Makale
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayınlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir. Makaleler bir gerçeği kanıtlamak için yazılır. Makalelerde bilimsel verilerden yararlanılır.
Makale Haberleri
Akademik sahtecilere kapatma
Başkasının yerine tez yazıp ödev hazırlayan hatta üniversitelerin yaptığı online sınavlara girip sahtekarlık yapanlar hesaplarını bir bir kapatmaya başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu internet siteleri ve sosyal medya hesapları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, tespit edilenlerin üniversiteden ihraç, para ve hapis cezalarına çarptırılabileceği açıklanmıştı.
Kopya borsası... YÖK sahtekârlığa müdahale etti
YÖK para karşılığı online sınavları çözen, tez ve ödev hazırlayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Müsaade etmeyiz” dedi.
KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş vefat yıldönümünde anılıyor!
Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinde önemli bir yeri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ömrü boyunca Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı için mücadele etti. İşte, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş hakkında merak edilenler...
Selim Sırrı Tarcan kimdir? Türk sporu için önemli adımlar attı
Selim Sırrı Tarcan, Türk Sporu için çok büyük adımlar atan isimlerden birisidir. Milli Olimpiyat Cemiyetinin kurucusu olan Selim Sırrı Tarcan, Türkiye'de voleybol ve boksun ilk temellerini attı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde 4 yıl boyunca başkanlık görevini üstlenen Selim Sırrı Tarcan, milletvekili olarak da görev almıştır. İşte, Selim Sırrı Tarcan hakkında bazı bilgiler
8. Sınıf Türkçe Abartma Cümleleri konu anlatımı
Hem olay hem de düşünce yazılarında abartma cümlelerine sıklıkla yer verilir. Şiirlerde kullanılan abartma cümlelerine ise ''mübalağa'' denir. Mübalağa sanatında olaylar olduğundan çok daha önemli gösterilir ya da birinin özellikleri abartılı ve süslü ifadelerle anlatılır. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için Abartma Cümleleri konusunu örnek deyimler, atasözleri ve cümlelerle anlattık.
Melania Trump, kongre binasının basılmasını kınadı ve "müstehcen dedikodulara" karşılık verdi
Melania Trump, Başkan Donald Trump destekçilerinin geçen hafta kongre binasına düzenlediği, beş kişinin ölümüne neden olan saldırıları kınadı.
8. Sınıf Türkçe Metinle İlgili Sorular Sorma Ve Soruları Cevaplama konu anlatımı
Türkçede yazın türleri manzum (şiir) ve mensur (düz yazı) olmak üzere ikiye ayrılır. Düz yazılarda yer alan paragraflara metin denir. Kısa yazılar genelde giriş - gelişme - sonuç bölümü olmak üzere üç paragraftan oluşur. Uzun yazılarda paragraf sayısı daha fazla olabilir. 8. sınıflar için Metinle İlgili Sorular Sorma ve Soruları Cevaplama konusunu örnek metinlerle anlattık.
8. Sınıf Türkçe Örneklendirme Cümleleri konu anlatımı
Örneklendirme cümlelerine deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında sıklıkla yer verilir. Verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu cümlelerde ''örneğin'' - ''örnek vermek gerekirse'' - ''mesela'' kelimeleri kullanılır. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için ''Örneklendirme Cümleleri'' konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
İstanbul’da başladı, Artvin’de devam etti, Şirince’de bitti
‘Güzel Ülke Atlası’ Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini çocuklara yönelik anlatan eğlenceli bir kaynak kitap. Yazarı Mutlu Tönbekici “Başka insanları, başka mimariyi gören çocuk merak etmeye, soru sormaya başlar” diyor.
Doçentlik başvurularında dijital dönem
Yükseköğretim Kurulunun "Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi" kapsamında, doçentlik başvurularında adayların kitap, makale ve bildiri gibi eserlerini posta yoluyla jüri üyelerine gönderme zorunluluğu sona erdirildi.
Uzmanlar yağmur bombası konusunda fikir ayrılığına düştü
İstanbul'da beklenen yağışların olmaması nedeniyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 19.35 seviyesine kadar indi. Barajların tekrar dolmasını sağlamak için halk arasında “yağmur bombası” adıyla bilinen “yağmur artırım projesinin” kullanılmasını gündeme geldi. Prof. Dr. Orhan Şen, “Sizin yağışlı mevsimin başladığı Ekim ayından Ocak 15’e kadar yüzde 50 eksik yağışınız olmuş. Biz ne diyoruz, burada yüzde 30’a varan geri yağış artırımı yapıyorsunuz, eksik yağışı burada yerine getirebilirsiniz. Bu şekilde yapılabilir” derken, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “Yağmur bombası gerçek anlamda yalan bombası” açıklamasında bulundu.
