Ergenlik haberleri sayfasında Ergenlik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6763 Ergenlik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eski manken Deniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla yaşadığı sorunların benzerleri bu kadar ağır olmasa da ergen çocuk sahibi pek çok ailede yaşanıyor. “Bu dönemi ben ebeveynlerin buz pistinde yürümesine benzetiyorum” diyen Psikolog Yılmazçetin, ailelerin sorunlu olanlar kadar yumuşak geçen ergenlikten de korkması gerektiğine dikkat çekerek, bu dönemde çatışmanın normal olduğunu söylüyor.
#Deniz AkkayaAnne babalar ergenlik çağına gelmiş çocuklarındaki değişimi hayretle karşılıyor ve çocuklarının çok sinirli olduğunu söylüyorlar ama bunun bir geçiş dönemi olduğunu pek kavrayamıyorlar. Peki, bu süreç nasıl geçecek? Psikolog Prof. Dr. Arzu Yükselen’e sordum.
#ErgenlikGülay’ın kızı Bilge 13 yaşında ve artık ergenlik çağında. Bu dönem, çocuklarımızı hem fizyolojik hem de hormonal olarak zorluyor ancak ebeveynler de onların ergenlik yıllarından nasibini alıyor. Gülay çareyi kendisiyle her zıtlaştığında gidip Bilge’yi öpücükle cezalandırma yönteminde bulmuş. Denemesi bedava.
#ÇocukMelis’in ikizlerde ergenliğin ayak sesleri duyulmaya başladı. Benzer çatışmalar Gizem’in evinde, 4 yaşına gelen Lorin’in birey oluşunu anlamaya başlamasıyla yaşanıyor. Her iki durum için de ebeveynlerin çocuklarıyla kuracağı iletişim çok önemli. ‘Sevmek Yetmez’ adlı kitap, yaşanmış diyalog örnekleri üzerinden ebeveynlere ‘çatışmaları azaltmanın’ yolunu gösteriyor.
#Çocuklarla İletişimOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran Zorbalığı‘Psikanaliz Defterleri’nin 8’inci parçası olan, ‘Çocuk ve Ergenlik Çalışmaları/Utanç ve Suçluluk’, zihnimizin entelektüel eğitimiyle değil, hayatımızla ilgili bir kitap. ‘Utanç’, “nasıl bir insan olacağımız” sorununun ilgili olduğu ölçüde, insan hayatının da merkezine, yani ergenlik dönemine odaklanır.
#Utanç Ve SuçlulukErgenlik dönemindeki çocuklar, üzerlerindeki baskının artması sonucu sorunlar yaşayabiliyor. Uzmanlara göre başarılı kişilerin biyografilerini okumaları çocuklara başarma azmi ve en kötü koşullarda bile toparlanabilme becerisi kazandırabilir.
#ÇocuklarBir buçuk yıl süren uzun bir aradan sonra okulların yüz yüze eğitime geçmesi ile birlikte okul-aile ve öğrencinin yeniden bir araya geldiği, heyecan veren bir uyum sürecini geride bıraktık. Uzaktan eğitim süreci ile birlikte aile-okul ve öğrenci üçgeni içinde farklılaşan sorumluluklar oldu. Özel Ata Koleji Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, psikososyal uyumu sağladığımız bu günlerde aile olarak ergenlik dönemindeki çocuklarımızın sorumluluk duygusunun gelişimine sağlayacağımız katkılar ve onların akademik-sosyal ve duygusal gelişimini hızlandıracak faktörler hakkında bilgi verdi.
#EğitimKlinefelter sendromu, yeni doğan her 500-600 erkek çocuktan birinde karşımıza çıkan nadir bir genetik bozukluktur. Uzun boy, memelerde büyüme ve testislerin küçük olması ile kendini belli eder. Hiç kuşkusuz bu görünümde her erkeğin Klinefelter’li olduğu söylenemez ama basit bir kromozom testi ile bunu anlamak mümkündür. Normalde 46,XY şeklinde gelmesi beklenen testin sonucunda 47,XXY yazıyorsa, bu Klinefelter olduğunu kanıtlar.
#KnifelterCOVID-19 pandemi döneminde bir yılıgeride bırakırken, yüz yüze örgün eğitimden uzaktan eğitime geçilmesi ve halk sağlığını koruma amacıyla uygulanan çeşitli kısıtlamalarla Z kuşağının hayatı azımsanmayacak derecede değişti. Dünyanın pek çok ülkesinde yapılan araştırmalar pandemi döneminde 12-18 yaş arasındaki çocuklar ve gençlerin stres, kaygı, depresyon seviyelerinin arttığına işaret ediyor. En sık dile getirilen şikayetlerin başında ise odaklanmada zorluk, can sıkıntısı, yalnızlıklık hissi, huzursuzluk, kaygı ve COVID-19 virüsünün bulaşmasına yönelik hissedilen endişeler bulunuyor.
