Hormon
Hormon Haberleri
Koronavirüs, genç futbolcuların gelişimini olumsuz etkiledi
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaklaşık bir yıldır maça ve antrenmana çıkamayan genç futbolcu adayları, bu süreçten olumsuz etkileniyor.
Pandemi dönemi, çocuklarda hareketsizliğe neden oldu
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, pandemi döneminin hareketsizliği artırdığını, çocukların hareketlerinin kısıtlandığını söyledi.
İnsülin direnci ‘hareketsiz yaşamı’ seviyor
İnsülin direncinin modern çağın hastalığı olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, “Pandemiyle birlikte masa başı çalışma tarzı belirgin olarak arttı. Beslenme düzenindeki değişikliklerle beraber obezite ve bunun sonucu olarak insülin direnci giderek artmaktadır” dedi.
Hazır gıdalardaki gizli tehlike: Çin tuzu
Çin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
Uzmanı uyardı; Vitamin ve mineral değerlerine dikkat!
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, fazla kilolarından kurtulmak için cerrahi yöntemlere başvuran hastalara uyarılarda bulundu. Bahçeci, “Ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında da belli periyotlarla kanda vitamin ve mineral değerlerinin ölçülmesinin hayati önem taşıyor. Hem ameliyatın risk yaratmaması hem de ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesinin iyi olması için bu kapsamlı değerlendirilmelerin yapılması şart” dedi.
Aşılama Tedavisi Nedir?
Rahim ya da sperm taşıyıcı kanallarında problem görüldüğünde başvurulan yöntem artificial inseminasyon bir diğer deyişle aşılama tedavisidir. Tedavinin bütün detaylarını Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın sizler için derledi.
Bacak Ağrılarınızın Sebebi Varis Problemi Olabilir
Geçmeyen bacak ağrılarınızın sebebi varis sorunu olabilir. Özellikle kadınlarda bacaklarda ağrı şikayetleri ile kendini belli eden varis hatalığını Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler sizler için anlatıyor.
Obezite Cerrahisi Birçok Hastalığı Önlüyor
Obezite küresel ölçekte hızla yayılan en önemli kronik hastalıklardan biri olmayı sürdürmektedir. Yalnızca yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını olumsuz yönde etkileyen aşırı kilo sorunu birçok farklı nedenle oluşabilmektedir.
Fonksiyonel tıpla güçlü bağışıklık
“Güçlü bağışıklık için bağırsak dostu besinler tüketin”
Bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’inin bağırsaklarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak sağlığı için özellikle sigara, stres, gereksiz antibiyotik ve ağrı kesicilerden uzak durulmalı. Ayrıca tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır” dedi.
Aralıklı oruç diyeti ile Covid-19 döneminde bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz
Ülkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde birtakım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkardı. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz zamanlarda bağışıklık sistemini koruyarak doğru beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkün. Covid-19’da bağışıklık sistemini düşürmeden IF diyeti (aralıklı oruç) uygulanabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, konu hakkında detaylı bilgi verdi.
Pandemi stresi karneyi vurdu
Koronavirüsün hem okula devamı olumsuz etkilediğini hem de kaygı nedeniyle çocuk ve gençlerde dikkatini bozarak ders başarısının düşmesine neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Belli süreler evde izole kalmak aslında çocuklar için çok büyük bir stres kaynağı ve olağanüstü bir durumdur. Bu da okul başarısının düşmesine neden oldu” dedi.
Her Tiroid Nodülü Kansere Döner mi?
Tiroid nodülü çağımızda çok sık görülen bir rahatsızlık. Bu nodüller kansere de dönebiliyor. Peki bu kanser riski her tiroid nodülü için geçerli mi? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç .Dr. Yavuz Selim Yıldırım anlatıyor.
Büyüme geriliği nasıl tedavi edilir?
Büyüme geriliğinde erken teşhis ve tedavinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, büyüme geriliği tedavisinin hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Sağlıklı Kilo Vermek İçin 7 Tüyo
Toplum olarak yanlışımız kilo problemini estetik sorun olarak görmemiz. Asıl doğru olan ise fazla kilolarınızın sağlığınızı tehdit eden bir problem olarak görmektir. Önemli olan uygulayacağınız sağlıklı beslenme programını yaşamınızın devamında da uygulamak. Diyetisyen Ferdi Öztürk, sağlıklı kilo vermenin yollarını anlatıyor.
Cinsel Birliktelikte Erkeklerin Yaşadığı 3 Senaryo
Bir kez başarısızlığa uğrayan erkek konsantre olmakta zorlanıyor, kendini kontrol edemiyor. Stres ise cinsel gücü baltalıyor. Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, cinsel performansta başarısız olma düşüncesinin erkeklerin kabusu olduğunu söyleyerek, yaşadıkları 3 senaryoyu anlattı.
Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Tedavi Şekilleri
Saçlarımızın cansızlaşmasına, kırılmasına ve dökülerek seyrekleşmesine sebep olan çok sayıda unsur vardır. Uygulanacak tedavi saç dökülmesinin nedenlerine göre belirlenir. Saç dökülmesi mevsim geçişlerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Belirli oranda dökülmeler normal kabul edilir, aşırısında ise altında yatan sebepler incelenir.