İstanbul için yağmur bombası tartışmaları! Uzmanlar fikir ayrılığında: Yalan bombası...
İstanbul'da beklenen yağışların olmaması nedeniyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 19.35 seviyesine kadar indi. Barajların tekrar dolmasını sağlamak için halk arasında “yağmur bombası” adıyla bilinen “yağmur artırım projesinin” kullanılmasını gündeme geldi. Prof. Dr. Orhan Şen, “Sizin yağışlı mevsimin başladığı Ekim ayından Ocak 15’e kadar yüzde 50 eksik yağışınız olmuş. Biz ne diyoruz, burada yüzde 30’a varan geri yağış artırımı yapıyorsunuz, eksik yağışı burada yerine getirebilirsiniz. Bu şekilde yapılabilir” derken, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “Yağmur bombası gerçek anlamda yalan bombası” açıklamasında bulundu.
2 akademisyene TÜBİTAK'tan ödül
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) öğretim üyeleri Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ve Prof. Dr. Nihal Doğan'ın kendi alanlarında koordinatörlüklerini yaptıkları projeleriyle, TÜBİTAK'ın Proje Performans Ödüllerine layık görüldükleri bildirildi.
Chaple sendromunun kesin tedavisini buldu
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji İmmunoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, çocukluk çağının ölümcül sonuçlar doğurabilen hastalığı CHAPLE Sendromunun kesin tedavisini buldu. Özen ve ekibinin tedaviyi anlattığı makalesi tıp dünyasında yoğun ilgi gördü.
Türk doktora tıp dünyasından büyük övgü! Chaple sendromunun tedavisini bulmuştu...
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji İmmunoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, çocukluk çağının ölümcül sonuçlar doğurabilen hastalığı CHAPLE Sendromunun kesin tedavisini buldu. Özen ve ekibinin tedaviyi anlattığı makalesi tıp dünyasında yoğun ilgi gördü.
2020 yılına damga vuran bilimsel buluşlar
Geride bırakılan yıla damga vuran buluşlar arasında, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen ilk m-RNA tabanlı aşı başı çekerken yapay zeka yardımıyla kanser tanısının konulması, nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılanması, hastaların çok daha az X-ışını alacakları yeni röntgen teknolojileri sağlık alanında yepyeni teknolojilerin kapılarını araladı.
Vakıf Katılım’ın Yönetim Kurulu ve Danışma Komitesine önemli atamalar
Vakıf Katılım Olağan Genel Kurul Toplantısında iki yönetim kurulu üyesi ve bir de danışma komite üyesi ataması gerçekleştirildi.
8. Sınıf Türkçe Ana Fikir Ana Duygu konu anlatımı
Türkçede ''Ana Fikir'' ile ''Ana Duygu'' birbirine çok sık karıştırılan iki kavramdır. Ana fikir, genelde bir düşünce yazısının içerisinde yazarın öne sürdüğü görüş demektir. Öykü, roman ve fabl gibi olay yazılarının da bir ana fikri olabilir. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için Ana Fikir ve Ana Duygu arasındaki farkları örnek metinlerle anlattık.
8. Sınıf Türkçe Düşünceyi Geliştirme Yolları konu anlatımı
Metnin okur tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlayan düşünceyi geliştirmeye yolları 6 ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla örneklendirme, sayısal verilerden yararlanma, karşılaştırma, benzetme, tanık gösterme ve tanımlamadır. 8. sınıflar için Düşünceyi Geliştirme Yolları konusunu örnek metinlerle anlattık.
8. Sınıf Türkçe Metnin Konusu konu anlatımı
Her metinin bir ana konusu ve ana fikri vardır. Olay (roman, öykü, masal, destan) ve düşünce (deneme, fıkra, söyleşi) yazıları farklı konulardan oluşur. Olay yazılarında konu, karakterler üzerinden dolaylı bir şekilde anlatılır. Düşünce yazılarında ise konu ve ana fikir okura doğrudan aktarılır. 8. sınıflar için metnin konusunu örnek metinlerle anlattık.
