Kolon Kanseri Nedir
Toplam 94 haberi bulunmuştur.
Kolon Kanseri Nedir Haberleri
Kolon Kanserine Karşı ‘Lifli Beslenme’ Kalkanı
Kanser hastalıkları için ‘beslenmenin’ koruyucu faktör olduğu, bugün tüm uzmanların üzerinde hemfikir olduğu bir konu. “4 Şubat Dünya Kanser Günü” nedeniyle lifli gıda tüketmenin önemine dikkat çeken Gıda Mühendisi Ece Duru, özellikle kolon kanseri için lif içeren gıdaların koruyucu faktör fonksiyonu üstlendiğini belirtti.
Kolon kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Kolon kanserinden nasıl korunulabilir?
Türkiye’de kolon kanserinin yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin yeme alışkanlığı olduğunu dile getiren Genel Cerrahi / Cerrahi Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, aşırı yağlı ve kalorili gıdalar ve bir takım yiyeceklerin yüksek ısıda pişirilmesi (mangal,ızgara gibi) ile ortaya çıkan kimyasal ürünlerin kolon kanseri riskini arttırdığı net olarak bilinmektedir” dedi.
Kolon Kanserinde 8 Risk Faktörüne Dikkat!
Ülkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kolon kanseri nedir, ne kadar sürer? Kolon kanseri belirtileri neler?
Kolon kanseri, en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her yıl dünya genelinde bir milyona yakın kişiye kolon kanseri teşhisi konmaktadır. Oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen kalın bağırsak kanserinin teşhisi oldukça zordur. Peki, kolon kanseri nedir, ne kadar sürer? Kolon kanseri belirtileri neler?
Sindirim Sistemindeki Uyarılar Kanser Habercisi mi?
En sık görülen 3. kanser türü olan kolon kanseri, özellikle de modernleşen hayatların bıraktığı en kötü mirasın başında geliyor. Yanlış beslenme tipi ve teknoloji elinde yaşayan bedenler sebebiyle giderek sayıları artan kolon kanserini Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. A. Bekir Öztürk anlatıyor.
Kolon Kanserinden Korunmanın 5 Püf Noktası
Kolon kanseri tüm dünyada kanserler içinde en sık görülen 4. kanser türü. Son 10 yılda ülkemizde kolon kanseri görülme sıklığında yüzde 10 oranında artış gözleniyor. Yüreklere su serpen haber ise kolon kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir kanserler arasında yer alması. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Şişman, konuyla ilgili bilgiler verdi. Kolon kanserinin belirtileri neler? Kolon kanserinden korunmak için 5 öneri...
Aşırı Yağlı Besinler, Kolon Kanserini Tetikliyor!
Kalın bağırsakta meydana gelen kötü huylu tümör ile oluşan kolon kanseri, genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülüyor. Kalın bağırsağın belli bir yaştan sonra düzenli olarak taranması gerektiğini belirten uzmanlar, düşük lifli ve aşırı yağlı beslenme, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve obezitenin kolon kanserini tetiklediğine dikkat çekiyor. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Talha Atalay, kolon kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.
Ceviz Kolon Kanserini Önlüyor!
Cevizin faydaları saymakla bitmez. Peki cevizin kolon kanserini önlemede önemli bir etkisinin olduğunu biliyor muydunuz?
Tanjevic'in milli takım kariyeri sona erdi
Eurobasket 2013 Elemeleri öncesinde iki yıllık aranın ardından yeniden ekibin başına geçen Bogdan Tanjevic'in milli takım kariyeri sona erdi.
Kanseri yendi, geri döndü
Ülkemizde düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı gümüş madalya ile tamamlayarak büyük bir başarıya imza atan 12 Dev Adam'ın tecrübeli koçu Bogdan Tanjevic, rahatsızlığı nedeniyle bıraktığı görevine geri döndü.
Tanjeviç hasta
Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın çalıştırıcısı Tanjeviç’e kolon kanseri teşhisi konuldu. Başkan Yıldırım oyuncularla biraraya geldi ve onlara, “Hocanız için oynayın” dedi.
