Depresyon haberleri sayfasında Depresyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10870 Depresyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, veya Klinik depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur.
Soğuk hava, kısa günler ve azalan güneş ışığı... Kış aylarında ruh hali dalgalanmaları ve enerjide düşüş yaşayanların sayısı artıyor. Halk arasında “kış depresyonu” olarak bilinen bu durum, yeme alışkanlıklarımızda yapacağımız doğru seçimlerle hafifletilebilir.
#DepresyonUzun ve dinlendirici bir yaz tatil döneminden sonra HÜRDANIŞ Köşesi’ne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Tatiller, dinlendirici olduğu kadar, tatil sonrası normal hayata geri dönüş de, kimilerinde o denli sıkıntılı bir ruh haline yol açabiliyor. Çünkü, yaz sıcağıyla birlikte tüm beden ve ruhumuzu saran rehavet halini terk edip, zamana karşı yarışın hâkim olduğu stresli iş ve günlük yaşantının içinde buluveririz kendimizi. Tatilden sonra kendini kötü hissedenler için, gazetecilik mesleğimin yanı sıra, büyük bir Alman psikiyatri kliniğinde görev yaptığım bakım uzmanı sıfatıyla edindiğim tecrübelere dayanarak kaleme aldığım bugünkü yazımda, tatil sonrası kötü ruh halinin nasıl giderilebileceğine ilişkin sizlerle bazı ipuçları paylaşmak istiyorum. Bu vesileyle tüm okurlarımıza tatil sonrası bol keyifli anlar, güzel, güneşli ve dinlendirici bir hafta sonu diliyorum.
#TatilGünümüzde depresyon, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın ve ciddi bir ruh sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok kişi depresyonu yalnızca üzüntü, melankoli ve ilgi kaybı ile ilişkilendirse de, bu karmaşık durumun daha az bilinen belirtileri de bulunuyor. Özellikle, depresyonun "maskeli" formlarından biri olan aşırı mutluluk ve coşku hali, birçok insan tarafından fark edilmeyebilir. Uzman Klinik Psikolog Yunus Emre Yıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Maskeli DepresyonHayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlarla ilgili son dönemde artan araştırmalar, bu cihazların depresyon, anksiyete ve stres seviyelerinde artışa neden olduğunu gösteriyor. Peki bu nasıl oluyor? Uzman Dr. Seda Ülgen hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAlmanya’da psikolojik ve ruhsal hastalıklar nedeniyle çalışamaz raporu alanların sayısı arttı. DAK Sağlık Sigortası, 2024 yılının ilk yarısında depresyon ve anksiyete gibi ruhsal hastalıklar nedeniyle iş görememe oranının büyük ölçüde arttığını açıkladı. Sigorta, bu artışı “endişe verici” olarak nitelendirirken, genel olarak ise hastalık izni rekor seviyeye ulaştı.
#ALMANYAGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Peki depresyonun gerçekten bulaşıcı mı?
#DepresyonDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Hemen hepimizin çevresinde depresyonda olan ya da depresyon teşhisi konmasa da kendini depresif hisseden çok sayıda insan var. Üstelik çok yakınımızdaki insanların depresyonu bizi de etkiliyor. Hele kişi durumu kabul etmiyor, tedavi olmak istemiyorsa işler daha da zorlaşıyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Bu sorudan yola çıktık; depresyonun gerçekten bulaşıcı olup olmadığını, etkilenmemenin yollarını ve daha fazlasını konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıBaba olmak pek çok erkek için mükemmel bir deneyim ama bazıları için beklenmedik kaygı, stres ve suçluluk duygularını da beraberinde getirebiliyor. Yaşanan bu duygu elbette çok doğal ancak erkeklerin yaşadığı doğum sonrası depresyonuyla ilgili daha az farkındalık var. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu meseleyi babalar ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#BSFFelaketler ister doğal ister insan kaynaklı olsun hayatın her yönünü derinden etkiler. Los Angeles’taki son orman yangınları ve Türkiye’de yaşanan yıkıcı deprem, dünyanın ne kadar kırılgan olduğunu bize acı bir şekilde hatırlattı.
#Los AngelesÜnlü beyin araştırmacısı Prof. Dr. Türker Kılıç, çocukların yeteneğinin tıpkı hastalıklar gibi MR ile görüntülenebildiğini söylüyor: “Biz artık beyindeki merakı görüntüleyebiliyoruz. Enstrüman çalmaya ya da matematiğe yatkınlığını 4-5 yaştan itibaren beyin MR’ında görmek mümkün.”
#Türker Kılıç32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık DönemiSoğuk hava, kısa günler ve azalan güneş ışığı... Kış aylarında ruh hali dalgalanmaları ve enerjide düşüş yaşayanların sayısı artıyor. Halk arasında “kış depresyonu” olarak bilinen bu durum, yeme alışkanlıklarımızda yapacağımız doğru seçimlerle hafifletilebilir.
#DepresyonKanada'da, üniversite öğrencileri üzerinde yapılan deney ile manipülasyon yapan kişilerin saniyeler içinde tespit edilebileceği ortaya çıktı. Psikologlar, insanları kukla gibi parmağında oynatabilen bu kişileri tespit etmek için bilinmesi gerekeni açıkladı.
#KanadaTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiDepresyonla mücadelede farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘Antidepresyon Günü’, Nürnberg’de Akademie Marmorsaal’de gerçekleştirildi. Nürnberg Belediye Meclis Üyesi ve Nürnberg Nord Klinik Psikiyatri ve Psikoterapi bölümünden Sosyal Pedagog Aynur Kır’ın öncülüğünde düzenlenen etkinlik, Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci’nin himayesinde gerçekleşti.
#ALMANYAO, on parmağında on marifet olanlardan. İyi bir baba, iyi bir eş. Yetenekleri saymakla bitmiyor; oynuyor, yazıyor, yönetiyor... Şimdi yeni şirketiyle işin yapımcılık kısmına da geçiyor. Bir yandan da müzik yapıyor. Geçmişe baktığında “Yaşadığım her anın bir şekilde tadını çıkarmışım” diyor. Ali Atay’la buluşuyoruz. Hayatını, yeni işlerini, yapım şirketini, Hazal Kaya ile evliliğini ve baba olmayı konuşuyoruz: “Çocuklarım hata yapmaktan korkmasın, mutlu olacaklarını düşündükleri şeyin peşinden gitsinler.”
#Ali AtaySon dönemde herkes bu trendi konuşuyor. Ağrıları geçirmekten depresyonu iyileştirmeye birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki uzmanlar ve araştırmalar ne diyor? Kızılötesi ısı terapisi gerçekten söylendiği kadar faydalı mı?
#SağlıkHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomOkullarda öğrenciler arasında artan şiddet olayları eğitim dünyasının kanayan yarasını tekrar gündeme getiriyor: Akran zorbalığı... ODTÜ’den Prof. Dr. Sibel Kazak Berument ile Doç. Dr. Başak Şahin Acar, Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Tahiroğlu ve Ege Üniversitesi adına benim dahil olduğum ve Tübitak tarafından desteklenen Türkiye Aile, Çocuk ve Ergen Projesi (TAÇEP) kapsamında yapılan araştırmada 62 ilde yaklaşık beş bin çocuk ve ergen ile beş bin anne ve bin kadar baba ile görüşüldü. Okullarda yaklaşık her iki çocuktan birinin zorbalık yaptığı ve dört çocuktan üçünün zorbalığı uğradığı görülmekte.
#TAÇEPOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANBilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı Özen