Deniz Suyu haberleri sayfasında Deniz Suyu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9458 Deniz Suyu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Küresel iklim değişikliğinin sonucu dünya her geçen gün ısınırken, bu sıcaklardan deniz suyu da etkileniyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı pazartesi günü 28.4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Bir önceki rekor 2003 yılında 28.2 derece olarak ölçülmüştü.
#İklim DeğişikliğiYaz ayları geldiği zaman özellikle sıcak havalarda en önemli aktiviteler içerisinde yüzmek gelir. Özellikle havuzlardan çok denizde yüzmek daha fazla tercih edilir. Tabii bu konuda merak edilen unsurlardan biri denizlerin asit mi yoksa baz mı olduğudur. Peki deniz suyu asit mi baz mı ve saf madde midir? Deniz suyu iletken midir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Deniz SuyuDünya'daki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bunların da yaklaşık yüzde 70’i buzullar içinde. Yani erişebileceğimiz tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile daha az. Ve yerküredeki sular hızla tükeniyor. Buzulların tamamen erimesini beklemeyeceksek geriye tek bir seçenek kalıyor: Deniz sularını içilebilecek hale getirmek. Peki bu mümkün mü? İşte Avşa Adası örneğinden hareketle bu sorunun cevabı ve Türkiye'yi de tehdit etmeye başlayan Sıfır Günü alarmı...
#KuraklıkProf. Dr. Adnan Ayaz, deniz suyu sıcaklığının çok uzun süre 14-16 santigrat derecede sabit kalması nedeniyle Marmara Denizi’nin müsilajla kaplandığını söyledi. Son günlerde deniz suyu sıcaklıklarının 24 santigrat derecenin üzerine çıkmasıyla müsilaj üretiminin durduğunu belirten Ayaz, “Şu anda sular çok bulanmış durumda. Bu görüntü, müsilajın suda çözündüğünü, bakteriler tarafından parçalandığını gösteriyor" dedi. Öte yandan alınan son verilere göre, Marmara'nın güneyinde yer alan Bursa'da 166, Balıkesir'de 811, Çanakkale'de 919, Yalova'da 2 bin 118 bin olmak üzere 4 bin 14 metreküp müsilaj toplanarak denizin yüzeyi temizlendi.
#Deniz SuyuMuğla'nın Ula ilçesindeki Akyaka sahilinde deniz suyu kıyıdan yaklaşık 20 metre çekildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bahadır Önsoy, "Büyük oranda açıkta oluşan fırtınalara ve gelgite bağlı bir çekilme. Deniz seviyesi birkaç gün içinde eski haline gelecektir" dedi.
#MuğlaDeniz ve havuz suyunun göz sağlığı açısından bir takım riskler barındırdığını açıklayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, deniz suyunun sanıldığının aksine göze faydalı olmadığını, gözü kurutabileceğini ve enfeksiyon kapmanıza neden olabileceğini söyledi.
#EnfeksiyonYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci ve üçüncü oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları dün tamamlandı. Adaylar, AYT’nin önceki gün yapılan TYT’ye göre daha kolay olduğunu ve yoruma yer vermeyen, bilgi ağırlıklı sorulardan oluştuğunu söyledi.
#YKSKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Oben Yıldırım, yaz aylarında da burun estetiği ameliyatlarının rahatlıkla yapılabileceğini belirtti. “Burun estetiği her mevsim uygulanabilen bir ameliyattır. Ancak yaz aylarında, özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu bölgelerde, iyileşme sürecinde bazı ek önlemler almak gerekebilir” diyen Yıldırım, iyileşme sürecinin konforunu etkileyebilecek bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yıldırım, yazın burun estetiği yaptıran hastaların iyileşme sürecinde dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:
#Burun EstetiğiKocaeli'nin İzmit ilçesinde kıyı şeridine yakın bölgelerde deniz suyu kahverengiye büründü. İzmit Körfezi'ndeki renk değişimi havadan görüntülenirken, Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, "Elbette istenen bir durum değil ancak İzmit Körfezi'nde, Gemlik Körfezi'nde, benzer kıyı ekosistemlerinde zaman zaman rastladığımız bir oluşum. Elbette bu oluşumların ekosistemdeki diğer canlılara zarar verme potansiyeli var" dedi.
