Kansızlık
Kansızlık Haberleri
B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? İşte B12 Deposu Besinler
Suda eriyen bir vitamin olan B12, karaciğer, böbrek ve diğer vücut dokularında depolanır. B12 vitamini eksikliği birtakım sorunları da beraberinde getirir. Depresyon, unutkanlık, kansızlık bunlardan bir kaçı... Peki B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? İşte B12 deposu besinler...
Son Dakika: Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz'den MHK Başkanı Serdar Tatlı ve hakem Suat Arslanboğa'ya olay sözler! "Kansızlık, militan hakem..."
Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, kulüp televizyonunda sarı kırmızılı ekibin gündemine dair açıklamalarda bulundu. MHK Başkanı Serdar Tatlı ve hakem Suat Arslanboğa'yı hedef alan Mustafa Cengiz olay ifadeler kullandı.
Reyhan şerbeti nasıl yapılır? Reyhan şerbetinin faydaları
Ramazan’ın başlamasıyla birlikte şerbet tarifleri yine sofraların baş köşesinde yerini almaya başladı. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen pek çoğumuzu zorlayan şey ise elbette susuzluk. Şimdi size hem susuzluğunuzu giderecek hem de vücudunuza fayda sağlayacak bir Reyhan şerbeti tarifi veriyoruz. Faydaları saymakla bitmeyen Reyhan şerbetiyle, mutlu Ramazanlar dileriz…
Keçiboynuzu Kürü Nedir Ve Nasıl Yapılır? Keçiboynuzu Kürü Faydaları Ve Tarifi
Günümüzde birbirinden sağlıklı besinleri tüketmenin sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzu kürü doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Keçiboynuzu kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İncir Kürü Nedir Ve Nasıl Yapılır? İncir Kürü Faydaları Ve Tarifi
Günümüzde her bir besinin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle bu besinlerden oluşan kürler ile sağlıklı ve dinç olmak mümkün. İncir kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Teff Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Teff Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
Sağlıklı bir yaşam için vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin gereken miktarda alınması oldukça önemli. Özellikle protein ve kalsiyum gibi ihtiyaç duyulan besin değerlerinin tüketilmesi günlük yaşamımızın dengeli bir şekilde devamı için şart. Teff tohumu da haiz olduğu zengin besin maddesi içeriği ile kullanımı tavsiye edilen besinler arasında göze çarpıyor. Peki Teff tohumu nedir ve ne işe yarar? Teff tohumu faydaları ve özellikleri nelerdir? Tüm detaylarıyla birlikte merak edilenleri derledik.
Kolza Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Kolza Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
Kolza tohumu, dünya çapından yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise herhangi bir mutfak yağına göre çok daha düşük doymuş yağ oranına sahip olmasıdır. Sizin için Kolza tohumu nedir ve ne işe yarar? Kolza tohumu faydaları ve özellikleri konularını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
Kendir Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Kendir Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
Bitkisel tedavi seçenekleri arasında yer alan kendir tohumu en çok tüketilen tohumlardan bir tanesidir. Kendir tohumu gerek faydası gerekse de özellikleri ile ön plana çıkan bir tohumdur. Kendir tohumu ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Özellikle bitkisel olarak hastalıklarını iyi etmeye çalışan kişiler kendir tohumunu yoğun şekilde araştırmaktadırlar. Peki Kendir tohumu nedir? Kendir tohumu ne işe yarar? Kendir tohumunun faydaları ve zararları nelerdir? İşte Kendir tohumu ile ilgili her şey.
Kuzu Göbeği Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kuzu Göbeği Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
Mantarlar doğada bulunan hayvan ya da bitki sınıfına dahil değildir. Ayrı bir tür olarak sınıflandırılmaktadır. Bazı türleri zehirli olabilmekle birlikte, yenilebilen türleri besleyici ve lezzetlidir.