7. Sınıf Türkçe Ana Fikir Ve Ana Duygu konu anlatımı
Hem düşünce hem de olay yazılarında bir ana fikir ve ana duygu yer alır. Olay yazılarında ana fikir okura karakterler üzerinden verilir. Bu tür metinlerde dolaylı anlatım söz konusudur. Makale ve deneme gibi düşünce yazılarında ise ana fikir okurlara doğrudan aktarılır. 7. sınıflar için ana fikir ve ana duygu konularını örnek metinlerle anlattık.
7. Sınıf Türkçe Görsel Okuma konu anlatımı
Fotoğraf ve resimler sadece bakılan ve incelenen eserler değildir. Görsel okuma yapıldığı takdirde tablo ve fotoğraflar yorumlanabilir. Örneğin bir resim, dikkatle incelendiğinde yapıldığı dönemin sanat anlayışına ve temsil ettiği akıma dair bilgiler edinmek mümkündür. 7. sınıflar için görsel okuma konusunu fotoğraflar ve resimler üzerinden anlattık.
7. Sınıf Türkçe Metnin Konusu konu anlatımı
Her metin bir ana konu bir de ilgili yan konulardan oluşur. Metnin konusu içerik ve üslup olarak ikiye ayrılır. İçerikte metnin ana fikri, üslupta ise metnin ana duygusu ön plandadır. 7. sınıflar için metnin konusunu örnek cümleler ve paragraflarla anlattık.
7. Sınıf Türkçe Yardımcı Fikirler konu anlatımı
Bir metinde savunulan temel düşünceye ana fikir (alt metin) denir. Bununla birlikte her metinde ana fikri destekleyen yardımcı fikirler yer alır. Yazının uzunluğuna ve türüne göre metnin içerisinde birden fazla yardımcı düşünce olabilir. 7. sınıflar için yardımcı fikirler konusunu örmek metinlerle anlattık.
8. Sınıf Türkçe Köşe Yazısı Makale Ve Deneme konu anlatımı
Yazılar manzum (şiir) ve mensur (düz yazı) olarak ikiye ayrılır. Düz yazılar da kendi içerisinde ''Olay yazıları) ve (Düşünce yazıları) olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. 8. sınıflar için köşe yazısı, makale ve deneme konusunu anlattık.
8. Sınıf Türkçe Öznel Nesnel İfadeler konu anlatımı
Yazın türlerinde kullanılan ifadeler ''öznel'' ve ''nesnel'' olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Öznel ifadeler, kişiden kişiye göre değişen, yazarın hayal gücünden, izlenimlerinden ve kişisel kanaatlerinden oluşan ifadelerdir. Bir metnin içinde, hem gerçek hem de kurgusal ifadeler öznel olabilir. 8. sınıflar için Öznel - Nesnel ifadeler konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle anlattık.
Yale’in kapısını yeşil papağanlarla açtı
Türkiye’den her yıl binlerce öğrenci eğitim için yurtdışına gidiyor. Kimi Türkiye’de bir üniversite kazanamadığı için, kimi dil öğrenmek için katılıyor bu kervana. Bazılarını ise dünyanın önde gelen üniversiteleri havada kapıyor.
Urla'da 2 bin 500 yıl öncesine ait Afrodit Tapınağı kalıntıları bulundu
Urla Çeşme Yarımadası Yüzey Araştırması Projesi kapsamında 3 ilçede araştırmalar yapan bilim ekibi, bölgede milattan önce 5. yüzyıla tarihlenen Afrodit Tapınağı izlerine ulaştı.
Koronavirüsün kaynağı ile ilgili dünyayı sarsacak iddialar! Sarsıcı rapor ortaya çıkardı...
Koronavirüs salgını dünya genelinde çok sayıda can aldı. Salgının başlamasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmişken, virüsün kaynağı ve Çin hükûmetinin tutumu ile ilgili iddialar gündeme bomba gibi düştü. İddialara göre Çin hükûmeti küresel itibarının zedelenmesini engellemek için bilimsel çalışmaları çarpıtıyor veya engelliyor. Kovid-19'un kökenine ilişkin araştırmalar, sıkı kısıtlamalar nedeniyle karmaşık hale geliyor. ABD’li gazeteciler, Çin'in virüsün kökeniyle ilgili bilimsel araştırmaları siyasallaştırdığına inanan bilim insanlarıyla konuştu. 2012 yılında Kovid-19 ile benzer özellikler taşıyan virüsün tespit edildiği maden ocağı, basın mensupları ve bilim insanlarına kapatıldı.