#COVID-19Pandemi döneminde bağımlılık kriterleri de değişirken çocuklar, ergenler ve gençler teknoloji bağımlısı haline geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burak Doğangün, karşılaştığı çarpıcı örnekleri anlattı: “Günlerce uyku uyumayan, yemek yemeyi, su içmeyi unutan hatta bilgisayarın başından kalkmamak için altına bez isteyen ergenler var...”
#GazetehaberleriKız ve erkek çocuklarında erken ergenlik, genetik faktörlerin yanı sıra son yıllarda yaşam ve beslenme tarzı, hava kirliliği, temiz gıdaya ulaşım gibi sorunlar nedeniyle giderek artıyor. Bireyleri fizyolojik ve psikolojik yönden etkileyen erken ergenlik sürecinin doğru atlatılması için ailelerin çocuklarını yakından takip etmeleri gerekiyor. Belirtiler konusunda bilinçli olmak ve eğer varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak önem taşıyor.
#Ergenlikİşten sonra çocuğunuzla ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Onlara yemek pişirmek için 30 dakikaya, bir kitap okumak için 15 dakikaya ve onları iyi geceler öpücüğü için sadece bir dakikaya ihtiyacınız var. Ancak uzmanlara göre tüm bu süreler arasında günün en önemlisi olabilecek 3 dakika var. Psikolog Nataliya Sirotich, 3 dakika kuralını açıkladı.
#ErgenlikDoktora öğrencisi Cenk Çakar, Almanya’daki Türk göçmenlere yer veren son 30 yılda çekilen 15 dizi içinden 35 karakteri inceledi. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ürün Yıldıran Önk’ün tez danışmanlığını yaptığı araştırmada, gurbetçilerin dizilerde ‘Alamancı’ ve ‘gavur’ gibi ifadelerle ötekileştirildiği vurgulandı.
#AlmanyaBundan tam bir yüzyıl önce, gencecik bir kadın, insanın asırlardır cevabını aradığı sorulardan birini yanıtlamayı başardı. Üstelik bunu henüz öğrenciyken yaptı. Bilim tarihini değiştiren o genç kadını tanıyor musunuz?
#AstronomiOxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak 'beyin çürümesi'ni seçmesi, çağımızın çok önemli bir sorununun en net sembolü oldu. Hepimiz "Sosyal medyayı haddinden fazla kullanıyor olabilir miyiz?" diye endişe ediyor, bırakmanın ya da azaltmanın yollarını arıyoruz. Peki sosyal medyayı kullanmayı bıraktığımızda beynimizde nasıl değişimler yaşanıyor? Cevabı uzmanlar verdi...
#SağlıkGüney Kore'de yaşanan ve 179 kişiye mezar olan uçak kazasından sağ çıkan 2 uçuş görevlisi, meydana gelen uçak felaketlerinden sağ kurtulan insanlar arasına katıldı. Yaşadıkları felaketle düşen uçaktan kurtulmayı başaran insanlar yaşadıklarını anlattı.
#Uçak Kazası20 yıl önce seslendirdiği şarkı öyle büyük bir efsaneye döndü ki hâlâ her yılbaşı geldiğinde tüm listelerde bir numara olmayı başarıyor. Hatta ünlü şarkıcıya bu başarası sebebiyle uzun süredir “yeni yılın kraliçesi” olarak sesleniliyor.
#Mariah Carey2021 yılında düzenlenen Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde ‘Pantene Yıldızı Parlayanlar’ kategorisinde ödül alan ve teşekkür konuşmasında “Tutuyorum, çünkü elimde şu an” diyerek törene damga vuran Melis Sezen, çok ses getiren o sözleri hakkında konuştu: “Aslında mantıkta yanlış hiçbir şey yok.”
#Melis SezenHanna filmi yeniden TV ekranlarında izleyici karşısına çıkıyor. 2011 yılında vizyona giren yapım dram ve gerilim türünde. Joe Wright'ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin kadrosunda Cate Blanchett ve Eric Bana gibi isimler yer alıyor. Peki Hanna filmi konusu nedir, oyuncuları kimler?
#HannaBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Hastürk, "Beyin çürümesi, sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların ve insan ilişkilerinin gerilemesine bağlı olarak gelişen genel bir tablonun popüler bir ismidir" şeklinde konuştu.
#Sosyal MedyaSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkABD'nin Ohio eyaletinin Jefferson şehrinde yaşayan April Balascio'nun, dışarıdan bakan herkesin "sıradan" diye tabir edebileceği bir hayatı vardı. Ancak gerçekler film senaryolarında bile olamayacak kadar inanılmazdı.