Siyah Üzüm Çekirdeği Nedir Ve Neye İyi Gelir? Siyah Üzüm Çekirdeği Faydaları
Meyveler son derece faydalı yiyeceklerdir. Siyah üzümünde tüketilmesi vücut için oldukça yararlıdır. Üzümün kendisi kadar çekirdeği de insan vücuduna fayda sağlamaktadır. Üzüm çekirdeğinin en önemli özelliği ise antioksidan bir yapıda olmasıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kara Üzüm Çekirdeği Nedir Ve Neye İyi Gelir? Kara Üzüm Çekirdeği Faydaları
İnsanlar genellikle çekirdeksiz üzüm yemeyi tercih etseler de siyah üzümün çekirdeği sayısız fayda sağlıyor. Son dönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda siyah üzümün çekirdeğinin faydaları da kanıtlandı. Siyah üzümün çekirdeğinde vücuttaki serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olan tokoferol ve proantisiyanidiler bol miktarda bulunur. Kara üzüm çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vitamin eksikleri ve halsizlik
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli uyku ve egzersizin, kişinin sağlıklı olmasını sağlayan etkenlerin başında yer aldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Enerji düşüklüğü, vücut ağrıları ve uykusuzluk, günümüzde en sık rastlanan vitamin eksikliği belirtilerindendir” dedi.
Vitiligo hastalığı nedir, belirtileri neler?
Vitiligo tanısı cilt hastalıkları uzmanları tarafından kolaylıkla konulur. Vitiligonun tekrarlama ve başka bölgede çıkma olasılığı vardır. Bu risk, hastaya göre değişir. Böyle bir şey olduğunda tekrar tedavi uygulanabilir. Güneş yanığı yeni vitiligo alanları gelişmesine neden olabilir. Peki, Vitiligo hastalığı nedir, belirtileri neler?
Erken tedavi önemli
Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? Akdeniz anemisi belirtileri ve tedavisi
Daha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
Demir eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir? İşte demir eksikliğini gideren besinler
Demir, hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli rol oynuyor. Demir eksikliği de vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmaması durumunda ortaya çıkıyor. Ayrıca dünyada en sık görülen kansızlık türü olan demir eksikliği anemisinin de sebebi. Peki demir eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir? İşte demir eksikliğini gideren besinler...
Muz Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Muz Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi
Dünya üzerinde belki sayısını bilemeyeceğimiz kadar çok meyve ağacı bulunur. Bu ağaçlardan bazıları insanlar tarafından tüketilir ve bazıları ise tüketilemez. Bazı ağaçlar Türkiye'de yetişirken, bazıları ise yetişmez. Türkiye'de de yetişebilen ağaç türlerinden biri de muz ağacıdır? Peki muz ağacı nedir ve nerede, nasıl yetişir? İşte muz ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında tüm bilmeniz gerekenler.
Bilinçsiz uygulanan saç maskeleri kelliğe neden olabilir
Saç dökülmelerine karşı uygulanan maskelerin bilinçsiz kullanımının daha büyük sorunlara yol açabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı “Uzman olmayan kişiler tarafından önerilen saç bakım ürünlerinin kullanımını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Doğal diye yapılan saç maskeleri başta saçlı deri olmak üzere kulaklarda, göz kapaklarında, yüzde ve boyunda alerjik durumlara sebep olabilir hatta kalıcı saç kaybıyla sonuçlanabilir” dedi.
Kuşburnunun Faydaları Nelerdir, Çayı Nasıl Yapılır? İşte Kuşburnunun Faydaları
Mevsim değişikliklerinde hastalıklara karşı bağışıklığımızı güçlü tutmamız oldukça önemli. Bu nedenle beslenmemize dikkat ederek meyve ve sebzelerinden gücünden yararlanmamız gerekir. Bunlardan biri de limondan daha fazla C vitamine sahip olan kuşburnu... Peki kuşburnunun faydaları nelerdir, çayı nasıl yapılır? İşte kuşburnunun faydaları
‘Bu hastalıktan sonra yaptığınız her şeyde mutlu olmak istiyorsunuz’
25 yaşında hayat dolu bir genç neden sakince yürüyüş yaparken dinlenme ihtiyacı hisseder? Yedi ay boyunca hastanelerin neredeyse tüm branşlarına başvuran bir adam 3-5 basamak çıkamayacak hale geldiğinde ne düşünür? 1-7 Nisan Kanser Haftası vesilesiyle bu hastalığı yenenlerle konuştuk. Uzman doktorlara hastalarından ne öğrendiklerini sorduk. Süleyman Tuğra Şenol “Özel tarihler hasta olduğum günleri hatırlatıyor ama olumsuz etkilemiyor. Daha çok hayat dolu oluyorum” diyor.
Beslenme Bozuklukları Saçların Dökülmesine Yol Açabiliyor
Beslenme alışkanlıkları gibi bazı faktörlerin saçların dökülmesine neden olabileceğini belirten Saç ekimi Direktörü Mehmet Hanifi Kutlar konu hakkında bilgiler verdi.