Endüstriyel ürünlerin aşırı tüketimine dikkat! Erken ergenliğe neden olabilir
Kız ve erkek çocuklarında erken ergenlik, genetik faktörlerin yanı sıra son yıllarda yaşam ve beslenme tarzı, hava kirliliği, temiz gıdaya ulaşım gibi sorunlar nedeniyle giderek artıyor. Bireyleri fizyolojik ve psikolojik yönden etkileyen erken ergenlik sürecinin doğru atlatılması için ailelerin çocuklarını yakından takip etmeleri gerekiyor. Belirtiler konusunda bilinçli olmak ve eğer varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak önem taşıyor.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıklarının Nedenleri
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları çiftler için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Umutla başlayan heyecanın tekrar tekrar başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın anlatıyor.
Basit Yaşam Tarzı Değişiklikleriyle Hormonlarınızı Nasıl Dengelersiniz?
İnsanlar 'hormon' kelimesini duyduğunda akla hemen üreme hormonları gelir; östrojen, progesteron ve testosteron. Fakat gerçekte vücudumuz, düzgün çalışmamızı sağlayan yaklaşık 50 farklı hormon ağına ev sahipliği yapar, bu yüzden onları dengede tutmak önemlidir.
Polikistik Over Sendromu Nedir? Tanı Nasıl Konulur?
Üreme çağındaki her 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromu (PKOS) hormonal, metabolik ve üreme sağlığı üzerine olumsuz sonuçlara neden oluyor. Kadınların korkulu rüyası olan bu hastalık için açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Bulanık, kadınlarda infertilitenin (kısırlık) en sık nedeni olduğunu söyledi; adet düzensizliği, tüylenme artışı, kilo artışı ve sivilcelenme yaşayanların uzmana başvurması gerektiğini söyledi.
Plastik ürünlere dikkat! Hormonların yapısını bozarak kısırlığa davetiye çıkarıyor
Plastik kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.
Bu belirtileri hafife almayın! Erken dönemde alınan önlemlerle riskleri azaltmak mümkün
Kalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
Her 4 Kadından 1’inde Görülüyor: Pelvik Taban Rahatsızlığı Nedir?
Günümüzde her 4 kadından 1’i pelvik taban problemi yaşıyor. Sorun yaşayanların birçoğu ise bu durumun farkında olmadan yaşamına devam ediyor.
Sarılmanın psikolojik etkileri çok şaşırtıyor!
21 Ocak günü her yıl Dünya Sarılma Günü olarak kutlanıyor. Sarılma konusunda son yıllarda çok fazla araştırma yapılıyor ve sonuçlar ise bir hayli şaşırtıyor! Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, sarılmanın insan üzerindeki psikolojik etkilerini anlatıyor.
Tarımda 'uzmanlık' adımı
Eskiden var olan ve sonradan kaldırılan ‘yüksek ziraat mühendislikleri’ne yeniden dönülecek. TBMM’de konunun uzmanı olan milletvekilleri, Tarım Bakanlığı’nın da desteğiyle yasa çalışması başlattı. Diğer bir çalışma da veterinerlikte uzmanlık eğitimine ilişkin olacak.
Doğum kontrol hapları kısırlığa sebep olur mu?
Doğum kontrol hapları çeşitli dozlarda östrojen ve progesteron hormomları içeren ve yumurtlamanın önlenmesi yoluyla etki gösteren ilaçlardır. Ayrıca, rahim içi dokusunu (endometrium) inceltip gebeliğin yerleşmesine elverişsiz hale getirme, rahim ağzı salgısını (servikal mukus) koyulaştırarak spermlerin ilerlemesini engelleme ve tüplerin hareketlerini bozarak spermle yumurtanın karşılaşmasını engelleme gibi etkileri de vardır. Peki doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr.Sezen Bozkurt Köseoğlu tüm merak edilenleri açıkladı.
Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık sebepleri nelerdir?
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
Regl dönemlerini takip eden uygulamalar işe yarıyor mu?
Gazeteci Orla Barry, iPhone'undan kendisine regl döneminin "önümüzdeki üç hafta içinde herhangi bir gün" başlayacağını bildiren bir bildirim aldığında, bunu sosyal medyada alaycı bir biçimde paylaştı. Uygulamadan böylesine muğlak bir bildirim gelmesi ilk kez olmuyordu.
Sleeve Gastrektomi İle Zayıflama Nasıl Olur?
Son yıllarda, obezite hastalığının görülme sıklığının da artması ile obezite cerrahilerine talep giderek yükseliyor. Farklı türlere sahip olan ve farklı değişimlerin gerçekleşmesini sağlayan obezite cerrahileri içerisinde ise en çok tercih edilen sleeve gastrektomi olarak da bilinen tüp mide ameliyatı oluyor. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Murat Aynacı en çok tercih edilen bu operasyon hakkında merak edilenleri anlattı.