#İzmit KörfeziKocaeli'nin İzmit ilçesinde kıyı şeridine yakın bölgelerde deniz suyu kahverengiye büründü. İzmit Körfezi'ndeki renk değişimi havadan görüntülenirken, Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, "Elbette istenen bir durum değil ancak İzmit Körfezi'nde, Gemlik Körfezi'nde, benzer kıyı ekosistemlerinde zaman zaman rastladığımız bir oluşum. Elbette bu oluşumların ekosistemdeki diğer canlılara zarar verme potansiyeli var" dedi.
#Marmara DeniziBayram tatilini fırsat bilen İstanbullular, termometrelerin yükselmesiyle birlikte soluğu denizde ve sahilde aldı. Bayramın birinci gününde başlayan yoğunluk ikinci gününde de devam etti. Çeşme'de ise nüfus 1 milyonu geçti.
#İstanbulKış mevsimi beklenenden uzun sürdü, bahar ise bol yağışla geldi. Haziran kapıyı çaldı ama sıcaklıklar henüz tam anlamıyla yazı müjdelemedi. Gündüz güneş yüzünü gösterse de akşam serinliği hâlâ hissediliyor. Kurban Bayramı yaklaşırken herkesin aklındaki soru ise aynı: Bayramda havalar nasıl olacak?
#Kurban BayramıEn son 2021’de Çanakkale Boğazı’nda etkili şekilde görülmüştü. 4 yıl sonra yeniden bir tehdit haline geldi. Müsilaj, diğer adıyla deniz salyasından bahsediyorum. Geçtiğimiz ekim ayı sonunda Erdek Körfezi’nden başlayıp, 45 gün içinde İzmit Körfezi’ne ulaşan, güneyden kuzeye Marmara Denizi’ni adeta örümcek ağı gibi saran müsilaj tehdidinin büyüklüğüne dikkat çekmek için Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, tek nefes ile müsilajın kalbine daldı. Ona, Prof. Dr. Mustafa Sarı ve eğitmen Osman Benli eşlik etti. O anları AA Foto Muhabiri Şebnem Coşkun görüntüledi. Ben de tehlikenin ulaştığı boyutu hem rekortmenler hem de Prof. Dr. Sarı ile konuştum.
#Şahika ErcümenDünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden biri olan Mavi Bayrak’ta Türkiye yine önemli bir başarıya imza attı. Bu yıl 577 plaj, 29 marina, 18 turizm teknesi ve 8 bireysel yat Mavi Bayrak almaya hak kazandı. Türkiye dünya sıralamasında bu yıl da üçüncü olurken, listeye 3 sürpriz il ve 10 yeni plaj daha eklendi. İşte detaylar...
#Mavi BayrakMeteoroloji Genel Müdürlüğü, güncel hava durumu tahmin raporunu yayımladı. Buna göre İstanbul dahil olmak üzere yurdun kuzey batısında ve Karadeniz'deki birçok ilde yağışlı hava etkili oluyor. Peki yağışlar ne kadar sürecek, havalar ne zaman ısınacak? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da yaz havasının geleceği tarihi açıkladı.
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, terör örgütü PKK'nın kendini feshetmesine ilişkin yaptığı açıklamada "PKK terör örgütünün silah bırakması bu milletin iradesinin, kararlılığını ve kardeşliğinin zaferidir. ” ifadelerini kullandı.
