GeriHamur İşi Tarifleri Evde ekmek tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evde ekmek tarifi

Evde ekmek tarifi

Pandemi döneminde yapılan kısıtlamalar evde ekmek yapmayı alışkanlık hale getirdi. Kısıtlamalar bitmesine rağmen ev yapımı ekmeğin lezzeti sizi tekrar mutfağa sokacak. İçine koyacağınız farklı malzemelerle ekmeğinizi daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. Peki kokusu evinizi mis gibi saracak ve kahvaltılarınızı şenlendirecek ekmek evde nasıl yapılır? Sofraların vazgeçilmezi ekmeği kolayca yapabilmek için size çok kolay bir tarif…

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1,5 yemek kaşığı kuru maya
  • 1/3 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 3 su bardağı un

Üzeri için:

  • Yoğurt

Evde ekmek tarifi Nasıl yapılır?

  • Ilık süt, şeker ve mayayı bir kabın içerisine alın ve karıştırın.
  • Ardından tuzu ve unu içine az az ilave edin ve yoğurmaya başlayın.
  • İyice yoğurduktan sonra un serpilmiş başka bir kabın içine hamurunuzu aktarın.
  • Üzerini hava almayacak şekilde örtün ve 1 saat mayalandırın.
  • Kabaran hamuru tezgaha hafifçe un serperek birkaç dakika kadar tekrar yoğurun.
  • Şekil verip pişirme kabına aktarın ve üzerini kapatarak tekrar 30-40 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Fırına atmadan önce yoğurdu çırpın ve üzerine hafifçe sürün.
  • Son olarak önceden ısıtılmış 230 derece fırında 25 dakika pişirin.
  • Afiyet olsun.

Ekmek Çeşitleri

Ekmek herkes tarafından tüketilen gıdalardır. Özellikle yemeklerin yanında tüketilerek doyurucu etkisi bulunur. Hazırlanan hamurların belli bir ısıda pişirilmesiyle ortaya çıkan bir gıda türüdür. Ekmeklerin birçok çeşidi bulunuyor. Her ekmeğin kendine göre farklı özelliği olduğundan, kişiler kendi zevkine uygun ekmekleri tüketebiliyor. Hazırlanan bazı ekmek çeşitleri şu şekildedir;

Tam buğdaylı ekmek

Karışık tahıllı

Bazlama

Ekşi mayalı

Kepek ekmeği

Mısır ekmeği

Tandır ekmeği

Ekmek Püf Noktaları

Ekmeklerin birçok çeşidi vardır. Pek çok kişi evlerinde kendi ekmeğini yapabiliyor. Yapacağı ekmeğin çeşidine karar vererek, sıcak ekmeler hazırlayabiliyor. Ekmek yaparken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Özellikle ekmeğin hamurunu hazırlarken kullanılacak olan una dikkat edilmelidir. Genellikle ekmek yapımında beyaz un tercih ediliyor. Ekmek hamurunun yoğurulması sırasında çok fazla un kullanılmaması ekmeğin daha kolay pişmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda evde yapılan ekmeklerin fırında satılan ekmekler kadar büyük olmasına gerek yoktur. Büyük ekmekler hem daha çok zahmetli olacak hem de pişirilmesi çok daha uzun sürecektir. Özellikle ekmeğin hamuru mutlaka mayalanmalıdır. İhtiyaç duyulan zaman beklenilmelidir.

Ekmeği Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Ekmekler bilindiği üzere yemeklerle tüketilen ve her öğün tercih edilen gıdalardır. Ekmek yapmak isteyen kişilerin daha lezzetli bir ekmek yapabilmesi adına bazı öneriler bulunuyor. Ekmek yaparken hamurunun iyi mayalanması ekmeğin her zaman daha lezzeti olmasına neden olacaktır. Üstelik ekmeğin üzerine eklenecek olan bazı yan ürünlerle ekmek daha güzel görünebilir. Pişirilen ekmekler sıcak bir şekilde kesilmemelidir. Bu ekmeğin hemen hamur olmasına neden olacaktır ve lezzet olarak kayıp yaşanacaktır. Ekmek yapmak sabır işi olduğundan, acele edilmemeli ve yavaş pişirilmelidir. Bu durumlara dikkat edilerek evlerde daha lezzetli ekmekler yapmak mümkündür.

