Omurga haberleri sayfasında Omurga hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2385 Omurga haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Omurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#OmurgaGünümüzde Servikal lordoz, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Doğal bir eğriyi ifade eder ancak, telefon ve bilgisayar kullanımı fazla olan insanlarda da zaman içerisinde meydana gelmektedir. Peki, Servikal lordoz nedir, nasıl tedavi edilmelidir tüm detayları ile derledik.
#Servikal LordozBir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaSkolyoz, çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Omurganın çeşitli yerlerinde görülebilen bu rahatsızlık farklı yaşlarda görülebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde de ciddi sorunlara yol açabiliyor. Peki skolyoz nedir? Skolyoz belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler...
#SkolyozOmurga birbiriyle yumuşak doku, eklemler ve diskler ile bağlanan omur kemiğinden oluşur. Omurlar gövdenin dik durması, eğilmesi ve dönmesini sağlar. Bu görevleri yerine getirirken beyinle kol, bacak, gövde arasındaki emirleri beyne iletir. Bunların dışında ise mesane kontrolü, idrar - gaita tutma, cinsel fonksiyonları da yönetir.
#Omurilik YaralanmasıOmurga kırıklarının stres kırıkları olarak belli olabileceğini biliyor muydunuz? Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, genellikle sırt ve bel omurlarında görülen omurga kırıklarıyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Omurga KırıklarıPandemi sürecinde telefon, tablet ve bilgisayarların fazla kullanımına bağlı olarak duruş bozukluklarının ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, "Bu dönemde omurga, kas ve eklem ağrılarına bağlı şikayetlerde ciddi artışlar görülmekte” dedi.
#OmurgaTüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#OmurgaSaatlerce bacak bacak üzerine atarak veya dizleri kırıp üzerine oturmanın sinir hasarlanmasına yol açtığına dikkat çeken Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Akay, "Salgın döneminde sıkça gördüğümüz bu sorun cerrahi yöntemle tedavi ediliyor. O nedenle evde kalalım; ama hareketsiz kalmayalım, doğru oturalım" dedi.
#SağlıkDünya nüfusunun %90’ı hayatlarında en az bir kere bel ağrısı yaşamıştır. 45-55 yaş grubu arasında en sık görülür. Baş ağrısından sonra en sık görülen ağrı tipi olan bel ağrısı günlük yaşantımızı, iş yaşantımızı oldukça etkileyen bir bulgu olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Özkan Yükselmiş, bel ağrılarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Bel AğrısıKötü duruşun sadece kamburlaşmış, omuzlar öne gelmiş, boyun düzleşmiş veya ters dönmüş göstermez, aynı zamanda sağlığı da olumsuz etkilediğini beliten Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, kötü duruşun olumsuz etkileriyle ilgili önemli bilgiler verdi.
#Kötü Duruşİster 9 ister 90 yaşında olun, 24 ayrı omur ve 60'ın üzerinde eklemden oluşan omurga yapısı sağlığımız için büyük önem taşıyor. Öyle ki dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i yaşamlarının bir noktasında omurgasında bir sorun yaşıyor.
#OmurgaAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor.
#Sağlık“Omurga bölgesinde oluşan spinal enfeksiyon hastalığı kişide ateş yüksekliği, şiddetli ağrı ve hareket kısıtlaması gibi belirtilerle ortaya çıkıyor” diyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Genç, spinal enfeksiyon hakkında bilgiler verdi.
#Spinal EnfeksiyonBel ve boyun fıtığı hastalıklarının pandemide artışa geçtiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Alper Alabulut, "Düzenli spor yapılamaması, kilo alımı ve hareket miktarının çevresel etmenlerden dolayı azalması nedeniyle bel ve boyun fıtığına sahip hasta sayısında belirgin bir artış yaşandı" dedi.
#PandemiOmurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ve bir zamanlar tanesi bin 250 dolardan yurt dışından satın alınan akıllı omurga vidaları artık Manisa’da üretilerek bugün dünyanın dört bir yanına ihracatı gerçekleştiriliyor. Tamamen yerli ve milli sermaye ile üretimi yapılan akıllı omurga vidalarıyla ameliyatlarda yakalanan klinik başarı taleplerin de hızla artmasını sağlıyor.
#OmurgaAkıllı telefon ve bilgisayar başında geçirilen zaman, uzun süreli hareketsizlik ve yanlış oturma pozisyonları uzmanlara göre omurga sağlığını olumsuz etkiliyor. Fizik tedavi yöntemleri, düzenli egzersizle omurga sağlığı iyileştirilebiliyor. Bir de piyasada duruşu düzelttiği iddia edilen korseler satılıyor. Uzmanların bu konuda da uyarıları var.
