Hamsinin sonu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Hamsinin sonu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2024 07:00

Deniz suyundaki sıcaklığa dikkat çeken Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Oralar da ısınınca Karadeniz’de hamsi kalmayacak” dedi. Prof. Kurnaz, deniz suyundaki sıcaklık nedeniyle bu sene yine müsilaja karşı hazır olunması konusunda uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar deniz suyu sıcaklıklarının da yükselmesine neden oldu. Deniz suyundaki sıcaklık artışının etkilerini dile getiren Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye kıyılarında fırtınaların daha da şiddetli olacağına dikkat çekti. Prof. Kurnaz, “Deniz suyu sıcaklıkları normalin oldukça üstünde. Bunun arkasında korkutucu olan kısım da şu. Hava biraz daha bildiğimiz gibi kolay ısınıp kolay soğuyabiliyor ama deniz hem zor ısınıyor hem de zor soğuyor. Dolayısıyla denizin bir defa ısınmış olması çok kötü bir şey çünkü kış gelip, havaların soğuduğu gibi deniz birden soğumayacak. Şimdi bunun getireceği başımızda çok büyük belalar olacak. Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye’nin hazır olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hamsinin sonu geliyor

FIRTINALAR ŞİDDETLİ OLACAK

Prof. Dr. Kurnaz, “Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda, balıklar kuzeye daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz’de baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Bir de deniz ne kadar sıcak olursa, o kadar fazla buhar verebiliyor havaya ve fırtınaları o derece güçlendiriyor. Dolayısıyla da, bizim Karadeniz kıyılarında, Ege kıyılarında, Akdeniz kıyılarındaki fırtınalar da daha şiddetli olacak deniz suyu sıcaklığının artmasıyla” diye konuştu.

UKRAYNA KIYISINA KAÇTI

Prof. Dr. Kurnaz, “Hamsi, Karadeniz kıyısından Ukrayna kıyısına kaçıyor. Ukrayna kıyısında sular biraz daha serin olduğu için orada mutlu mesut yaşıyor. Deniz suyu sıcaklıkları biraz daha arttığı zaman, hamsinin kaçacak yeri kalmayacak. O zaman da hamsinin sonu gelecek” dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!