Ekmek Sunumları

Ekmekler evlerde her öğün tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Ekmekler genellikle evlerde bölünerek yani parçalanarak dağıtılabiliyor. Tabi ki bu düzgün bir şekil olmadığı için görsel olarak sofralarda biraz rahatsız edici olabiliyor. Ekmek servisleri genellikle ekmeklikle yapılmalıdır. Ekmekliğin amacı aslında ekmeklerin dağınık durmaması ve herkesin kolayca alabilmesi içindir. Tabi ki ekmekler bu ekmekliğe koyulmadan önce mutlaka ince bir şekilde kesilmelidir. İnce bir şekilde kesildiği zaman kişiler ekmekleri daha kolay alacaktır. Aynı zamanda herkes tüketeceği kadar ekmek dilimi alarak fazla ekmeğin artmasının da önüne geçilecektir. Ekmekleri keserek ve ekmekliğe koyarak servis edilmesi son derece uygundur.

Ekmeğin Faydaları Var mıdır?

Ekmek çeşitlerinin insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Özellikle kepek ekmeği çok tüketilen ekmeklerden birisidir. Bu ekmek vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Kilo alımına neden olmadığı için sağlıklı bir şekilde tüketilen ekmek türlerinden biri oluyor. Tam buğday ekmeği de tokluk hissi yaratan ekme türlerinden biridir. Bu ekmek türü de tokluk hissi yarattığından herhangi bir kilo alımına neden olmaz. Kolesterolü düşürme etkisiyle de faydalı bir ekmek çeşididir. Çavdar ekmeği vücutta bulunan yağların dengesini koruyarak insan sağlığına yarar sağlar. Kalp sağlığına oldukça faydalıdır. Mısır ekmeği cilt sağlığına çok iyi gelen ve bağırsakların verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bir ekmek türüdür.

Ekmek Kaç Kalori?

Ekmeklerin her biri farklı kaloriye sahiptir. Normal beyaz ekmeğin bir diliminde 90 kalori bulunuyor. Kızarmış ekmek 35 kalori, tost ekmeği 75 kalori, tam buğdaylı ekmek 65 kalori, kepekli ekmek 60 kalori, çavdar ekmeği 75 kalori ve 1 dilim mısır ekmeği de 105 kaloridir. Bu kalorilere göre birçok kişi ekmek tercihini yaparak tüketim yapıyor. Özellikle kilo almak istemeyen kişiler ekmeklerin kalorilerini öğrenmek istiyor. Ekmek kalorileri bir dilim üzerinden veriliyor. Kişiler tüketeceği dilimleri bu kaloriler üzerinden hesaplayarak, almış olduğu kaloriyi kolay bir şekilde öğrenebilir.

Ekmek Kilo Aldırır mı?

Ekmeklerin kilo aldırıp aldırmadığı herkesin merak ettiği bir konudur. Fakat her ekmek çeşidinde farklı bir kalori oranı bulunuyor. Kilo almak istemeyen kişiler kalorisi düşük ekmek çeşitlerini tercih edebilir. Özellikle kepekli ve buğday ekmeği kalorisi son derece düşük ekmek çeşitleri arasında yer alır. Bu ekmeklerin içerisinde az kalori bulunduğundan herhangi bir kilo alımına neden olmuyor. Kişiler bu ekmek çeşitlerini kilo sorunu yaşamadan tüketebilir. Sağlığa da olan birçok faydalarıyla herkesin tükettiği ekmelerdir.