GeriÇorba Tarifleri Mantar çorbası tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mantar çorbası tarifi

Mantar çorbası tarifi

Soframızda çorbaların yeri her zaman ayrıdır. Lezzeti ve faydalı oluşuyla yemeklerimizde fark yaratan mantarın çorbası da ayrı bir güzel. Ancak, biz tarifimizde krema yerine süt kullanmayı tercih ettik. İşte, daha hafif olmasının yanı sıra lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyen bir mantar çorbası tarifi yapımı ve malzemeleri sizlerle.. Denemeden geçmeyin.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 300 gram kültür mantarı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Mantar çorbası tarifi Nasıl yapılır?

  • Mantar çorbası için öncelikle mantarlı güzelce yıkayıp temizleyin.
  • Ardından küp küp doğrayıp tencereye alın.
  • Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Limon suyunu da ekleyip mantarları güzelce haşlayın.
  • Farklı bir tencerede tereyağını eritin. Unu da ilave edip kavurun.
  • Unun rengi değişince sütü ekleyin.
  • Daha sonra su, karabiber ve tuz ilave edin.
  • Mantarları da süzüp ekleyin ve kaynayana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

Mantar Çorbası Çeşitleri

Yemek kültüründe çorbalar önemli bir yere sahiptir. Özellikle mideyi rahatlatan çorbalar yemeklere göre daha az kaloriye sahiptir. Bu nedenle çorba çeşitleri de ana yemekten önce tüketilir. Günümüzde mantar çorbası da sevilerek tüketiliyor. Özellikle kolay yapılışı sayesinde tercih edilen mantar çorbası lezzeti ile de ön plana çıkıyor. Son derece doyurucu olan mantar çorbasının farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Klasik mantar çorbasının yanı sıra tavuklu mantar çorbası ve kremalı mantar çorbası da yapılabilir. Mantar çorbasının tüm versiyonları büyük bir iştah ile tüketiliyor. Özellikle akşam yemeklerinde mantar çorbası tercih ediliyor.

Mantar Çorbası Püf Noktaları

Mantar çorbası yapılırken mantarlar asla yıkanmamalıdır. Bu mantarların dışındaki ince tabaka soyularak çıkarılabilir.

Çorba yapılırken mantarlar mutlaka haşlanmalıdır. Çünkü mantarlar haşlanmadan kavrulursa siyah rengini çorbaya verecektir. Mantarların mutlaka limonlu su içerisinde haşlanmalıdır.

Mantar çorbası için un tencereye konulduktan sonra süt de ilave edilir. Bu aşamada un ve sütün iyice karıştırılması gerekir. Bu yüzden un topak topak olmamalıdır.

Mantarlar haşlandıktan sonra suyun içerisinde çok fazla kalmamalıdır. Suda kalan mantarlar suyu içine çekecektir. Bu da lezzetini olumsuz etkiler.

Mantar çorbası orta ateşte göz göz olana kadar pişirilmelidir.

Mantar çorbası pişerken sürekli karıştırılmalıdır. Bu sayede mantar çorbasının topaklanmasının da önüne geçilir.

Mantar Çorbasını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Mantar çorbası yapılırken daha lezzetli olması için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Buna göre mantar çorbası yapılırken en iyi kültür mantarları seçilmelidir. Bu kültür mantarlarının da üzerindeki ince yüzey soyularak çıkarılmalıdır. Mantar çorbası yapılırken tencereye konulan un iyice kavrulmalı. Bu sayede çorbanın içerisinde un topaklanmaları olmayacaktır. Mantar çorbasının daha lezzetli olması için bu çorbanın içerisine et suyu ve ya tavuk suyu eklenebilir. Bu şekilde mantar çorbası daha lezzetli olacaktır. Mantar çorbasının içerisine karabiber ve tuz eklenmelidir. Bu baharatların miktarı damak zevkine göre ayarlanabilir. Mantar çorbası krema kıvamına gelene kadar orta ateşte ocak üzerinde pişirilmelidir.

Mantar Çorbası Sunumları

Mantar çorbası sunulurken şık ve güzel bir sunum olmasına dikkat edilmelidir. Mantar çorbası mutlaka sıcak bir şekilde servis edilmelidir. Bu nedenle Ocaktan alınan mantar çorbası dumanı üstünde tüterken çorba kaselerine alınır. Mantar çorbasının zerine sotelenmiş ince mantar dilimleri konulur. Çorbanın üzerine genel olarak tereyağı eritilerek konulmalıdır. Mantar çorbası ince maydanoz yaprağı ile süslenebilir. Ayrıca ekmek kıtırları ile mantar çorbası şık bir şekilde servis edilebilir. Mantar çorbası genellikle ana yemeklerden önce servis edilmelidir.

Mantar Çorbasının Faydaları Var mıdır?

Çorbalar arasında en çok tüketilenlerden bir tanesi olan mantar çorbası her zaman rahat bir şekilde tüketilebilir. Oldukça yararlı olan mantar çorbası protein ve demir açısından çok zengindir. A, B, D ve K vitamini içeren mantar çorbası yüksek oranda kalsiyum içermektedir. Potasyum, fosfor ve bakır minerallerini de bulunduran mantar çorbası yorgunluğu gidermektedir. Mantar çorbası yoğun miktarda demir minerali içermektedir.

Mantar kansızlığa iyi geldiği için yoğun olarak tüketilmelidir. Sağlıklı besinler arasında yer alan mantar çorbası kansızlığa da iyi gelir. Kolesterol oranını düşürmesi ile bilinen mantar çorbası rahatlıkla tüketilebilir. Mantar çorbası kalp ve damar hastalıkları ile kalp krizine karşı koruyucu özelliği olduğu için özellikle kalp hastaları mantar çorbasını rahat bir şekilde tüketebilirler. Mantar çorbasını herkes rahatlıkla içebilir.

Mantar Çorbası Kaç Kalori

Günümüzde en çok tüketilen çorbalar arasında yer alan mantar çorbasının kalori oranı düşüktür. Buna göre orta büyüklükte bir kasede sunulan mantar çorbası yaklaşık 133 kalori olarak bilinmektedir. Mantar çorbasına eklenen ek malzemeler mantar çorbasının kalorisini de yükseltebilir. O nedenle mantar çorbası rahat bir şekilde tüketilebilir.

Mantar Çorbası Kilo Aldırır mı?

Herkes tarafından çok sevilen mantar çorbasının kalorisi oldukça düşüktür. Bu nedenle mantar çorbası rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle de kilo vermek isteyen kişiler hafif bir lezzet olan mantar çorbasını gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Kalori oranı düşük olan mantar çorbası diyet listelerinde yer almaktadır. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen mantar çorbasının besin değeri de çok yüksek. İnsan sağlığına yararlı olan mantar çorbası bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Kilo aldırmayan bir lezzet olan mantar çorbası rahatlıkla tüketilebilir.