Kuraklık haberleri sayfasında Kuraklık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7424 Kuraklık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İzmir'in Torbalı ilçesinde kuraklık nedeniyle geçen yıla göre brokoli üretimi yüzde 59, pırasa üretimi yüzde 10, karnabahar üretimi yüzde 20 azaldı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bölgemizde yetişmeye başlayan ürünler ilerleyen yıllarda yetişmemeye başlayacak" dedi.
#İzmirTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#Salda GölüSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#BurdurMeteoroloji, 11 Kasım hava durumu raporunu yayımladı. Yurt genelinde soğuk hava etkisini sürdürmeye devam edecek. Sıcaklıkların 3-4 derece daha düşeceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul ve Ankara için uyarıda bulunurken hafta sonu yağışlı bir döneme girileceğini açıkladı. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu...
#MeteorolojiDünya genelinde son 20 yılda yaşanan 10 en ölümcül hava felaketinde, yarım milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. İspanya'daki sel felaketinin ardından akıllara gelen olaylarda, üç tropikal fırtına, dört sıcak hava dalgası, bir kuraklık ve iki sel yaşandı. Fosil yakıtlara bağlı kalmanın iklim değişikliğini en çok etkileyen unsur olduğunu belirten iklimbilimci Dr. Friederike Otto, “Petrol, gaz ve kömür yakmaya devam edersek, acı çekmeye devam edeceğiz” dedi.
#KuraklıkSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, "Son 1-2 ayda ülkemizin farklı bölgelerinde çok ciddi kuraklık var. Eskiden Konya Ovası’nda obrukların oluşumu diyorduk ama şimdi ülkemizin farklı bölgelerinde de obruklar oluşmaya başladı. Ciddi anlamda yer altı suyu kayıplarımız başladı" dedi. Demir, "Yaşanan kuraklık sonrasında düşen yağış, yüzey akışa geçerek sel felaketi oluşturma sonucunu beraberinde getiriyor. Önümüzdeki süreçte bu yağışların dalgalı şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki günlerde çok ciddi sel tehlikeleri ile karşılaşabiliriz" diye konuştu.
#SELKONYA'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları her geçen gün artarken, kuraklık nedeniyle derinliği 5 metreyi bulan yüzey yarıkları oluşmaya başladı. Konya Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arif Delikan, “Bölgenin ortasında çökeller kalın, kenarlarındaki genç çökellerin biraz daha ince olmasından kaynaklanan bir durumdur bu. Orta kesimdeki fazla çökme, havza kenarları bunu karşılamadığı zaman havza kenarlarından itibaren yarıklar başlıyor. Maalesef bu kuraklık devam ettiği sürece yüzey deformasyonları Konya Hotamış, Konya merkezde, Zazadın Hanı, Aşağıpınarbaşı, Tuzlukçu bölgesi, Çumra bölgesinde 4-5 metre derinliğe ulaşan yarıklar oluşuyor, oluşmaya devam edecek” dedi.
#KonyaMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı haritaya göre bugünden itibaren Türkiye genelinde hava sıcaklıklarında değişiklikler bekleniyor. Bazı iller için bugün ve yarın sağanak yağış beklentisi varken bazı şehirlerde de güneş bunaltan yüzünü göstermeye devam edecek. Peki bir anda beklenen yağmurun nedeni ne? Kaç gün sürecek? Ağustos ve eylül aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor?
#Hava DurumuEdirne'nin tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Tunca Nehri'nin bir kısmı kurudu, bazı bölümleri yosunla kaplanıp, yeşile büründü. Meriç Nehri'nin ise debisi düştü. Çeltik üreticilerine Tunca'dan dönüşümlü su verildiğini söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, "Meriç genelinde de artık kritik seviyelere gelmiş durumdayız" dedi.
#EdirneGeçen günlerden paylaşılan ‘İklim Değişikliği ve Su Yönetimi’nin koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. İzzet Öztürk, “Türkiye’nin güney havzalarında su potansiyellerinde ciddi oranlarda azalma meydana geleceği, bununla birlikte kuzey havzalarımızdaki değişimin sınırlı kalacağını öngörüyoruz” dedi.
