GeriKek Tarifleri Pandispanya keki tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pandispanya keki tarifi

Pandispanya keki tarifi

Pandispanya ya da pasta keki, lezzetli bir pasta yapmak için gereken en önemli malzemedir. Pandispanyanın hafif ve lezzetli olması, hem yeterince nemli hem de krema ve diğer malzemeleri taşıyabilecek kadar güçlü olması gerekir. Pastalarınızı pastanelerinkinden güzel yapacak nefis bir pandispanya keki tarifi içerisinde pandispanya nasıl yapılır? Evde kolay ve pratik pandispanya yapımı ve malzemeleri..

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz

Pandispanya keki tarifi Nasıl yapılır?

  • Pandispanya yapımı için yumurtalarınızın oda sıcaklığında olduğundan emin olun.
  • Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp sarılarını çırpma kabına alın.
  • İçine şekeri ilave edip mikserle rengi açılana kadar çırpın.
  • Ilık suyu da ilave edip çırpmaya devam edin.
  • Kabartma tozu, vanilya ve unu da eleyerek ekleyip çok fazla söndürmeden spatula yardımıyla homojen bir kek hamuru elde edene kadar karıştırın.
  • Yumurtanın beyazlarının içine tuzu ilave edip kar gibi olana kadar çırpın.
  • Beyaz köpüğü de kek karışımına ilave edip köpüğünü söndürmeden spatulayla karıştırmaya devam edin.
  • 22 santimetre çapındaki kelepçeli kek kalıbının tabanını ve kenarlarını yağlı kağıtla kaplayın.
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
  • Karışımı kalıba dökün, kalıbın dibine vurup kabarcıkları çıkarma işlemini yapmayın. İçi hava kabarcıklarıyla dolu olan pandispanya daha hafif olacaktır.
  • Kek kalıbını fırına verin. Fırının tabanına su dolu bir kase koyarak su buharı çıkmasını sağlayın.
  • 50-55 dakika içinde kekiniz hazır olacaktır. Krema sürmeden ya da kesmeden önce kekinizin iyice soğumasını bekleyin.

Pandispanya Çeşitleri

Pandispanya, lezzetli pastalar ve tatlılar hazırlamak için kullandığımız enfes bir kek çeşididir. Farklı pandispanyalar hazırlayarak çok lezzetli ve farklı tatlılar ortaya çıkarabilirsiniz. Hazır pandispanyaları kullanarak kolay tarifler hazırlayabileceğiniz gibi evde kendi zevkinize göre farklı pandispanya tarifleri de deneyebilirsiniz. Evde pandispanya yapmayı tercih edenlerin en çok tercih ettiği pandispanya çeşitleri ise,

Çikolatalı Pandispanya: Çikolatalı enfes pandispanya ile ağlayan pastalar ve yaş pastalar hazırlayabilirsiniz.

Fındık Kremalı ve Tahinli Pandispanya: Başlı başına kendisi çok lezzetli olan bu pandispanya çeşidini dilerseniz sade olarak servis edebilir ve dilerseniz de krema ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Vanilyalı Pandispanya: Herkesin kolaylıkla yapabileceği çok basit bir pandispanya çeşididir. Bu pandispanyayı rulo pasta ve meyveli pasta yapımında kullanarak enfes tatlılar ortaya çıkarabilirsiniz.

Çilekli Pandispanya: Yapımında çilek kullanılan bu pandispanyayı ister sade ister süsleyerek servis edebilirsiniz.

Pandispanyanın Püf Noktaları

Özel günlerde, çay saatlerinde ve günlerde enfes tatlılar hazırlamak için tercih edilen pandispanya yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Sünger gibi pofuduk pofuduk kabarmış pandispanyanın bir dilimi bile insanların mutlu olmasına yetiyor. Pandispanyanın çileklisinden çikolatalısına kadar pek çok çeşidi bulunuyor.

