Genelge, yasa ve yönetmeliklerin uygulamasına yol göstermek, dikkat çekmek, herhangi bir konuda aydınlatmak üzere ilgililere gönderilen yazı, sirküler ve tamim olarak adlandırılır. Genelge nedir? Genelge hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
Genelge, pek çok konu hakkında yayınlanan yasa ve yönetmeliklerin nasıl uygulanacağı konusunda yol göstermek amacı ile ilgililer tarafından yayınlanmış olan kanuna göre daha detaylı içeriklere yer verilmiş olan bir yazıdır.
Genelge Nedir?
Her kurumun içinde belli bir konuda yapılacak olan mevzuat uygulamalarına açıklık getiren ve daha detaylı bir şekilde açıklayan, uygulamada görülen eksiklik ve aksaklıkların nasıl düzeltileceği hakkında yol gösteren, yanlış uygulamaları kaldırmaya yönelik ayrıntılara ilişkin genel emirleri içeren yazıya genelge denir. Aynı konu üzerinde tüm ilgililere aynı uygulamaların yürütülebilmesi için gönderilen bu genelde, yanlış ve farklı uygulamaların önüne geçer. Ülkemizde kamu düzeninin korunması, iş ve işlemlerin yürütülmesi için kanun, yönetmelik ve genelgelere göre her kurum hareket eder. Bu nedenle kısaca genelge, bir konu hakkında ilgisi olan herkese gönderilen bir yazıdır.
Genelge Hakkında Bilgiler
Genelge, uygulamada yasa, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanmasını sağlamak için yayınlandığı konu hakkında detaylı bilgi veren ve işin nasıl yürütülmesi hakkında şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklık getiren ve ilgili tüm makamlara gönderilen resmi yazıdır. Hiyerarşi bakımından genelgeler, yönetmelikten sonra gelen resmi yazılardır. Bu nedenle de yönetmeliğe bağlı olarak yayımlanır ve genelgede de bu yönetmeliğin hükümlerine açıklık getirilir. Bu sayede yönetmelik maddelerinin yanlış anlaşılarak, yanlış ya da farklı uygulamalara yol açması önlenir. Ülke genelinde bir konu üzerinde ortak tutum sağlanması ve aynı işlemlerin gerçekleştirilmesi genelge ile sağlanır. Kamu düzeninin sağlanması, kamu işlerinin yürütülmesi gibi faaliyetlerin açıklanmasında genelge önemli bir yer tutar.
Genelgenin Amacı Nedir?
Genelgenin asıl amacı, uygulamada birliği sağlamaktır. Genelge ile sistemde görülen eksik ve yanlış uygulamaların giderilmesi ve yanlış uygulamaların önlenmesi için doğru yolun gösterilmesi amaçlanır. Bu nedenle, genelge, konu ile ilgili tüm makam ve birimlere gönderilir.
Resmi Gazetede yayımlanan tüzük ve yönetmelikler dışında kalan tüm düzenleyici işlemler karar, tebliğ ve genelge ismi alır. Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulmamış olan yönetmeliklerin, genelgeler ve tebliğ değişikliklerinin ilgili olduğu bakanlığı bilgilendirmek amacı ile imzalanmasında düzenleyici ve denetleyici kurum başkanı yetkilidir. Bu sayede yönetmelikte neden bahsedildiği genelge ile açıklanmış ve farklı uygulamaların önüne geçilmiş olur. Bu sayede ülke genelinde bir konu için yapılması gereken ortak iş ve işlemler belirlenir. Bu sayede genelgede açıklanan maddeler ışığında da genel otorite ve kontrol sağlanmış oluyor.
Genelgenin Kökeni
Genelge, yaşantımızda sıkça kullanılan ve çok sık duyduğumuz sözcüklerden biridir. Hem sosyal yaşantımızda hem de gündelik yaşantımızın bir parçası haline gelen genelge sözcüğü uzun yıllardan beridir dilimizde kendine yer bulmuş sözcüklerden birisidir. Türk Dil Kurumu (TDK)'na göre farklı anlamları olan genelge sözcüğü, Türkçede tek başına ya da eş anlamlı kelimelerle birlikte de kullanılıyor.
Genelge, yönetmelikten sonra yayınlanan ve yönetmelikte tam olarak anlaşılmayan, kafa karışıklığına neden olan ve bu nedenle farklı uygulamalara yol açan maddeleri açıklamak için yayınlanan resmi bir yazıdır. Yönetmeliklerin maddelerine genelge ile açıklık getirilir. Ülkemizde çok sayıda genelge yayınlanıyor. Bu genelge ile ilgili makamlara ve birimlere iş ve işlemlerin nasıl yürütülmesi gerektiği net bir dil ile açıklanıyor. Yönetmelik ardından yayınlanan genelge, ülke genelinde farklı ve yanlış uygulamaların önüne geçilmesinde önemli bir yer tutuyor.
İçişleri Bakanlığı’nca, pandemi sürecinde saat 24.00’te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saatinin yaklaşan yaz mevsimi ve beraberindeki turizm hareketliliğine bağlı olarak uzatılmasına dair taleplerin Sağlık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarınca birlikte değerlendirildiği ve müzik yayın saatinin gece 01.00’e kadar uzatıldığı açıklandı.
