Müzik mi yemek mi

SÖZÜ fazla uzatmadan kişisel fikrimi hemen belirteyim: Yiyip içmek yani bir şeyler “YEMEK” bedenimiz için ne kadar önemli ve vazgeçilmez ise “MÜZİK” de ruhumuz için o kadar önemli ve vazgeçilmezdir.

Haberin Devamı

Bu nedenle milattan önce 4. yüzyılda Sokrates’in kayda geçirdiği kabul edilen “MÜZİK RUHUN GIDASIDIR” cümlesi günümüzde de kesinlikle geçerlidir. Zira bu bilgi geçtiğimiz 50 yılda sayısız bilimsel araştırma ile de net ve açık olarak teyit edilmiştir. Peki, o araştırmalar ne diyor? Müzik ruhumuzu nasıl besliyor? Hazırsanız buyurun...

UNUTMAYIN MÜZİK BİR ‘MOTİVASYON CAMBAZI’DIR

ÇOĞUMUZ çoğu zaman farkında olmasak da “gergin, sinirli, hatta öfkeli” ya da “ruhsal çökkünlük ya da hüzün” içinde olduğumuzda duygusal bir destek aramak ya da rahatlamak için motivasyon aracı olarak müzikten istifade ederiz. Hatta bazen sadece duygusal rahatlama veya destek için bile değil, yeni bir şeyler üretecek ilham arayışları/inovasyon içinde olduğumuz zamanlarda da çözümü müzikte ararız. Kısacası müzik bazen “uyarıcı”, bazen “sakinleştirici” olabilir, bazen de “üretici” bir motivasyon cambazıdır.

Haberin Devamı

Müzik mi yemek mi

Bitmedi!

Duygularımıza farklı anlamlar yüklemeyi düşündüğümüzde de farkında olmadan ve çoğu zaman müzikten istifade etme yoluna gidiyoruz. Kısacası “RUHUN olduğu yerde duygu/emotion, duygunun olduğu yerde hareket/motion, her ikisinin yer aldığı ortak noktada ise MÜZİK” her daim vardır ve hatta bazen orkestra şefi gibidir.

ÖZET BİLGİ MÜZİK İLAÇTIR

MÜZİK ruh için sadece gıda değil, aynı zamanda bir çeşit doğal ilaçtır. Eğer sağlıklı ve huzurlu bir ömür sürmek, stresinizi törpülemek, rahat bir uyku çekmek, oturduğunuz sofrada yemeğin zevkini bir tık daha üst noktalara çekmek, bulunduğunuz ortamda neşeyi bir adım daha yüksek seviyelere ulaştırmak istiyorsanız müzikten istifade ediniz. Ne yiyip içtiğinize, ne kadar yürüdüğünüze, nasıl uyuduğunuza dikkat ettiğiniz kadar ruhunuzu müzikle beslemeyi de ihmal etmeyiniz.

Müzik mi yemek mi

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ MÜZİK NE YAPIYOR

ARAŞTIRMALARA bakılırsa müzik bize düşündüğümüzden çok daha fazlasını sağlıyor, en çok da beynimizi etkiliyor. Üstelik bu etki onu sadece muazzam bir “motivatör” de yapmıyor. Uzmanlara göre, müzik hem sağ hem de sol beynimizi etkiliyor. Eğer müziği sadece “dinlemeyi” seçersek “sağ beynimiz”, bunun yanında şarkı söylemek ya da bir enstrümanla müziği bizzat üretmek istersek “sol beynimiz” bize teşekkür ediyor. Ve yine bilimsel çalışmalara bakılırsa bu harika ikili fayda özellikle “kaygı bozuklukları, depresyon, sosyalfobi, dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü” gibi sorunlarda beynimizi/duygu durumumuzu olumlu yönde etkiliyor.

Haberin Devamı

TAVSİYEM ŞUDUR: Çocuklarınızın öğrenme yeteneklerini daha da güçlendirmek istiyorsanız onları müziğe de yönlendiriniz. Ve mümkünse sadece dinlemelerini değil herhangi bir müzik aleti çalmayı ya da doğrudan müzikle ilgilenmeyi de öneriniz. Eğer herhangi bir anda ruhunuza coşku yüklemeyi düşünürseniz “112 acil(!)” olarak müzikten acil yardım talep ediniz. 

Yazarın Tüm Yazıları