#Bakan Kurumİstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul depremi olacak. Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti" dedi. Prof. Dr. Görür, "Bir bilim insanı evrensel nitelikli araştırma yapan, veri toplayan, veriye göre sonuca varan, vardığı sonuçlar uluslararası konferanslarda sunan ve uluslararası dergilerde yayınlayan insandır. Sanıldığı gibi her titir taşıyan bilim adamı değildir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görürİstanbul'da hava durumu, artçı sarsıntıların devam ettiği kent genelinde yakından takip ediliyor. Depremin ardından İstanbul’da geceyi dışarıda geçiren vatandaşlar, soğuk ve sisli havada zorluklarla karşılaştı. Özellikle Silivri ve çevresinde etkili olan serinlik, çadırlarda kalanları olumsuz etkiledi. Peki, önümüzdeki üç gün boyunca İstanbul’da hava nasıl olacak? Yağmur bekleniyor mu? Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Hava DurumuKuşlar, kediler, köpekler ve balıklar depremleri insanlardan çok daha hassas duyu organları sayesinde önceden hissedebilirler. Deprem öncesinde yer kabuğunda oluşan elektromanyetik dalgalanmalar, titreşimler, havadaki gaz kokuları ve deniz suyu seviyesindeki değişiklikler gibi doğal belirtileri hayvanlar algılayabilir. İnsanların algılayamadığı bu uyarıcıları, hayvanların keskin işitme, koku alma ve dokunma duyuları sayesinde fark etmeleri mümkündür. Peki, kuşlar, balıklar, kediler ve köpekler deprem öncesinde nasıl hareket eder? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#DepremAntalya ve Datça sahillerinde son günlerde köpek balıkları, kıyıya oldukça yakın noktalarda görülmeye başlandı. Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte bu tür görüntüler, tatilciler ve denize girenler arasında tedirginliği artırmış durumda. Peki, deniz canlılarının bu davranışları ne anlama geliyor? İklim değişikliği ve deniz suyu sıcaklıklarındaki artış bu canlıları kıyılara mı çekiyor? Kıyılarda artan bu görüntüler, deniz ekosistemindeki değişimlerin habercisi olabilir mi?
#Köpek BalığıHava durumu tahminleri il il Meteoroloji'nin son dakika raporu ile yayınlandı. İstanbul'da serin ve yağışlı hava geride kalırken, artan hava sıcaklığıyla nisan ayı kendisini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu tahminlerine göre perşembe günü Trakya ile Kuzey Ege kıyılarında toz taşınımı görülecek. Hava sıcaklıklarının, ülkemiz genelinde artacağı, batı kesimlerde mevsim normalleri üzerinde, doğu kesimlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Öte yandan Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Ege’nin bazı şehirlerinde ve Akdeniz bölgesinin belirli kesimlerinde sıcaklığın 30 derecelere kadar ulaşabileceğinin altını çizdi. Peki, bugün hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 17 Nisan hava durumu değerlendirmeleri.
#Hava Durumu TahminleriNisan ayı bu yıl alışılmadık şekilde serin ve yağışlı başladı. Bazı bölgelerde kar yağışı bile görülürken, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına indi. Ancak bugünden itibaren tablo değişiyor. Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkilerini ve İstanbul başta olmak üzere gün gün hava sıcaklıklarında yaşanacak değişimi anlattı.
#Hava DurumuBelize’nin ünlü Mavi Çukuru, yalnızca görsel ihtişamı ile değil, aynı zamanda bilimsel keşifleriyle de adından söz ettiriyor. Bu devasa ‘çukurda’ yapılan yeni araştırmalarda, dünya genelini etkileyebilecek çarpıcı bulgulara ulaşıldı.
#İklim DeğişikliğiGüney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi Başkanı ve Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Genel Başkanı Annita Dimitiru, ülkesinde baş gösteren kuraklık ve su sorununun giderek ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini savunarak, bu alanda Türkiye'ye bağlı kalmamak için önlem alınmasını istedi.
#Güney Kıbrıs Rum YönetimiMuğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'a su sağlayan Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 35, Geyik Barajı'nda ise yüzde 50 civarında seyrediyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Barajlardaki su seviyesi bakımdan geçtiğimiz yıllara göre daha iyi durumdayız. Bu ise yazın ortasına kadar yetecek suyumuz olduğunu gösteriyor" dedi.
#Muğlaİstanbul'da 24 yaşındaki motosiklet tamircisi Mustafa İrfanoğlu kano ile motosikleti birleştirerek "Motokano" yaptı. Trafikte sürücülerin şaşkın bakışları arasında ilerleyen İrfanoğlu'nun, Haliç gezintisi havadan görüntülendi. Mustafa İrfanoğlu, "Bir gün sahilde oturturken kano ile Haliç'te ilerlediklerini gördüm. Bir onlara bir de motosikletime baktım, bu motor suda gider mi? diye bir düşündüm. Hemen ertesi gün nasıl yapacağım diye projeye başladım. Motosiklet hariç proje 15-20 bin Türk lirasına mal oluyor. Nasip olursa bu projeyi geliştirmek istiyorum. " dedi.
#Motosiklet