Yaşam Kalitesini ve Süresini Uzatıyor: Sıcak Kemoterapi Nedir?
Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. İsmail Özsan, Amerika, Hollanda ve Japonya’da yapılan bilimsel çalışmaların normal kemoterapiye ek olarak yapılan ‘Sıcak Kemoterapi’ tedavisinin (HIPEC) hastaların yaşam kalitesini ve süresini artırdığını ortaya koyduğunu söyledi.
CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Vücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Hastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
AFP testi nedir? AFP değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
AFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Inr nedir? Inr değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
İnsan vücudunda kanın pıhtılaşma süresi sağlık için çok önemlidir. INR testi ise kandaki pıhtılaşma süresini ölçen bir testtir. INR testi insan sağlığı için çok önemli testler arasında yer almaktadır. Düşüklüğü veya yüksekliği önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Peki INR nedir? INR değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
Gastroenteroloji nedir? Gastroenteroloji ne demek? Gastroenteroloji bölümü neye ve hangi hastalıklara bakar?
Gastroenteroloji halkın son yıllarda çok sıklıkla karşılaştığı ve tam olarak ne demek olduğu pek bilinmeyen tıp dallarından biridir. İnternet üzerinde de gastroenteroloji nedir, gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar gibi birçok arama yapıldığı görülüyor. Bir tıp bölümü olan gastroenteroloji ile ilgili tüm soruların cevapları ve gastroenteroloji ile ilgili tüm bilgiler detayları ile yazımızda yer alıyor.
Stresin Tetiklediği Bir Hastalık Daha: Kolit
Bağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilir. Dolayısıyla hem sağlığımız hem de yaşam kalitemiz için bağırsak hareketlerinde sorun olmaması gerekir. Ancak bazı hastalıklar bağırsakları kökten etkileyerek ciddi sorunlara sebep olur, kolit hastalığında olduğu gibi… Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk, kolit hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
Kolit nedir? Kolitin belirtileri nelerdir?
Bağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilir. Dolayısıyla hem sağlığımız hem de yaşam kalitemiz için bağırsak hareketlerinde sorun olmaması gerekir. Ancak bazı hastalıklar bağırsakları kökten etkileyerek ciddi sorunlara sebep olur, kolit hastalığında olduğu gibi… Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk, kolit hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?
Doğum kontrol hapları, yüksek etkinlik ve düşük yan etkileri nedeni ile sıkça tercih edilen korunma yöntemlerinden biridir. Peki, doğum kontrol hapları nasıl kullanılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Koray Özbay, doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
Yabanmersini faydaları nelerdir? Yabanmersini nasıl yetişir?
Yabanmersini, pastalarda, tatlılarda kullanılan, taze meyve olarak tüketilebilen hoş kokulu bir meyve türüdür. Genellikle ormanda yetişen yabanmersini, birçok faydayı da içerisinde barındırmaktadır. Göze ve ishale iyi gelen Yabanmersini, doğal bir antioksidandır. Peki, yabanmersini nasıl yetiştirilir? İşte, doğal bir ilaç etkisi taşıyan bu bitki hakkında detaylı bilgiler
Kalın bağırsak kanseri neden olur?
Kolorektal cerrahi ve proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kalın bağırsak kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Türk profesör Sadık Esener 1 milyar dolara kanserin çaresini arıyor
ABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde kanserin erken teşhis edilmesine yönelik kurulan dev merkezin başına bir Türk, Prof. Sadık Esener getirildi. Geliştirdiği mikroelektronik çiplerle DNA eşleştirmesi yapan Esener bağışlarla oluşturulan dev bir fonu yönetiyor. Amaç beş yıl içinde erken teşhisi sağlayıp, 10-15 yıla kadar kanser ilacı geliştirmek. Hikâyesinin ilginç kısmı kadavra korkusu yüzünden tıp eğitimini bırakıp elektronik mühendisi olması. Hazin yanıysa, dört yıl önce annesi ve eşini kanserden kaybetmesi...