Demir eksikliği belirtileri nelerdir, kimlerde görülür?
Demir eksikliği, vücutta demirin eksilmesine bağlı gelişen bir tür kansızlıktır. Demir eksikliği tedavi edilmediğinde büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki demir eksikliği neden olur, kimlerde görülür? İşte, demir eksikliği belirtileri...
Folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliğine dikkat
Folik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
Hurmanın faydaları ve iyi geldiği hastalıklar nelerdir? İşte, hurmanın kalorisi ve besin değeri
Ramazan deyince akla ilk gelenlerden biri de hurmadır. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere birçok mineral ile vitamin içermesiyle sağlığımıza çeşitli faydalar sağlayan hurma aslında her gün öğünlerimizde olmayı hak ediyor. İşte hurma ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…
Hareketsiz yaşam ve beslenme alışkanlıkları kolon kanseri riskini artırıyor
1-31 Mart Dünya Kolon (Kalın bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, kolon kanserinin ortaya çıkma nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi. Prof. Demirtürk “Kalın bağırsak kanseri, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan heterojen bir hastalıktır ve erken tanı ile tedavi edilebilir. Hastalığın yüzde 70’i sporadik olarak (çevresel faktörler ile) ortaya çıkabilir, böylece dengeli olmayan beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı, hareketsizlik ve aşırı kilo kolon kanserini tetikleyebilir ” dedi.
Çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastalarının tüketmemesi gereken besinler...
Bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olan çölyak hastalığı tipik belirtiler gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de ilerleyebilir. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli? İşte çölyak hastalığı ile ilgili merak edilenler...
Bu hastalık sinsice ilerliyor... Polip riskini artıran 10 etken
Sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle son yıllarda görülme sıklığı artan kolon kanserinin öncü belirtilerinden olan polipler sinsice ilerlediğinden erken dönemde belirti vermiyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “Kanser gelişene kadar bulgu vermeyen kolon polipleri, sıklıkla bir yakınmaya sebep olmaz ve kolonoskopi incelemeleri esnasında saptanır. Ancak bu bir yıllık pandemi sürecinde hastaneye gitme korkusu, kolonoskopi taramalarında da büyük düşüşe neden oldu. Ertelenen başvurular uzun dönemde kolon kanserine daha geç tanı konulmasına ve hastalığın daha ileri aşamada saptanmasına yol açacaktır” dedi.
Genetik faktörler göz tansiyonu riskini 7 kat artırabiliyor
Glokom ya da halk arasındaki ismiyle göz tansiyonu sinsice ilerleyen göz hastalıklarından birisi. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Belkıs Ilgaz Yalvaç, tedavi edilmediğinde görme kaybına bile yol açabilen glokomun yakın aile bireylerinden birinde görülmesi halinde risk oranının yaklaşık 7 kat artabileceği uyarısında bulundu.
Sığır Dili Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Sığır Dili Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri
Türkiye'nin pek çok farklı bölgesinde yetişen mantar türleri arasında sığır dili mantarı geliyor. Beyaz rengi olması ile beraber olgunlaşma döneminde ortası çukur bir etki oluşturur. Peki sığır dili mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sığır dili mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
'Oyun oynayan çocuk, yemekten keyif alır'
UZMAN Psikolog Begüm Özkaya, "Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar" dedi.
Şeker hastalığı ilerleyen dönemde böbrek nakline götürüyor
Türkiye'de böbrek yetmezliğinin en sık nedeninin şeker hastalığı olduğunu belirten Böbrek Nakli Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, “Şeker hastalarının neredeyse yüzde 40’ında herhangi bir aşamadaki böbrek hastalığı gelişir. Böbreğin süzme fonksiyonu azaldıkça hastalar klinik bulgu vermeye başlarlar. Bunlar şeker ölçümlerinde ileri derece bozukluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, tansiyonda yükselme, dokularda ödem, idrarda azalma ve renk değişikliği ile gece idrara çıkmadır” dedi.
'Huzursuz bağırsak sendromu stresli dönemlerde daha da artıyor'
ANKARA'da Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Taşkoparan, huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlığının nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyerek, "Araştırmalar, huzursuz bağırsak sendromu şikâyetlerinin, hastaların stresli oldukları dönemlerde daha da arttığını göstermektedir" dedi.
