Depresyon belleğin düşmanıdır

Depresyon ve onun hafif şekli kaygı bozukluğu günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Daha önce de yazdım, görünen o ki kurulmakta olan yeni dünya düzenindeki belirsizlik bu sorunu daha da büyütecek. Neticede de uyku bozuklukları, kilo sorunları, bellek kayıpları eskiye oranla daha çok ve sık görülmeye başlayacak. Depresyonla ilintili sağlık sorunları içerisinde bana göre bellek bozukluklarının ayrı ve önemli bir yeri var. Özellikle 60’lı yaşlar sonrasında giderek yerleşen sinsi bir depresyon salgını belleği adeta için için yiyip bitiriyor. Neticede de yaşlılığın en önemli problemlerinden biri olan “bunama/demans” meselesini hızla ve ciddi ölçülerde büyütüyor. “Peki, nasıl oluyor da depresyon belleğimiz üzerinde bu kadar etkili?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız buyurun...

Depresyon belleğin düşmanıdır

İYİ BİLGİ
DEPRESYON BELLEĞİ NASIL BOZUYOR 

Haberin Devamı

1. Depresyonda olan biri konsantre olmakta zorlanıyor. Öğrendiklerini derin ve kalıcı belleğe kaydedemiyor.

2. Uzun süren ve ağır seyreden depresyonlarda beynin hafıza ile ilgili bölümlerinde hücresel/yapısal bozuşmalar oluşuyor.

3. Kronik depresyonu olanlar sosyal ilişkilerini sınırlamaya, belleği güçlendirici faaliyetleri (sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, kaliteli uyku) ihmal etmeye başlıyor.

AKLINIZDA OLSUN
GÜÇLÜ KEMİKLERE SAHİP OLMANIN 10 ETKİLİ YOLU

1. Daha fazla süt ürünü (özellikle yoğurt ve sert peynirler) tüketmek.

2. Daha fazla kalsiyum zengini sebze (öncelikle de lahana ve kalın yapraklı yeşil sebzeler/otlar) yemek.

3. Daha bol ve sık D vitamini zengini yağlı balık (ve kılçığı ile birlikte tüketilebilen küçük balıklar, mesela hamsi) tüketmek.

4. Daha çok güneşlenmek ve cildi güneşle daha sık buluşturmak.

5. Magnezyum zengini gıdalardan istifade etmeyi unutmamak (mesela ceviz, kabak ve ayçekirdeği).

6. Hayvansal protein tüketimini abartmamak, bitkisel proteinlerden daha sık ve bol faydalanmak.

7. D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve çinko takviyelerinden bilinçli istifade etmek.

8. Egzersiz yapmayı (özellikle direnç egzersizleri) ihmal etmemek.

Haberin Devamı

9. Kolajen desteği almak (tip 2 kolajen) ve kolajen zengini besinlerden (kemikli tencere etleri, paça çorba, sakatat) istifade etmek.

10. K2 vitamini zengini besinleri (turşu, maydanoz, yumurta) unutmamak ve gerektiğinde K2 takviyesi kullanmak.

AKLINIZDA OLSUN
NEDEN YOĞURTSUZ OLMAZ

YOĞURT ve kefir mutfaklarınızın vazgeçilmezi olsun. Kefir; kalsiyum, magnezyum, fosfor, B12 vitamini, B1 vitamini, biotin ve K vitamini gibi vitamin ve minerallerin deposudur. İkisi de kaliteli ve sağlıklı sindirim sisteminin temelini oluşturur. İkisi de antibakteriyel maddeler üreterek mide-bağırsak sistemindeki zararlı bakterilerin yok olmasını sağlar. Yoğurt ve kefir, antibiyotik kullanımına bağlı ishaller ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcıdır. İkisinin de kolesterol düşürücü etkisi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özellikleri birçok çalışma ile desteklenmektedir.

UNUTMAYIN
KANSIZLIK ÇOK CİDDİ BİR SORUNDUR

Depresyon belleğin düşmanıdır

KANSIZLIK sorununun farklı pek çok nedeni olsa da ülkemiz için demir eksikliğinin bir numara problem olduğu anlaşılıyor. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda demir eksikliğine bağlı kansızlık çok daha yaygın bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte vücudun herhangi bir yerinden kaybedilen ama farkına varılmayan kan kayıplarının (mide ve bağırsakta gelişen sızıntı şeklindeki gizli kanamalar) B12, folik asit ve B6 noksanlıklarının da kansızlığa yol açabileceği biliniyor.

Haberin Devamı

KÖTÜ HABER
GENÇLER ÇOK YALNIZ

ARAŞTIRMAYA bakılırsa “yalnızlaşma sorunu” giderek büyüyen bir probleme dönüşüyor. Ve yeni araştırmalara bakılırsa gençler, yaşlılardan daha fazla yalnızlık duygusu yaşıyor, kendini daha fazla yalnız hissediyor. Aslında bu bilgi daha doğrusu bu gelişme, yeni bir durumu yansıtmıyor. 2018’de yapılan bir İngiliz araştırmasında da benzer neticeler elde edilmiş. BBC’nin yaptığı o araştırmada 75 yaş üstü yaşlıların yüzde 27’si kendilerini yalnız hissederken 16-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 40’ı yalnızlık hissine kapıldıklarını söylemişler. Ayrıca orta ve ileri yaşlardaki insanlara “hayatlarında kendilerini en yalnız hissettikleri dönem” sorulduğunda “gençlik dönemi” yanıtı alınmış. Sosyal ilişkilerin ve zengin sosyal ağlara sahip olmanın giderek daha da önem kazandığı bir zaman dilimi içindeyiz. Bu nedenle yalnızlık meselesi üzerine biraz daha fazla yoğunlaşmamızda fayda var.

Haberin Devamı

PAZARTESİ MENÜSÜ
ZENCEFİLLİ BAHAR/YAZ ÇORBASI

AŞAĞIDAKİ tarif, beslenme uzmanı kardeşim Müge Başer Bozok tarafında hazırlandı, daha önce de yayımlandı. Zencefilin bu kadar çok gündemde olduğu bir dönemde bu güzel tarifi bir kez daha size hatırlatmakta fayda var.

MALZEMELER:

2 demet maydanoz

1 orta boy soğan (küp küp doğranmış)

2 diş sarımsak (soyulup ezilmiş)

1 adet limon suyu

1 tatlı kaşığı taze zencefil (ince rendelenmiş)

1 küçük boy patates

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz zerdeçal

1 tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığı muskat cevizi

6 su bardağı su (istenirse sebze suyu)

Tuz

YAPILIŞI:

Soğan ve sarımsakları yağda 2 dakika kadar çevirin. Zencefili ekleyip 5 dakika soteleyin. Limon suyu ve avokado hariç kalan tüm malzemeyi ilave edip 15 dakika düşük ısıda pişirin. Limon suyu ve avokadoyu ilave edip blenderdan geçirin.

Not: 1 porsiyonu; 122 kalori, 8 gram karbonhidrat, 8 gram yağ, 1.5 gram protein, 2.5 gram lif ihtiva eder.

Yazarın Tüm Yazıları