#ABDSosyal medyada kendini ‘spiritüel danışman’ olarak tanıtan Yeliz Ergün hakkında dolandırıcılık, intihara yönlendirme ve cinsel istismar iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. İddialar üzerine hakkında inceleme başlatılan Yeliz Ergün, internet üzerinden 18 bin liraya ‘İçimizdeki Çocuk 2.0’ isimli eğitimi satışa sunuyor ve sosyal medya hesaplarında paylaştığı videolarda ‘Annenizle görüşmeyi keserseniz zengin olursunuz’ gibi ifadelerde bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avukat Melih Demirer, "İntihar eden mağdurlar arasında 16 yaşındaki bir kız çocuğu yer alıyor. İncelemelere devam ediyoruz çünkü kazıdıkça daha çok şey ortaya çıkıyor. Devletimiz araştırmaları doğrultusunda daha net veriler elde edecektir” dedi. Psikolog Nesime Bakırtaş ise "Borca giren, ailesinden zorla isteyerek bu eğitimleri satın alan çok kişi var. Bu eğitimleri aldıktan sonra birden zengin olmuyorlar ya da çok güzel bir hayatları olmuyor. Bu noktada da çok büyük bir hayal kırıklığına uğrama var" diye konuştu.
#Spiritüel DanışmanSosyal medyada kendini ‘spiritüel danışman’ olarak tanıtan Yeliz Ergün hakkında dolandırıcılık, intihara yönlendirme ve cinsel istismar iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. İddialar üzerine hakkında inceleme başlatılan Yeliz Ergün, internet üzerinden 18 bin liraya ‘İçimizdeki Çocuk 2.0’ isimli eğitimi satışa sunuyor ve sosyal medya hesaplarında paylaştığı videolarda ‘Annenizle görüşmeyi keserseniz zengin olursunuz’ gibi ifadelerde bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avukat Melih Demirer, "İntihar eden mağdurlar arasında 16 yaşındaki bir kız çocuğu yer alıyor. İncelemelere devam ediyoruz çünkü kazıdıkça daha çok şey ortaya çıkıyor. Devletimiz araştırmaları doğrultusunda daha net veriler elde edecektir” dedi. Psikolog Nesime Bakırtaş ise "Borca giren, ailesinden zorla isteyerek bu eğitimleri satın alan çok kişi var. Bu eğitimleri aldıktan sonra birden zengin olmuyorlar ya da çok güzel bir hayatları olmuyor. Bu noktada da çok büyük bir hayal kırıklığına uğrama var" diye konuştu.
#EğitimDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarEşini ve yenidoğan bebeğini kaybeden bir adam, şimdi vefat eden karısını onurlandırmak için ilginç bir mücadele veriyor. Karısı hayattayken oluşturulan bir embriyoyu kullanma izni verilen bir adam, taşıyıcı anne ile bebeği dünyaya getirmeyi umuyor. Bu onun ilginç hikayesi…
#Taşıyıcı AnneHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomOkullarda öğrenciler arasında artan şiddet olayları eğitim dünyasının kanayan yarasını tekrar gündeme getiriyor: Akran zorbalığı... ODTÜ’den Prof. Dr. Sibel Kazak Berument ile Doç. Dr. Başak Şahin Acar, Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Tahiroğlu ve Ege Üniversitesi adına benim dahil olduğum ve Tübitak tarafından desteklenen Türkiye Aile, Çocuk ve Ergen Projesi (TAÇEP) kapsamında yapılan araştırmada 62 ilde yaklaşık beş bin çocuk ve ergen ile beş bin anne ve bin kadar baba ile görüşüldü. Okullarda yaklaşık her iki çocuktan birinin zorbalık yaptığı ve dört çocuktan üçünün zorbalığı uğradığı görülmekte.
#TAÇEPTürkiye’nin en iyi kadın oyuncularından. Şehrazat, Feride, Azize... Ekranda birçok önemli karaktere can verdi. Şimdi mesleğe başladığı yılları düşününce “23 yaşında bu mesleğe girdiğimde şoka girdim, hakikaten çok şaşırdım” diyor. Eşi oyuncu Halit Ergenç’le ülkenin rüya çiftlerinden biri olarak görülüyorlar. Bergüzar Korel senaryosunu ilk okuduğunda elinden bırakamadığını söylediği; Kanal D’de yayımlanan ‘Annem Ankara’ dizisiyle karşımızda. Zuhal karakteriyle bizi 90’lara ışınlıyor, kendisi o yılları şöyle hatırlıyor: “Aklıma Nişantaşı’ndaki sobalı evimiz ve Halıfleksli odam geliyor. Jenerikteki gibi mavi bir teybimiz vardı ve en net aklıma gelen şey Nilüfer ve şarkıları.” Korel’le buluşuyor; hayatını, projelerini, anneliği ve evliliğini konuşuyoruz.
#Bergüzar KorelSosyal medya etkisiyle “mükemmel görünme” kaygısı en çok gençleri etkisi altına aldı. Uzmanlar, güzellik baskısı altında gençler arasında sosyal medyada başta olmak üzere zorbalık yaşandığını ve bunun da gençleri dolgu, botoks gibi medikal estetik uygulamalarına yönelttiğini açıkladı.
#Sosyal Medya