AKP
Adalet ve Kalkınma Partisi 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulmuştur. Erdoğan Parti’nin siyasi görüşünün muhafazakar demokratlık olduğunu belirtmiştir. Parti tüzüğüne göre kısaltması “AK Parti”dir fakat baş harflerinden oluşan “AKP” kısaltması da kullanılmaktadır. Simgesi ise siyah ve sarı renklerden oluşan ampuldür.
Parti’nin kurucuları Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, İdris Naim Şahin, Binali Yıldırım ve Bülent Arınç partinin önde gelen isimlerindendir. AK Parti bünyesinde, Millî Selamet Partisi-Refah Partisi-Fazilet Partisi (Millî Görüş), Anavatan Partisi (Turgut Özal'a yakın isimler) ve Demokrat Parti-Adalet Partisi-Doğru Yol Partisi (merkez sağ) kökenli isimleri bulundurmaktadır. Fazilet Partisi veya ilgili siyasi geleneğin bir uzantısı olarak gösterilmelerini kabul etmemişlerdir. Ayrıca Anavatan Partisi’nin devamı olduğu da söylenmiştir.
Recep Tayyip Erdoğan Dönemi
Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde en yüksek (geçerli olayların %34,63’ü) oranda oy alarak Abdullah Gül başkanlığında 58. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurmuştur. Bu dönemde adına açılan kapatma davası da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Erdoğan’ın aldığı siyaset yasağı nedeniyle kabine ve TBMM'de yer alamama yasağı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin de desteklediği bir anayasa değişikliği ile kaldırıldı. Erdoğan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili olarak seçildi ve meclise girdi.
Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Cumhuriyet Hükümeti'nin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den hükumeti kurma görevini alan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mart 2003 tarihinde 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu. AK Parti ilk yerel seçimini 23 Mart 2003 tarihinde Çorum'da kazanmıştır. Partinin millî görüş hareketinin bir parçası olarak görülmesini reddetmişlerdir. Bir konuşmasında partinin kurucularından Erdoğan bu görüşleri "Milli görüş gömleğini çıkardık" sözleriyle reddetmiştir. Partinin, Türkiye'nin ABD ile müttefiklik ilişkilerini koruma siyaseti ve AB üyeliği yönünde attığı adımlar, Milliyetçi ve Sol kesimlerce ulusal çıkarlardan taviz verildiği iddiasıyla eleştirilmiştir.
2007 Türkiye yerel seçimlerinde %46.58'lik bir oy oranı elde etmiştir. Bu oranla Türkiye tarihinde hükümetteyken oy oranını en çok arttıran birkaç partiden biri olmuştur.
Parti, tarihi boyunca girdiği dört genel seçimden de birinci parti olarak çıkmış ve Türkiye tarihinde girdiği üç seçimde de oyunu yükselterek iktidarda kalmayı başaran ilk parti olmuştur.
Ahmet Davutoğlu Dönemi
Genel Başkan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde gidilen Haziran 2015 Türkiye yerel seçimlerinde %40,87 oy elde edildi. Parti, 258 milletvekili kazanarak 2002'den beri ilk kez iktidarını kaybetti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümet kurma görevini verdi. Ahmet Davutoğlu koalisyon hükümeti kurulması için muhalefet partileriyle temaslar kurmuş olsa da muhalefet partileri, Davutoğlu'nun koalisyon teklifine olumlu bakmamıştır. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin tekrarlanmasını istemiştir.
Bu karar üzerine yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti oylarında büyük bir artış göstererek %49,50'lik oy oranıyla yeniden iktidara geçmiştir.
4 Mayıs 2016 günü, Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ikili bir toplantı yapıldı ve toplantı sonucunda Davutoğlu'nun doğrudan istifa etmesi yerine AK Parti'yi kongreye götürmesi ve yeniden genel başkan adayı olmaması kararlaştırıldı.
Toplantıdan bir gün sonra (5 Mayıs 2016) konuşma yapan Davutoğlu 1 Kasım seçiminden sonra 6 ay görev yapabilmesini nazara vererek “ 4 yıllık sürenin daha kısa sürmesi benim tercihim değildir, zarurettir.” şeklinde açıklama yaparak AK Parti’yi 22 Mayıs’ta yeni Genel Başkan seçimi için 2. Olağanüstü Büyük Kongreye çağırdı.
