme döneminin başlayacağını duyuran Cumhurbaşkanı "Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır." dedi. İşte, kafe, restoran ve lokantalarla ilgili yapılan açıklama.
#KafelerRestoranların, kafelerin ve lokantaların açılıp açılmayacağı ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Restoran işletmeciliği konusunda, kabine toplantısında değerlendirmesini yeniden ele alacağız. Çünkü endişelerimiz var. Her ne kadar sıkı tutacağız diyorlarsa da maalesef sıkı tutulmuyor.’ demişti. Konu ile ilgili Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanla açıklamalarda bulundular. İşte detaylar
#RestoranlarKafelerin ve lokantaların ne zaman açılacağı merak ediliyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında kafe, restoran ve lokantalar paket servis şeklinde hizmet veriyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından ‘Daha önce de yaptığımız gibi elbette kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız.’ demişti. Son iki ay içerisinde uygulanan önlemlerle vakaların düşmesinin ardından gözler kısıtlamaların sona ereceği ile ilgili açıklamalara çevrildi.
#KafelerKafelerin ve restoranların açılış tarihi ile ilgili son dakika açıklamaları araştırılıyor Vatandaşlar paket servise devam eden işletmelerin ne zaman açılacağını öğrenmek istiyorlar. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası normalleşme planı kapsamında sosyal mesafe kurallarına uygun hizmet vermeye başlan kafeler ve restoranlar artan vaka sayılarının ardından paket servise geçmişti. Mart ayından itibaren Lokanta ve kafelerin belli kurallarla açılabileceği, buralara HES koduyla girilmesine ilişkin yeni düzenlemeler yapılabileceği öne sürülüyor. İşte detaylar...
#KafelerRestoranlar ve lokantalar açık mı ve saat kaça kadar açık sorusu pek çok kişinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle yalnızca paket servis yapabilecek olan restoranlar ve lokantalar için detaylar belli oldu. Peki, lokantalar ve restoranlar saat kaça kadar açık olacak ve paket servis ne zamana kadar yapılacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#LokantalarSokağa çıkma yasağında nerelerin açık olduğu merak ediliyor. 2 Mayıs Cumartesi, 3 Mayıs Pazar nereler açık? Koronavirüs önlemleri kapsamında geçtiğimiz hafta 23 Nisan sebebi ile dört gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hafta yaptığı açıklamada üç gün boyunca sokağa çıkma yasağı olacağını duyurdu. İşte İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre 1 Mayıs, 2 Mayıs ve 3 Mayıs tarihlerinde açık olacak yerler…
#Sokağa Çıkma YasağıYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu Yakasıİlk iftarlar yapıldı. Oteller, restoranlar ve lokantaların iftar mönülerine bakıldığında oldukça geniş bir fiyat makası olduğu görülüyor. Hürriyet bu makasın her iki ucunu da araştırdı. Geçen yıla göre iftar mönüsü fiyatları yüzde 100 ila 150 arasında artmış durumda. En uygun iftar yemeğini 249 TL’ye veren lokanta da var, kişi başı 4 bin TL’yi aşan fiks mönüsü olan Boğaz manzaralı restoran da...
#İftarO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıYaşam kalitesine bir bütün olarak bakarsanız Madrid’i ilk sıraya koyarım. Kültür, sanat ve tarih anlamında çok zengin. Her mahalle birbirinden farklı ve şahsiyetli. Tedirgin olmadan yürümeye çok uygun bir kent. Çok da eğlenceli. Kafeler, barlar, ‘taberna’ denen geleneksel atıştırma yerleri ve çeşit çeşit lokanta...
#MadridBurger King çalışma saatleri, ünlü fast food zincirini ziyaret ederek menülerinden almak isteyen kişilerce araştırılıyor. Burger King saat kaçta açılıyor ve kaçta kapanıyor sorularına alacakları cevaba göre harekete geçecek olan vatandaşlar, fast food zincirini ziyaret edecek. Peki, Burger King saat kaçta açılıyor ve saat kaçta kapanıyor? Hafta sonu ve resmi tatillerde de açık mı? İşte, 2024 yılının Burger King çalışma saatleri
#Burger KingAtaşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşBir ülke mutfağı üç ayaklı bir sehpa gibidir. Bir ayak elbette ki lokantalar. İkinci ayak, müşteri. Üçüncü ayaksa gastronomik otorite yani eleştirmen. Bu yazıda sosyal çürümenin gastronomimize nasıl yansıdığından bahsetmek istiyorum. Kıyaslamak istediğim, günümüzdeki durumla benim gazetede yazmaya başlamam arasında geçen yıllar…
#Vedat MilorVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorSon yıllarda kim bilir kaç usta mekânı kapandı ve kapanıyor... Kapanmasa bile çoğu can çekişiyor. Yerlerine açılanlar beş para etmez demiyorum ama şunu söyleyeyim; revaçta olan mekânlar ustalığa değil teknolojiye dayalı. Türk mutfağı değil uluslararası mutfak... Daha çok franchise... Reklam yapabiliyorlar. Gençler de bu lezzetleri tutuyor, onlara değişik geliyor.
