GeriHamur İşi Tarifleri Tavada lahmacun tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tavada lahmacun tarifi

Tavada lahmacun tarifi

Lahmacun tarifi sayesinde dışarıda yemesi en keyifli yiyeceklerden biri olan lahmacunu evinizde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Yanına bol yeşillik ile servis edebileceğiniz lahmacunu yiyenler de çok sevecek. En az dışarıdan aldıklarınız kadar güzel tavada lahmacun nasıl yapılır? İşte tavada lahmacun yapımı, malzemeleri ve lahmacun içi hazırlanışı..

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 500 gram yağlı dana kıyma

Hamuru için:

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker

 

Tavada lahmacun tarifi Nasıl yapılır?

  • Lahmacun yapımı için ilk başta bir mutfak robotunun içinde iç harcı için baharatlar, salça sıvı yağ ve kıyma hariç tüm malzemeleri alın ve çekin.
  • Maydanozları en son ilave edin.
  • Rondonun içinden büyükçe bir kaba aldığınız harca baharatları, salçayı ve sıvı yağı ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Son olarak kıymayı ekleyerek güzelce yoğurun.
  • Yeteri kadar cıvık bir kıvamda değilse, biraz su ekleyebilirsiniz.
  • Harcınız dinlenirken, hamurunuzu yapmaya başlayın. 
  • Suyu bir kaba dökün, üzerine tuz ve şekeri ilave ederek güzelce karıştırın.
  • Ardından azar azar da un ilave edin.
  • Unu yavaş yavaş suya ekleyerek orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru bir silindir haline getirip eşit parçalara bölün.
  • Aynı büyüklükte lahmacunlar yapabilmek için hamurlarınızın ağırlığı da eşit olmalıdır.
  • Eşit büyüklükte ayırdığınız bezelerin üzerini hafif nemli bir mutfak beziyle örtüp en az 1 saat dinlenmeye bırakın.
  • Mutfak tezgahının üzerine biraz un serperek bezelerinizi teker teker açmaya başlayın.
  • Hamurunuzu mümkün olduğu kadar ince açmaya çalışın.
  • İnce açtığınız hamurun üzerine lahmacun harcını kenarlarına da gelecek şekilde güzelce yayın.
  • Pişirme aşamasında kapaklı yanmaz bir tava kullanabilirsiniz.
  • Hazırladığınız lahmacunu ısınmış olan tavaya yerleştirin.
  • Ocağı önce yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte açın.
  • Kapağı kapatmadan önce üzerine ıslak bir bez kapatın ve altı bezi alın.
  • Diğer tüm parçalara aynı işlemi yapın.
  • Afiyet olsun.

Lahmacun Çeşitleri

Arap mutfağından Türk mutfağına kadar uzanan lahmacun eşsiz lezzeti ile ön plana çıkıyor. Evde de kolaylıkla yapılan lahmacunun kıvamını tutturmak ve iç harcını hazırlamak da çok önem taşıyor. Lahmacun genellikle restoranlarda hazırlansa da evde de çok rahat bir şekilde lahmacun hazırlanabilir. Bunun için ölçü miktarını ve doğru pişirme tekniklerini bilmek gerekir.

Lahmacun hamuru da doğru teknikler ile yoğrulmalıdır. Lahmacun fırında ve ya tavada pişirilebilir. Bu isteğe göre de farklılık göstermektedir. Ayrıca günümüzde birbirinden farklı lahmacun çeşitleri bulunuyor. Fındık lahmacunun yanı sıra sarımsaklı lahmacun ve pide lahmacun da yapılabilir. Bunun yanı sıra lavaş üzerine kolay bir şekilde lavaş lahmacun da yapılabilir.

Lahmacun Püf Noktaları

Eşsiz lezzeti ile ön plana çıkan lahmacun yapılırken bazı püf noktaları bilmek işleri kolaylaştıracaktır. Özellikle lahmacun hamurunun kıvamının doğru bir şekilde yapılması önemlidir.

Lahmacun hazırlanırken öncelikle hamur yapılmalıdır. Bu hamurlar da yırtılmayacak kadar ince bir şekilde açılmalıdır. Bu sayede lahmacun da daha lezzetli olacaktır.