#GüneyMuğla'nın Bodrum ilçesinde barajlar alarm vermeye başladı. Mumcular Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 16'lar civarında kaldığını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Mumcular Barajı'ndan hem içme suyu temin ediliyor hem de Karaova'ya sulama suyu temin ediliyor. Bahar yağışlarının gelmemesi durumunda Karaova'da sulama temininde ciddi zorluklar gündeme gelecektir. Bahar yağışlarının önemli ölçüde, dikkatle takip edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Doç. Dr. Ceyhun ÖzçelikMuğla'nın Bodrum ilçesinde barajlar alarm vermeye başladı. Mumcular Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 16'lar civarında kaldığını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Mumcular Barajı'ndan hem içme suyu temin ediliyor hem de Karaova'ya sulama suyu temin ediliyor. Bahar yağışlarının gelmemesi durumunda Karaova'da sulama temininde ciddi zorluklar gündeme gelecektir. Bahar yağışlarının önemli ölçüde, dikkatle takip edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#MuğlaBaraj, gölet gibi 564 tesisin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki temiz su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Temiz su kaynaklarına erişim, bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak bir gecikme, telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 564 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temiz su kaynaklarına erişim bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak gelişme telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanRiyad’da düzenlenen BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin (COP16) Taraflar Konferansı kapsamında düzenlenen Bakanlar Diyaloğu Toplantısı’na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Biliyoruz ki kuraklığa karşı dayanıklılık, ulusal çabaların ötesinde, bölgesel ve küresel iş birliğini gerektiriyor. Türkiye olarak yüksek bir duyarlılıkla her zaman insanlığın geleceğini ilgilendiren bu toplantılara etkin bir katılım sağlıyor ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Tüm illerimiz düzeyinde 'Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarını' hazırlayacağız" dedi.
#Bakan Kurumİzmir'in Torbalı ilçesinde kuraklık nedeniyle geçen yıla göre brokoli üretimi yüzde 59, pırasa üretimi yüzde 10, karnabahar üretimi yüzde 20 azaldı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bölgemizde yetişmeye başlayan ürünler ilerleyen yıllarda yetişmemeye başlayacak" dedi.
#İzmirKehanetlerinin büyük bir kısmının doğru çıkması nedeni ile komplo teorisyenleri arasında kült bir figür haline gelen Baba Vanga'nın 2025 yılı için tahminleri neler? Avrupa'da büyük bir savaş uyarısında bulunan Bulgar kahin Ukrayna'da yaşananları mı gördü?
#Baba VangaTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#Salda GölüSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#BurdurMeteoroloji haftalık hava durumu tahminini paylaştı. Buna göre İzmir, Balıkesir ve Bursa'da kuvvetli yağış beklenirken vatandaşlar su baskınlarına karşı dikkatli olmaları istenildi. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul için uyarılarda bulundu ve batıya kar yağışı için tarih verdi. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu tahmini...
#MeteorolojiMeteoroloji haftalık hava durumu tahminini paylaştı. Buna göre İzmir, Balıkesir ve Bursa'da kuvvetli yağış beklenirken vatandaşlar su baskınlarına karşı dikkatli olmaları istenildi. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul için uyarılarda bulundu ve batıya kar yağışı için tarih verdi. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu tahmini...
#Sağanak YağışCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Görüşmede Sıfır Atık Projesi'ne ilişkin çalışmalar başta olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele ve çevre konuları ele alındı.
#Emine ErdoğanTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, orman yangınlarıyla mücadelede kapasitenin artırıldığını belirterek, "Önce korumak, sonra yeşillendirmek, ağaçlandırmak ve mevcut olanı da gözümüzün içi gibi bakarak orman varlığımızı arttırmak durumundayız." dedi.
#TBMMMeteoroloji, 11 Kasım hava durumu raporunu yayımladı. Yurt genelinde soğuk hava etkisini sürdürmeye devam edecek. Sıcaklıkların 3-4 derece daha düşeceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul ve Ankara için uyarıda bulunurken hafta sonu yağışlı bir döneme girileceğini açıkladı. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu...
#MeteorolojiGeçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünKocaeli’nin içme suyu ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su takviyesine rağmen su seviyesi yüzde 19’a geriledi. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü Ali Sağlık, “Şu anda 2 ay yetecek kadar faydalı hacimli suyumuz var” dedi.
#BAŞİSKELEBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak. Türkiye'deki kişi başı su potansiyeli, yılda yaklaşık 1340 bin metreküp civarlardadır. Bin metreküp ise fakirlik sınırı. İzmir'de şu anda kişi başı su potansiyeli 600 metreküp. Fakirin de fakiriyiz." dedi.
#İzmirTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak" dedi.
#İzmirDünya genelinde son 20 yılda yaşanan 10 en ölümcül hava felaketinde, yarım milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. İspanya'daki sel felaketinin ardından akıllara gelen olaylarda, üç tropikal fırtına, dört sıcak hava dalgası, bir kuraklık ve iki sel yaşandı. Fosil yakıtlara bağlı kalmanın iklim değişikliğini en çok etkileyen unsur olduğunu belirten iklimbilimci Dr. Friederike Otto, “Petrol, gaz ve kömür yakmaya devam edersek, acı çekmeye devam edeceğiz” dedi.
#KuraklıkEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Hani herkesin bildiği bir deyim vardır: "Zenginin malı fakirin çenesini yorar" diye... Bu ifadeyi ilk kez kullananlar belli ki hayat tecrübelerinden yola çıkarak bulmuşlar. Çünkü gerçekten de varlıklı insanların sahip olduğu para da emlak yatırımları da dillerden düşmüyor. Üstelik söz konusu kişi ünlü biriyse işte o zaman konuşulanların ardı arkası gelmiyor.
#Tom Selleck