#Vedat MilorEskiden birçok esnaf lokantasının yöresel bağları çok güçlüydü. Memleketlerinden ucuz ama iyi malzeme getirirlerdi. Yıllar geçtikçe sera dışı tarım ve doğal otlamaya dayalı hayvancılık kayboldu. Malzemeler değişti. Eskiden özellikle et ve sebze hatta yoğurtla süt kalitesi çok daha iyiydi…
#EsnafPek dile getirilmese bile Michelin 3 yıldız sahipleri ve 50 Best listesinde önlerde olan şefler aralarına kolay kolay kimsenin katılamadığı elit bir kulübün üyeleri gibi. Ülke mutfaklarından çok birbirlerinden fikir alıp birbirlerini ve uluslararası ya da uluslarüstü gurmeleri etkilemek için yemek pişiriyorlar..
#Vedat MilorBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#Rotaİtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesinde fiyatları makul ve yemekleri çok iyi epey lokanta var. Antichi Sapori ve arkasındaki isim Piero Zito günümüzde geçerli başarı normlarının tam zıddı özelliklere sahip. Hikâye anlatarak insanları etkilemeye çalışıp gözlerini boyamak yerine ürün kalitesiyle mideleri bayram ettirip gönülleri fethediyorlar.
#PugliaDeprem bölgesinde yeniden inşa çalışmaları devam ederken en önemli sorun olarak kentin sosyal ve ekonomik yapısı öne çıkıyor. Depremzede illerin sanayi ve ticaret odası başkanları yenilenen atölyelerde çalıştıracak işçi bulamadıklarını, kentlerde girişimci kalmadığını ve esnaf olmadığı için sosyal hayatın etkisiz olduğunu bunun da geri dönüşleri engellediğini anlatıyor.
#DepremKışın soğuk günlerini karşılamak için sıcacık ve şirin bir gezi rotası Bergama. Muazzam bir antik şehir var, evet; ancak ziyaretçileri şaşırtacak asıl şeyler şu anki yerleşim yerinde, sokaklarda... Burası hem tarih hem kültür hem de farklı tatların peşinde koşup mutlu olacağımız bir rota...
#Figen KOKOLTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetABD’nin ‘gurme cenneti’ denen Berkeley gastronomide çok önde. Neden? İki öğe ön plana çıkıyor: Üniversite ve etnik-kültürel çeşitlilik. Ciddi ve kurumsallaşmış bir üniversite sık sık seyahat eden, yabancı mutfakları bilen insanları bünyesine çekiyor. Girişimciler de ortaya çıkan talebe cevap veriyor. Etnik-kültürel çeşitlilik de çok önemli. Mutfağın gelişimi için farklı mutfakların karşılıklı etkileşimi ve birbirinden öğrenmesi şart…
#GastronomiKazasker’deki Konyalılar İstanbuldaki favorilerimden. Etli ekmek her zamanki gibi çok iyi. Yüzde yüz kuzu. Kullanılan un mükemmel. İki farklı un ve sertlik vermesi için kepek katılmış. Ticari maya değil ekşi maya kullanıyorlar. Kuşbaşılı ve peynirli ekmekler de iyi. İçinde Konya obruk peyniri de olan ve sıkma denen lavaşı da çok sevdim. Eskisi kadar iyi olmayansa kuzu fırındı.
#Vedat MilorBalıkçı Kahraman denince herkesin aklına kalkan geliyor. Oysa mangalda pişmiş mısır ekmeği, takoz lakerda, şişte kalamar bacağı, sonra kırlangıç mangal gibi leziz çeşitleri var. “Sen paradan haber ver, burası çok pahalı” diyen arkadaşlara tek cevabım var: İstanbul’da bu fiyat düzeyindeki lokantaların pek çoğunda vasat altı kalitede yemeği aynı fiyata yiyorsunuz.
#Balık