Pastalar bazen bisküvi ya da kedi dili kullanılarak yapılsa da gözler hep pandispanyayı arıyor. Sünger gibi kabarmış, yumuşacık bir pandispanya hazırlamak için yapmanız gereken ilk iş yumurtaları oda sıcaklığına getirmek olmalıdır. Aslında tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması, pandispanyanın çok güzel kabarmasını sağlıyor. Puf puf kabaran pandispanyaların sırrı, yumurtaların sarısını ayrı beyazını çırpmakta saklıdır. Yumurtaların sarısı ile beyazı çok dikkatli bir şekilde ayrılmalıdır.

Kocaman kabaran bir pandispanya yapabilmek için en az 4 yumurta kullanmak gerekir. Yumurta beyazlarını çırparken içine mutlaka bir miktar tuz eklenmelidir. Yumurta beyazları ile çırpılmış yumurta sarıları ile buluşturmak da büyük özen istiyor. Yumurta beyazlarını birkaç seferde ilave ederken her seferde bir parçasını ilave ederek spatula yardımıyla alttan üste doğru yedirmeye çalışmanız gerekir.

Malzemeleri söndürmeden birbirine yedirmeniz gerekir. Kuru malzemeleri ise bir yerde havalandırarak harcınıza ekleyerek kekinizin kabarmasını sağlayabilirsiniz. Bunun ardından harcınızı kelepçeli ya da kelepçesiz önceden yağlanmış bir kek kalıbına herhangi bir boşluk kalmayacak şekilde aktarmanız gerekir.

Pandispanyı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Pandispanyanın sünger gibi kabarmasını sağlamak için oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaların beyazını ve sarısını ayrı yerlerde çırparak dikkatli bir şekilde birleştirme işlemi yapmanız gerekir. Aynı zamanda yumurta beyazını çırparken içine bir tutam tuz eklemek pandispanyanın daha kabarık ve lezzetli olmasını sağlar. Pandispanyanızı dilediğiniz gibi meyvelerle ya da çikolata ile tatlandırarak farklı tatlıların yapımında kullanabilir ya da hazırladığınız pandispanyayı olduğu gibi veya krema ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Pandispanya Sunumları

Pandispanyayı lezzetli kremalarla, meyvelerle ve çikolata sosları ile süsleyerek harika görsellere sahip tatlılar ortaya çıkabilirsiniz. Pandispanyayı piştikten sonra ikiye bölerek arasında çeşitli kremalar ve meyveler koyarak harika yaş pastalar ortaya çıkarabilirsiniz. Pandispanya sunumlarını hayal gücünüzü kullanarak pek çok farklı şekilde yapabilirsiniz. Pastane pastalarını aratmayacak kadar şık bir görsele sahip olan sunumlarla misafirlerinize enfes tatlılar sunabilirsiniz.

Pandispanyanın Faydaları Var mıdır?

Pandispanyanın içinde pek çok besleyici ürün bulunuyor. Pandispanyanın içinde bulunan yumurta, en kaliteli protein içerir. Aynı zamanda içinde elzem asitleri de barındırır. Yeterli, dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin desteklenmesi için yumurta önemli bir yere sahiptir. Besleyici özelliği sayesinde özellikle de yetişme çağındaki gençlerin tüketmesi gerekir. Aynı zamanda yumurtanın içinde A, E, D ve B vitaminleri bulunur. A vitamini, kemik gelişiminin desteklenmesini ve göz sağlığının korunmasını sağlar. Vücut hücrelerinin gelişimine yardımcı olur. Solunum ve sindirim sistemine yardımcı olur.

Pandispanya Kaç Kalori?

Pandispanya kekinin 100 gramında 293 kcal kalori, 1 orta büyüklükteki bir porsiyonda yani 71 gramlık miktarda 208 kalori bulunur.

Pandispanya Kilo Aldırır mı?

Pandispanya, gereğinden fazla tüketildiği zaman kilo aldırabilir. Pandispanyanın nasıl yapıldığı ve içinde nelerin bulunduğu pandispanyanın kilo aldırıp aldırmamasını etkiler. Özellikle de bol kremalı, çikolata soslu, meyve soslu ve meyveli bir yaş pasta olarak sunulan pandispanya çok tüketilirse kilo aldırabilir. Fakat sade olarak tüketilen bir pandispanya keki kilo aldırmaz.