Fatih Biricik cinayetine 'ötanazili' savunma
Kolon kanseri olan Fatih Biricik çektiği acılara dayanamayınca babasına “öldür beni” diye yalvardı. Hayatını oğluna adayan baba tetiğe bastı. Baba Salim Biricik, tutuklanıp cezaevine gönderilirken, avukat talebinde bulunmadı. Kocaeli Barosu tarafından atanan avukat Fatma Didem Dönmez ise, "Biz savunmamızı Türkiye’de var olan ötanazi yasağının aileyi bu noktaya getirdiğiyle ilgili hazırlayacağız. Bu davanın Türkiye’de ve dünyada gelişecek süreçte bir örnek teşkil etme durumu var" dedi.
Kanser tedavisinde 'Yeni bir çağ' mı başlıyor?
"Geleceğin kanser tedavisi olarak görülüyor, bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendirerek tümör hücrelerini yok ediyor." Kemoterapi yıllardır kullanılan ve kanser tedavisinde en yaygın tedavi türü. Ancak kemoterapinin en önemli yan etkisi ise tümör hücreleri ile birlikte insanların sağlıklı hücrelerini de öldürüyor olması. Bu yıl ilk kez düzenlenen Hematolojik İmmünoloji Kongresi'nde bağışıklık sistemi hücreleri güçlendirilerek tümörün yok edilmesini hedefleyen "immünoterapi" ele alındı.
Yrd. Doç. Canan Dağdeviren’e artık 'bilimin Mevlana’sı diyorlar
Canan Dağdeviren Türkiye’nin bilim dünyasındaki genç yeteneklerinden. Dünyanın en iyi üniversitelerinden ikisinde birden aynı anda proje yürütme ayrıcalığına sahip. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Koch Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürüyor. Harvard Üniversitesi’nde ise genç akademi üyeliği var. Farklı disiplinleri buluşturan icatlarıyla daha 30 yaşına gelmeden medikal teknoloji alanında dünyada önemli bir isim olarak gösterilmeye başlandı. Kanser ve kalp hastalarının hayatını kolaylaştıracak buluşlarının esin kaynağı aile fertlerinin geçirdiği hastalıklar. Çocukluk kahramanı Pierre Curie’nin keşfi piezo elektrik tasarladığı aletlerin belkemiği. Amerikalılar ona ‘bilimin Mevlana’sı’ ismini takmış. Her gün uzun saatlerini geçirdiği Koch Laboratuvarı’nda buluştuk.
Sucuklu yumurta da kanser yapıyor mu?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hafta başında işlenmiş et tüketimi ile kalınbağırsak kanseri arasındaki sebep-sonuç ilişkisini açıklayınca, et seven herkesi bir telaş aldı. Sucuklu yumurtaya veda mı edeceğiz? Pastırma sadece ‘pastırma yazı’ lafında mı kalacak? Sosisli sandviç şimdiden bir anı mı? Araştırdık.
İyi ki kanser olmuşum diyorum
10 yıl önceydi. Dida Kaymaz’a “180 gün ömrün kaldı” dediklerinde kanser vücudunun büyük bir bölümüne yayılmıştı.
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan'la kanser üzerine
Her yıl 200 bin kanser vakasının 150 bini tedavi edilebilir...
Kanser aşısının mucidi aşıyı anlattı
Küba'da uygulanmaya başlanan akciğer aşısının mucitlerinden ve Havana Moleküler İmmünoloji Merkezi’nin Direktörlerinden Dr. Kalet Leon Monzon, İstanbul AR-EL Üniversitesi'nin davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.
Kanserde kök hücre için zamana ihtiyaç var
2011 Pulitzer Ödülü’nü alan ve 34 ülkede basılan ‘Tüm Hastalıkların Şahı’ adlı kitabın yazarı Siddhartha Mukherjee, geçen günlerde İstanbul’daydı. ABD’li medikal onkoloji uzmanı sorularımızı yanıtladı