Havuz suyundaki 'klor' ve deniz suyundaki 'tuz'dan gözlerimizi korumak için 5 önlem

Yüzmek, harika bir egzersiz ve serinlemenin rahatlatıcı bir yolu… Ama sudaki klor, tuz ve mikroplar gözlerimize zarar verebiliyor…

Haberin Devamı

Havuz suyundaki klor “kimyasal konjonktivit”e yol açabilir

“Gözyaşı filmi” adı verilen ince bir gözyaşı tabakası gözümüzün ön yüzeyini kaplar. Bu gözyaşı filmi; gözlerimizi nemli, pürüzsüz ve berrak tutar.

Havuz suyunu temiz tutmak için kullanılan klor ve diğer kimyasallar ise gözyaşı filmini yıkayarak, gözlerde rahatsızlık ve kızarmaya yol açabilir. Bu duruma “kimyasal konjonktivit” adı verilir. Sık yüzmek, görüşte geçici bir bulanıklaşmaya da yol açabilir.

Havuz suyundaki mikroplar “mikrobik konjonktivit”e yol açabilir

Klor sudaki çoğu zararlı mikroorganizmayı öldürür ama adenovirüs gibi bazı virüsler ve kimi bakteriler klorlu suda hayatta kalabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Havuzda gözünüzü açmak gözünüze zarar verir mi?

Havuzda kısa bir süre yüzmek ve havuzun dibinden bir şey almak göze belirgin bir zarar vermez… Ancak daha uzun süre yüzecekseniz, yüzücü gözlüğü takmanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Havuz suyundaki klor ve deniz suyundaki tuzdan gözlerimizi korumak için 5 önlem

Deniz suyu neden gözlerinizi yakar?

Tuz; suyu çekme eğiliminde olduğundan, tuzlu su gözlerinizden gözyaşınızı çeker. Bu da, gözlerde kuruluğa, yanmaya, batmaya ve kızarıklığa neden olabilir.

Denizde gözlerimizi açmak gözlerimize zarar verir mi?

Deniz suyu tuzun yanısıra, göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri, virüs ve diğer mikropları içerir. Hem tuzun gözlerinizi kurutmasını ve yakmasını önlemek için, hem de denizdeki mikroplardan korunmak için yüzücü gözlüğü takmanızı veya su altında gözlerinizi açmaktan kaçınmanızı tavsiye ederim.

Göller ve göletlerdeki tatlı su, havuzdakinden daha fazla mikrop içerir

Göllerde ve göletlerdeki tatlı su klorsuz olduğu için daha fazla mikrop içerir. Bu mikropların içinde “Acanthamoeba” denen amip (parazit) de yer alır. Acanthamoeba, tedavisi zor olan ve görme kaybına yol açabilecek ciddi bir göz enfeksiyonuna neden olur. Kontakt lens kullanıcıları, bu enfeksiyona daha yatkındır.

Kontakt lenslerinizle yüzmeyin

Haberin Devamı

Kontakt lenslerin gözenekli bir yapısı vardır. Eğer kontakt lenslerinizle yüzerseniz, sudaki mikroplar bu gözeneklere yerleşerek ciddi kornea (gözün şeffaf tabakası) enfeksiyonlarına yol açabilir. Ayrıca kontakt lensler enfeksiyon kapma olasılığını göz yüzeyini tahriş ederek de artırabilir.

Hortum, fıskiye ve su tabancalarındaki basınçlı su göze zarar verir

Yakın mesafeden kimsenin gözüne su püskürtmenin veya su sıkmanın güvenli olmadığını unutmayın (ve çocuklarınıza hatırlatın). Göze yüksek hızla çarpan basınçlı su hasara neden olabilir.

İşte yüzerken gözlerinizi sağlıklı tutmanın 5 yolu…

1. Yüzücü gözlüğü takın: Her yüzdüğünüzde yüzücü gözlüğü takın. Gözlükler, havuz kimyasallarını ve deniz tuzunu gözlerinizden uzak tutarak gözyaşı filminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

2. Yüzme sonrası gözlerini yıkayın: Yüzdükten hemen sonra kapalı gözlerinizi tatlı su ile yıkayın. Bu, klor ve diğer kimyasalları göz kapaklarınızdan ve kirpiklerinizden temizler.

3. Suni gözyaşı damlası kullanın: Gözyaşı filmini dengede tutmak ve gözleri rahat ettirmek için yüzmeden önce ve sonra suni gözyaşı kullanın.

4. Bol su için: Bol su içmek, gözlerinizi nemli tutmanın önemli bir parçasıdır.

5. Kontakt lensle yüzmeyin!: Havuz, jakuzi, deniz veya göl dahil olmak üzere herhangi bir suda kontakt lens takmak sizi kornea enfeksiyonu açısından yüksek risk altına sokar. Kontakt lens yerine, numaralı yüzücü gözlüğü ile yüzebilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları