Genetik kökenli olan ve bazı bebeklerde görülen alerji çeşitleri bulunmaktadır. Bu alerjilerin her biri farklı nedenden kaynaklı olmaktadır. İnce bağırsaktan kaynaklanan alerji çeşitlerinden biri de gluten alerjisi olmaktadır. Gluten bir protein çeşidinin adı olmaktadır. Peki, bebeklerde gluten alerjisi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? İşte, yaşamın ilk yıllarından itibaren görülen gluten alerjisi hakkında detayları derledik.
#BebekÇok eski çağlardan kalma bir buğday olan dinkel, 5000 yıl önce Asya’da kendiliğinden yetişen, buğdayın atası ve vahşi şekli olarak bilinmekte idi. Dinkel unu, dinkel buğdayından üretilen bir un olma özelliği taşımaktadır. Sizin için dinkel unu nedir, ne işe yarar? Besin değerleri ve gluten oranı konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#Dinkel Unu9 Mayıs Dünya Çölyak Günü... Son yıllarda adını daha çok duyduğumuz bu rahatsızlık nedir, anlatayım. Çölyak hastalarının buğday, arpa ve çavdardaki glüteni beslenme düzenlerinden çıkarması şart. Peki, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliler? Önerilerim ve tariflerim var...
#Çölyak HastalığıRestoranıma çölyak rahatsızlığı olduğunu söyleyen bir misafirimiz geldi. Kendisine servis edeceğimiz tüm yemekleri diğer ürünlerin girdiği fırına atmadan, steril tavalarda hazırladım ve yine steril tabaklarda servis ettim. Oturduğu masaya glüten içerdiği belirtilerek servis edilen ‘kadayıf karides’i bir lokmada yuttuğunu görmez miyim? Peki, ne dese beğenirsiniz: “Alerjim yok, diyetteyim!”
#ÇölyakÇölyak, bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık. Bu rahatsızlık tipik belirtilerle kendini gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de seyredebiliyor. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığında beslenme ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#ÇölyakBağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olan çölyak hastalığı tipik belirtiler gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de ilerleyebilir. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli? İşte çölyak hastalığı ile ilgili merak edilenler...
#ÇölyakÖZEL bir hastanenin Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yaşar Tuna, toplumda her 100 kişiden birinde ortaya çıkan buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan gluten adlı proteine hassasiyetin neden olduğu çölyak hastalığının en önemli nedenlerinin, sebze ve zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz tipi beslenmeden uzaklaşmak ve teknolojik tohumların artması olduğunu söyledi.
#Doç. Dr. Yaşar TunaGluten buğday, arpa, çavdar içeriğinde doğal olarak bulunan, gıda katkısı olarak, yoğunlaştırıcı amaçla kullanılan, iştah artırıcı özelliği olan bir kimyasaldır. Gluten hassasiyeti bu yapıya karşı oluşmuş immunolojik reaksiyonların tümünü kapsar.
#Gluten AlerjisiGlütene karşı hassasiyeti olan herkesin çölyak hastası olmadığına dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, "Çölyak, bu hassasiyetin en şiddetli semptom gösteren türü. Glüten tolerasyonu ise kişiden kişiye değişkenlik gösterir'' dedi, glüten diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
#GlütenGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeBuğday, arpa, çavdar içinde bol miktarda bulunan gluten doğal içerik buğdayın endosperm bölgesinde nişastaya bağlı doğal olarak oluşan bir proteindir. Doğal haliyle bulunan içeriği özellikle dayanıklı tohum üretimi sırasında daha dayanıklı tohum üretimi için yapılan değişikliklerde yüksek miktarda sentezlenmeye başlayan gluten, içerik olarak yoğun miktarda bulunmaktadır.
#Glutensiz BeslenmeBebeklerde çölyak hastalığı, sıklıkla araştırılan hastalıklardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan hastalıklar arasındadır. Bu bakımdan bebeklerde çölyak hastalığının neden olduğunu öğrenebilir ve nasıl anlaşıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde çölyak hastalığı neden olur, nasıl anlaşılır ve teşhis edilir? Belirtileri ve tedavisi detaylarıyla derledik.
#BebekGenetik kökenli olan ve bazı bebeklerde görülen alerji çeşitleri bulunmaktadır. Bu alerjilerin her biri farklı nedenden kaynaklı olmaktadır. İnce bağırsaktan kaynaklanan alerji çeşitlerinden biri de gluten alerjisi olmaktadır. Gluten bir protein çeşidinin adı olmaktadır. Peki, bebeklerde gluten alerjisi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? İşte, yaşamın ilk yıllarından itibaren görülen gluten alerjisi hakkında detayları derledik.
#BebekBulgurun Türk mutfağında önemli bir yeri bulunuyor. Anadolu'da sıklıkla tüketilen bu besin birçok farklı çeşitte tüketiliyor. Önemli bir protein kaynağı olan bulgur, diyet uygulayanların da menülerinden eksik olmuyor. Bulgur önemli bir besin kaynağı olmasına rağmen gaz problemi nedeniyle temkinli yaklaşıyorlar. Bulgurdan yapılan kısırın gaz yapıp yapmadığını, gaz problemini nasıl önleyebileceğinizi bulabilirsiniz.
Hamilelik sırasında ciltte artan kan akışı nedeni ile kaşıntı görülebilmektedir. Hamileliğin ilerlemesine ve bebeğin büyümesine bağlı olarak karın bölgesi gerilir ve buda kaşınmaya neden olabilir. Hamilelikte kaşıntı neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer? Gebelikte kaşıntı yapan yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.
Bu hafta sizinle neredeyse her yemeği taçlandıran, ana yemeklerin bir numaralı tamamlayıcısı olan pilavın sağlık açısından oldukça faydalı bir çeşidiyle tanıştırmak istiyorum; basmati pirinç pilavı. Mutfaklarımızda kullandığımız baldo pirinçlere oranla daha uzun ve iri taneli bir şekle sahip olan basmati pirinci, genellikle Hindistan ve Pakistan’da üretilir. Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişen bu pirincin en çok tüketilen bölgesi de Orta Doğu’dur.
#Zahterli Basmati Pirinci