Hamsi haberleri sayfasında Hamsi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3260 Hamsi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Karadeniz'de sıcak hava, balık boylarını istenilen seviyede olmaması ve hamsinin erken göçü sonrası balıkçılar, erkenden ağlarını toplayıp, tekne bakım ve onarımına başladı. Balıkçılar gelecek sezona hazırlanırken, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Coşkun Erüz, "Özellikle kıyı balıkları başta olmak üzere birçok balığın neslinin tehlike altında olduğunu söylemek mümkün. Hamsinin de eskiden olduğu gibi 1 milyon ton, 600 bin ton avlanmayacağını kabul edip, balıkçılığımızı ona göre planlamamız gerekiyor. 'Allah ne verdiyse' diyerek yapılan av alışkanlığından kurtulmak gerekiyor" dedi.
#KaradenizDeniz suyundaki sıcaklığa dikkat çeken Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Oralar da ısınınca Karadeniz’de hamsi kalmayacak” dedi. Prof. Kurnaz, deniz suyundaki sıcaklık nedeniyle bu sene yine müsilaja karşı hazır olunması konusunda uyarıda bulundu.
#Levent KurnazBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz suyu sıcaklığındaki artışın pek çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kurnaz, "Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye'nin hazır olması gerekiyor. Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda; balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz'e baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Biz yine Nisan sonu Mayıs başı gibi müsilajla mücadele etmeye başlıyor olabiliriz" dedi.
#Levent Kurnazİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#HamsiKızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#KızıldenizKızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#HamsiÖzellikle kış aylarında çiçekler solmaya çok müsait oluyor. Çiçekler de insan vücudu gibi her gün bakım istiyor. Çiçek bakımı ise genellikle bahar aylarında yapılsa da farklı organik bakımlar daha da canlandırmaya yarıyor. Mutfağımızda günlük kullandığımız ürünler, çiçekler için gübre görevi üstlenebiliyor. Çiçekleri yazın sıcağı ve kışın soğuk hava koşullarına karşı dirençli hale getirmek aslında çok kolay. Aynı zamanda şaşırtıcı olan bu yöntemler çiçeklerinizi orman gibi yapıyor. Peki, evde bitki bakımı nasıl olmalı? Muz kabuğu, paslı çivi... İşte solan çiçeklerinizi coşturacak yöntemler...
#Bitki BakımıKARADENİZ'de geçen yıl sınırlı miktarda avlanıp, yasal av boyu tartışmaları ile gündeme gelen hamside bolluk yaşanıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, hamsi üzerindeki av baskısına dikkati çekip, Hamsiyi bu yıl fazla avlarsak, seneye hamsi bulamayacağız dedi.
#HamsiKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazŞüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#BalıkBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkEgeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması nedeniyle av sezonuna umduğu gibi başlayamadı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, satışlar düştüğü için tutulan balıkların yüzde 60-70'inin balık çiftliklerine yem olarak verildiğini belirterek, "Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı" dedi.
#BalıkBalık sezonu açıldı. Sağlıklı bir mutfağı balıksız düşünmek pek mümkün değil. Çünkü balıktaki omega-3 yağ asitleri kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar birçok faydasıyla ön planda. Balık seçimi yaparken çoğunlukla gözden kaçan bir mesele var, cıva birikimi... Sardalya, hamsi, Atlantik somonu, alabalık, levrek ve çipura gibi bu konuda daha güvenli balıklarla lezzeti bol tarifler hazırladım.
#BalıkAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaAv yasağının sona ermesiyle balıkçılar, “Vira bismillah” diyerek ağlarını denize bıraktı. Palamut bolluğuyla karşılaşan balıkçılar, hamsi ve sardalyadan da umutlu. Balıkçılar, “Balık az gelirse pahalı olur, çok gelirse ucuz olur” dediler. Peki, Eylül ayında hangi balık yenir? Hangi balık hangi ay yenir? Mevsimlere göre balık türleri...
#Eylül Ayında Hangi Balık YenirPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeTURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#AntalyaGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#GiritBursa'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki Afrika penguenlerini de olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle normal şartlarda açık havada kalması gereken penguenler, günün büyük bölümünü havuzlarda ve klima konulan özel barınaklarında geçiriyor.
#BursaBursa'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki Afrika penguenlerini de olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle normal şartlarda açık havada kalması gereken penguenler, günün büyük bölümünü havuzlarda ve klima konulan özel barınaklarında geçiriyor.
#BURSABandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj sonrası 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini söyledi. Marmara Denizi'ndeki kirliğin her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Marmara'nın çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Bunların atıklarının sadece yarısını arıtıyoruz. Geri kalan yarısını ne yazık ki denize boca etmeye devam ediyoruz. Marmara Eylem Planı'nın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi. Bunu başaramadık. Denizdeki kirlilik, 2021 yılında olduğu gibi devam ediyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi, yararlanılamaz bir hale gelebilir" dedi.
#MüsilajŞimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos AdasıABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#Bakteri