Bir kaşığında ne lezzetler ne şifalar saklı

Pekmez demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, mangan, magnezyum, kükürt, sodyum ve bakır içeriği zengin bir besin. Farklı meyvelerden üretilen çeşitlerin özelliklerini ve pekmezle yapabileceğiniz tatlıdan tavuğa farklı tariflerimi yazdım.

Haberin Devamı

Bir kaşığında ne lezzetler ne şifalar saklı
Yüksek şeker içeriğinden dolayı karbonhidrat ve enerji kaynağı olarak sıklıkla kullanılan pekmezin besleyiciliği zengin ve faydaları çok fazla. Lezzet katan pekmezi sabah kahvaltısında yulaf ezmesi, ekmek veya yoğurtla birlikte kahvaltınıza ekleyebilirsiniz. Bu şekilde güne zinde başlamanıza ve enerji seviyenizi yükseltmenize yardımcı olur. Ara öğünlerde bir kaşık pekmez acıkmanızı önleyecek ve enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Spor öncesi enerji verir; spor sonrasındaysa kasların onarılmasına yardımcı olur. Hastalık sonrası için yine pekmez yemek iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Demir eksikliği anemisi gibi hastalıklarda da oldukça faydalıdır. Yetişkinler için her gün bir veya iki kaşık pekmez yeterlidir. 1-3 yaş çocuklar bir çay kaşığı, 3-6 yaş için bir tatlı kaşığı, 6-12 yaş bir yemek kaşığı pekmez yiyebilir. Hamileler ve emziren annelere her gün bir veya iki kaşık pekmez faydalıdır. Ancak unutulmamalı ki pekmez yüksek şeker-yüksek kalori içerir ve fazlası kilo artışına neden olabilir; Dikkatli kullanılmalı. Diyabeti olanların pekmezden uzak durmaları gerekiyor. İnsülin direnci ve metabolik hastalıkların varlığında da pekmezin dikkatli kullanılmasında fayda var. Hamilelerin ve bebeklerin ne kadar ve nasıl pekmez yiyebileceği mutlaka doktora danışılmalı. Ülkemizde birçok meyveden pekmez yapılıyor, bu nedenle hangi pekmezin hangi özellikleri öne çıkıyor bilmekte fayda var.

Dut pekmezi

Antioksidan içeriği zengindir.

Haberin Devamı

Fenolik madde içeriği sebebiyle fonksiyonel gıda olarak kullanılır.

Yüksek demir ve kalsiyum kaynağı olması sebebiyle anemi riskini azaltır.

Lif içeriğiyle sindirime destek olur.

Doğal şeker içeriğiyle enerji verir.

Keçiboynuzu pekmezi

Antioksidan içeriği zengindir.

Fenolik madde içeriği sebebiyle fonksiyonel gıda olarak kullanılır.

Yüksek demir ve kalsiyum kaynağı olması sebebiyle anemi riskini azaltır.

Lif içeriğiyle sindirime destek olur.

Doğal şeker içeriğiyle enerji verir.

Üzüm pekmezi

Haberin Devamı

Düzenli tüketilince yapısındaki magnezyumla depresyon ve kaygı bozukluğuna yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır ve serotonini arttırır.

Magnezyumu spazmları, baş ağrılarını ve duygudurum bozukluklarını giderir. Âdet öncesi ve menopoz dönemlerinde de kullanılabilir.

Bitki temelli ya da az etle beslenenler için demir eksikliğine faydalı.

Etkili bir antioksidan olan resveratrol en çok kırmızı üzümde olur. Pekmez de bu açıdan zengin. Antioksidanlar kansere karşı bir kalkan oluşturur.

Pekmezdeki potasyum hipertansiyona neden olan sodyumun vücuttan atılmasına yardım eder. Kasları gevşeterek kan basıncını düşürür ve kanbasıncını dengeler.

Kuşburnu pekmezi

Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Ödem söktürücüdür.

Haberin Devamı

Vücut direncini arttırır. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı tedavi edici özelliği vardır.

Kanı temizleyici, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucudur. Vücuda enerji verir
ve gerekli minerallerin
sağlanmasına yardımcı olur.

Karbonhidrat kaynağıdır.

Sabahları aç karnına vücudun kalsiyum ve enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir.