22 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen kongrede Binali Yıldırım, 1470 oyun 1405'ini alarak AK Parti'nin 3'üncü genel başkanı seçildi ve hükümet kurma görevi aldı. Yıldırım, 24 Mayıs 2016 tarihinde 65. Türkiye Hükümeti’ni kurdu ve bu hükümet TBMM tarafından 315 güvenoyu aldı.
AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 317 milletvekili sayısı ile çoğunluğa sahiptir. Genel Başkanı Binali Yıldırım aynı zamanda başbakan, eski Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise şu anki cumhurbaşkanıdır.
Atılmadık iftira, hakkımda söylenmedik yalan kalmadı; bir zamanlar “Ergenekoncu” derlerdi, hatta bu iftira ile tutuklanıp yargılandım, beraat ettim. Şimdi o kumpasta başı çeken FETÖ’cü istihbaratçı polis belasını buldu, hapiste cezasını çekiyor.
#Meral AkşenerAK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kripto para temsilcileriyle bir araya geldi. Elitaş, “Ortak kanaatimiz bir an önce yasanın çıkarılmasıdır, sistemin önündeki engellerin kaldırılması, dış alemde ortaya çıkarılabilecek regülasyonun, düzenlemenin bulunmadığı ülkelerde yatırımcıların, aracı olabilecek kişilerin Türkiye’de faaliyetlerine devam etmeleri konusunda faydalı olacağı konusunu gündeme getirdiler” dedi.
#AKPİP Milletvekili Lütfü Türkkan’ın, 14 yaşında iken 1997’de terör örgütü PKK’nın attığı havan mermisi ile vücudu paramparça olan İsa Gümren’in ağabeyi Tahir Gümren’e Bingöl’de, “Senin bacını s...m” şeklindeki küfür ve hakareti ile ilgili pazartesi günü “İyi-Kötü-Çirkin” başlıklı bir yazı kaleme almıştım.
#Lütfü TürkkanAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerine ilişkin "Bunların iktidar olmaya milletin emanetini almaya niyetleri olsa kendilerine oy vermediği için çiftçiye, öğretmene, sanatçıya, gazeteciye, herkese hakaret ederler mi?" dedi.
#Mahir ÜnalASKİ, Ankara’yı besleyen barajlardaki doluluk oranının yüzde 20.91 olduğunu ve barajlara hiç su gelmemesi durumunda kentin 110 günlük suyu kaldığını açıkladı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, tasarruf için kademeli su tarifesi uygulamasını bu ayki Meclis gündemine taşıyacak.
#AKPEski CHP milletvekili Fikri Sağlar’ın, “Türbanlı hâkimin karşısına çıktığımda adaleti sağlayacağından kuşkuluyum” sözlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşılıklı sert açıklamaları AK Parti ile CHP’yi karşı karşıya getirdi.
#GazetehaberleriDolmabahçe Sarayı’nın arka kesiminde yer alan Swiss Otel ile ilgili satış kararı İBB Meclisi’nden geçti ama gündemden hâlâ düşmedi. CHP’den dün isimlerini yazdığımız dört isim ret oyu kullanmadı. Aksine CHP’den Mehmet Ali Tüy, Özgür Öz; İYİ Parti’den Yakup Fındık, Bora Kılıç İBB Meclisi’nde ret oyu kullandılar ve meclis tutanaklarına son derece açıklayıcı şerhlerini işlettiler. İYİ Partili Yakup Fındık raporun geri çekilmesi gerektiğini söyleyerek aykırı teklifi oylattı ama kendi partisinin oyları ile teklifi reddedildi. İBB’de önceki günkü görüşmeler altı saat sürdü.
#CHPDemokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Hürriyet Ankara büromuzun geleneksel kahvaltısının konuğuydu. Tartışma yaratan açıklamalarına tek tek yanıt verdi. Bir de Türkiye’nin şu an en çok tartıştığı konuyu, Suriyelileri değerlendirdi. Ülkemizin yoğun göç altında olduğunu hatırlatıp beni çok şaşırtan bir açıklama yaptı, “Ev sahibim Afgan, üstelik İstanbul’da çok sayıda evi varmış” dedi.
#Gültekin Uysal