Lahmacunlar pişirilirken de sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde lahmacunun da yanmamasına dikkat edilmeli.

Lahmacunlar pişirildikten sonra ağzı kapalı bir saklama kabı ve ya tencerelerin içerisine konulmalıdır. Bu sayede lahmacun kurumadan tazeliğini korumaktadır.

Lahmacunun iç harcı hazırlanırken maydanoz ve domatesin miktarı fazla olduğunda lahmacunun lezzeti de artacaktır.

Lahmacun hazırlanırken harç hamurun üzerine iyice yayılmalıdır. Bu sayede lahmacunun lezzeti de daha çok artabilir.

Lahmacunu Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Lezzeti ile dünyaya yayılan lahmacunun bazı lezzet tüyoları bulunmaktadır. Buna göre lahmacunun daha lezzetli olması için hamurunun olabildiğince ince açılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra lahmacun da taş fırında pişirildiği takdirde çok lezzetli olacaktır. Ayrıca lahmacunun iç harcı da biraz daha sulu olmalıdır. Bu sayede lahmacun harcı hamur ile bütünleşir. Lahmacunun lezzetli olması için pişirilme süresi de çok önem taşımaktadır. Lahmacunun lezzetli olması için kıyma harçta fazla olmalıdır. Yoğun miktarda kıymalı olan lahmacun çok daha lezzetli olacaktır. Lahmacun hamurunun içerisine biraz zeytinyağı konulması onu daha lezzetli yapacaktır. Ayrıca lahmacun da doğru bir şekilde pişirilerek lezzetli olması da sağlanır.

Lahmacun Sunumları

Türkiye genelinde pek çok yörede yapılan lahmacunun farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle de lahmacun piştikten sonra mutlaka en güzel şekilde sunulmalıdır. Sıcak servis edilmesi gereken lahmacunun yanında mutlaka limon dilimleri ve verilir. Ayrıca soğan salatası ve köz patlıcan da lahmacuna eşlik eden en lezzetli besinlerden birisidir. Lahmacun hazırlandıktan sonra yanında ayran ve ya cacık da ikram edilmektedir. Lezzeti ile ön plana çıkan lahmacunun birbirinden farklı sunum yöntemleri de bulunmaktadır. Bu şekilde lahmacun eşsiz bir lezzet olarak ortaya çıkar. Sıcak servis edilen lahmacunun yanında taze soğan, tere ve maydanozdan oluşan yeşillikler de verilebilir.

Lahmacunun Faydaları Var mıdır?

Lahmacunun birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Buna göre lahmacun kişinin günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktadır. Bunun yanı sıra lahmacun protein deposudur. Vücuda enerji veren lahmacunun içerisinde sarımsak yoğunluğu olduğu takdirde güçlü bir antioksidan görevi de görür. Buna göre lahmacun da özellikle kış mevsiminde tüketildiği takdirde bağışıklığı korumaktadır. Bunun yanı sıra lahmacun her zaman rahat bir şekilde tüketilen besinlerden bir tanesidir. Oldukça doyurucu ve besleyici olan lahmacun her zaman rahat bir şekilde tüketiliyor. Ayrıca doygunluk sağlayan lahmacun protein açısından da çok zengindir.

Lahmacun Kaç Kalori?

Lahmacun genel olarak yüksek kalorili besinler arasında yer alıyor. Ortalama büyüklükteki bir tane ev yapımı lahmacun yaklaşık 327 kalori olarak bilinmektedir. Ayrıca lahmacunun boyutuna ve içerisine konulan malzemeye göre lahmacunun da kalori miktarı değişmektedir. Buna göre daha büyük ve malzemesi bol olan lahmacunların kalori miktarı daha fazladır. O nedenle lahmacun da dikkatli tüketilmelidir.

Lahmacun Kilo Aldırır mı?

Lahmacun genel olarak yüksek kalorili bir besin olduğu için kilo aldırmaktadır. Bu nedenle lahmacunun dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle de zayıflamak isteyen kişiler lahmacunu küçük porsiyonlar halinde tüketmeliler. Küçük porsiyonlar halinde uzun aralıklar ile lahmacun tüketilmelidir. Bu sayede kilo kontrolü de yapılabilir. Lahmacun kilo aldıran bir besin olduğu için diyet listelerinde yer almaz.