6. Sınıf Türkçe Örneklendirme Cümleleri konu anlatımı
Örneklendirme cümleleri daha çok deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında kullanılır. Yazar konuyla ilgili bir birçok örnek vererek metnin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Metnin içinde başka yazarlardan ve düşünürlerden yapılan alıntılara da yer verilir. 6. sınıflar için ''Örneklendirme Cümleleri'' konusunu anlattık.
6. Sınıf Türkçe Gerçek Ve Kurgusal Unsurlar konu anlatımı
Sözlü ve yazılı anlatımda kullanılan unsurlar kendi içerisinde ''gerçek'' ve ''kurgusal'' olmak üzere ikiye ayrılır. Somut, gözlemlenebilir ve akla uygun unsurlar gerçektir. Hayal gücüyle oluşturulmuş, soyut ve düşsel unsurlar ise kurgusal olarak tanımlanır. 6. sınıflar için gerçek ve kurgusal unsurları örnek cümlelerle anlattık.
Türk bilim insanları keşfetti! Dünya literatürüne geçti...
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 5 öğretim üyesinin 3 yıl süren araştırmaları sonucunda dünyada ilk kez dört yeni parazit türü keşfedildi. Sazangiller familyasından olan 'sıraz' balığında görülen parazit türü keşfi bilimsel bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu.
100 milyon yıllık yeni bir çiçek türü bulundu
Myanmar'da bulunan bir kehribar taşında eski bir kıtaya özgü yeni bir çiçek türü keşfedildi.
Kendimizi geliştirdik ama işler yolunda değil
“2020’nin bitmesine sayılı gün kaldı, az dayanın” demek isterdik ama Dünya Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery’ye bakılırsa önlemler hayatımızdan kolay kolay çıkmayacak. Bu nedenle şöyle sormak gerekiyor: Pandeminin ilk yılı sizin için nasıl geçti? Bütün planların ertelendiği ‘kayıp bir yıl’ mıydı? Yoksa süreci fırsata çevirip üretken ve verimli bir dönem geçirenlerden misiniz?
Pandemi sürecinde öğrencilerin sosyal gelişimlerine de odaklanılmalı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze sınavların sömestr tatili sonrasına ertelendiğini duyurdu. Uzmanlar yönetmeliklerin sınavlar konusunda önemli kolaylıklar sağladığını belirterek, "Sadece akademik başarı üzerine değil aynı zamanda çocukların sosyal gelişimleri üzerine de yoğunlaşılmalı" dedi.
'Hayaletler'le yılbaşı kutlaması
Patri, hayaletlerin yeni yıl partisine katılmak için ölümü seçerek onların âlemine geçmeyi kabul edecek mi? César Aira, 31 Aralık günü Buenos Aires’te lüks bir apartman inşaatında yaşananları anlattığı ‘Hayaletler’de bu soruyla baş başa bırakıyor okuru. Aira, oldukça gerçekçi bir havada anlatıyor her şeyi.
Çinli teknoloji şirketleri Çin istihbaratı için mi çalışıyor?
ABD'li üst düzey istihbarat yetkilileri, Çin'in dev teknoloji şirketlerinin Çin istihbaratı için veri analizi yaptıklarını ileri sürdü.
‘Mizah Üzerine’ vesilesiyle Simon Critchley...
Simon Critchley eksoterik yapıtlarında, son yarım yüzyılda hayatımızda merkezi konuma gelen futbol, intihar, mizah gibi olgulara, modern felsefenin ilgili felsefi bilgi ya da argümanları üzerinden odaklanır ve bu argümanlara yeni bir perspektif getirir.
Skandal yaratacak iddia! 'Korsanlıkla çalınan muazzam çapta bilgiyi işleme ve analiz emri'
ABD'li üst düzey istihbarat yetkilileri, Çin'in dev teknoloji şirketlerinin Çin istihbaratı için veri analizi yaptıklarını ileri sürdü.
Redaktör nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Redaktör olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Fransızca kökenli bir sözcük olan ''Redaksiyon'', ''Redaction'' kelimesinden türetilmiştir. Redaksiyon ''metni düzenlemek, yazıyı yayına hazırlamak'' anlamında kullanılır. Redaksiyon yapan kişilere Redaktör adı verilir. Redaktör ne iş yapar, maaşları ve imkanları nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.