Depresyon mu hipotiroidi mi

Depresyon her geçen gün biraz daha yaygınlaşan ve daha çok insanımızın canını yakan sinsi, önemli bir sağlık problemi.

Haberin Devamı

Hayatın tadını, tuzunu kaçıran, ruh kadar bedeni de yoran, baş ağrıtan, uykusuz ve keyifsiz bırakan, can sıkıcı ve mühim bir sorun. En az depresyon kadar son zamanlarda sıklığı artan, gizli, sinsi ve yavaş gelişen belirtileriyle depresyonla da karıştırılan önemli bir diğer sağlık problemi ise “hipotiroidi”. Diğer taraftan sinsi/gizli hipotiroidisi olan bir hastada, depresyon sorunu daha sık ve kolay ortaya çıkabiliyor. Hatta bazen uzun süre hastalığın ilk işaretlerinden biri sadece depresyon bile olabiliyor. Bu nedenle depresyon benzeri şikâyeti olan herkesin özellikle “kabızlık, kilo alma, cilt kuruması, saç tırnak sorunları” gibi problemleri de mevcutsa tiroit bezinin normal çalışıp çalışmadığının da araştırılması gerekiyor. Kısacası “Depresyon mu, hipotiroidi mi?” sorusu, mühim bir sorudur.

Haberin Devamı

Depresyon mu hipotiroidi mi

BİR NOT KADIN VE YAŞLILARDA HİPOTİROİDİYE DİKKAT!

İstatiksel verilere bakılırsa erişkin nüfusun neredeyse yüzde 10’unda “gizli bir hipotiroidi problemi” var. Özellikle 60 yaşlar ve sonrasını yaşayan kadınlarda gizli hipotiroidi daha da yaygın. BU NEDENLE: Eğer depresyon benzeri şikâyetleriniz varsa, eğer doktorunuz size depresyon tanısı koymuşsa gizli bir hipotiroidi ihtimalini atlamamak için basit ve ucuz bir kan testi olan “hs-TSH testi”ni de yaptırmayı unutmayın. Zira bu basit ve ucuz test depresyon ve hipotiroidi ayrımını yapmak için yeterli oluyor. Uzun lafın kısası depresyonun akla geldiği her durumda gözden kaçmış gizli ve sinsi hipotiroidi ihtimali de mutlaka düşünülmeli ve kesinlikle ekarte edilmeli.

KÖTÜ HABER TİROİD TEMBELLİĞİ HIZLI YAŞLANDIRIYOR

Eğer tiroid beziniz yeteri kadar tiroid hormonu üretemiyorsa, basitçe “T4 ve T3” olarak tanımlanan tiroid hormonlarını bedeninize yeteri kadar pompalayamıyorsa ruhunuz da bedeniniz de kalbiniz, saçınız, cildiniz, belleğiniz de daha hızlı ve kötü yaşlanır. Özellikle 50’li yaşlar sonrasında kendinizi eskiye oranla daha dalgın, yorgun, unutkan, isteksiz, keyifsiz, uykulu, ağrılı ve mutsuz hissediyorsanız bu belirtilerin altında yatan gerçek nedenin gizli bir “sinsi hipotiroidi” olabileceğini lütfen hatırlayın. Ve hemen ertesi gün bir laboratuvara gidip bir “TSH testi” yaptırın. Eğer TSH değeriniz 3.5 ve üzerindeyse muhtemel bir tiroid tembelliğinin sizde de olabileceğini unutmayın. Özellikle laboratuvar raporunuzdaki rakam 4.5’ten büyükse bir iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanından yardım almaya bakın.

Haberin Devamı

Depresyon mu hipotiroidi mi

KESİP SAKLAYIN SİNSİ HİPOTİROİDİNİN 10 İŞARETİ

Hipotiroidi yani tiroit tembelleşmesinin 10 temel işareti var. O işaretleri aşağıda sıraladım. Eğer bu işaretlerden 4 veya daha fazlası sizde de varsa bir laboratuvara gidin ve hs-TSH testi yaptırın. Rakam 3.5-4’ten daha yüksek ise aile hekiminizle görüşmeyi unutmayın.

Depresyon mu hipotiroidi mi

- Yorgunluk

- Kilo almak

- Üşümek

- Kabızlık

- Deri kuruması

- Depresyon

- Saç dökülmesi

- Tırnak kırılması

- Uyku eğilimi

- Unutkanlık

Depresyon mu hipotiroidi mi

BESLENME NOTU NEDEN BADEMSİZ OLMAZ

Arginin kalp damar sağlığından cinsel performansa, kan şekeri ayarından insülin direncine, bellek sağlamlığından iltihabi süreçleri baskılamaya kadar pek çok alanda anahtar görevler üstlenen önemli bir madde. Badem, arginin zenginliği bakımından da yer fıstığından sonra ikinci sırada. Tabii ki başka marifetleri de var.

Haberin Devamı

Örneğin mineral gücü çok fazla. Demiri, magnezyumu, kalsiyumu çok yüksek. Vitamin yapısı da önemsenecek düzeyde. Biotin (saçlara ve tırnaklara bayram yaptırır), riboflavin ve E vitamininden oldukça zengin. Önemli bir özelliği de şu: Badem aynı zamanda mükemmel bir bitkisel protein kaynağı.

Depresyon mu hipotiroidi mi

Ağırlığının yüzde 20’si protein. Bu dörtte bir su bardağı bademde 7-8 gram bitkisel proteinin varlığı anlamına geliyor. Bir yumurtada 6 gram hayvansal protein olduğu düşünülürse bademin protein değeri biraz daha öne çıkıyor.

Yazarın Tüm Yazıları