Ayı Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Ayı Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri
Mantar türleri zehirli ya da zehirsiz şekilde yenilebilir olarak iki farklı biçimde ele alınır. Bu türler içerisinde bazıları özellikle hem sağlıklı hem de lezzetli bir tüketim imkanı sağlar. Son dönemlerdeki en merak edilen mantarlar içerisinde ayı mantarı geliyor. Peki Ayı mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Ayı mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
B12 vitamini eksikliği neden olur? İşte B12 eksikliği belirtileri
Vücutta birçok görev üstlenen B12 vitamini suda çözülebilen ve vücut tarafından üretilmediği için mutlaka dışarıdan alınması gereken bir vitamindir. Eksikliğinde depresyon, unutkanlık, kansızlık, alzheimer ve sinir hasarı gibi ciddi sağlık problemlerine yol açan B12 vitamini, sadece hayvansal besinlerde bulunuyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur?
Her evde bulunan gizli tehlike! Çocukları pillerden nasıl uzak tutacağız?
Evimizdeki gizli tehlikelerin başında her evde mutlaka bulunan piller geliyor. Piller, çocukların yaşamını neden tehlikeye sokuyor? Söz konusu riskler nasıl önlenebilir?
Hüner Coşkuner'in hastalığı neydi? İşte kemik iliği kanseri belirtileri ve semptomları ile ilgili uzman görüşleri
Kemik iliği kanseri sanatçı Hüner Coşkuner'in hayatını kaybetmesiyle gündemde yer alan konulardan oldu. Yoğun bakıma kaldırıldıktan sonra vefat eden ünlü sanatçıya 'kemik iliği kanseri' teşhisinin konulduğu açıklanmıştı. Daha çok 60 yaşın üzerindekilerde görülen kemik iliği kanseri, kemoterapi, kök hücre nakli ve diğer yeni yöntemlerle zaman zaman kontrol altında tutulabiliyor. Kemik iliği kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirleniyor. İşte, Hüner Coşkuner'in hastalığı kemik iliği kanseri belirtileri ile ilgili detaylar.
Erik ne zaman çıkar? Erik mevsimi için geri sayım başladı
Hemen herkesin severek tükettiği meyvelerden birisi olan erik, bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte gündemde yer almaya başladı. Erik ne zaman çıkar sorusu ile sevilen meyvenin pazar ve marketlerde ne zaman yer alacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştirmeye başladı. Peki, erik ne zaman çıkar? İşte, o bilgiler
Bağırsakları Kökten Etkileyen Hastalık: Kolit Nedir?
İkinci beyin olarak bilinen bağırsakta yaşanan sağlık sorunları hem tehlikeli olabiliyor hem de yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Ciddi sorunlara yol açabilen bağırsak hastalıklarından biri de, kolittir. Op. Dr. Bülent Öztürk, kolit hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
Covid endişesi kanserde erken tanıyı önlüyor! Uzmanından önemli uyarılar...
Covid-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması, sağlık kuruluşlarında kaynakların pandemiyi önlemeye odaklanması, özellikle kanser tanısı ve tedavisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar standart kanser taramalarında yüzde 90’a yakın azalma olduğunu gösteriyor. Bu durumun korkutucu yansıması ise ileri evre kanserlerde artış! Öyle ki istatistiki çalışmalar ileri evre kanser tanısının bir öncesi yıla göre yüzde 75 oranında arttığını gösteriyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Hafızayı güçlendiriyor, üreme sağlığını olumlu etkiliyor… Ginsengin faydaları neler?
Modern tıp, bazı bitkileri koruyucu olması bakımından önemli kılar. Bunlardan biri olan ginseng, birçok faydası sebebiyle yüzyıllardır tamamlayıcı tıpta kullanılıyor. Ülkemizde de son yıllarda sık kullanılan bu bitkinin faydalarını Diyetisyen Özlem Sert Aydın ve Beslenme Uzmanı Melike Şeyma Deniz açıkladı.
En sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri... Reflü nedir, belirtileri nelerdir?
Reflü, sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarından biri. Midede ekşime ve yemek borusunda yanma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen farklı bulgularla da gösterebiliyor. Peki reflü nedir, belirtileri nelerdir? Hangi durumlar reflüyü tetikler? Reflü şikayetleri nasıl azaltılabilir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.