#İçişleri BakanlığıKorona salgınıyla hayatımızın parçası haline gelen maskeye artık veda ediyoruz. İçişleri Bakanlığı, maske zorunluluğunun nerelerde kalktığını, hangi alanlarda devam edeceğini anlatan bir genelge yayınladı. İşte tüm detaylarıyla yeni maskesiz hayat...
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 il valiliklerine "Kapalı Alanlarda Maske Kullanımı"na ilişkin genelge gönderdi. İçişleri'nin genelgesinde "Toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşları hariç olmak üzere diğer tüm kapalı alanlarda maske zorunluluğu uygulamasının sona erdirilmiştir" denildi.
#İçişleri BakanlığıResmi Gazete’de yayımlanan genelge ile, Haziran 2021 tarihinde yayımlanan Covid-19 salgınında normalleşme tedbirlerini içeren genelge yürürlükten kaldırıldı. Normalleşme sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun alacağı tedbirler uygulanacak.
#COVID-19Türkiye’nin kanayan yarası kadına yönelik şiddetle ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan önemli bir adım geldi. 81 ilin valilerine gönderilen genelgeyle 5 milyon erkeğe aile içi ve kadına yönelik şiddet konusunda eğitim verilmesi istendi.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı”nı içeren genelge gönderildi. Genelgede; 5 milyon erkeğe eğitim verilmesi, elektronik kelepçe sayısının bin 500’e çıkarılması, 5 milyon KADES uygulaması indirme sayısına ulaşılması, kadın konukevi sayısının arttırılması, 110 bin kolluk personeline eğitim verilmesi hedefleri öne çıktı.5 ana hedef, 28 alt hedef belirlendi.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#MaskeRadyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, “Kültürel değerlerimizle aile, çocuk ve gençlerimizin zararlı yayın içeriklerinden korunmasında devletimizin tek bir vücut halinde hassasiyet göstermesi son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.
#RTÜKİçişleri Bakanlığı trafik güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye atan cadde, sokak ve meydanlardaki, hurda, atıl araçlar için harekete geçti. Bakanlık 81 İl Valiliğine “Hurda/ Atıl Araçların Toplatılması” konulu bir genelge gönderdi.
#İçileri BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı, 7 Aralık 2021’de ‘Tehlike Arz Eden Hayvanlar’ konulu bir genelge yayınlamıştı. Yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek ırklarının kısırlaştırılarak 14 Ocak'a kadar kayıt altına alınması gerekiyor. Verilen sürenin uzatılmasını isteyen vatandaşlar, sosyal medyada “14ocakuzatılsın” etiketiyle kampanya başlattı. Peki, yasaklı 6 köpek ırkının kayıt altına alınması için verilen süre uzatılacak mı?
#Yasaklı 6 Köpekİçişleri Bakanlığı, 81 ile yılbaşı tedbirlerini içeren genelge gönderdi. Genelgede vatandaşların yılbaşı gecesini huzur ve güven içerisinde geçirmelerini sağlamak amacıyla güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı belirtildi. Yılbaşı tedbirleri kapsamında emniyet, jandarma, sahil güvenlikten oluşan 340 bin 351 personel, 55 bin 466 ekip görev alacak, 769 hava aracı, 218 deniz aracı ve 588 dedektör köpekten de yararlanılacak.
#İçişleri BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili önlemler kapsamında 81 ilin valilik ve belediyelerine genelge gönderdiği bildirildi. Belediyeler 7/24 esasıyla denetim yapacak, sahipsiz hayvanlar bakımevlerine götürülecek.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıMüzik yasağı ile ilgili son dakika genelge İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlandı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle uzun süredir uygulanan gece 12'de sonra müzik yasağı Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca değerlendirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre vaka sayısının düşmesi ve kısıtlamaların kaldırılmasının ardından gece 12'den sonra uygulanan müzik yasağında süre uzatıldı. Peki, müzik yasağı kalktı mı? İşte, gece uygulanan müzik yasağı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Müzik Yasağıİçişleri Bakanlığı’nca, pandemi sürecinde saat 24.00’te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saatinin yaklaşan yaz mevsimi ve beraberindeki turizm hareketliliğine bağlı olarak uzatılmasına dair taleplerin Sağlık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarınca birlikte değerlendirildiği ve müzik yayın saatinin gece 01.00’e kadar uzatıldığı açıklandı.
#İçişleri BakanlığıEngelliler haftasında memurlar izinli mi sorusu, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Her yıl 10-16 Mayıs tarihinde gerçekleşen Engelliler Haftası kapsamında memurların idari izinli sayılıp sayılmadığı her yıl olduğu gibi bu yıl da gündeme geldi. Peki, Engelliler Haftasında engelli memurlar izinli mi? İşte, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında engelli memurlar için çıkarılan genelge
#Engelliler Haftasında İzin Var MıKorona salgınıyla hayatımızın parçası haline gelen maskeye artık veda ediyoruz. İçişleri Bakanlığı, maske zorunluluğunun nerelerde kalktığını, hangi alanlarda devam edeceğini anlatan bir genelge yayınladı. İşte tüm detaylarıyla yeni maskesiz hayat...
#İçişleri Bakanlığı