Akp
AKP
Adalet ve Kalkınma Partisi 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulmuştur. Erdoğan Parti’nin siyasi görüşünün muhafazakar demokratlık olduğunu belirtmiştir. Parti tüzüğüne göre kısaltması “AK Parti”dir fakat baş harflerinden oluşan “AKP” kısaltması da kullanılmaktadır. Simgesi ise siyah ve sarı renklerden oluşan ampuldür.
Parti’nin kurucuları Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, İdris Naim Şahin, Binali Yıldırım ve Bülent Arınç partinin önde gelen isimlerindendir. AK Parti bünyesinde, Millî Selamet Partisi-Refah Partisi-Fazilet Partisi (Millî Görüş), Anavatan Partisi (Turgut Özal'a yakın isimler) ve Demokrat Parti-Adalet Partisi-Doğru Yol Partisi (merkez sağ) kökenli isimleri bulundurmaktadır. Fazilet Partisi veya ilgili siyasi geleneğin bir uzantısı olarak gösterilmelerini kabul etmemişlerdir. Ayrıca Anavatan Partisi’nin devamı olduğu da söylenmiştir.
Recep Tayyip Erdoğan Dönemi
Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde en yüksek (geçerli olayların %34,63’ü) oranda oy alarak Abdullah Gül başkanlığında 58. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurmuştur. Bu dönemde adına açılan kapatma davası da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Erdoğan’ın aldığı siyaset yasağı nedeniyle kabine ve TBMM'de yer alamama yasağı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin de desteklediği bir anayasa değişikliği ile kaldırıldı. Erdoğan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili olarak seçildi ve meclise girdi.
Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Cumhuriyet Hükümeti'nin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den hükumeti kurma görevini alan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mart 2003 tarihinde 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu. AK Parti ilk yerel seçimini 23 Mart 2003 tarihinde Çorum'da kazanmıştır. Partinin millî görüş hareketinin bir parçası olarak görülmesini reddetmişlerdir. Bir konuşmasında partinin kurucularından Erdoğan bu görüşleri "Milli görüş gömleğini çıkardık" sözleriyle reddetmiştir. Partinin, Türkiye'nin ABD ile müttefiklik ilişkilerini koruma siyaseti ve AB üyeliği yönünde attığı adımlar, Milliyetçi ve Sol kesimlerce ulusal çıkarlardan taviz verildiği iddiasıyla eleştirilmiştir.
2007 Türkiye yerel seçimlerinde %46.58'lik bir oy oranı elde etmiştir. Bu oranla Türkiye tarihinde hükümetteyken oy oranını en çok arttıran birkaç partiden biri olmuştur.
Parti, tarihi boyunca girdiği dört genel seçimden de birinci parti olarak çıkmış ve Türkiye tarihinde girdiği üç seçimde de oyunu yükselterek iktidarda kalmayı başaran ilk parti olmuştur.
Ahmet Davutoğlu Dönemi
Genel Başkan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde gidilen Haziran 2015 Türkiye yerel seçimlerinde %40,87 oy elde edildi. Parti, 258 milletvekili kazanarak 2002'den beri ilk kez iktidarını kaybetti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümet kurma görevini verdi. Ahmet Davutoğlu koalisyon hükümeti kurulması için muhalefet partileriyle temaslar kurmuş olsa da muhalefet partileri, Davutoğlu'nun koalisyon teklifine olumlu bakmamıştır. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin tekrarlanmasını istemiştir.
Bu karar üzerine yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti oylarında büyük bir artış göstererek %49,50'lik oy oranıyla yeniden iktidara geçmiştir.
4 Mayıs 2016 günü, Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ikili bir toplantı yapıldı ve toplantı sonucunda Davutoğlu'nun doğrudan istifa etmesi yerine AK Parti'yi kongreye götürmesi ve yeniden genel başkan adayı olmaması kararlaştırıldı.
Toplantıdan bir gün sonra (5 Mayıs 2016) konuşma yapan Davutoğlu 1 Kasım seçiminden sonra 6 ay görev yapabilmesini nazara vererek “ 4 yıllık sürenin daha kısa sürmesi benim tercihim değildir, zarurettir.” şeklinde açıklama yaparak AK Parti’yi 22 Mayıs’ta yeni Genel Başkan seçimi için 2. Olağanüstü Büyük Kongreye çağırdı.
