‘Sosyal hayatta hâlâ eksiğiz’... Deprem bölgesinde günlük yaşamın durgunluğu geri dönüşleri etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Sosyal hayatta hâlâ eksiğiz’... Deprem bölgesinde günlük yaşamın durgunluğu geri dönüşleri etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2023 07:00

Deprem bölgesinde yeniden inşa çalışmaları devam ederken en önemli sorun olarak kentin sosyal ve ekonomik yapısı öne çıkıyor. Depremzede illerin sanayi ve ticaret odası başkanları yenilenen atölyelerde çalıştıracak işçi bulamadıklarını, kentlerde girişimci kalmadığını ve esnaf olmadığı için sosyal hayatın etkisiz olduğunu bunun da geri dönüşleri engellediğini anlatıyor.

Haberin Devamı

Deprem bölgesi sosyal ve ekonomik olarak eski günlerini özlemle arıyor. Kentlerde yeniden inşa çalışmaları devam ederken sanayi ve ticaret odası başkanları da bir dizi soruna işaret ediyor. Bölgedeki aktörlere göre nitelikli iş gücü, erkek nüfusunun fazlalığı, kent merkezlerindeki çarşıların hâlâ kapalı olması ve sosyal hayatı canlandıracak uygulama ile eylemlerin eksikliği en önemli sorunlar olarak çözüm bekliyor.

UYUM SORUNU VAR

Yeniden inşa sürecinde hükümetin iyi niyetinden emin olduklarını vurgulayan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Ankara’dan sürekli destek alıyoruz. Ancak bunların uygulanması noktasında burada büyük bir problem var. İl ve ilçe belediyeleri sorunlarımızı hâlâ görmezden geliyor. Taleplerimizi dinlemiyor. Bencilce davranıyor. Dolayısıyla desteklerin yerini bulmasında sorun oluşuyor. Kurumlar arasındaki uyum probleminin çözülmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

‘Sosyal hayatta hâlâ eksiğiz’... Deprem bölgesinde günlük yaşamın durgunluğu geri dönüşleri etkiliyor

CANLILIK GEREKİYOR

Bölgede sosyal hayatın istenilen düzeyde canlılığa kavuşmaması nedeniyle esnafın zorluk çektiğini anlatan Sadıkoğlu, “Sosyal hayat olmadığı için başka şehirlere giden depremzedeler buraya gelmek istemiyor. Gelseler bile ne yapacaklarından emin değiller. Depremin üzerinden aylar geçti. Ancak şimdiye kadar sağlanan imkânlar iyi organize edilmedi. Belediyeler çarşıların konumlandırılması noktasında hata yaptığı için esnaf zorda. Ruhsat problemi yaşıyoruz. Belediyeler kendi imkânları ile dükkânlarını yenilemek isteyenlere de cevap vermiyorlar. Canlılık olmayınca diğer esnaflar da gelmiyor. Merkezden uzak yerlerde kurulan çarşılar verimsiz oldu. Yanlış atılan adımlar kentlerimizi konteyner çöplüğüne çeviriyor ama bizim nitelikli nüfusa, canlı bir sosyal hayata ihtiyacımız var. Bunu dikkate almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ERKEK ÖĞRENCİ YURDU GİBİYİZ’

Hatay’ın şu an bir erkek öğrenci yurdu gibi olduğunu söyleyen Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (Antakya TSO) Başkanı Hikmet Çinçin, “Depremin üstünden 9 ay geçti ama tersine göç çok olmuyor. Üstelik giden insanlar Hatay’ın beyni olan insanlar. Erkek yoğunluklu bir nüfus olması da sosyal hayatın iyileşmesini engelliyor. Giden insanlar gittikleri şehirlerde kalıyorlar. Hatay’ın yeniden hayata katılması için hem sosyal hem de ekonomik adımlar atmak zorundayız. Buradaki yaşamı yeniden canlandırmak için ilçe bazlı desteklere geçmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Sosyal hayatta hâlâ eksiğiz’... Deprem bölgesinde günlük yaşamın durgunluğu geri dönüşleri etkiliyor

EVLERDE YEMEK PİŞMİYOR EN ÇOK LOKANTALAR ÇALIŞIYOR

Çevre illere çok fazla göç verdiklerini ve neredeyse bütün sektörlerde işçi bulmakta zorlandıklarını anlatan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, “Bursa, Mersin ve Batman’a çok fazla giden oldu. Aylar geçtikçe geri gelenler var ama istediğimiz seviyede değil. Erkek nüfusu çok fazla. Dengeli bir dönüş yok. Evlerde yemek pişmediği için en fazla mesai harcayan esnafımız lokantalar. Şu an yeniden inşa çalışmalarında çalışanlar var çoğunlukla. Sosyal hayat istediğimiz seviyede değil. En önemli konulardan biri ama kadınlar ve çocukların bir kısmı başka illerde. Erkekler de fırsat buldukça gidiyor. Yani kalıcı olarak dönüşlerde problem var. Yenilenen atölyelerde de nitelikli işçi sorunu var. Biz çalıştıkça normale dönüyoruz. Burada istihdam ortamını yeşertmemiz lazım. Şu an uygulanan ekonomik politika da bizi çok etkiliyor. Kemer sıkma adımları depremzede illeri oksijensiz bırakır” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!