#Duruş BozukluğuBel ağrısının fiziksel eforun yoğun olduğu işlerde çalışan bireyler arasında oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Khassan Saıdazımov, “İnşaat işçileri, fabrika çalışanları, tarım emekçileri, masa başı çalışanları ya da uzun süre ayakta çalışan kişilerde, bel bölgesi zamanla aşırı yük altında kalarak yıpranır. Bu da kaslarda gerilmelere, omurga disklerinde bozulmalara ve sinir köklerinde baskılara yol açabilir. Zamanla gelişen bu durum, günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ağrılarla kendini gösterir” dedi. Bel ağrısının ortaya çıkmasının temel nedenleri arasında bel kaslarının zorlanması, omurlar arasındaki disklerin aşınması, sinir sıkışmaları ve omurga yapısındaki bozulmaların yer aldığını belirten Saıdazımov, “Özellikle uzun yıllar boyunca ağır kaldırmak ya da yanlış pozisyonlarda çalışmak, bu rahatsızlıkların daha erken yaşlarda görülmesine sebep olur. Bu gibi şikâyetlerle başvuran hastalarda tanı koymak için öncelikle ayrıntılı bir fizik muayene yapılır. Ardından, gerekli görüldüğü takdirde manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi ileri tetkiklerle tanı netleştirilir” diye konuştu.
#Bel AğrısıABD'de Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde (UMMC) gerçekleştirilen çığır açıcı bir ameliyat, 19 yaşındaki Karla Flores’in hayatını kurtardı. Göz çukurundan girilerek omuriliği saran ölümcül tümörlerin çıkarıldığı bu operasyon, tıp dünyasında bir ilk olarak kayıtlara geçti.
#SağlıkHürriyet yazarları Fırat Aydınus, Uğur Meleke, Güntekin Onay ve Mehmet Arslan, Futbol Konseyi'nde Beşiktaş'ın 3.'lük yarışını, Galatasaray'ın Trabzonspor karşısındaki futbolunu, çarşamba günü oynanacak olan Ziraat Türkiye Kupası finalini ve Mourinho'nun Başakşehir galibiyetinin ardından basın toplantısındaki sözlerini masaya yatırdı.
#Süper LigHürriyet yazarları Fırat Aydınus, Uğur Meleke, Güntekin Onay ve Mehmet Arslan, Futbol Konseyi'nde Solskjaer'in derbi stratejisini, Mourinho'nun açıklamalarını ve üst üste 3. kez şampiyonluğa koşan Galatasaray'ı değerlendirdi.
#Süper LigSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'da gerçekleşen depremlere ilişkin konuşan Bakan Memişoğlu, "Olması ihtimali olan büyük depremle ilgili hazırlıklı olmamız lazım. İstanbul’da bu hafta sonu önceden planladığımız bir deprem tatbikatı yapıyoruz." ifadelerini kullandı. Öte yandan Memişoğlu, "37 bin kadro aldık. Önümüzdeki hafta ilan edeceğiz. Mayıs'ta ilk etabını sonrakini de inşallah Ağustos ve Eylül'de. Mayıs ayında 19 bin alacağız." diye konuştu.
#Kemal MemişoğluObezite dünya genelinde de ülkemizde de her geçen gün hızla artıyor. Öyle ki Türkiye son beş yıldır obezitede Avrupa birincisi oluyor. Peki ne yapacağız? Rakamlar neden sürekli artıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Taşçı anlatıyor.
#ObeziteHer ne kadar çok fazla gündeme gelmese de obezite, 21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye ise obezitede son beş yıldır Avrupa birincisi olarak maalesef rekor kırıyor. Her geçen gün artan obezite rakamları, her yaştan insanı riske atıyor.
#ObeziteProf. Dr. Murat Şakir Ekşi, beyin cerrahi alanında yeni tedavi yöntemlerine yön veren dünyanın en saygın tıp yayınlarından Elsevier World Neurosurgery: X dergisine baş editör oldu. Doç. Dr. Serdar Evman ise Avrupa Kalp ve Göğüs Cerrahisi Derneği’nde Göğüs Duvarı ve Travma Çalışma Grubu üyeliğine seçildi.
#Prof. Dr. Murat Şakir EkşiABD'nin Illinois eyaletinde yaşayan Megan King, 16 yaşındayken geçirdiği spor kazasının ardından nadir görülen bir tıbbi durumla karşı karşıya kaldı. 2005 yılında beden eğitimi dersinde futbol topunu yakalamaya çalışırken düşen King, kafatasının omurgasından neredeyse ayrılması tehlikesi geçirdi.