22 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen kongrede Binali Yıldırım, 1470 oyun 1405'ini alarak AK Parti'nin 3'üncü genel başkanı seçildi ve hükümet kurma görevi aldı. Yıldırım, 24 Mayıs 2016 tarihinde 65. Türkiye Hükümeti’ni kurdu ve bu hükümet TBMM tarafından 315 güvenoyu aldı.
AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 317 milletvekili sayısı ile çoğunluğa sahiptir. Genel Başkanı Binali Yıldırım aynı zamanda başbakan, eski Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise şu anki cumhurbaşkanıdır.
Akp Haberleri
‘Anayasa masasına oturmayacağız’
Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin, demokratik standartlarını daha da ileri götürecek yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi, “AK Parti ile anayasa masasına oturmayız” dedi.
Son dakika haberi: Ermenistan yangın yeri! Paşinyan konuştu: Teslim olmayacağız
Dünya bugüne Ermenistan'dan gelen bir 'son dakika' haberiyle başladı. Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey ordu komutanları, Dağlık Karabağ hezimeti sonrası zor günler yaşayan Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin "makul kararlar alamadığı ve görevini yerine getiremediği" gerekçesiyle istifasını talep eden bir muhtıra yayınladı. Bunun üzerine Paşinyan, Facebook hesabından yayınladığı bir videoda yaşananları "darbe teşebbüsü" olarak nitelendirdi ve halkı sokaklara çağırdı. Ermenistan saatiyle 16.00'da başkent Erivan'nın merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda destekçilerine seslenen Paşinyan, "Teslim olmayacağız. Ermenistan halkı darbeye izin vermeyecek" açıklaması yaparak orduya "Görevini yap, ülkenin sınırlarını koru" çağrısında bulundu.
‘Tacizi şikâyet için süre mi var’
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup konuşmasında, “Bir kadını çıplak arayacaksın, dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder, bir sene beklemez. Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez” diyen AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e tepki gösterdi.
Özlem Zengin’e saldırıya her kesimden tepki yağdı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bir sosyal paylaşım sitesinde AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e ilişkin hakaret içeren mesajı nedeniyle Mert Yaşar isimli kullanıcı hakkında soruşturma başlatırken, siyasiler paylaşıma tepki gösterdi. İşte o tepkiler:
Hayvan koruma gönüllüleri ellerini taşın altına koyuyor
Kimi zaman gece karanlığında, kimi zaman kardan göz gözü görmezken onlar dışarıda... Hayvanların karnını doyurmak, yaşam alanlarını düzenlemek ve hasta olan veya kaza geçirenleri tedavi ettirmek için çabalıyorlar. Kimi işten dönüp dinlenmeye bile fırsat bulamadan yapıyor bunu... Kimi o hayvanları yalnız bırakmamak için ailesiyle tatile bile çıkmıyor. Dört farklı kentten hayvan koruma gönüllüleri neler yaşadıklarını, gördüklerini anlattı. Ayrıca geçen günlerde AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, hayvan haklarıyla ilgili yasa teklifinin iki hafta içinde TBMM Başkanlığı’na sunulacağını açıkladı. Bu nedenle kendilerine hayvan hakları yasasından beklentilerini de sorduk.
İyi ki ‘abi’ dememiş
Aile Meclisi’nin bu haftaki konukları CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile doktor eşi Remzi Süllü. İki kişi başladığımız söyleşimiz, ilerleyen saatlerde iyice renkleniyor. Önce oğulları Oytun ve gelinleri Deniz Süllü, Ada ve Ata ile birlikte geliyorlar. Ardından ise 4.5 aylık hamile kızları Simge ve damatları Gökhan Durul çalıyor kapıyı... Çiftin hikâyeleri AFS’li öğrencilerin buluşmasında “Remzi sen anlat” sözleriyle başlıyor.
Muharrem İnce harekete geçti! CHP'den ilk istifa haberi geldi...
Antalya'nın İbradı ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla partisinden istifa ettiğini ve Muharrem İnce'nin kuracağı partiyle hareket edeceğini açıkladı.