Karadut pekmezi

Düzenli kullanımında kansızlık tedavisine tek başına yardımcıdır

Halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetlere karşı vücuda destek sağlar.

Ağız içindeki hücrelerin kendilerini yenilemesine yardımcı olur. Aft, yara gibi problemlerde tedaviyi destekler.

İçerdiği antioksidanlar ve C vitaminiyle bağışıklığı güçlendirir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisini destekler. Örneğin boğazı yumuşatarak öksürüğe iyi gelebilir.

Haberin Devamı

Emzirme döneminde annenin sütünü arttırabilirken, içeriğindeki vitamin ve minerallerle sütün kalitesini yükseltebilir.

Kolesterolü düzenleyici etkisiyle kalp, damar hastalıklarının tedavisinde ve bu hastalıkları önlemede yardımcı olabilir.

Midedeki yanma ve sindirim sistemi problemlerinde tedaviye yardımcıdır. Özellikle mide problemlerinde tüketildiğinde mideyi rahatlatabilme özelliği vardır.

Diyet sürecinde tatlı ihtiyacınızı karadut pekmeziyle karşılayabilir, kilo verme sürecinizi destekleyebilirsiniz. Ayrıca bağırsakları hızlandırıcı etkiye de sahiptir.

Vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasına ve tedavisine destek olabilir.

Pekmezli patlıcan (2 kişilik)

Ne lazım?

Haberin Devamı

◊ 2 kemer patlıcan
◊ 200 gr süzme yoğurt
◊ 1 tutam tuz
◊ 1 çay bardağı üzüm pekmezi
Üzeri için
◊ Antep fıstığı

NASIL YAPARIM?

◊ Patlıcanları ocağın üzerinde közleyip kabuklarını soyun.
◊ İncecik kıyıp süzme yoğurt ve tuzla karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine üzüm pekmezi gezdirin.
◊ İri çekilmiş Antep fıstığıyla süsleyerek servis yapın.

Pekmezli balkabağı (8-10 kişilik)

Ne lazım?

◊ 2 kg temizlenmiş balkabağı
◊ 2 su bardağı toz şeker
◊ 1 su bardağı pekmez
Üzeri için
◊ 1 kâse iri çekilmiş ceviz içi

NASIL YAPARIM?

◊ Balkabağını yıkayıp istediğiniz gibi dilimleyin. Tabanı düz ve geniş bir tencereye sıralayın. Üzerine toz şekeri serpin. Tencerenin kapağını kapatıp en az 3 saat bekletin.
◊ Yeterince sulandığında önce yüksek ateşte 5 dakika pişirin. Altını kısın, balkabakları yumuşayana kadar pişirin. İndirmeye 5 dakika kala pekmezi dökün.
◊ 5 dakika sonra ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. İri kırılmış cevizle servis edin.

Pekmezli tavuk (4 kişilik)

Ne lazım?

◊ 8 tavuk budu
◊ 3 diş sarımsak
◊ 3 yemek kaşığı salça
◊ 5 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 4 dal taze kekik
◊ 1/2 çay bardağı üzüm pekmezi
◊ Kırmızı pul biber
◊ Tuz-karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Zeytinyağı, salça, rendelenmiş sarımsak, pekmez, kekik yaprakları, tuz, karabiber ve pul biberi geniş bir kapta karıştırın. Tavuk butlarını bu sosa iyice bulayın. Üzerini örterek en az 1 saat buzdolabında bekletin.
◊ Tavuk butlarını sosuyla birlikte yağlı kâğıt serili tepsi üzerine dizin. 200 derece fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

Pekmezli muhallebi (4-6 kişilik)

Ne lazım?

◊ 1 litre süt
◊ 4 yemek kaşığı un
◊ 2 yemek kaşığı mısır nişastası
◊ 1/2 çay bardağı şeker
◊ 2 çay bardağı kuru üzüm
◊ 1 çay bardağı pekmez
◊ 1 paket vanilya

NASIL YAPARIM?

◊ Süt, un, nişasta, şeker ve vanilyayı bir tencereye alın, pekmezi ekleyip pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Orta ateşte karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.
◊ Kısık ateşe alıp 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alıp mikserle çırpın. Kuru üzümleri ekleyip karıştırın ve kâselere paylaştırın.

Yazarın Tüm Yazıları