#Megan KingFenerbahçe, Süper Lig’in 30’uncu haftasında sahasında ağırladığı Trabzonspor’u 4-1 mağlup etti. Talisca'nın 3 gol atarak şov yaptığı maçı Hürriyet yazarları Uğur Meleke ile Banu Yelkovan bugünkü köşe yazılarında değerlendirdi.
#FenerbahçeMasa başında uzun saatler çalışmanın, yanlış duruş alışkanlıklarının ve hareketsiz yaşam tarzının bel ve boyun ağrılarının en yaygın nedenleri arasında yer aldığını belirten Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, fizik tedavinin bu tür ağrıları hafifletmek ve ortadan kaldırmak için etkili bir yöntem olduğunu söyledi.
#1Şekerlemeler, kekler, kurabiyeler ve süslemeler dahil sayısız üründe yer alan katkı maddesi No. 3, geçtiğimiz günlerde ABD’de yasaklandı. Türkiye’de de halihazırda kullanılan bu madde sağlık üzerinde çok ciddi etkilere sahip. En bilinen etkisi ise tiroit kanseri!
#No.3Genetik bir bağ doku bozukluğu olan Marfan sendromu hastası Mehmet Kenger'e, iş arkadaşlarının doğum günü hediyesi olarak verdiği masaj paketi sayesinde hayatı kurtuldu. Boyun ağrıları için gittiği masaj salonunda, masörün karnındaki şişliği fark etmesi üzerine doktora giden Kenger'de ölümcül aort anevrizması (baloncuk) olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 2 santim olması gereken aort damarının çapı normalin dört katına çıkmış, böbreklerini de tehdit eder hale gelmişti. İstanbul'a gelen Kenger, Prof. Dr. Mete Gürsoy ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyat sırasında böbrekleri özel bir solüsyonla korunan Kenger, diyaliz hastası olmaktan da kurtuldu. Mehmet Kenger, 2015 yılında da annesini doktora götürdüğünde onun ısrarıyla gittiği kalp kontrolünde aynı hastalıktan ameliyat olduğunu, yine tesadüfen hayatının kurtulduğunu söyledi.
#Aort AnevrizmasıGenetik bir bağ doku bozukluğu olan Marfan sendromu hastası Mehmet Kenger'e, iş arkadaşlarının doğum günü hediyesi olarak verdiği masaj paketi sayesinde hayatı kurtuldu. Boyun ağrıları için gittiği masaj salonunda, masörün karnındaki şişliği fark etmesi üzerine doktora giden Kenger'de ölümcül aort anevrizması (baloncuk) olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 2 santim olması gereken aort damarının çapı normalin dört katına çıkmış, böbreklerini de tehdit eder hale gelmişti. İstanbul'a gelen Kenger, Prof. Dr. Mete Gürsoy ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyat sırasında böbrekleri özel bir solüsyonla korunan Kenger, diyaliz hastası olmaktan da kurtuldu. Mehmet Kenger, 2015 yılında da annesini doktora götürdüğünde onun ısrarıyla gittiği kalp kontrolünde aynı hastalıktan ameliyat olduğunu, yine tesadüfen hayatının kurtulduğunu söyledi.
#Adanaİzmir'de tekerlekli sandalye ile yaşayan skolyoz (omurga eğriliği) hastası Kardelen Akbay (16), DHA'nın haberi sonrası İstanbul'da geçirdiği omurilik ameliyatıyla hayata tutundu. Akbay, "Ameliyattan çıktığımda ilk kurduğum cümle 'Yeniden dünyaya gelmiş gibi hissediyorum' oldu" dedi.
#Kardelen AkbaySoğuk hava şartları gündelik yaşamı zorlaştırırken bundan fiziksel sağlığımız da payını alıyor. Bu durumdan belki de en çok omurgamız etkileniyor. İnsan vücudu, soğuk havalarda kasları, eklemleri ve kemikleri korumak amacıyla daha fazla gerilim oluşturur.
#Soğuk HavaABD’de üniversite öğrencisi olan Kayley, uzun süredir Loeys-Dietz sendromu ile mücadele ediyor. “20 yaşındayım ama 75 yaşında birinin vücuduna sahibim. Fiziğim korkunç bir hal aldı ve adeta eriyorum” diyen Kayley’in hikayesi, bir hastalığın hayatı nasıl değiştirebileceğine dair çarpıcı bir örnek sunuyor. Peki, Loeys-Dietz sendromu tam olarak nedir? Hangi sorunlara neden oluyor? İşte Kayley’in yaşadığı zorluklar ve hastalığa dair detaylar…
#SağlıkYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem Coşkunarda