Hayvan Hakları yasasıyla ilgili yeni gelişme: Hayvan Hakları Yasası kabul edildi mi, ne zaman yasalaşacak?
Hayvan Hakları yasası bir kez daha gündeme geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İnsan Hakları Eylem Planı'na ilişkin açıklama yaptı. Açıklama ardından Hayvan Hakları Yasası ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Hayvan Hakları Yasası kabul edildi mi, ne zaman yasalaşacak?
Ünlü sosyolog evinde ölü bulundu
Türkiye’nin önde gelen sosyal bilimcilerinden, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu ünlü sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin (80) İstanbul Etiler’deki evinde ölü bulundu.
AK Parti'li Ünal'dan Kılıçdaroğlu'na sert tepki: 'İktidar olmaya niyetleri olsa kendilerine oy vermeyenlere hakaret ederler mi?'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerine ilişkin "Bunların iktidar olmaya milletin emanetini almaya niyetleri olsa kendilerine oy vermediği için çiftçiye, öğretmene, sanatçıya, gazeteciye, herkese hakaret ederler mi?" dedi.
'Saygı karşılıklı olmalı'
‘Sözde Cumhurbaşkanı’ sözünü savunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı olabilmeniz için TBMM’de yemini okumanız lazım. O yemine sadık kaldığın sürece 83 milyonun Cumhurbaşkanısın. Bu yemine sadık kaldı mı?” dedi.
Yapay gündem oluşturdular
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na yönelik suçlamaları, “Türkiye’nin gerçeklerini halktan gizlemek için yapay gündem oluşturuyorlar” diye yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın SP’li Oğuzhan Asiltürk’e ziyareti için de, “Biz hiçbir partinin iç işine karışmayız” dedi. Kılıçdaroğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya gelirken özetle şunları söyledi:
Kaftancıoğlu: Delil varsa açıklasın
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik sözlerinin ardından CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu yazılı bir açıklama yaptı:
AK Parti’de kongreler 13 Ocak’ta başlıyor
AK Parti’de 7’nci olağan kongre süreci üçüncü defa başlıyor.
Tartışmaların odağındaki Prof. Dr. Melih Bulu, Tarafsız Bölge'de! '8 sene öğrenciydim' dedi ve ekledi: Boğaziçi kültürünü biliyorum
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Hürriyet Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına katıldı. Prof. Dr. Bulu, kendisine yönelik itirazlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Boğaziçi kültürünü biliyorum" diyen Prof. Dr. Melih Bulu, "1992 yılında yüksek lisansla başladım. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra doktora için döndüm. Yaklaşık 8 sene Boğaziçi'nde öğrencilik yaptım. Tanıdıklarım, hocalar, öğretim görevlileri var. Çok iyi tanırlar beni. Ders verme sürecim de oldu burada." ifadelerini kullandı.
Kademeli tarife yine gündemde
Fikri Sağlar’ın fikri AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getirdi
Eski CHP milletvekili Fikri Sağlar’ın, “Türbanlı hâkimin karşısına çıktığımda adaleti sağlayacağından kuşkuluyum” sözlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşılıklı sert açıklamaları AK Parti ile CHP’yi karşı karşıya getirdi.
‘Türbanla başörtüsü arasındaki farkı ortaya koydum‘
Eski CHP Milletvekili Fikri Sağlar, “Türbanlı hâkimin karşısına çıktığımda adaleti sağlayacağından kuşkuluyum” sözlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları paylaştı:
‘Muhalefet görevini yapacak’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup konuşmasındaki eleştirilerine yanıt veren CHP, “Ne söylerse söylesinler mağdur, mazlum, mağdur bir o kadar da onurlu milletimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklaması yaptı.
'CHP başka alemde yaşıyor'
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti MYK toplantısı devam ederken yaptığı basın toplantısında özetle şunları söyledi:
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten AİHM'in Demirtaş kararıyla ilgili flaş açıklama
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, AİHM'in Selahattin Demirtaş kararıyla ilgili olarak, "Bu sıcak bir karar. Yaklaşık 100-150 sayfalık bir gerekçeli kararı var. Hukuk sistemimiz bunu değerlendirecek ve buna göre bir yaklaşım üretilecektir" dedi.